canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.415
6.551
Στο συγκεκριμένο θέμα θα περιγράψω και θα καταγράψω τα αποτελέσματα που είχε, έχει και θα έχει η στείρωση ενήλικου θηλυκού σκύλου. Όχι γενικά κάποιου σκύλου, μα του δικού μου.

Φυσικά και δεν μπορούμε να αποδώσουμε οτιδήποτε συμβαίνει και θα συμβεί από εδώ και πέρα μόνο στην στείρωση. Μπορεί όμως αυτή η καταγραφή του "πριν" και του "μετά" να είναι χρήσιμη και σε άλλους, εκτός από εμένα. Το γεγονός ότι ο σκύλος στειρώθηκε σε ηλικία 7 ετών περίπου το κάνει περισσότερο χρήσιμο μια που το κομμάτι του "πριν" είναι αρκετά μεγάλο και μου δίνει την δυνατότητα να βγάλω πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα θηλυκό σκυλί που ανήκει στην φυλή των Staffordshire Bull Terrier. Ο σκύλος στειρώθηκε σε ηλικία 7 ετών χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα στην πορεία της επέμβασης ή την μετέπειτα ανάρρωση. Η στείρωση έγινε χωρίς ο σκύλος να έχει ζευγαρώσει ποτέ πριν και έχοντας κανονικό και τακτικό οίστρο.

Θηλυκός σκύλος στείρωση.jpg

Η υγεία του σκύλου μέχρι και σήμερα είναι άψογη. Δεν έχει νοσήσει ποτέ και δεν του έχουν χορηγηθεί ποτέ (με εξαίρεση το χρονικό σημείο της συγκεκριμένης επέμβασης) φάρμακα. Παρουσίαζε κάποια δερματικά θέματα την περίοδο του οίστρου (ερεθισμό και κνησμό, τοπική ξηροδερμία, τοπικό χάσιμο τριχώματος) τα οποία εξαφανίζονταν με την λήξη του. Μάλιστα, ένας από τους στόχους ή πόθους που είχα με την στείρωση ήταν να "βοηθήσει" σε αυτά, κάτι που δεν έγινε και τα δερματικά εμφανίστηκαν την εποχή που ο σκύλος θα είχε κανονικά οίστρο μα πλέον δεν έχει.

Από άποψης συμπεριφοράς και ταμπεραμέντου, ο σκύλος ήταν ένας σκύλος συνεχώς σε εγρήγορση, με περίσσεια αποθέματα ενέργειας, με υψηλό drive και την γνωστή επιμονή και το θάρρος της φυλής. Ήταν ένας σκύλος που δεν τα πήγαινε ποτέ καλά με άλλα, μικρόσωμα ζώα (γάτες, κουνέλια, κότες, χάμστερ, κ.α.) και δεν "χάριζε" σε κανένα σκύλο (δεν θα "έδινε τόπο στην οργή" σε γρύλισμα ή δάγκωμα στις περιπτώσεις που δεν θα αποζητούσε εκείνη πρώτη τον καυγά).

Ακόμα και με τον "συγκάτοικο" της αρσενικό, ήταν αυτή που ξεκινούσε τους τσακωμούς τους σε ποσοστό 70-80% και δεν την πτοούσε το γεγονός ότι αν και εφόσον αυτοί οι τσακωμοί κρατούσαν περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα ήταν μονίμως η χαμένη. Οι τσακωμοί μεταξύ τους είχαν μια συχνότητα της τάξεως 1-2 φορές την εβδομάδα και συνήθως ήταν ένας "χορός". Δηλαδή, γρυλίσματα και δαγκώματα στον αέρα. Σπανιότερα, 1 φορά το μήνα ίσως ή και πιο αραιά, να είχαμε κάποιο μικροδάγκωμα.

Staffordshire Bull Terrier θηλυκό και στείρωση.jpg

Από την στείρωση έχουν περάσει 3 μήνες και αν και περίμενα αυτό το εύλογο χρονικό διάστημα για να καταγράψω τα πρώτα συμπεράσματα, οι αλλαγές που θα αναφέρω εμφανίστηκαν από την 1η εβδομάδα όσο και να μου φαίνεται κι εμένα απίστευτο.

Η συνεχής εγρήγορση και τα περίσσεια αποθέματα ενέργειας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σημείο τρέλας! Δεν μπορούσα να φανταστώ πως αυτός ο σκύλος που σπανίως περπατούσε μα πάντα κάλπαζε θα μπορούσε να γίνει πιο γρήγορος... Πλέον νομίζω ότι διακτινίζεται!

Από την στάση και την κατάσταση του "κοιμάμαι στο κρεβάτι μου" έχει φτάσει στην κατάσταση "πηδάω και φτάνω στο κεφάλι σου" σε δέκατα του δευτερολέπτου. Ειδικά αν το θέμα είναι φαγητό τα πράγματα αγγίζουν την επιστημονική φαντασία. Ο σκύλος είχε απίστευτη όρεξη για φαγητό και ποτέ δεν είχα πρόβλημα μήπως δεν φάει (δεν το είχα ποτέ με κανένα σκύλο μου και μάλλον "φταίει" το πρόγραμμα που ακολουθώ). Τώρα φοβάμαι μη χάσω το χέρι μου μέχρι το ύψος του ώμου σε περίπτωση που της προτείνω φαγητό...

