Συμβουλές για ημίαιμο σεττεράκι

cookys

Member
7 Αυγούστου 2010
8
0
sos χρειαζομαι απαντησεις.υιοθετησα εδω και μια εβδομαδα ενα ημιαιμο σετερ εναμιση μηνων και αλλα μου λεει η κτηνιατρος και αλλα διαβαζω στα site.εκεινη λεει να τον βγαλω εξω βολτα 20 ημερες μετα το πρωτο εμβολιο ενω μαθαινω οτι πρεπει να τελειωσει και η τριτη σειρα εμβολιων για να βγει αφοβα.επισης ειπε να τον κανω μπανιο στην μπανιερα αλλα αλλο λενε να κλεισει πρωτα τους εξι μηνες ζωης.και τι γινεται με την εκαιδευση να τα κανει εξω οταν τελικα θα τον βγαλω για πρωτη φορα εξω βολτα ενω εχει μαθει να τα κανει στην πανα μεσα στο σπιτι?sos please help!

aleksandy

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2010
174
2
Και γιατί να εμπιστευθείς τα "site" περισσότερο από την κτηνίατρο σου? Υπάρχει λόγος να μην την εμπιστεύεσαι?

Μόλις κάνει το 1ο εμβόλιο θέλει 2-3 μέρες να μείνει μέσα γιατί είναι ακόμη ευάλωτη (αναπτύσσει αντισώματα). Από εκεί και πέρα η ανθεκτικότητά του αυξάνεται σταδιακά έως ότου τελειώσει μια πλήρης σειρά των εμβολίων (~1,5 μήνας) για να καλύπτεται 100%. Δεν σου λέει κάτι λάθος η γιατρός σου όμως.

Μπάνιο μπορείς να κάνεις, καλοκαίρι είναι. Απλά μην το παρακάνεις, 2-3 φορές το μήνα καλά είναι.

Γι' αυτό πρέπει (κατά τη γνώμη μου) να βγαίνει το κουτάβι έξω ίσα ίσα για την ανάγκη του, ώστε να μην αλλάξει ξαφνικά συνήθειες 3 μηνών! Αν αποφύγεις μέρη με άλλα σκυλιά (και ιδίως κουτάβια κ ανεμβολίαστα-αδέσποτα) περιορίζεις κατά πολύ το όποιο ρίσκο.

Καλώς ήλθες στο forum και να σου ζήσει :)

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.793
20.106
Καλώς ήρθες στο φόρουμ.
Κανονικά θα έπρεπε να έχεις ανοίξει ένα δικό σου θέμα, γιατί εδώ που το έβαλες λίγοι θα το δουν για να σε βοηθήσουν.
Λοιπόν, καταρχάς ψυχραιμία :)
Μπράβο σου που υιοθέτησες το σκυλάκι. Από καταφύγιο είναι ή το βρήκες στον δρόμο. Αν δώσεις άλλη απάντηση, θα οδηγήσει σε παράθεση link :D Στο ερώτημα πότε πρέπει να βγει το κουτάβι στον δρόμο, θα πάρεις πολλές και διαφορετικές απαντήσεις. Τις ζυγίζεις και αποφασίζεις. Μια θεωρία λέει, να βγαίνει σχεδόν αμέσως για να βλέπει και να ακούει πράγματα, να μαθαίνει και να κοινωνικοποιείται, παίρνοντας το ρίσκο να αρρωστήσει. Μια άλλη, υπομονή να τελειώσει πρώτα όλα του τα εμβόλια, με το ρίσκο να δυσκολευτείς αργότερα όταν θα πρωτοβγεί να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα καινούργια πράγματα (ήχους, εικόνες κλπ). Μπορείς να κάνεις αυτό που έκανα κι εγώ. Μια μέση λύση. Αγκαλιά και έξω μέχρι να τελειώσει τα εμβόλια. Να μαθαίνει εκ του ασφαλούς. Και επαφή μόνο με εμβολιασμένα σκυλιά. Ενήλικα όχι κουτάβια. Και να μην πατήσει κάτω, πουθενά.
Και για το μπάνιο θα ακούσεις διάφορα. Επίσης πρέπει να αποφασίσεις μόνη σου. Εγώ είμαι της θεωρίας, όχι πολλά μπάνια. 4-5 τον χρόνο και πολλά είναι. Βούρτσισμα καλό και συχνό και βετεξάκια σκέτα ή ενισχυμένα... Αντε, τώρα που είναι μικρό και το έχεις συνέχεια αγκαλιά, να του κάνεις και κανένα παραπάνω. Αλλά με μέτρο.
Τέλος, αν καταφέρεις να το κάνεις να τα κάνει στην πάνα, μην σε ανησυχεί για το τι θα γίνει έξω. Να είσαι σίγουρη, πως όταν έρθει αυτή η ευλογημένη ώρα, θα το προτιμήσει το δεντράκι και το γρασιδάκι χωρίς προσπάθεια :p

