Σοβαρά δαγκώματα από κουτάβι 4 μηνών

zab

Member
16 Μαρτίου 2013
8
0
Γεια σας.και εγώ νέο μέλος στο forum.έχω πολύ σοβαρ'ο πρόβλημα με το κουτάβι μου το οποίο είναι θηλυκό ημίαιμο από πατερα χάσκι και μητέρα βέλγικο λυκόσκυλο.την εχουμε απο 45 ημερων.στην αρχή ειχαμε γρυλλισματα στο μπωλ του φαγητου της.αυτά απο πολυ μικρη.2 μηνων.
τώρα μας γρυλλιζει(με σκοπο το δαγκωμα),αμα της δινουμε κανα κοκκαλο και πρόσφατα γρυλλισμα και δαγκωμα οταν ειναι μεταξυ υπνου και ξύπνιου.καθόταν ξαπλωμενη,ειχε ξυπνησει και πηγα και της χαιδευω τη μουσουδα.μια,δυο και τσουπ,γρυλλισμα και δαγκωμα.κανονικοτατα.εκατσα διπλα της και της μιλαγα να δει οτι δε φοβαμαι και οτι δε φευγω.γενικα ειναι καπως στην τσιτα.οι τριχεσ στο σβερκο μας σηκωνονται για πλακα στη βολτα.με τους ανθρωπουσ τα παμε καλα,αλλα με τα αλλα ζωα....εχω συγχιστει παρα πολυ.δε ξερω τι να κανω...:(

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.769
7.965
Πρώτον να ξεσυγχιστείς. Δεν έχουν όλοι οι σκύλοι τον ίδιο χαρακτήρα και δεν χρειάζεται να ταράζεσαι ούτε να φαντασιώνεσαι ότι έχεις σκύλο φονιά που θα σας φάει όταν μεγαλώσει (υπερβάλλω λίγο το ξέρω).
Στο τάισμα θα κρατάς το πιατάκι της στην αγκαλιά σου κάτω στο πάτωμα και θα την αφήνεις να τρώει από μέσα. Έτσι θα καταλάβει ότι δεν απειλείται από εσάς αλλά το αντίθετο και θα κόψει την επιθετικότητα στο τάισμα. Όταν κοιμάται ή μόλις έχει ξυπνήσει δεν χρειάζεται να την χαιδεύεις, πολλά σκυλιά έχουν δαγκώσει από φόβο και σύγχιση στον ύπνο τους.
Το πιο καλό από όλα όταν δεν έχουμε εμπειρία με σκύλους και κάποιες συμπεριφορές τους μας φαίνονται ανεπίθυμητες και τρομακτικές είναι να ζητάμε την βοήθεια εκπαιδευτή. (και προσοχή στην επιλογή του, λίγοι είναι οι σοβαροί).

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.826
20.166
zab καλώς ήρθες στο φόρουμ.

Κατά βάση, όσα σου λέει το μέλος l.kyveli, αλλά επίσης κάνε πρώτα μια αναζήτηση, πριν ανοίξεις νέο θέμα. Είναι "προβλήματα" που συζητούνται συχνότατα στο φόρουμ. Θα βρεις πολλές προηγούμενες.

Θα βρεις επίσης συζητήσεις, που θα αναφέρουν, ότι δεν παίρνουμε ποτέ σκύλο από pet shop ή από γέννα ηλιθίων που ζευγάρωσαν τα καμάρια τους. Οτι ποτέ δεν παίρνουμε κουτάβι σε τόσο μικρή ηλικία [παρά μόνο αν τύχει να το βρούμε στον δρόμο] και τέλος, ότι ποτέ δεν ζευγαρώνουμε τον σκύλο μας.

Γενικώς, προσπάθησε σε παρακαλώ, να ψάχνεις πρώτα, αν τυχόν έχει ξανασυζητηθεί το "πρόβλημά" σου.

Michalis-Maya

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2013
940
1.709
48
Νίκαια
Καταρχήν καλώς ήρθες,

Θα προτιμούσα άλλη προσέγγιση από το να κρατάς το πιάτο αγκαλιά. Βάλτο κανονικά κάτω όπως κάνεις συνήθως. Πήγαινε σε μία απόσταση που δεν θα γρυλίσει και πέτα της μία λιχουδιά μεγαλύτερης αξίας από το φαγητό της και φύγε. Απλά να σε δει ότι την πετάς εσύ. Με τον καιρό, σιγά σιγά, μείωνε την απόσταση μέχρι να φτάσεις σε σημείο να ακουμπάς τις λιχουδιές στο πιάτο. Αυτό που θέλεις είναι να μπορείς να της ταΐσεις την λιχουδιά στο στόμα και να της πάρεις το πιάτο την ώρα που το κάνεις. Μπορεί να πάρει καιρό. Υπομονή.