Staffordshire Bull Terrier και στείρωση.jpg

Η όρεξη, η λύσσα για φαγητό πλέον δεν κατευνάζετε και ο σκύλος είναι συνεχώς σε κατάσταση πείνας και αναζήτησης τροφής.

Η σχέση της με τον "συγκάτοικο" έχει πάρει την κάτω βόλτα, προς ατυχία του αρσενικού που πλέον αποφεύγει να ξαπλώνει δίπλα της μια που με τον παραμικρό θόρυβο που θα ακουστεί θα σηκωθεί να του ρίξει "μία ψιλή" λες και αυτός φταίει που η Γη γυρίζει... Ο κακόμοιρος, 8 στις 10 φορές απομακρύνετε το πολύ "βρίζοντας".

Πάει ο αρσενικός να σηκωθεί και να πάει στην βεράντα, θα τρέξει και θα μπει μπροστά του "κορδωμένη" και τσαμπουκαλεμένη... Θα φωνάξει κάποιος τον αρσενικό, θα του κόψει τον δρόμο και θα του "την μπει"... Στην προετοιμασία φαγητού που ενθουσιάζονται και οι 2, εκείνη θα ενθουσιαστεί μα παράλληλα θα "χωθεί" και στον άλλο για να πάψει αυτός να ενθουσιάζεται...

Γενικότερα, η "επιθετική" ή "κυριαρχική" συμπεριφορά της έχει αυξηθεί σε σημείο που δεν είναι ευχάριστο ούτε για τον άλλο σκύλο μα ούτε και για εμάς. Φυσικά και όλο αυτό το δουλεύουμε και προσπαθούμε να αποφεύγουμε τις συνθήκες που μπορεί να δημιουργούν κόντρες. Σε όλο αυτό βοηθά και το γεγονός ότι και τα 2 σκυλιά υπακούν σε εντολές και είναι συνεργάσιμα σε ικανοποιητικό βαθμό με όλους μας.

Ενήλικος θηλυκός σκύλος και στείρωση.jpg

Με τους ανθρώπους ήταν πάντα φιλική μα όχι "ζήτουλας". Δεν έδινε σημασία στους άλλους παρά μόνο σε εμένα και οι σχέσεις ήταν "τυπικές" με όλους. Δέχεται χάδια από όλους χωρίς να τα αποζητά παρά σπάνια και μόνο από γνωστούς της ανθρώπους.

Είχε πάντα ένα θέμα με τα μικρά παιδιά, τα παιδάκια 2-3 ετών (ίσως και 4-5 αν δεν είναι ανεπτυγμένα) τα βλέπει κάπως σαν "θήραμα". Τα "προσέχει", τα ακολουθεί, τα "γυρίζει" σαν καρχαρίας και σε απότομες κινήσεις τους ή φωνές κάνει κίνηση να τα "συνετίσει" και έχει τραβήξει και ρούχο, έχει "τσιμπίσει" και παπούτσι παιδιού. Υπό την επίβλεψη μου είναι πολύ πιο ήρεμη και αν δείξει σημάδια, με εντολή μου έρχεται κοντά μου ή πάει "σπίτι της". Όταν δεν είμαι παρών και μας επισκέπτονται παιδάκια αυτής της ηλικίας η σκύλα μπαίνει στο crate της. Δεν έχει δαγκώσει ποτέ παιδάκι, αλλά θα στοιχημάτιζα πως υπό κάποιες συνθήκες και υπό άλλη ιδιοκτησία θα το είχε κάνει. Τα μεγαλύτερα παιδιά τα αντιμετωπίζει όπως τους ενήλικες. Αυτό δεν έχει αλλάξει σε βαθμό που να το έχω παρατηρήσει...

Στείρωση θηλυκού σκύλου παρατηρήσεις.jpg

Αν εξαιρέσουμε, λοιπόν, το προφανές... Δηλαδή, πως πλέον δεν μπορεί να ζευγαρώσει και δεν χρειάζεται προσοχή σε αυτό και το ότι δεν μπορεί να νοσήσει σε οτιδήποτε σχετικό με την μήτρα της, δεν έχουμε κάποια βελτίωση σε κάτι.

Εδώ, θα ήθελα να σημειώσω πως εγώ δεν είχα καμία προσδοκία ο σκύλος να έχει λιγότερη ενέργεια και δεν το αποζητούσα κιόλας. Θα ήθελα να βλέπει τις σχέσεις της με τα άλλα σκυλιά λίγο πιο ήρεμα ή ακόμα περισσότερο, την σχέση της με τον "συγκάτοικο" αρσενικό λίγο πιο cool... Μα η αλήθεια είναι πως έδινα αρκετές πιθανότητες στο να συμβεί και αυτό που συμβαίνει. Διότι, είχα ένα θηλυκό σκύλο, μη στειρωμένο, που ήδη ήταν πολύ "αντράκι" και μετά την στείρωση έχω τον ίδιο σκύλο με λιγότερα οιστρογόνα...

