Σπορ και χαρά...

jennie

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2008
562
1
Πως το κανουνε ομως ρε παιδια. Εγω προσπαθω 3 βδομαδες να μαθει να πηδαει 1 σπιθαμη απο το πατωμα και μου χει βγαλει την πιστη! Μια το κανει, μια παει γυρω γυρω, μια πιανει το παιχνιδι και τρεχει....Εχω καταλαβει ομως οτι του αρεσει που ασχολουμε μαζι του οποτε εχω ξεχασει τα περι σωστης εκτελεσης πια και απλα παιζουμε. Τωρα αν το μαθει καποτε να το κανει σωστα σιγουρα δεν θα οφειλεται σε μενα:D

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
Το να μάθεις το σκυλί σου με επιβράβευση να κάνει κόλπα, ως μέρος της οικιακής εκπαίδευσης και του παιχνιδιού, προϋποθέτει για την πιο επιτυχημένη του διεξαγωγή ότι ξέρεις να διαβάζεις τον σκύλο.
Δλδ. αναλόγως με τις ανασφάλειες του σκύλου, τον χαρακτήρα του και την ιδιοσυγκρασία του, "χτίζεις" τις εντολές τη μία πάνω στην άλλη, δομώντας ένα γερό θεμέλιο εμπιστοσύνης. Το να σε εμπιστεύεται ο σκύλος για να ακολουθήσει την καθοδήγηση που θα οδηγήσει στη σωστή και ολοκληρωμένη επίτευξη μίας άσκησης, είναι βασικότατο.

Επίσης, η δόμηση και αλληλουχία των εντολών/ασκήσεων/τρικς έχει μία λογική. Είναι διαφορετικό να μάθεις το σκύλο σου να αλληλεπιδρά με το σώμα του, κάνοντας πράγματα που ούτως ή άλλως τα κάνει, αλλά τώρα κατ'εντολή. Άλλο το να τον μάθεις να κάνει πράγματα με το σώμα του που κανονικά δεν τα κάνει (πχ. βαρελάκια), άλλο να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον του (πχ να πηδήξει πάνω από ένα πεζούλι, σαν εμπόδιο) και διαφορετικό το να αλληλεπιδράσει με τον χειριστή (πχ. να πηδήξει πάνω από το ίδιο σου το σώμα, βάζοντάς το ως εμπόδιο).

Αν προσπαθείς 3 βδομάδες να του μάθεις μία εντολή, πέρα από το ότι κάτι κάνεις λάθος (ο σκύλος δεν κάνει ποτέ λάθος, εμείς κάνουμε), τότε σου προτείνω να αλλάξεις εντολή και να του μάθεις κάτι διαφορετικό. Θα προσπαθήσεις ξανά μετά από 2-3 εντολές που θα έχει επιπλέον μάθει, τότε να επιστρέψεις στο "πήδα".

jennie

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2008
562
1
Ευχαριστω Kyveli. Εχω τεραστια υπομονη θα δουμε. Υπαρχουν τετοια μαθηματα αραγε για αυτους που θα ηθελαν οι ιδιοι να διδαξουν τα σκυλια τους τετοια παιχνιδια ή ειναι αντικειμενο των εκπαιδευτων αυτο?