Και η δικιά μου στο 50% της βόλτας έχει τρίχα μόικαν, δεν είναι όμως καθόλου επιθετική. Δεν είναι απαραίτητο να υποδηλώνει επιθετικότητα το σήκωμα της τρίχας.

Μίλα με εκπαιδευτή να "διαβάσει" τον σκύλο σου.

zab

Member
16 Μαρτίου 2013
8
0
το έψαξα στο forum πριν αναρτησω το θέμα.υπάρχουν παρόμοια όντωσ,αλλά δεν είδα σε άλλο έτσι επιθετικα δαγκωματα απο τοσο μικρο.τωρα της επιασε το ποδι ο αντρας μου πανω στο παιχνιδι και γρυλλισε και δαγκωσε παλι.δε μου φαινεται φυσιολογικο να νευριαζει ετσι απο το τιποτα.σα να εχει διπλη προσωπικοτητα ειναι.ποια ειναι η σωστη αντιδραση μας?καθαρα εκπαιδευτη θελει ,αλλα ειμαι αμοργο και ειναι πολυ δυσκολο.δε ξερω αν εχει στη ναξο και αν....

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.826
20.166
Μην δίνετε τέτοιες ερμηνείες.
Μην την "προκαλείτε" σε τέτοιες συμπεριφορές, μην αντιδράτε στα νεύρα της με νεύρα, παρά μόνο με γαιδουρινή υπομονή. Δεν φωνάζετε, δεν μαλλώνετε, δεν τιμωρείτε. Δεν υπάρχει λόγος. Κάνετε μόνο υπομονή, να μεγαλώσει.

Διαβάστε για την θεωρία της χρήσης του crate.

Αυτά όλα, είναι συνέπεια της μικρής ηλικίας που την πήρατε, και πιθανότατα προβληματικών γονιδίων.

Υπομονή.

Michalis-Maya

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2013
940
1.709
48
Νίκαια
Έχετε ψάξει με κτηνίατρο ότι δεν συντρέχουν λόγοι υγείας που είναι τόσο ευέξαπτη;
Μπορεί κάτι να την ενοχλεί ή να πονάει και να τσιτώνει έτσι.

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
τσαούσα..

ή λύση είναι σχετικά απλή μην την αφήνετε να σας δαγκώνει, αυτό το πετυχαίνουμε με δυνατή και αυστηρή φωνή και εαν χρειαστεί με "άρπαγμα" απο τις κάτω τρίχες του σαγονιού σε συνδυασμό με την πρώτη μέθοδο. Είστε μεγαλύτεροι απο αυτήν και μπορείτε να τα καταφέρετε...:)

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.826
20.166
Και με προσευχή συγχρόνως, να πιάσει το κόλπο, γιατί όσο μεγαλύτερος και να είσαι, είναι κάτι τσαούσικα που δεν καταλαβαίνουν, από τέτοια.

Ποιά είναι η πρώτη μέθοδος;

zab

Member
16 Μαρτίου 2013
8
0
δεν την προκαλουμε.στο παιχνιδι πανω γρυλλισε χωρις κανεναν λογο.πως θα καταλαβει οτι δεν πρεπει να γρυλλιζει σε μας?οτι ειμαστε εμεις οι αρχηγοι της αγελης?ακομα και οταν μας δαγκωνει κανονικα εμεις δεν αγριευουμε.καθομαστε εκει και της μιλαμε.αλλα ετσι δε θα συνεχισει να το κανει?μας δαγκωνει ολη μερα(για παιχνιδι αυτο).ποτε πιανει το "εεεε" ποτε δεν καταλαβαινει τιποτα.καλα,να κανουμε "αου αου" οτι ποναμε δεν πιανει με τιποτα.ειναι εξυπνο γενικα,αλλα τωρα αυτα τα υστερικα χωρις λογο μου φαινονται καπως...
μακαρι να θελει μονο υπομονη.τι να πω.