Οτιδήποτε άλλο ενδιαφέρον θα το προσθέτω ή αλλαγές στα ήδη παρατηρηθέντα. Ελπίζω να είναι ένα θέμα ενδιαφέρον και πιθανόν χρήσιμο και για άλλους.
 


stefanosk

Well-Known Member
9 Μαρτίου 2018
261
295
Ανάβυσσος
@canis
Καλησπερα και συγνωμη για το off topic,
αν δεν γινομαι αδιακριτος τι σε οδηγησε να παρεις την αποφαση για στειρωση (ωοθηκυστερεκτομή – ΩΗΕ). Και γιατι σε αυτη την ηλικια και οχι πιο νωρις.
Πληροφοριακα εχω και εγω δυο κουταβια 13 μηνων αρσ.& θυλ. και που μαλλον της τελειωνει ο πρωτος της οιστρος μετα απο ενα μηνα. Και δεν σκεφτομαι να προχωρησω σε κανενος ειδους στειρωση της μικρης πριν απο τον τεταρτο ή πεμπτο της οιστρο.
Ευχαριστω και παλι συγνωμη.
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.415
6.551
Καλησπέρα,

Η σύντομη απάντηση είναι πως, με όσα γνωρίζω ως τώρα, η καλύτερη ηλικία για να στειρώσεις ένα θηλυκό σκύλο είναι αυτή των 6-7 ετών σε φυλές που έχουν ένα προσδόκιμο ζωής 10-15 έτη. Είναι "η χρυσή τομή" που έχεις τις περισσότερες πιθανότητες να αποφύγεις τα αρνητικά μιας στείρωσης, διατηρώντας και τα όποια θετικά.
 




vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.363
10.508
Athens
Εντυπωσιακό η αλλαγή αυτή να συμβαίνει μόλις 3 μήνες μετά τη στείρωση. Εννοώ, οι ορμόνες και ο οργανισμός ανταποκρίνονται τόσο γρήγορα στη νέα κατάσταση? Από την άλλη θα μπορούσε να είναι και προσωρινή αναμπουμπούλα λόγω σοκ του οργανισμού.
Μόνο ένας ντοκ που ερευνά το θέμα αυτό θα μπορούσε να απαντήσει.

(Δεν είναι εύκολη φυλή τελικά...)
 
  • Like
Reactions: Estranged and canis


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.415
6.551
Οι ορμόνες είναι ικανές να επηρεάσουν την διάθεση και την συμπεριφορά σε αυτό το διάστημα. Εξάλλου, οι γυναίκες γνωρίζουν αλλαγές (άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο) μέσα στον μήνα...

Τώρα αν αυτά που παρατηρώ ήρθαν για να μείνουν, κατά πόσο οφείλονται στην στείρωση και πως θα διαμορφωθούν στο μέλλον θα προσπαθήσω να το καταλάβω.

Εύκολες και Δύσκολες φυλές, ε;... Υπάρχουν;

Να σου πω πάντως πως δεν αντιμετωπίζω δυσκολίες. Δηλαδή, δεν έχω μια δύσκολη καθημερινότητα με τα σκυλιά παρόλο που αντιμετωπίζω τα όσα σας μεταφέρω. Ακόμα και ο τρίτος, ο επισκέπτης δεν θα παρατηρήσει κάτι "δύσκολο"... Μπορεί και το αντίθετο.

Βλέπεις, κανένας δεν παρατηρεί την συμπεριφορά της με τα παιδιά π.χ. παρά μόνο αν εγώ αποφασίσω να εξηγήσω και να κάνω και "πρακτικό σεμινάριο" δείχνοντας τις κινήσεις, τις στάσεις σώματος, τις στιγμές, κλπ. Το ίδιο και με τα υπόλοιπα θέματα. Δεν θα παρατηρήσει κανείς τον καυγά που δεν έγινε γιατί εγώ φώναξα το όνομα της και εκείνη ήρθε δίπλα μου ή κανείς δεν σκέφτεται πως θα ήταν τα πράγματα αν δεν έκανε 20χλμ. διάδρομο κ.α.

Άντε να δεις κάνα τσακωμό και να εντυπωσιαστείς, αν δεν έχεις ξαναδεί, μα μετά θα τα δεις να κοιμούνται...

Αν το να έχεις σκύλο ήταν τόσο δύσκολο δεν θα είχε τόσος κόσμος σκύλο... ΑΛΛΑ το τι μπορεί να ανέχεται, να υπομένει, να επιτρέπει, να διαχειριστεί, να θεωρεί σωστό, καλό ή ιδανικό ο κάθε ένας από εμάς βγάζει και την αξιολόγηση "Εύκολο ή Δύσκολο".
 


Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.210
927
Καναδάς
Αυτό που συμπεραίνω προσωπικά απο τα όσα έγραψες είναι ότι τα θεματάκια που είχε τα βλέπεις να έχουν γίνει εντονότερα. Ένας κυριαρχικός, δυναμικός, φαγανός και που δεν τα πάει ήδη καλά με παιδιά και άλλα ζώα σκύλος συνεχίζει να είναι έτσι αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό όπως λες. Λογικό ακούγεται αν σκεφτείς ότι αφαιρείς τα οιστρογόνα σε έναν σκύλο που έχει ήδη τέτοια χαρακτηριστικά. Το μόνο που μου κάνει εντύπωση είναι πως εμφανίζει τα δερματικά ακόμη σε χρόνους που θα είχε περίοδο. Στα δικά μου μάτια αυτό δείχνει ότι δεν έχει στρώσει ακόμη ορμονικά το σώμα της. (Φαντάζομαι ότι δεν παίζει να έχει μείνει έστω και ένα μικρό κομμάτι ωοθήκης και το σώμα τη να συνεχίζει να παράγει ορμόνες, μου συνέβη σε μια αδέσποτη που στείρωσα και η μια ωοθήκη ήταν παραμορφωμένη και η κτηνίατρος δεν μπόρεσε να την αφαιρέσει τελείως με αποτέλεσμα να τη βρω κολλημένη με έναν αρσενικό στον επόμενο οίστρο.)

