Συμβουλή για εκτροφέα

Char Angel

Well-Known Member
11 Νοεμβρίου 2015
293
1.017
54
Αθήνα
Καλησπέρα,
είμαι σχετικά (ψάρακας) νέο μέλος στο forum. Στο forum μπήκα αρχικά και γράφτηκα για να πάρω πληροφορίες για barf. Αναφορικά με τετράποδους "αδερφούς" έχω εδώ και 39 χρόνια. Μέχρι τώρα πάντα ότι έβρισκα στο δρόμο, ποτέ από εκτροφέα ή οπουδήποτε αλλού (pet shop, φιλοζωική κλπ.). Αποφάσισα, μετά από το χαμό του αλητάκου (labrador με γερμανικό ποιμενικό) που είχα, στις 4 του Ιούνη, να υιοθετήσω ένα καινούριο αδερφάκι (αν και έχω ακόμη τη γριούλα μου, 13 ετών, μη με ρωτήσετε για ράτσα. Ο πατέρας ήταν δικός μου και ιδιαίτερα πηδηχτούλης, αλλά κι αυτός ήταν αγνώστης προελεύσεως). Αυτή τη φορά αποφάσισα να υιοθετήσω από εκτροφέα, από το εξωτερικό.
Γνωρίζω τις δυσκολίες/απαγορεύσεις για να το φέρω κάτω των 12 εβδομάδων και χωρίς εμβόλιο λύσσας, αλλά θα το παλέψω, καθώς η ράτσα χρειάζεται έντονη κοινωνικοποίηση και είναι δύσκολη στο "δέσιμο" (εννοώ με τον ιδιοκτήτη) όσο μεγαλώνει. Έχω κατεβάσει όλη τη νομοθεσία, ελληνική και ευρωπαϊκή, στατιστικές, μελέτες για τη χώρα προέλευσης, ένα σκασμό χαρτιά, και ετοιμάζω το φάκελο για το υπουργείο.
Αυτό που θα ήθελα από εσάς, είναι - αν μπορείτε - να μου πείτε, πως μπορώ να κρίνω, αν ο εκτροφέας είναι σωστός. Αν είναι εντάξει, αν η φροντίδα του στα ζώα είναι τέλεια, και όλα αυτά. Για δύο λόγους: 1. δε θέλω να "χρηματοδοτήσω" κανέναν απατεώνα και αλήτη και έμπορο ψυχών, και 2. θέλω τις καλύτερες προοπτικές για το μικρό μου αδερφάκι.
Έχω μιλήσει μαζί του (μέσω email), και μου έδωσε το ΟΚ αφού με πέρασε γενεές δέκα (από τις ερωτήσεις). Είναι εγγεγραμένος ως kennel (FCI), αλλά δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει κάτι ή απλά κάνεις μία δήλωση και σε γράφουν.
Φυσικά δεν ξέρω αν θα ευτυχήσω να το κρατήσω στην αγκαλιά μου αρχές του χρόνου, καθώς η γέννα προβλέπεται για τις 3 Νοέμβρη (περίπου) και ένα αρσενικό και ένα θυληκό δε φεύγουν ποτέ από τη χώρα. Οπότε προς το παρόν ελπίζω.
Αν το κρίνετε αναγακίο, μπορώ να σας δώσω και την ιστοσελίδα του εν λόγω εκροφέα.
Σας ευχαριστώ πολύ.

AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Καλωσήρθες.

