Συμβουλές για επιλογή ράτσας

Tami

New Member
11 Οκτωβρίου 2013
2
0
Καλησπέρα σας. Είμαι καινούρια στο φόρουμ και γενικά σε θέματα σχετικά με σκύλους. Εδώ και ένα χρόνο σκεφτόμαστε με την οικογένειά μου να πάρουμε ένα σκυλάκι, αλλά ποτέ μέχρι τώρα δεν το είχαμε αποφασίσει. Τον τελευταίο καιρό όμως έχω μπει σε μία διαδικασία αναζήτησης σε διάφορα site και έχω διαβάσει και αρκετά πράγματα σε αυτό το φόρουμ. Κάνοντας μία αναζήτηση στις ράτσες αρχικά μου είχε φανεί καλή ιδέα να αποκτούσαμε ένα beagle, λόγω του μικρού μεγέθους του, θεωρώντας ότι είναι σκυλιά που δε θέλουν μεγάλη εκτόνωση. Μέχρι που διάβασα σε αυτό το φόρουμ ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο και ότι είναι λίγο δύσκολα σκυλιά στον χαρακτήρα. Για να καταλάβετε την οικογενειακή μας κατάσταση, είμαστε μία τετραμελής οικογένεια (4 ενήλικες) σε ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., δεν είμαστε οι πιο ενεργητικοί άνθρωποι αλλά σίγουρα είμαστε διατεθειμένοι να βγάζουμε το σκύλο μας 2-3 φορές τη μέρα και φυσικά να ασχοληθούμε πολύ και να του δώσουμε πολύ αγάπη. Παρ' όλα αυτά, λόγω υποχρεώσεων, μπορεί κάποιες ώρες τις ημέρας να λείπουμε από το σπίτι και γι'αυτό αν και λατρεύω τα labrador retriever και θα ήθελα πολύ να αποκτήσω ένα φαντάζομαι πως δεν θα ήταν το ιδανικό για εκείνο να μείνει μαζί μας. Θα ήθελα να ακούσω πολύ τη γνώμη κάποιων έμπειρων ανθρώπων σε τέτοια θέματα και αν μπορείτε να μου προτείνετε κάποια ράτσα που να ταιριάζει στο προφίλ μας. Συγνώμη για το τεράστιο post. Κάθε συμβουλή καλοδεχούμενη. Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!:D:D

συλβοσκυλο

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2013
2.036
294
το να υιοθετήσετε ένα ημαιιμο σκυλάκι δεν το σκέφτεστε? Τόσα δίνονται για υιοθεσία!

Οι ράτσες που σας αρέσουν ειναι αρκετά έως πολύ δραστήριες. Σε ανθρώπους μη δραστήριους, θα δεινοπαθήσουν!

καψοραχη

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2011
78
0
και γιατι κουκλα μου να μην πας σε ενα καταφυγιο να παρεις μια αδεσποτη μουριτσα να σωσεις και μια ψυχουλα?τα ημιαιμα ζωα 99% ειναι ευκολα και ''ετοιμα''απο πλευρας λερωματος μεσα και υπακουα οσο δεν παιρνει!τους δινεις αγαπη και αισθανονται τοσο ευτυχισμενα που ειναι χαρμα!η ακομα καλυτερα να μαζεψεις ενα αδεσποτουλι απο τον δρομο!!αν παλι θες οπωσδηποτε ρατσα να παρεις απο εκτροφεα!και για να μη πει καποιος πως εγω βρεθηκα με ρατσατο σκυλι θα πω οτι μια μερα ανοιξα την πορτα και δικος μου ανθρωπος το αφησε κατω να μπει στο σπιτι!και μαλιστα αγορασμενο απο πετ!μπηκε ομως στη ζωη μου και λατρευτηκε!θα σου προτεινα τις δυο πρωτες λυσεις.....και να ξερεις οτι αν πας σε καταφυγιο το σκυλι θα διαλεξει εσενα!

Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
Καλως ηρθατε!!