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
cookys, καλως ήρθες και να σου ζήσει το σκυλάκι σου. Εβαλα το μύνημα σου και τις απαντήσεις σε ξεχωριστό θέμα, για να συζητήσουμε την περίπτωση ξεχωριστά. Πάντως τόσο το θέμα των εμβολίων του κουταβιού οσο και το θέμα του μπάνιου και της τουαλέτας, έχουν συζητηθεί διεξοδικά στο φόρουμ. Προτείνω να κάνεις μια αναζήτηση για τα ζητήματα που σ'ενδιαφέρουν (κουτάκι πάνω δεξιά) και να διαβάσεις τις ενότητες της εκπαίδευσης και της υγείας. Θα βρεις πολλές απαντήσεις. Αν και πάλι δεν καταφέρεις να βρεις σχετικά νήματα, ξαναέλα εδώ να μας ρωτήσεις ωστε να σου παραθέσουμε συγκεκριμένα λινκ

Καλώς ήρθες και πάλι! :)

fivi

Active Member
8 Αυγούστου 2010
26
0
Γειά σου Cookys και εγώ καινούρια είμαι στο forum αλλά παλιά σκυλομαμά.Συμφωνώ με τον-την mareco αγκαλιά και βόλτα,εμείς την παίρναμε για καφέ μαζί μας,αλλά είμαι της άποψης να μείνεις μακριά απο ενήλικα και ανήλικα σκυλιά μέχρι το τρίτο εμβόλιο.Όσο για την πάνα είναι μια ώρα δύσκολη.Δεν είχα πρόβλημα με κανένα απο τα σκυλιά μου να μάθουν έξω αλλά με τη Φοίβη έχω σηκώσει τα χέρια ψηλά.Απο την αρχή έμαθε γρήγορα την πάνα, δεν τα έκανε όπου έβρισκε [εκτος απο μερικά ατυχήματα τις πρώτες μέρες]αλλά έξω δεν λέει να τα κάνει.Έχουμε βγεί 2 και 3 ώρες βόλτα,έχουμε κουβαλήσει την πάνα μαζί μας όμως κάθε φορά τρέχει στο σπίτι στην πάνα της.Έξω με τίποτα.Ελπίζω στις διακοπές που θα τριγυρνάμε πολλές ώρες να μην αντέξει και να το ξεπεράσουμε.Κάθε σκυλάκι λοιπόν είναι διαφορετικό και το αντιμετωπίζεις ανάλογα.Όπως η μαμά ξέρει το μωρό της καλύτερα απο τον καθένα έτσι και εσύ σύντομα θα μάθεις το σκυλάκι σου καλύτερα απο τον οποιονδήποτε και θα ξέρεις τι να κάνεις .Όσο για το μπάνιο είναι πολύ μικρό ακόμα δοκίμασες τα μωρομάντηλα;Τώρα αν είναι πολύ βρωμικούλη και δεν έχεις πείρα ξεκίνα με το νιπτήρα και όχι με μπανιέρα,πολύ προσεχτικά με τα χέρια το νερό,με τον αφρό απο το σαμπουάν και πολύ προσοχή στα αυτιά δεν πρέπει να πέσει καθόλου νερό μέσα.Τα κουταβάκια παθαίνουν εύκολα ωτίτιδες που αν δεν τις προσέξεις γίνονται χρόνιες.Ελπίζω να βοήθησα κάπως και να το χαίρεσαι το κουταβάκι σου.