Στο φόρουμ έχουν γραφτεί πάρα πολλά χρήσιμα και ενδιαφέροντα πράγματα για την επιλογή εκτροφέα και τη συνακόλουθη επιλογή κουταβιού. Νομίζω οτι θα πρέπει να αρχίσεις το ψάξιμο ! Είναι δύσκολο να σου απαντήσει κάποιος με πληρότητα σε ένα μήνυμα σε αυτό το ζήτημα που είναι τόσο σημαντικό και ιδιαίτερο.
Προσωπικά θα έμενα κατ' αρχάς στα ακόλουθα :
1. Η έξωθεν καλή μαρτυρία του εκτροφέα : Τι εικόνα και φήμη έχει, τι σκύλους βγάζει, αν γενικά θεωρείται γνώστης της φυλής, σοβαρός και αξιόπιστος. Είναι εραστής της τέχνης εκτροφής της συγκεκριμένης φυλής ή έμπορος ;
2. Τι προσωπική σχέση έχεις - ή μπορείς να αναπτύξεις - μαζί του. Θα πας μέσω σύστασης ή άγνωστος μεταξύ αγνώστων ;
3. Τι εικόνα θα του δώσεις για σένα, για το τι θέλεις το σκύλο και πως αυτός θα ζήσει μαζί σου.
4. Τύχη, πολλή τύχη.

Ποιά είναι αυτή η ράτσα που σε κάνει να θέλεις κουτάβι πριν τις 12 εβδομάδες ; Γνωρίζεις οτι αυτό ψιλοαπαγορεύεται και θα έχεις άλλου είδους προβλήματα με την έλλειψη κοινωνικοποίησης από τη μητέρα και την τοκετομάδα ;

Δώσε την ιστοσελίδα του εκτροφέα, θα βοηθούσε.

Char Angel

Well-Known Member
11 Νοεμβρίου 2015
293
1.017
54
Αθήνα
Ευχαριστώ για το άμεσο της απάντησης.
Τον εκτροφέα τον επέλεξα, αφού συζήτησα με 11 διαφορετικούς από διάφορες χώρες και συνέλεξα πληροφρίες για τη ράτσα (μου έκανε εντύπωση ότι σκυλιά της ίδιας ράτσας παρουσιάζουν δοαφορές στη συμπεριφορά από χώρα σε χώρα).
Ο εκτροφέας φαίνεται να έχει πολύ καλή εικόνα, να αγαπάει αυτό που κάνει και να λατρεύει τα σκυλιά του. Δε φαίνεται να "καίγεται" να πουλήσει. Είναι 28 χρόνια εκτροφέας της συγκεκριμένης ράτσας.
Αναφορικά με την προσωπική σχέση ή τη σύσταση, δεν υπάρχει καμία. Μάλλον, δεν υπήρχε. Τώρα μιλάμε συχνά και για πολλά θέματα (αναφορικά με τη ράτσα) σε εβδομαδιαία βάση. Με παρακάλεσε να πάω από εκεί να παραλάβω το μικρό (μου το έθεσε σαν όρο, αρχικά, αν και στη συνέχεια κατάλαβε ότι δεν είμαι άσχετος και ψιλοϋποχώρησε. Αν και ακόμα το θέλει και μου το ζητάει. Κι εγώ το θέλω φυσικά), ώστε να μιλήσουμε για διατροφή, εκπαίδευση, όλες τι λεπτομέρειες και γενικότερα τις ιδιαιτερότητες της φυλής.
Την εικόνα για μένα την έχει, καθώς και που και πως θα ζήσει ο σκύλος. .
Για το χρόνο παραλαβής μου είπε μετά την 11η εβδομάδα και να μην καθυστερήσω πολύ (δηλαδή 16 εβδομάδες, μετά το αντιλυσσικό). Ο ίδιος με διαβεβαίωσε και μου εξήγησε για σωστή κοινωνικοποίηση με τα αδέρφια και τη μητέρα, πως γίνεται, γιατί και όλες τις λεπτομέρειες και ότι είναι μια χαρά να το πάρω στις 11 εβδομάδες (αλλά στις 16 είναι αργά και θα έχω δυσκολίες).
Τσεχοσλοβάκικο λυκόσκυλο είναι. http://www.wolfdogs.cz/
Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας.