Εγω στη θεση σας θα υιοθετουσα ενα ενηλικο σκυλακι που να εχει ηδη δειξει το χαρακτηρα του απο καποια φιλοζωικη (Υπαρχουν και απειρα λαμπραντοροειδες σε διαφορες ηλικιες) :)

Olajuwon

Member
6 Οκτωβρίου 2013
7
0
Γιατί δεν προτείνετε στον άνθρωπο καλύτερα μία ράτσα που να ταιριάζει καλύτερα σε αυτό που ψάχνει; Δεν δόθηκαν πολλές πληροφορίες βέβαια αλλά με την κουβέντα θα ακουστούν περισσότερες και ίσως καταλήξετε όλοι μαζί σε μία συγκεκριμένη ράτσα. Από την άλλη μεριά, καλά κάνετε και αναφέρετε την περίπτωση της υιοθεσίας από καταφύγιο αλλά επειδή παρακολουθώ καιρό το forum νιώθω ότι ''πιέζετε'' τους νέους σκυλογονείς να στραφούν εκεί, εσείς το κάνετε; Πληροφοριακά ρωτάω πάντα, μην πάρετε την δημοσίευσή μου ως ερειστική.

Tami

New Member
11 Οκτωβρίου 2013
2
0
Αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τις απαντήσεις σας και τις πληροφορίες που μου δώσατε. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να είναι ημίαιμο το σκυλάκι και όχι καθαρόαιμο. Θα το ψάξω και ίσως καταλήξω σε κάτι τέτοιο. Έμαθα βέβαια πριν από λίγο ότι η σκυλίτσα μίας φίλης είναι έγκυος και υπάρχει περίπτωση να μας δώσει ένα κουταβάκι:D:D

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Αν σου αρέσουν τόσο τα λαμπραντορ έχεις σκεφτεί ποτέ να αλλάξεις εσύ για τον σκύλο ;

ghost girl

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2007
1.073
185
το έχω δίπορτο...
Tami καλως ήρθες!
Σαν παλιά καραβάνα που είμαι θα σου προτείνω να μην παρεις κουταβάκι από την φίλη σου. απο κατι τετοιες γεννες βρωμαει ο τοπος απο δυσμοιρα αδεσποτα στην ταλαιπωρημενη τουτη χωρα. Πες της να στειρωσει την σκυλιτσα της εφοσον δεν μπορει να την ελεγχει ωστε να μην αναπαράγεται.
Ενα αντιστοιχο κουταβακι της φιλης σου, θα βρεις με μεγαλη ευκολια στις χιλιαδες αγγελιες αδεσποτων ψυχων που ματαια περιμενουν μια οικογενεια να ανηκουν... Να τα κρατησει ολα πες της και να μην ειναι τοσο ανευθυνη στο μελλον.
Μερικες συμβουλες που θα σου εδινα ειναι:
-το μεγεθος δεν παιζει σχεδον καμια σημασια, αλλα το επιπεδο ενεργητικοτητας πολυ μεγαλη.
-η εμφανιση δεν παιζει σχεδον καμια σημασια, αλλα το επιπεδο ενεργητικοτητας πολυ μεγαλη.
-τα τετραγωνικά του σπιτιού σου δεν παίζουν σχεδόν καμια σημασια, αλλά το επιπεδο ενεργητικότητας πολύ μεγάλη.
-αν επιμεινεις για καθαροαιμο σκυλακι, να ξερεις οτι πρεπει να βρεις εναν ΣΩΣΤΟ εκτροφέα απο τον επισημο φορεα της χωρας ΚΥΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ | THE KENNEL CLUB OF GREECE (παιρνεις τηλ. και ζητας λιστα των εκτροφεων της φυλης που σε ενδιαφερει)
-θα σου προτεινα να αποφυγεις το beagle (και γενικα τα κυνηγοσκυλα) μιας και ειστε αρχαριοι. ειναι ιχνηλατης που σημαινει μεσες ακρες "βαζω τη μουσουδα στο εδαφος και παω οπου με βγαλει η μυτη μου" με οτι αυτο συνεπαγεται...
-ολα τα σκυλια μπορουν (αν καθοδηγηθουν σωστα) να μεινουν μονα τους για καποιες ωρες της μερας αρκει να αναπληρωσεις με ποιοτικο χρονο οταν επιστρεφεις σπιτι (βολτες, παιχνιδι, εκπαιδευση, επικοινωνια)