Για να μην μιλήσω με ποσοστά γιατί δεν μου αρέσει και δεν έχω κάνει και καμια έρευνα, δεν είναι ο μέσος όρος του θηλυκού σκύλου ο σκύλος σου. Αλλά ας το δούμε κι απο την αντίθετη. Τι θα μπορούσες να έκανες διαφορετικό αφού πλησιάζουν τα χρόνια που ένας μη αναπαραγωγικά ενεργός σκύλος έχει αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων υγείας?
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.415
6.551
Κάπως έτσι...

Δηλαδή, αυτά τα "θεματάκια" τα λέω και "χαρακτηριστικά". Τα οποία μπορεί να δημιουργούν ή να δημιουργήσουν πρόβλημα, μπορεί και όχι.

Δεν έχουν ενταθεί όλα. Όπως έγραψα και πιο πάνω, η συμπεριφορά της ως προς τα παιδιά μέχρι 3-4 ετών δεν έχει αλλάξει. Ούτε η συμπεριφορά της απέναντι στα υπόλοιπα ζώα. Η σχέση της με τον αρσενικό και η συμπεριφορά της απέναντι του έχει "σκληρύνει".

Να σημειώσω εδώ πως την συμπεριφορά αυτή που βλέπω στον δικό μου σκύλο ως προς τα παιδιά αυτής της ηλικίας την συναντώ αρκετά συχνά και σε άλλα σκυλιά. Οι άνθρωποι που έχουν αυτά τα σκυλιά δεν θα σου πουν πως τα σκυλιά τους έχουν κάποιο θέμα με τα παιδιά. Οι περισσότεροι δεν έχουν καταλάβει κάτι. Αν δεν έχει φτάσει ο σκύλος να δαγκώσει κάποιο παιδάκι, όπου και τότε δε θα φτάσουν σε κάποιο τέτοιο συμπέρασμα, μα θα ακούσεις "Πήγε να του πειράξει το παιχνίδι και ίσα που το ακούμπησε" ή "Τρόμαξε που του φώναξε για αυτό" και γενικά θα το θεωρήσουν ένα μεμονωμένο και τυχαίο περιστατικό.

Αν πάλι δεν έχει φτάσει ο σκύλος να δαγκώσει ακούω να λένε "Κοίτα πως το προσέχει το παιδάκι!"... "Τα αγαπάει πολύ τα παιδάκια και δε τα αφήνει από τα μάτια της"... "Να παίξει θέλει!"...

Έτσι και ο δικός μου σκύλος, αφού δεν έχει δαγκώσει ποτέ παιδάκι και αφού "τα προσέχει" τόσο πολύ και δε τα αφήνει από τα μάτια της, θα μπορούσα να σου πω πως τα αγαπάει πολύ τα παιδάκια και πως ποτέ δεν είχα πρόβλημα.

Η σχέση που έχουμε με τα σκυλιά είναι καθαρά υποκειμενική και πολλές φορές φανταστική (με την έννοια του μη πραγματικού).

Δε νομίζω να έχουμε αφήσει κάτι πίσω... Μέρος της ωοθήκης δηλαδή...

Δεν θεωρώ, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, πως έκανα λάθος που την στείρωσα τώρα. Υπάρχουν πολλά θετικά, τόσο για την ίδια όσο και για εμάς (ανθρώπους και έτερο σκύλο). Απλά καταγράφω κάποιες παρατηρήσεις που βοηθούν εμένα να βγάλω κάποια συμπεράσματα και ίσως χρησιμεύσουν και σε άλλους για να πάρουν αποφάσεις για τους σωστούς λόγους, γνωρίζοντας κάποιες παραμέτρους ή για άλλους λόγους.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Γενικότερα, η "επιθετική" ή "κυριαρχική" συμπεριφορά της έχει αυξηθεί σε σημείο που δεν είναι ευχάριστο ούτε για τον άλλο σκύλο μα ούτε και για εμάς
Αυτό βγαίνει προς τα έξω.
Αυτό που δεν ξέρουμε (και το θέτω σαν τροφή για σκέψη γιατί ούτε και εγώ ξέρω) είναι αν έχει αυξηθεί η "επιθετικότητά της" ή αν έχει μειωθεί η αυτοπεποίθησή της.
 
  • Like
Reactions: mareco and epial


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.415
6.551
Εννοείς μήπως "νιώθει" πως έχασε κάτι (αμφιβάλω) ή πως πέρασε μια κατάσταση που την έκανε να νιώσει αδύναμη (την επέμβαση και τις μέρες ανάρρωσης) και θέλει να "ρεφάρει" (πιθανό);

Από την άλλη, θα μπορούσε κανείς να πει πως νιώθει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θεωρεί ότι μπορεί να τα καταφέρει απέναντι στον κακομοίρη τον άλλο.

Είναι υπό παρατήρηση και θα ενημερώνω το θέμα μετά από εύλογο χρονικό διάστημα. Κατά τα άλλα είναι ανοιχτό για συζήτηση και σκέψεις...
 