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.176
3.014
ΑΤΤΙΚΗ
σε πρώτη φάση εγώ θα επεδίωκα να με εμπιστευτεί το σκυλί....
ούτε φωνές, ούτε μαλώματα, ούτε ξαφνιάσματα...
σταθερό ημερήσιο πρόγραμμα, χρήση crate για να λιγοστέψουν οι πιθανότητες για λάθος συμπεριφορές, ήρεμη και ξεκάθαρη συμπεριφορά απο μεριάς σας.....

το πρόβλημα με το φαγητό λύνεται πολύ εύκολα αν ακουμπήσετε το μπολ της πάνω στα γόνατα σας και την ταΐζετε με το χέρι....
θα καταλάβει ότι το χέρι σας δεν είναι απειλή ....

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Καλώς ήρθες!

Θα προσπαθήσω να πατήσω στα λεγόμενα σου.

Γεια σας.και εγώ νέο μέλος στο forum.έχω πολύ σοβαρ'ο πρόβλημα με το κουτάβι μου το οποίο είναι θηλυκό ημίαιμο από πατερα χάσκι και μητέρα βέλγικο λυκόσκυλο.
Ο συνδυασμός φυλών είναι μούρλια για αλλοπρόσαλο χαρακτήρα.

την εχουμε απο 45 ημερων.στην αρχή ειχαμε γρυλλισματα στο μπωλ του φαγητου της.αυτά απο πολυ μικρη.2 μηνων.
Θα ήθελα να περιγράψεις την όλη διαδικασία ταίσματος.

τώρα μας γρυλλιζει(με σκοπο το δαγκωμα),αμα της δινουμε κανα κοκκαλο και πρόσφατα γρυλλισμα και δαγκωμα οταν ειναι μεταξυ υπνου και ξύπνιου.καθόταν ξαπλωμενη,ειχε ξυπνησει και πηγα και της χαιδευω τη μουσουδα.μια,δυο και τσουπ,γρυλλισμα και δαγκωμα.κανονικοτατα.
Κοψτε τελείως τις διάφορες χαζομάρες που δίνεται και βάλτε πρόγραμμα.
Το κουτάβι δαγκώνει γιατί έτσι πρέπει, έτσι είναι το φυσιολογικό, έτσι επικοινωνεί.
Το αφύσικο είναι ότι το επιτρέπεται εσείς. Δεν χρειάζεται σώνει και καλά να δαγκώσει και να το μαλώσετε.
Θα μπορούσε να μην υπάρξει καν αυτή η στιγμή του εξιταρίσματος και την ανάγκη προς δάγκωμα αν ήσασταν ήρεμοι και διατηρούσατε πρόγραμμα βόλτα-φαγητού-ξεκούρασης αυστηρά.

εκατσα διπλα της και της μιλαγα να δει οτι δε φοβαμαι και οτι δε φευγω.γενικα ειναι καπως στην τσιτα.οι τριχεσ στο σβερκο μας σηκωνονται για πλακα στη βολτα.με τους ανθρωπουσ τα παμε καλα,αλλα με τα αλλα ζωα....εχω συγχιστει παρα πολυ.δε ξερω τι να κανω...:(
Σήκω πάνω και μην κάθεσαι κάτω!Τι θα πει έκατσα δίπλα να δείξω ότι δεν φοβάμαι?
Δεν μιλάς σε άνθρωπο, σε σκύλο μιλάς!Διαφορετική γλώσσα επικοινωνίας!Δεν καταλαβαίνει Χριστό από όσα κάνεις!
Βάλε αυστηρό πρόγραμμα βόλτας-φαγητού-ξεκούραση!
Όχι παιχνίδια μέσα στο σπίτι!
Όχι κάτσιασμα με κουνάμενα χέρια!
Όχι ερεθίσματα!

Έρχεστε από την βόλτα, καλείς την σκύλα να φάει "έλα"-"κάτσε", της αφήνεις το μπολ κάτω για 10 λεπτά.
Ότι φάει φάει!Στο άλλο γεύμα το περίσευμα!Έπειτα την καλείς στο δωμάτιο, box, crate με ήρεμες λεκτικές παρακλήσεις και απομονώνεις την σκύλα!Μετά από 2 ώρες ξανά βόλτα φαί και ξεκούραση!Tempo, πρόγραμμα, πειθαρχία!