Giannis_Rottie

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2013
1.207
1.243
Brakhami,Athens,Greece
Γιατί δεν προτείνετε στον άνθρωπο καλύτερα μία ράτσα που να ταιριάζει καλύτερα σε αυτό που ψάχνει; Δεν δόθηκαν πολλές πληροφορίες βέβαια αλλά με την κουβέντα θα ακουστούν περισσότερες και ίσως καταλήξετε όλοι μαζί σε μία συγκεκριμένη ράτσα. Από την άλλη μεριά, καλά κάνετε και αναφέρετε την περίπτωση της υιοθεσίας από καταφύγιο αλλά επειδή παρακολουθώ καιρό το forum νιώθω ότι ''πιέζετε'' τους νέους σκυλογονείς να στραφούν εκεί, εσείς το κάνετε; Πληροφοριακά ρωτάω πάντα, μην πάρετε την δημοσίευσή μου ως ερειστική.
@Olajuwon Κανεις δεν πιεζει κανενα...απλα οι περισοτεροι απο εδω μεσα δινουν μια κατευθυντηρια γραμμη....το αν θα την ακολουθησει ο αλλος...ειναι αλλο θεμα. Οσο για το θεμα της υιοθεσιας αδεσποτου...ενας καλος λογος να υιοθετησεις...ειναι γιατι σωζεις μια ζωη που δεν ξερεις τι της επιφυλασσει το μελλον (αν κανεις μια βολτα στο www.zoosos.gr και διαβασεις το αρθρο για το κυνοκομειο της Φλωρινας θα καταλαβεις τι εννοω...οτι το μελλον καποιων αδεσποτων ειναι αβεβαιο...και ειναι στο χερι του καθενα που επιθυμει να βαλει στην ζωη του ενα σκυλακι...να επιλεξει απο ενα καταφυγιο) και νομιζω καπως ετσι πανω σε αυτη την λογικη γινεται απο τα μελη εδω η προτροπη για υιοθεσια καποιου αδεσποτου...οτι δλδ σωζεις μια ζωη!

Αρχικά θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για τις απαντήσεις σας και τις πληροφορίες που μου δώσατε. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να είναι ημίαιμο το σκυλάκι και όχι καθαρόαιμο. Θα το ψάξω και ίσως καταλήξω σε κάτι τέτοιο. Έμαθα βέβαια πριν από λίγο ότι η σκυλίτσα μίας φίλης είναι έγκυος και υπάρχει περίπτωση να μας δώσει ένα κουταβάκι:D:D
@Tami Αρχικα καλως ηρθες...αφετερου θα σου προτινα...αν εχεις ελευθερο χρονο...να ψαχουλεψεις λιγο καλυτερα το φορουμ για θεματα επιλογης σκυλου...και ιδιως το θεμα του ζευγαρωματος σκυλων και των ιδιωτικων γεννων...οι οποιες ευθυνονται για την αυξηση του πλυθησμου των αδεσποτων..μιας και οσα απο τα σκυλακια/κουταβακια δεν πωλουνται/χαριζονται...καταληγουν σε μια κουτα στον δρομο διπλα απο καδους σκουπιδιων....! Οπως και να χει....σκυλι απο ιδιωτη....δεν πρεπει να παιρνουμε διοτι ενισχυουμε αυτη την συμπεριφορα η οποια σε γενικευμενο προτυπο οδηγει στην αυξηση του αριθμου των αδεσποτων οπως σου ειπα παραπανω! Πραγματικα αν αποφασισες για ενα σκυλακι...και αφου δεν σε απασχολει η φυλη/ρατσα ειμαι σιγουρος οτι στα παρακατω links θα βρεις καποια ημιαιμη μουσουδα να σου ταιριαζει--> Adespoto.gr - Αγγελίες και ειδήσεις για κατοικίδια και αδέσποτα ζώα. | Stray.gr - Σωματείο Περίθαλψης & Προστασίας Αδέσποτων Ζώων | www.strayshelp.gr - Υιοθετήστε ένα πρώην αδέσποτο | Fazoo.gr | Φάρμα αδέσποτων ζώων | Save a Greek Stray

Αν παλι θελεις καποια φυλη...τοτε επικοινωνεις με τον Κ.Ο.Ε. (www.koe.gr) να σου δωσει τηλεφωνα εκτροφεων και πας και βλεπεις την οποια ρατσα σου αρεσει απο κοντα...και ο εκτροφεας μπορει να σου πει και συμφωνα με τις συνηθειες σου και τον ρυθμο ζωης σου αν σου ταιριαζει ο εκαστοτε σκυλακος!