  • Like
Reactions: mareco


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Αυτό που λέω είναι πως ενδέχεται να βιώνει μια αλλαγή μέσα της και προκειμένου να αντεπεξέλθει στην αλλαγή να βγάζει αυτό το "επιθετικό" απέναντι στον όμοιό της, τον αρσενικό.
Να νοιώθει δηλαδή την ανάγκη να επαναπροσδιορίσει την θέση της στην αναμεταξύ τους σχέση.
Εκεί ακριβώς δηλαδή που βλέπεις και την μεγαλύτερη διαφορά στην συμπεριφορά της.

Δεν ξέρω αν έχετε παρατηρήσει αντιδράσεις άρρωστων ή αδύναμων σκύλων (μετά από επέμβαση πχ) απέναντι σε σκύλους που μέχρι πρότινος συγκατοικούσαν απροβλημάτιστα.
Είχα την τύχη (ή ατυχία), να βιώσω τέτοια σκηνικά σε δικά μου σκυλιά. Παρατήρησα παρόμοιες εξάρσεις στην συμπεριφορά του "αδύναμου" σκύλου, που θα μπορούσα άνετα να τις χαρακτηρίσω ως "επιθετικές" απέναντι στον υγιή σκύλο, που δεν αντέδρασε - όπως συνήθιζε.

Κι εδώ έρχεται αυτό που γράφεις να μου θυμίσει τα δικά μου
Ο κακόμοιρος, 8 στις 10 φορές απομακρύνετε το πολύ "βρίζοντας".
Τις άλλες 2 τί έκανε, πώς αντέδρασε;;
Παλαιότερα τί έκανε;
Διακρίνεις κάποια διαφορά στην δική του στάση;
 


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.415
6.551
Όπως έχω γράψει, πάντα είχαν διενέξεις... Πιο αραιές και πιο ήπιες στην πλειοψηφία τους.

Πάντα ο αρσενικός "έδινε τόπο στην οργή" 8 στις 10 φορές. Μπορεί να μην υποχωρούσε πλήρως, αλλά επειδή ήταν και πιο ήπιο το χώσιμο του θηλυκού περιοριζόταν και αυτός σε γρυλίσματα και "χορό" και το θέμα έληγε.

Αυτές οι 2 στις 10 ήταν που αποφάσιζε πως δεν θα κάνει πίσω μα θα λήξει το ζήτημα. Θα το λήξει με την έννοια ότι θα της δείξει πως είναι πιο δυνατός, δεν "την παίρνει" και πρέπει να σταματήσει... και αυτή σταματούσε και όταν αυτή σταματούσε, σταματούσε κι εκείνος αυτόματα.

Τώρα, πέρα από την αυξημένη συχνότητα και ένταση, αυτές τις 2 φορές που θα αποφασίσει ο αρσενικός να μην κάνει πίσω, δεν θα κάνει ούτε εκείνη. Πλέον δεν δέχεται την ήττα της και δεν σταματά... και όταν δεν σταματά εκείνη δεν σταματά ούτε ο άλλος.

Βλέπω τώρα πως αν δεν βοηθήσω εγώ για να σταματήσουν, θα αργήσει να λήξει ο τσακωμός. Όσο αργεί να λήξει τόσο αυξάνεται η πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού.

Ο αρσενικός προσπαθεί περισσότερο να αποφεύγει τις διενέξεις. Ας πούμε, στην προετοιμασία φαγητού δεν θα βγει "στα ανοικτά" για να χαρεί, παρά θα μπει κάτω από το τραπέζι της κουζίνας και θα αυτοπεριοριστεί εκεί, διότι αν βγει τον "κατραπακιάζει". Σήμερα, δεν τον άφησε ήσυχο ούτε εκεί και πήγε και τον καβάλησε, τον αγκάλιασε με τα μπροστινά της πόδια και του γρύλιζε στη μούρη... Την φώναξα λίγο πριν αναγκαστεί να την κατεβάσει μόνος του.

Επίσης, δημιούργησα άλλον ένα χώρο ξεκούρασης και ύπνου μέσα στο σπίτι για να μπορεί να πηγαίνει να ησυχάζει. Δεν χρειάστηκε να του δείξω κάτι... Πλέον δεν ξαπλώνει κοντά της, παρά σπάνια.

Σε λίγο φοβάμαι πως θα φεύγει μόνος του το πρωί, θα πηγαίνει καφενείο και θα έρχεται το βράδυ ή θα ξημεροβραδιάζεται στο προποτζίδικο παίζοντας ΚΙΝΟ... Δε θα του πω κάτι...
 
Last edited:


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.415
6.551
Επανέρχομαι για να ενημερώσω το νήμα περίπου 10 μήνες μετά το τελευταίο μήνυμα και περίπου 1 χρόνο μετά από την στείρωση... Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει τρομερά.

Η σκύλα παραμένει... "σκύλα" στην συμπεριφορά. Δεν έχει αλλάξει κάτι στην σχέση της με άλλα ζώα και οι σχέσεις της με τον συγκάτοικο αρσενικό "κρέμονται σε μια κλωστή". Δηλαδή, με το παραμικρό ή και χωρίς το παραμικρό, κάποιες φορές, θα υπάρξει σύγκρουση. Αυτή την σύγκρουση θα την επιδιώξει η ίδια χωρίς να λαμβάνει υπόψη της ούτε στο ελάχιστο πως ποτέ δεν θα βγει "κερδισμένη".

Ειλικρινά, θεωρώ πως δύσκολα θα κρατούσε οποιοσδήποτε άλλος την σκύλα αυτή μαζί με άλλο σκύλο. Επίσης, σκέφτομαι πως ίσως αδικώ και υπονομεύω την ποιότητα ζωής του αρσενικού διατηρώντας τους μαζί...