Ότι παιχνίδι κάνετε θα το κάνετε έξω.Όχι μέσα στο σπίτι!Αν δεν ξέρεις, δεν κάνεις πειράματα!
Προσπάθησε να μην παίζεις καθιστή!
Όρθια, με κάποιο παιχνίδι και όταν πάει να δαγκώσει αποσπάς την προσοχή με το αντικείμενο!
Επιβραβεύεις και ξανά άσκηση και ξανά και ξανά. Έπειτα βάζεις και εντολές!
Και εδώ πρόγραμμα αυστηρό!
Τα πολλά μπράβο πολλές φορές λειτουργούν και αρνητικά γιατί εξιτάρουν το κουτάβι!
Ένα μπράβο σταθερό και πάμε επόμενη άσκηση!
Κόβεις την άσκηση εσύ και όχι όταν βαρεθεί το κουτάβι, βάζεις λουρί και σπίτι!Φαί-ξεκούραση!

!!!!!!!!!Σφιχτό πρόγραμμα!!!!!!!!!

Το σήκωμα της τρίχας βγάζει ανασφάλεια στον σκύλο, πόσο μάλλον ανα πάσα ώρα και στιγμή!

Άσε κατά μέρους τα χέρια μέσα στο μπολ και τους πειραματισμούς για να δεις αν το κουτάβι σε δέχεται!
Δεν σε δέχεται!!!!!!!!!!!Και ίσως δεν σε δέχεται λόγω χαρακτήρα!Και ο χαρακτήρας έχει να κάνει και με αυτό που είπα και στην αρχή!Ότι ο συνδυασμός μπαμπά-μαμάς ήταν...μούρλια!!!Πολλές φορές ενώ κάνουμε σωστά βήματα συμπεριφορικά και εκπαιδευτικά ο σκύλος βλέπουμε ότι δεν...τραβάει!Εκεί στρέφεσαι στον χαρακτήρα και αρχίζεις να εξετάζεις άλλα πράγματα!!!

Αν θες να ταίσεις, βάλε το κουτάβι στο "κάτσε" και δίνε χούφτα χούφτα να τρώει!Να ψάχνει και λίγο την τροφή στην μπουνιά σου!

Συμβουλέψου εκπαιδευτή!

zab

Member
16 Μαρτίου 2013
8
0
πως θα της πιασω τισ τριχεσ κατω απτο σαγονι οταν παει να με δαγκωσει?θα με προλαβει πριν την προλαβω.ηδη απο σημερα εχω μια τρουπα στο χερι. :(

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.826
20.166
Μην πιάνετε συζήτηση με το κουτάβι. Μωρό είναι. Ασφαλώς και δεν καταλαβαίνει.

Οταν σας ενοχλεί τόσο πολύ, σταματήστε να ασχολείστε μαζί της.
Περιορίστε την για λίγο [το crate που λέγαμε].
Δώστε της εναλλακτικά κάτι άλλο να μασουλάει, εκτός από το πετσί σας.

Γενικά δεν επιτρέπεις να κάνει τίποτα, από όλα αυτά τα τόσο ενοχλητικά. Το κατά δύναμην δηλαδή, γιατί είπαμε...μωρό είναι. Θα δαγκώσει και καμμιά φορά. Τι να κάνουμε τώρα; Δεν είναι ψεύτικο. Αν την πονάνε δε και τα δόντια της. Θέλει υπομονή, σταθερότητα στην συμπεριφορά σας και ψυχραιμία.

Και διαβάστε όσο μπορείτε, σχετικά με το μεγάλωμα ενός κουταβιού.

[h=3]Mεγαλώνοντας ένα κουτάβι[/h]
[h=3]Η εκπαίδευση μιας συμπεριφοράς[/h]
[h=3]H εκπαίδευση μιας συμπεριφοράς - Μέρος 2[/h]

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.769
7.965
Mωρό είναι, μην παθαίνετε τέτοιο σοκ με τις αντιδράσεις της.
Διαβάστε όλα τα ποστς ξανά όχι για να απαντήσετε αλλά για να βοηθηθείτε. Και τι θα πει μακάρι να θέλει μόνο υπομονή; Tι αλλο να θέλει δηλαδή; Yπομονή και γνώσεις, και αν δεν έχετε μελετήστε το!

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Και με προσευχή συγχρόνως, να πιάσει το κόλπο, γιατί όσο μεγαλύτερος και να είσαι, είναι κάτι τσαούσικα που δεν καταλαβαίνουν, από τέτοια.

Ποιά είναι η πρώτη μέθοδος;
δυνατή και αυστηρή φωνή

Πάντως αυτό είναι ενα απο τα προβλήματα συμπεριφοράς όταν το κουτάβι απομακρύνεται τόσο νωρίς απο την μάνα και την τοκετοομάδα, δεν μαθαίνει βασικά μαθήματα που είναι δύσκολο να του τα μάθουν οι άνθρωποι.