cookys

Member
7 Αυγούστου 2010
8
0
εμβολια για τον cooky

[
mareco σευχαριστω για τις απαντησεις σου οσο διαβαζω μαθαινω και με κατατοπισες αρκετα.το σκυλακι μου το πηρα απο την κτηνιατρο της γειτονιας μου καθε τοσο χαριζει ζωακια.ηθελα πολλα χρονια ενα αφοτου εχασα το πρωτο μου απο φολα της αξιολατρευτης γειτονισας μου.δεν θελεις να ξερεις τι περασα και πως αισθανομουν για χρονια.αν το βγαζω αγκαλια εξω στα χερια μου τωρα που δεν εχει τελειωσει ακομα τα εμβολιακια του θα ειναι οκ νομιζω.ειναι τοσο καλο κουταβακι.μονο που δεν ξερω καθολου οταν μεγαλωσει ποσο μεγαλο θα γινει,βρηκα κατι φωτογραφιες σετερ αλλα λενε οτι ειναι κυνηγοσκυλα.εγω θα τον εχω μεσα στο σπιτι.λες να γιναι τεραστιος?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.793
20.106
Κατά κανόνα τα σέττερ δεν γίνονται τεράστια. Μεσαία προς μικρά θα έλεγα. Αναλόγως τον τύπο. Επειδή το δικό σου είναι ημίαιμο, θα είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί το μέγεθος. Λογικά όμως θα είναι μια χαρά για μέσα στο σπίτι. Βάλε μας και καμμιά φωτό να τον θαυμάσουμε. Θα ήθελα να μου πεις αν ξέρεις, η κτηνίατρός σου που τα βρίσκει τόσα σκυλάκια. Το πήρες πάρα πολύ μικρό και ενδέχεται να αντιμετωπίσεις κάποια έξτρα προβλήματα συμπεριφοράς. Να είσαι προετοιμασμένη... ;)

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
Να σου ζησει!!! :)
Επισης, κατι παρα πολυ σημαντικο εφοσον εχει στο αιμα του setter, ειναι η συχνη ασκηση....μεγαλο πολυ μεγεθος δεν θα παρει, τα κυνηγητικα του ενστικτα ομως αν τα εχει, θα πρεπει να εκτονωνεται συχνα...οσο μεγαλωνει ολο και περισσοτερο, μεχρι την ηλικια του 1 ετους οπου 1 ωρα το πρωι και 1 το βραδυ θα του ειναι αρκετα (με αλλα και χωρις λουρι σε χωρο με ασφαλεια).
Προς το παρον υπολογιζεις το χρονο καθημερινης ασκησης ως εξης. Πολλαπλασιαζεις το μηνα της ηλικιας του Χ 5. Το αποτελεσμα που θα βρεις της ωρας θα το επαναλαμβανεις 2-3 φορες τη μερα
Δηλ. 15 λεπτα στους 3 μηνες, 20 λεπτα στους 4, 25 λεπτα στους 5 κλπ.
Η καθημερινη εκτονωση ειναι σημαντικη για την ισοροπημενη ψυχικη και σωματικη του αναπτυξη και σου λυνει πολλα προβληματα (ζημιες, κλαμα, κλπ)
Περιμενουμε φωτο! :)

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Και γιατί να εμπιστευθείς τα "site" περισσότερο από την κτηνίατρο σου?
Γιατί ένα καλό σιτε, μπορει να σου δώσει πολύ περισσότερες και ποιοτικότερες πληροφορίες απο έναν άσχετο κτηνίατρο (και το ανάποδο φυσικά). Κομπογιαννίτες υπάρχουν σε όλα τα επαγγελματα και είναι πολλοί. Το θέμα είνια να βρείς το καλο site και τον ακόμα καλύτερο κτηνίατρο.

aleksandy

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2010
174
2
Δηλαδή εσύ όταν έχεις κάποιο θέμα υγείας παίρνεις πρώτα σβάρνα το ίντερνετ, κάνεις ιδιοδιάγνωση και μετά πας στον κτηνίατρο να του πεις τι έχει ο σκύλος?

Αν θεωρείς κάποιον κτηνίατρο "ασχετο" τότε απλά αλλάζεις κτηνίατρο.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Δηλαδή εσύ όταν έχεις κάποιο θέμα υγείας παίρνεις πρώτα σβάρνα το ίντερνετ, κάνεις ιδιοδιάγνωση και μετά πας στον κτηνίατρο να του πεις τι έχει ο σκύλος?