Πλέον, διατηρούμε χωριστά μέρη στα οποία κοιμούνται, πάντα έτρωγαν χωριστά και πλέον, πολλές φορές, ένας από τους δύο περιορίζεται όταν υπάρχει λόγος.

Το δεύτερο θέμα που έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο ως και ενοχλητικό είναι η λαιμαργία της. Η σκύλα βρίσκεται σε κατάσταση "feeding frenzy" (φρενίτιδας με το φαγητό) 24/7... Δεν υπάρχει περίπτωση να τρως και να μην έρθει στο μισό εκατοστό (αν είναι δυνατόν) και να κοιτά επίμονα το φαγητό προσπαθώντας με την δύναμη του νου της να το κατευθύνει στο στόμα της.

Θα τρέξει με 80χλμ/ώρα από οποιοδήποτε σημείο στο σημείο που θα ακουστεί ο παραμικρός θόρυβος συσκευασίας, το άνοιγμα του ψυγείου ή της πόρτας του φούρνου (ο ήχος είναι ανεπαίσθητος αλλά αρκεί). Στο διάβα της δε θα σταματήσει όχι αν υπάρχει άνθρωπος, μα ακόμα και αν υπάρχει τοίχος...

Αν συνδυάσετε αυτό και το παραπάνω θέμα "τσαμπουκά", κατανοείτε πως αν πέσει ψίχουλο προς διεκδικήσει στο πάτωμα "τα κυτεί αίμα"...

Ίσως μπορώ να πω πως έχει βελτιωθεί το θέμα των δερματικών που εμφάνιζε... ελάχιστα όμως. Η συχνότητα είναι μάλλον ίδια, αλλά είναι πολύ πιο ήπιας μορφής.

Vilma.jpg
 






ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Well-Known Member
26 Μαρτίου 2018
1.150
2.016
Το δεύτερο θέμα που έχει γίνει ιδιαίτερα έντονο ως και ενοχλητικό είναι η λαιμαργία της. Η σκύλα βρίσκεται σε κατάσταση "feeding frenzy" (φρενίτιδας με το φαγητό) 24/7... Δεν υπάρχει περίπτωση να τρως και να μην έρθει στο μισό εκατοστό (αν είναι δυνατόν) και να κοιτά επίμονα το φαγητό προσπαθώντας με την δύναμη του νου της να το κατευθύνει στο στόμα της.
Περιγράφεις την τυπική συμπεριφορά Λαμπραντόρ. Εύλογα γεννάτε το ερώτημα πώς θα είναι η συμπεριφορά ενός Λαμπραντόρ μετά την στείρωση ή γενικά ενός λαίμαργου σκύλου.

Γενικότερα, η "επιθετική" ή "κυριαρχική" συμπεριφορά της έχει αυξηθεί σε σημείο που δεν είναι ευχάριστο ούτε για τον άλλο σκύλο μα ούτε και για εμάς. ..........
.
.
Εδώ, θα ήθελα να σημειώσω πως εγώ δεν είχα καμία προσδοκία ο σκύλος να έχει λιγότερη ενέργεια και δεν το αποζητούσα κιόλας. Θα ήθελα να βλέπει τις σχέσεις της με τα άλλα σκυλιά λίγο πιο ήρεμα ή ακόμα περισσότερο, την σχέση της με τον "συγκάτοικο" αρσενικό λίγο πιο cool...
Θα ήθελα να υπάρχουν καταγεγραμμένες χιλιάδες συμπεριφορές πριν και μετά την στείρωση ώστε να διαβάσουν τα συμπεράσματα τόσο οι υπέρμαχοι αυτής ( κτηνίατροι, "φιλόζωοι", κλπ ) όσο και οι ενάντιοι σαν εμένα. Ίσως αποδειχθεί πως όλοι έχουμε λάθος απόψεις ανάλογα με την οπτική γωνία που είμαστε τοποθετημένοι.

Είχε πάντα ένα θέμα με τα μικρά παιδιά, τα παιδάκια 2-3 ετών (ίσως και 4-5 αν δεν είναι ανεπτυγμένα) τα βλέπει κάπως σαν "θήραμα". Τα "προσέχει", τα ακολουθεί, τα "γυρίζει" σαν καρχαρίας και σε απότομες κινήσεις τους ή φωνές κάνει κίνηση να τα "συνετίσει" και έχει τραβήξει και ρούχο, έχει "τσιμπίσει" και παπούτσι παιδιού. Υπό την επίβλεψη μου είναι πολύ πιο ήρεμη και αν δείξει σημάδια, με εντολή μου έρχεται κοντά μου ή πάει "σπίτι της". Όταν δεν είμαι παρών και μας επισκέπτονται παιδάκια αυτής της ηλικίας η σκύλα μπαίνει στο crate της. Δεν έχει δαγκώσει ποτέ παιδάκι, αλλά θα στοιχημάτιζα πως υπό κάποιες συνθήκες και υπό άλλη ιδιοκτησία θα το είχε κάνει.
Με αφορμή το παραπάνω και χωρίς καμία διάθεση να χαλάσω το νήμα ή να αρχίσει εδώ κουβέντα με τα παρακάτω γραφόμενα θα κάνω μια προσωπική παρατήρηση.