Last edited:

ghost girl

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2007
1.073
185
το έχω δίπορτο...

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
Tami καλωσήρθες, και μπράβο σου που το 'ψάχνεις' πριν αποκτήσετε τετράποδο φίλο!

Πρώτο και κυριότερο, αυτό που σου είπαν για τις γέννες ιδιωτών: MHN το πάρεις! Διάβασε,ενημερώσου, πράξε το σωστό και μην ενισχύσεις μία ακόμη τέτοια γέννα... Επίσης, ό,τι και αν κάνεις τελικά, σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν παίρνουμε κουτάβι πριν κλείσει τουλάχιστον 60 μέρες με τη μαμά του για πολλούς και σοβαρούς λόγους - διάβασε και ενημερώσου.

Οlajuwon κανείς δεν πιέζει και κανείς δεν κατευθύνει, απλά πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν/δε σκέφτονται και αυτή την εναλλακτική, όπως δε γνωρίζουν και περί puppy mills, pet shop και byb. Οι απαντήσεις αυτές έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ακόμα πιο σημαντικό, ΝΑΙ, πολλοί από εμάς το κάνουμε - ΠΑΡΑ πολλοί - και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι' αυτό: όχι μόνο επειδή κάνουμε 'μια καλή πράξη', αλλά γιατί έχουμε συντροφιά στη ζωή μας υπέροχα σκυλιά, που συχνά είναι γόνοι 'καθαρόαιμων' αστείρωτων που αφέθηκαν στην τύχη τους να ζευγαρώνουν, τα οποία έχουν συχνά σωθεί από βέβαιο θάνατο ή/και κατέληξαν στα σπίτια μας μετά από παραμονή σε δρόμους, λεωφόρους, μάντρες, δέντρα και κλουβιά φιλοζωϊκών και καταφυγίων. Η Αναστία, ο Μάρκος, η Μόκα, ο Σερζ, ο Γκογκόλ - η λίστα με τα 'πόιντερ', 'ροτβάιλερ', 'σέττερ', 'bandog', 'γ.π.' κτλ κτλ κτλ, δεν έχει τελειωμό.

Ειλικρινά, δε μπορώ να μιλήσω εκ μέρους όλλλλλλλλλλλλου του φόρουμ, αλλά οι περισσότεροι εδώ μέσα όταν διατυπώνουμε μια τέτοια πρόταση/προτροπή, είναι ΑΚΡΙΒΩΣ επειδή το έχουμε κάνει και εμείς...

Last edited:

underdog

Well-Known Member
5 Απριλίου 2011
1.223
135
Ναι!

καψοραχη

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2011
78
0
Οlajuwon

νομιζω εξηγησα πως απεκτησα τον Τζοϊ!δεν θα επελεγα ποτε να παρω ρατσατο(οχι οτι εχω κατι με αυτα)και ηδη εκεινη την εποχη κοιταγα στο Ε της τοτε Ελευθεροτυπιας που ειχε σελιδα για υιοθεσιες αδεσποτων!αλλα δικος μου ανθρωπος θελησε να μας κανει δωρο!!χωρις να ρωτησει....αυτο ομως δεν σημαινει οτι δεν γνωριζω...και οποτε μπορω θα κανω τα αδυνατα δυνατα να σωθει μια ψυχη!!δεν πιεσα απλα συμβουλεψα!

Olajuwon

Member
6 Οκτωβρίου 2013
7
0
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Επειδή δεν είμαι γνώστης του θέματος θα ήθελα να κάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τα αδέσποτα, off-topic βέβαια, επομένως αν θεωρηθεί και έτσι ας φτιάξει κάποιος αρμόδιος άλλο θέμα.