Michalis-Maya

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2013
940
1.709
48
Νίκαια
Η Maya ήρθε σπίτι 32 ημερών (δεν το υπερηφανεύομαι - τραγικό λάθος). Τώρα που είναι 5 μηνών, δεν δαγκώνει, ξέρει τους κανόνες του σπιτιού και σέβεται όλα τα μέλη της οικογένειας μου, δίποδα και τετράποδα.

Σίγουρα όμως Γιώργο δεν τα έμαθε με φωνές, σβερκώματα και τραβήγματα κάτω το πηγούνι.

Να σημειώσω ότι μέχρι 2 1/2 μηνών δεν μπορούσα να έχω τον γιο μου και την Maya στο ίδιο δωμάτιο, γιατί τον είχε ταράξει στα δαγκώματα (παιχνίδι), σε σημείο που έβαζε τα κλάματα ο Άγγελος. Τσέκαρε το θέμα μου και δες τους τώρα.

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
δεν υπάρχει μία μέθοδος που να είναι για όλα τα σκυλιά και για όλους τους ανθρώπους,

μπορεί και με ήπιες μεθόδους να έχουμε αποτέλεσμα, αλλά βρίσκω λιγότερο σκληρό μια γρήγορη ανώδυνη διόρθωση απο, την απομόνωση σε κουτί ας πούμε πολλές φορές.

ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
Η Maya ήρθε σπίτι 32 ημερών (δεν το υπερηφανεύομαι - τραγικό λάθος). Τώρα που είναι 5 μηνών, δεν δαγκώνει, ξέρει τους κανόνες του σπιτιού και σέβεται όλα τα μέλη της οικογένειας μου, δίποδα και τετράποδα.

Σίγουρα όμως Γιώργο δεν τα έμαθε με φωνές, σβερκώματα και τραβήγματα κάτω το πηγούνι.

Να σημειώσω ότι μέχρι 2 1/2 μηνών δεν μπορούσα να έχω τον γιο μου και την Maya στο ίδιο δωμάτιο, γιατί τον είχε ταράξει στα δαγκώματα (παιχνίδι), σε σημείο που έβαζε τα κλάματα ο Άγγελος. Τσέκαρε το θέμα μου και δες τους τώρα.
,,,
με σβερκωματα και αποτομη φωνη μια χαρα θα στρωσει,,, για παρε ενα κουταβι και ενα μεγαλο σκυλο και βαλτα μαζι... οποτε το κουταβι κανει μ@λ@κιες ο μεγαλος του αλλαζει τα φωτα στο σβερκωμα,, και μιλαμε για αγριο σβερκωμα οχι αστεια,,
,,
εγω το βλεπω καθε μερα με τις δικες μου,,,DSCN6985.jpg και της γρυλλιζε στο φαγητο και της ορμαγε η μικρη,,, της αλλαξε τα φωτα μερικες φορες η μεγαλη και τωρα καθεται και τρωει σαν αρνακι ,,, κιχ δεν ακουγεται ==)))

οταν της εδινα φαγητο με το χερι πηδαγε σαν πιρανχας και δαγκωνε και τα δαχτυλα μαζι χωρια τα νυχια της,,, μετα εβαλα το κοτοπουλο μεσα στη χουφτα και εκανα γροθια,, τη βουταγα απο το σβερκο οταν ορμαγε να φαει και το χερι μαζι και την κραταγα σε αποσταση να καταλαβει οτι αν δεν ηρεμησει δεν θα φαει,, τωρα γλυφει το χερι και προσπαθει να το ανοιξει με τη μουσουδα,, καταλαβε οτι το στυλακι κανω ντου και τα παιρνω ολα δεν αποδιδει,,,, εμεις δινουμε το φαγητο και εμεις οριζουμε τους κανονες,,, μαθαινουνε αυτα που θα τους μαθουμε,,, αν κατσουμε και περιμενουμε να τα μαθουν μονα τους θα μας καβαλησουν ==))

Last edited by a moderator:

Michalis-Maya

Well-Known Member
16 Μαρτίου 2013
940
1.709
48
Νίκαια
Και χωρίς το σβέρκωμα το ίδιο αποτέλεσμα θα είχες. Ισως να σου έπαιρνε 10 λεπτά παραπάνω ότι για να ανοίξει χέρι, φάει φαΐ, δεν πρέπει δαγκώσει αφεντικό.