Αποδέχομαι την άποψη ενός παλαιού μέλους, «σκύλος ο οποίος είναι επιθετικός σε παιδιά η κουτάβια δεν έχει λόγω ύπαρξης». Εδώ, σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για άσχετο ιδιοκτήτη ως δικαιολογία για την συμπεριφορά του σκύλου. Συνέχεια μπορεί να δοθεί σε θέματα όπως το «αγαθό» ροτ που σκότωσε το μωρό και άλλα παρόμοια.

* Να αναφέρω πως ο Άργος όταν βρίσκεται με ένα θηλυκό σταφάκι την Matilda τρελαίνονται και τα δύο στο "παιχνίδι". Η «μάνα» και ο «αδερφός» της Matilda δεν μπορούν να συνυπάρξουν με κανένα άλλο σκύλο…

Understatement, που λένε και στο χωριό μου, το "ζόρικο"... Εμείς "κωλόσκυλο" το λέμε, αλλά είναι το δικό μας κωλόσκυλο... :D
Με κάλυψες, αλλά εσύ κατέχεις ποιος είναι ο σκύλος σου άλλοι αγρόν .....
 
  • Like
Reactions: canis


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.415
6.551
@ΑΡΓΟΣ & ΕΓΩ

Λαιμαργία Labrador vs. Λαιμαργία Staffie

Έχεις δίκιο... Τα Λαμπραντόρ, σαν φυλή, είναι πιο λαίμαργη από τα SBT. Είναι χαρακτηριστικό της φυλής των Λαμπραντόρ η έντονη σχέση με το φαγητό. Ποια είναι, όμως, η ειδοποιός διαφορά στην περίπτωση αυτή;

Ότι έχω ένα Staffordshire Bull Terrier, με όλα τα χαρακτηριστικά του Staffordshire Bull Terrier και "δώρο" την λαιμαργία του Λαμπραντόρ...

Δηλαδή, έχω ένα σκύλο με την ταχύτητα, την δύναμη, την επιμονή, την αλτικότητα, την ενέργεια, την ανοχή στον πόνο, τον ενθουσιασμό, κλπ. ενός Staffie... και όχι ενός μέσου Staffie, που είναι τρελαμένο και με το φαγητό.

Και ναι, η "ακίνητες" συμπεριφορές μοιάζουν (που και αυτές δεν μοιάζουν ακριβώς, διότι αλλιώς σε κοιτάζει ένα Λαμπραντόρ και αλλιώς ένα SBT) και μοιάζουν διότι μιλάμε για ένα εκπαιδευμένο σκύλο. Αυτές οι συμπεριφορές και οι στιγμές που έχουν κίνηση, όμως, δε νομίζω να μοιάζουν...

Όταν ετοιμάζω το φαγητό τους η σκύλα κάνει συνεχόμενα, επιτόπια άλματα όπου τα πόδια της ξεπερνούν τον πάγκο της κουζίνας. Όταν κατευθύνομαι με το πιάτο της στην βεράντα, όπου και τρώει, προπορεύεται με σπριντ κάνοντας κύκλους γύρω από τον εαυτό της (δεν ξέρω αν μπορείτε να το κάνετε εικόνα). Συνήθως, σε αυτή την διαδικασία χτυπά σε τοίχους και πόρτες που όμως για αυτήν δεν υπάρχουν... και όταν λέμε δεν υπάρχουν, εννοούμε πως έχει χτυπήσει στον τοίχο το κεφάλι της και το έχει ανοίξει και απλά ήταν Τρίτη.

Οποιοσδήποτε βρεθεί στον δρόμο της όταν πάει να φάει κάτι (ή νομίζει ότι θα φάει κάτι) οφείλει να παραμερίσει. Αν δε το κάνει ή θα πρέπει να είναι αρκετά δυνατός ώστε να αντέξει την σύγκρουση ή θα πέσει...

Όποτε πέφτει φαγητό κάτω από κάποιον, συνήθως τα παιδιά και αυτός είναι και ένας λόγος που τα ακολουθεί πιστά, το κεφάλι κατευθύνετε με τέτοια ταχύτητα προς το πάτωμα που σχεδόν πάντοτε θα ακουστεί ένα "γκουπ"... Είναι η κάτω γνάθος, συνήθως, που χτυπά στο μάρμαρο, την οποία έχει τραυματίσει, επίσης, πάνω από μία φορές,

Δε ξέρω αν κατάφερα να σκιαγραφήσω κάποιες διαφορές και αν τις διακρίνεται κι εσείς... Ίσως υπάρχουν και τέτοια Λαμπραντόρ, αλλά θεωρώ πως δεν είναι κάτι συνηθισμένο.

Βίλμα και επιθετικότητα

Θα χωρίσω το θέμα της "επιθετικότητας" σε δύο κεφάλαια, το προσωπικό με την Βίλμα και το γενικό. Αυτό είναι το προσωπικό και θα είναι σύντομο.

Η Βίλμα δεν είναι επιθετικό σκυλί με τα παιδιά (ούτε τα κουτάβια). Δεν έχει επιτεθεί ή δαγκώσει ποτέ παιδί ή κουτάβι. Η συμπεριφορά της δεν δείχνει επιθετικότητα που να μπορεί να διακρίνει το 95% των ανθρώπων γύρω. Η Βίλμα δεν έχει δαγκώσει ποτέ παιδί, δεν έχει γρυλίσει ποτέ σε παιδί, δεν έχει γαβγίσει ποτέ σε παιδί...