Char Angel

Well-Known Member
11 Νοεμβρίου 2015
293
1.017
54
Αθήνα
Φυσικά θα ψάξω και το forum για παρόμοιο θέμα. Με ένα πρώτο search δεν είδα κάτι, αλλά προφανώς και έχω κάνει λάθος. Αποκλείεται να μην υπάρχει.

Δημητρα_kme

Well-Known Member
4 Ιανουαρίου 2017
998
1.409
Χε.. εχεις ορεξη για μπλεξιματα ε;;:D:D καλως ηρθες:):) εχει φιλος δυο τσεχοσλοβακικα αρσενικα.. το ενα απο εκτροφεα απο τσεχια αν θυμαμαι καλα, το δευτερο δυστυχως εκανε γεννα με γπ.. υπαρχει κ ενα σαιτ wolfdog.org αλλα φανταζομαι θα το εχεις δει ηδη.. μαζι με την μπαρφ θα σ ελεγα να ψαξεις απο τωρα και εναν καλο εκπαιδευτη! Αν κ φανταζομαι ξερεις κ αυτο.. ο σκυλος του φιλου μου πχ αν ειχε εκπαιδευτει θα ηταν ενας τελειος σκυλος.. απλα ετυχε να εχει "φαει" καναδυο σκυλια και δεν ακουει κανεναν! δεν προειδοποιει καν.. αλλα κ αυτος το παει βολτα με το φλεξι:ROFLMAO:.. οντως μεγαλη προσοχη τους πρωτους μηνες ευχομαι να τα καταφερεις μια χαρα με την επιλογη σου! Ισως θα μπορουσες να ψαξεις και εκπαιδευτη με εμπειρια στην ρατσα και αν δεν ειναι κοντα σου εστω να μιλησετε..

Char Angel

Well-Known Member
11 Νοεμβρίου 2015
293
1.017
54
Αθήνα
Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.
Κι εγώ για Τσεχία ετοιμάζομαι. Μετά από τόσα σκυλιά, αποφάσισα να "ταλαιπωρηθώ". Εκπαίδευση θα περάσει από εμένα αρχικά. Όλα τα προηγούμενα τα εκπαίδευσα χωρίς προβλήματα, χωρίς λιχουδιές, τίποτα. Μόνο με τον καλό λόγο και την επιβράβευση. Και ήταν κύριοι και κυρίες! δεν έκαναν τίποτα να δεν έδινα το ΟΚ. Αλλά φυσικά και θα κοιτάξω από πριν για εκπαιδευτή. Αν χρειαστεί, πρέπει να είμαι έτοιμος, γιατί γνωρίζω ότι είναι "κάπως αυτόνομα". Πρώτιστα για την ασφάλεια του μικρού! Αυτό προέχει. Να μην κινδυνεύει να μπλέξει πουθενά.
Στο wolfdog.org έχω κοιτάξει αρκετά, γιατί ξέρω τους γονείς και τα κοιτούσα για γενεολογικά δέντρα, προδιάθεση για ασθένειες, τυχόν κληρονομικά κλπ.
Ίσως σε ενοχλήσω αν χρειαστώ κάτι. Ίσως για να μιλήσω με το φίλο σου, αν δεν έχει πρόβλημα.

Δημητρα_kme

Well-Known Member
4 Ιανουαρίου 2017
998
1.409
Φυσικα κανενα προβλημα! :):) κοιτα δεν συμφωνω απολυτα με το σκεπτικο του παιδιου.. ενω πχ ξεκινησε με εκπαιδευτη τον σταματησε.. τελοσπαντων.. τα γουσταρει πολυ τα σκυλια του..ενω τα εχει για την μαντρα, καμια σχεση με σκυλια μαντρας.. ειναι συνεχεια μαζι τους εκει,καθε σκ τα παει μπανιο στην θαλασσα, πανε πεζοποριες, τα προσεχει πολυ.. και ειναι πολυ ανοιχτος ανθρωπος. Εμεινε και τσεχια καποιο διαστημα εξου κ το κολλημα:D αλλα εχουν θεμα με την κοινωνικοποιηση μεγαλο.. μικρα σκυλια και γατες θα τα ξεσκισουν για πλακα και τα μεγαλα τα βαζουν κατω με την μια.. στα ματια μου αυτο ειναι τεραστιο προβλημα.. οκ δεν ειναι υποχρεωτικο να τα πηγαιναν καλα με το ζορι αλλα να τον ακουγαν.. κοκαλα δεν τους δινει γιατι θα ξεσκιστουν μεταξυ τους.. αυτο δλδ αν μπορεσεις να δουλεψεις..στο ευχομαι:LOL:

Char Angel

Well-Known Member
11 Νοεμβρίου 2015
293
1.017
54
Αθήνα
Είναι ένας λόγος που θέλω να το πάρω από μικρό και να το κοινονικοποιήσω ως εκεί που δεν πάει. Και με ζώα και με ανθρώπους. Στο σπίτι που μένω (διπλοκατοικία) ζουν άλλα δύο σκυλιά, 4 και 5 ετών. Κάθε μέρα μαζί θα είναι. Στο εξοχικό μου έχω τη γριά μου (13 ετών), που πηγαίνω συνέχεια (βουνό). Στο σανατόριο. Θέλω κάθε μέρα να γνωρίζει καινούρια σκυλιά (έχω δύο πάρκα κοντά που μαζεύονται σκυλογονείς με τα παιδιά τους), κάθε λογής. Να παίζει. Όοσ είναι μικρός, να μεγαλώσει παίζοντας με αυτά, όχι επιτιθέμενος σε αυτά.
Δεν τον θέλω για μάντρα, για φύλαξη χώρου, τον θέλω νε είναι δίπλα μου όλη μέρα και νύχτα.
Αναφορικά με το "μικρό", μάλλον δε σου έδωσα να καταλάβεις. Μικρό εννοώ το σκύλο, δεν έχω μικρά παιδιά.
Και είναι κανόνας να εκπαιδευτεί. Και να εκπαιδεύεται για μία ζωή. Κάθε μέρα, κάθε στιγμή. Τα σκυλιά, κατά τη γνώμη μου, είναι μια ζωή παιδιά. Και μια ζωή μαθαίνουν. Όρεξη και υπομονή θέλουν. Και πάρα πολύ αγάπη.

• Like
Reactions: Δημητρα_kme

sake

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2017
629
1.085
34
καλως ηρθες φιλε μου..επεσα προχθες πανω στη συγκεκριμενη φυλη τελειως τυχαια πανω σε ενα video sto youtube 'top 10 mix breeds' κατι τετοιο ηταν ο τιτλος του video και μπηκα αμεσως να googlarw εκτροφεια χααχαχα,,ειναι πανεμορφα και ειλικρινα τα ερωτευτηκα ! αυτο που διαβασα και σε foroym του εξωτερικου και σε διαφορα σχόλια ιδιοκτήτων, μιλουσαν ολοι για την αστείρευτη πηγη ενεργειας τους !!! θελουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ εκτονωση αυτο εγραφαν ολοι ! κατα τα αλλα καλη σου τυχη ! :D

Char Angel

Well-Known Member
11 Νοεμβρίου 2015
293
1.017
54
Αθήνα
Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.
Το έχω διαβάσει κι εγώ. Και ειναι στο πρόγραμμα. Μόλις μεγαλώσει λίγο, ώστε να μην έχει πρόβλημα με δυσπλασίες κλπ., του έχω έτοιμο πρόγραμμα καθημερινό. Είμαι κάθε μέρα στα γήπεδα, προπονητης σε ακαδημίες. Ουσιαστικα στείνω ένα μικρό γήπεδο agility για την προπόνηση. Εεεε, θα έχω έναν παίχτη παραπάνω, με 4 πόδια. Αριστερό χαφ θα τον κάνω! Η κόφτη... Ίσως ταιριάζει καλύτερα στα προσόντα του. :)

• Like
Reactions: Δημητρα_kme