Αν θεωρείς κάποιον κτηνίατρο "ασχετο" τότε απλά αλλάζεις κτηνίατρο.
Εγώ, ναι. Αν έχω τη δυνατότητα χρόνου (και το ζήτημα δεν επείγει), ψάχνω και μαθαίνω πρώτα (δεν κάνω διαγνωση, αλλά ενημερώνομαι). Μετά πάω στον κτηνίατρο, ρωτάω, ακούω, επεξεργάζομαι και φεύγω. Αν δεν με καλύπτουν οι εξηγήσεις του κτηνιάτρου, πάω και σε δεύτερο. Στο τέλος τα βάζω κάτω και αποφασίζω.

Το θέμα είναι να μην εμπιστεύεσαι τυφλά ούτε τα site ούτε τους κτηνιάτρους, αλλά να αποφασίζεις συνειδητοποιημένα! Να ξέρεις δηλαδή πάντα γιατί κάνεις ότι κάνεις. Αν κάνεις κάτι και δεν ξέρεις γιατί το κάνεις, οι πιθανότητες είναι οτι θα το κάνεις λάθος.

Στην προκειμένη περίπτωση (να βγάλω το κουτάβι αμέσως μετά το πρώτο εμβόλιο ή όχι) η απάντηση δεν είναι μαύρο άσπρο. Υπάρχουν συγκεκριμένοι και ΠΟΛΥ σοβαροί λόγοι και προς τις δύο κατευθύνσεις. Ο σωστός κτηνίατρος θα σου πει τα υπέρ και τα κατά της κάθε περίπτωσης και εσύ θα αποφασίσεις, αλλά γνωρίζοντας τι πρεπει να προσέξεις ανάλογα με την απόφαση που θα πάρεις. Το ίδιο θα κάνει και το σωστό site. Επίσης το σωστό site θα σου πει στο τέλος, να ρωτήσεις και κτηνίατρο που εμπιστεύεσαι. Και τέλος το σωστό site θα σε βοηθήσει να βρεις κτηνίατρο που να εμπιστεύεσαι (προτείνοντας σου τι πρεπει να ζητάς απο έναν κτηνίατρο), γιατι αν πας τυχαία, μάλλον έχασες.

Για μένα προσωπικά, κτηνίατρος που προτείνει σε ιδιοκτήτη να βγάλει το κουτάβι έξω (οπουδήποτε) χωρίς να έχει τελειωσει τον κύκλο εμβολίων του και δεν του εξηγεί αναλυτικά τι πρεπει να προσέξει και γιατί, δεν είναι ο κατάλληλος. Είναι λόγος να μην τον εμπιστεύομαι. (δε μιλάω για το συγκεκριμένο, αυτος μπορεί να το'κανε). Επίσης θεωρώ οτι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν κάνουν αρκετές ερωτήσεις, γιατι δεν ξέρουν τι να ρωτήσουν. Εκεί παίζουν τεράστιο ρόλο και τα site.

aleksandy

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2010
174
2
@kopritis

Δεν υποστήριξα να πηγαίνεις με κλειστά μάτια, θα συμφωνήσω μαζί σου στο να ενημερωθείς για αυτό που σε απασχολεί και να πάρεις 2η γνώμη κτηνιάτρου όταν έχεις την οποιαδήποτε αμφιβολία.

Παρακάτω όμως εκτιμάς ότι αυτό που τη συμβούλεψε η κτηνίατρος είναι λόγος να μην την εμπιστεύεται. Να παρατηρήσω ότι δεν μπορούμε να ξέρουμε όλη τη συζήτηση και τι έχει ειπωθεί κ τι όχι για να βγάλεις ένα τέτοιο συμπέρασμα. Και αυτό γιατί δεν είπε κάτι λάθος, έδωσε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση προφανώς εκτιμώντας τα όποια ρίσκα ενέχει η συγκεκριμένη κατάσταση, περιοχή κλπ (λέω τώρα εγώ, μπορεί κ να μην είναι έτσι).

Τέλως πάντων από άλλη πλευρά ξεκινώντας, μάλλον το ίδιο λέμε και οι 2 :)

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
alexandy, δε μίλησα για το συγκεκρι΄μενο κτηνίατρο, ακριβώς γι'αυτό, επειδή δεν ξέρουμε τι ειπώθηκε. Το διευκρίνησα και παραπάνω στο μύνημα μου.

Απάντησα απλώς στο ερώτημα "Γιατί να εμπιστευθείς ένα site και όχι τον κτηνίατρο σου" που έθεσες παραπάνω. :)