Ούτε ο πιο αυστηρός δικαστής δεν θα χρέωνε στην Βίλμα επιθετική συμπεριφορά... Αυτό που περιγράφω πιο πάνω είναι μια δυναμική που εύκολα ξεφεύγει όταν δεν μπορούμε να την διακρίνουμε, όταν την παρεξηγούμε και όταν δεν την ελέγχουμε ανάλογα.

Επιθετικά σκυλιά

Δεν συμφωνώ με το «σκύλος ο οποίος είναι επιθετικός σε παιδιά η κουτάβια δεν έχει λόγω ύπαρξης».

Οι συμπεριφορές των σκύλων και όχι μόνο των σκύλων, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα χαρακτηριστικά τους. Ο τρόπος που "βλέπουν" και αντιλαμβάνονται τον κόσμο έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά τους και το ταμπεραμέντο τους.

Δεν μπορώ να περιμένω από ένα σκύλο να κυνηγά και να σκοτώνει με 2 τινάγματα τον αρουραίο, να μπαίνει με την μούρη στο λαγούμι του ασβού για να τον βγάλει με τα δόντια, να αποφασίζει αστραπιαία να δαγκώσει αριστερά για να αρπάξει το λαγό, να είναι επιφυλακτικός με τους ξένους για να φυλά την περιουσία μου ή να αποφασίζει μόνος του πότε θα μείνει με το κοπάδι και πότε θα απομακρυνθεί για να διώξει το λύκο... και να θέλω να ξεχωρίζει το παιδί της ξαδέρφης μου ή τον κουμπάρο μου ή το παιδί μου.

Όταν λέω "να θέλω να ξεχωρίζει το παιδί" δεν εννοώ πως δεν πρέπει να το θέλω και δεν πρέπει να το μάθω να το κάνει ή να διαφυλάξω την σωματική ακεραιότητα παιδιών, ανθρώπων και σκυλιών. Μα δεν μπορώ να έχω την απαίτηση όλα τα παραπάνω ο σκύλος να τα γνωρίζει και να τα εκτιμά εξ ορισμού.

Δεν είναι ταινία των Disney Studios η πραγματικότητα. Στην φύση δεν βασιλεύει η αγάπη και η αδελφοσύνη. Ούτε και στον κόσμο των σκύλων και μάλιστα των σκύλων που με επιλεκτική εκτροφή έχουμε οδηγήσει σε συμπεριφορές και χαρακτηριστικά για να μας εξυπηρετούν.

Ο κάθε ιδιοκτήτης οφείλει να γνωρίζει τι σκύλο θέλει, τι σκύλο επιλέγει, σε πιο φάσμα χαρακτηριστικών και συμπεριφορών αυτός ο σκύλος κινείτε, πως θα τον χρησιμοποιήσει και πως θα διαφυλάξει ανθρώπους και σκύλο από ατυχήματα... μικρά ή μεγάλα.

Εγώ, ας πούμε, δεν βλέπω στις παρακάτω εικόνες ότι ο περισσότερος κόσμος...

01.jpeg02.jpg03.jpg
 


HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.224
Αμπελοgarden
Έχω ξαναπεί ότι υπάρχει ένα αρκετά καλό ποσοστό σκύλων που είναι "κωλόσκυλα" όπως το λένε και στο χωριό σου. Απλά όταν είναι πιο μικρόσωμα ο κόσμος αντιδράει μ' ένα ωωωωω πόσο κιούτ χαχα ενώ όταν έχει περισσότερο όγκο αλλάζουν πεζοδρόμιο. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και θα το έχω να το λέω και ως παράδειγμα αυτό που έγραψες: "Δεν μπορώ να περιμένω από ένα σκύλο να κυνηγά και να σκοτώνει με 2 τινάγματα τον αρουραίο, να μπαίνει με την μούρη στο λαγούμι του ασβού για να τον βγάλει με τα δόντια, να αποφασίζει αστραπιαία να δαγκώσει αριστερά για να αρπάξει το λαγό, να είναι επιφυλακτικός με τους ξένους για να φυλά την περιουσία μου ή να αποφασίζει μόνος του πότε θα μείνει με το κοπάδι και πότε θα απομακρυνθεί για να διώξει το λύκο... και να θέλω να ξεχωρίζει το παιδί της ξαδέρφης μου ή τον κουμπάρο μου ή το παιδί μου."

Στη γειτονιά μου έχω ένα καλό δείγμα αυτού που λέω. Έχει ΠΟΛΥΣ κόσμος σκυλιά και τους συναντάμε στη βόλτα. 7 στα 10 μανουριάζουν. Ο καθένας πάει το δρόμο του. Άλλα μανουριάζουν και χτυπιούνται από τα μπαλκόνια ή και πίσω από κλειστές πόρτες. Απλά ένα τρίκιλο είναι αστείο (είναι; ) - ένα 20κιλο δεν είναι.
 


Εriana

Well-Known Member
28 Σεπτεμβρίου 2019
283
905
Δεν ξέρω αν σας βοηθάει καθόλου ούτε αν μπορεί να υπάρξει σύγκριση ή αναλογία αλλά η μείωση των οιστρογόνων στις γυναίκες επιδρά σε ορμόνες που επηρρεάζουν την όρεξη, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη όρεξη και να αυξάνουν την πρόσληψη της τροφής.
 




Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μηνύματα
897.670
Μέλη
19.994
Νεότερο μέλος
Μέλα το σκυλάκι