Γενικά ποιά είναι η άποψη για τα αδέσποτα; Τί είναι καλό και τι όχι; Θεωρείται ''κακό'' τα σκυλιά να είναι στον δρόμο; Μένω στην Κομοτηνή ως φοιτητής, πιστεύω πως η πόλη έχει πολλά αδέσποτα και η φιλοζωική της πόλης έχει έντονη δράση, παρόλ'αυτά γιατί δεν περισυλλέγονται όλα τα αδέσποτα της πόλης στο μέρος που βρίσκονται και τα άλλα; Η στείρωση των θηλυκών θεωρείται λύση;

Giannis_Rottie

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2013
1.207
1.243
Brakhami,Athens,Greece
@olajuwon Νομιζω οτι αν ψαξεις λιγο στο φορουμ με λεξεις κλειδια οπως "στειρωση" , "υιοθεσια" , "αδεσποτο" θα βρεις αρκετα θεματα να διαβασεις....και θα πολλες αποψεις πανω στις ερωτησεις που εθεσες...πραγματικα ορεξη+χρονο να χεις...να διαβασεις! Τωρα οσον αφορα την περισυλλογη...προφανως ο ρυθμος αυξησης των αδεσποτων ειναι εκθετικης μορφης ενω ο ρυθμος των υιοθεσιων ειναι αργος/μετριος. Ετσι στις εγκαταστασεις που υπαρχουν σε δημους για περισυλλογη αδεσποτων...τα κλουβια ειναι γεματα...εξου και γινονται φιλοξενιες σκυλων....και τα λιγα κενελ που αδειαζουν οταν ενα ζωακι υιοθετειται...μετα απο λιγο καιρο ξαναγεμιζει απο καποιο αλλο αδεσποτακι!
Τωρα οι φιλοζωικες δρασεις εχουν ολες ενα κοινο γνωμονα....περισυλλεγουν τα χτυπημενα ζωακια απο αμαξια η απο καποιο αλλο συμβαν...κατοπιν τα κουταβια..που ειναι αμφιβολο αν θα τα καταφερουν εκει εξω μονα τους και μετα τις σκυλες..οπου ακι τους γινεται στειρωση και επανατοποθετηση στο δρομο...καθοτι τα κενελ οπως προειπα ειναι ασφυκτικα γεματα! (αν τις θυληκες δεν τις στειρωνανε,τοτε στην περιοδο οιστρου θα ζευγαρωνανε και θα ειχαμε παλι κουταβια αδεσποτα....αρα ναι η στειρωση δινει μια λυση στο προβλημα των αδεσποτων)!

Felicine

Well-Known Member
29 Ιανουαρίου 2013
53
0
Οlajuwon ο νόμος ορίζει πως τα αδέσποτα πρέπει να περισυλλέγονται για περίθαλψη, στείρωση και σήμανση με τσιπ και μετά να επανατοποθετούνται εκεί που περισυλλέχτηκαν. Ο νόμος επίσης λέει πως αυτό είναι δουλειά του δήμου. Οι περισσότεροι δήμοι βέβαια αδιαφορούν και δεν κάνουν τίποτα.
Τα φιλοζωικά σωματεία, που αποτελούνται από εθελοντές χωρίς κρατική χρηματοδότηση btw, κάνουν ότι μπορούν από τα παραπάνω και προωθούν και τις υιοθεσίες των ζώων που αναλαμβάνουν. Το ίδιο και πολλοί φιλόζωοι που δεν είναι οργανωμένοι σε κάποιο σωματείο.
Κάποια σωματεία έχουν δικό τους χώρο φιλοξενίας. Άλλα σωματεία βασίζονται σε φιλοξενίες στα σπίτια των εθελοντών.
Δεν προβλέπεται μόνιμος εγκλεισμός σε κυνοκομεία επειδή "η πόλη έχει πολλά αδέσποτα" αν και κάποιοι δήμοι που διαθέτουν δημοτικά κυνοκομεία το κάνουν, ουσιαστικά παράνομα (πχ χαρακτηρίζοντας "επιθετικά" τα ζώα)