Σκύλος - σκούπα

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Χρόνια πολλά σε όλους! Είμαι καινούργιο μέλος στην παρέα και σχετικά νέα σκυλομαμά. Έχω ένα υπέροχο ροτβάιλερ 6 μηνών, τον οποίο λατρεύω.
Έχει αρχίσει μαθήματα βασικής υπακοής σε εκπαιδευτή που υποστηρίζει τη θετική μέθοδο εκπαίδευσης μέσω της επιβράβευσης και της ανταμοιβής και μέχρι στιγμής τα πάει περίφημα σε όλα εκτός από ένα...
Το βασικό πρόβλημα με τον Iggy μου είναι ότι ανήκει στην κατηγορία «σκύλος - σκούπα». Όταν βγαίνουμε βόλτα, αν και έχει φάει την ποσότητα που πρέπει (μια από τις καλύτερες ξηρές τροφές που κυκλοφορούν στην αγορά, μπισκοτάκια, μεζεδάκια κτλ), «μαζεύει» από τον δρόμο τα πάντα. Και όταν λέω τα πάντα το εννοώ. Σήμερα του έβγαλα με το ζόρι από το στόμα ένα κομμάτι γυαλί από σπασμένο ποτήρι.
Ακούω πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων να διαμαρτύρονται διότι ο σκύλος τους «τραβάει» στη βόλτα. Με τον δικό μου έχω το ακριβώς αντίθετο πρόβλημα. . Έχω πάθει τενοντίτιδα προσπαθώντας να τον κρατάω δίπλα μου (ή μάλλον να τον σέρνω), διότι μονίμως μένει πίσω μου και μαζεύει σκουπίδια, βρωμίες, ακαθαρσίες, πλαστικά, προφυλακτικά, γυαλιά κτλ.
Ο εκπαιδευτής του μου είπε ότι είναι πολύ δύσκολο να επιτύχουμε την άρνηση τροφής διότι είναι μια τακτική αντίθετη ως προς το ένστικτο του ζώου. Προσπαθώ, όπως μου σύστησε ο εκπαιδευτής να τον δελεάζω με μεζεδάκια κάθε φορά που πάει να «βουτήξει» κάτι και με αυτόν τον τρόπο να τον αποτρέψω από το να τρώει βρωμιές. Η μέθοδος αποδείχτηκε αναποτελεσματική διότι ο μικρός «τσιμπάει» ναι μεν το μεζεδάκι αλλά μετά «μουλαρώνει» και δεν θέλει να προχωρήσουμε αν δεν πάει να μυρίσει τις βρωμιές και να τις φάει. Τον δελεάζω με καινούργιο μεζεδάκι, το τρώει, «ξαναμουλαρώνει». Ο εκπαιδευτής μου συνιστά να μην του φωνάζω, να μην του λέω «μη», να μην τον μαλώνω, να προσπαθώ πάντα να τον αποτρέπω με μεζέδες.
Μεζέ στο μεζέ το σκυλί κοντεύει τα 25 κιλά και η πίεση μου τα 25 επίσης. Σιγά σιγά αρχίζω και χάνω την ψυχραιμία μου, με αποτέλεσμα να του φωνάζω και να τον μαλώνω και μερικές φορές να του τραβώ απότομα το λουρί. Σήμερα πανικοβλήθηκα τόσο πολύ όταν του έβγαλα το γυαλί από το στόμα που πάνω στην απελπισία μου του έδωσα μερικές ξυλιές και τον γύρισα άρον – άρον στο σπίτι…
Η ώρα κοντέυει 4 το πρωί και από τη στεναχώρια μου δεν μπορώ να κλείσω μάτι…
Αγαπητοί μου φίλοι ζητώ τις συμβουλές σας, διότι είμαι σχετικά νέα και άπειρη και ο συγκεκριμένος εκπαιδευτής μάλλον νομίζει ότι έχει να κάνει με τσιουάουα…
Συγνώμη εάν σας κούρασα. Περιμένω με αγωνία τις απαντήσεις σας. :cry:

nikoscar

Guest Star
Staff member
9 Ιουνίου 2006
2.178
1.000.000.018
ATHENS
rottie...καλως ηρθες....

τι να πω εγω τωρα....εε? τι..? περιμενα ολη την μερα την μποξερ.....να απαντηση...μιας και εχει καλες σχεσεις με τον θετικο....(σε πειραζω μποξερινα...μην παρεξηγησε... :D )

καταρχην δεν υπαρχει χρυση συμβουλη να λυσει το προβλημα...

ποσα μαθηματα εχετε κανει?

νομιζω παντως οτι η λυση ειναι εδω..

τον δελεάζω με μεζεδάκια κάθε φορά που πάει να «βουτήξει» κάτι και με αυτόν τον τρόπο να τον αποτρέψω από το να τρώει βρωμιές
τωρα για αυτο ...
αλλά μετά «μουλαρώνει» και δεν θέλει να προχωρήσουμε αν δεν πάει να μυρίσει τις βρωμιές και να τις φάει
να πω τι ...??/πες στον εκπαιδευτη να σου δειξει τον τροπο....στο επομενο μαθημα...να τον κρατα στα χερια του και να σου δειξει πως πρεπει να χειριστεις την κινηση μαζι με τον σκυλο...,,,πως θα του δωσεις το μεζεδακι...πως θα περπατησεις ...πως θα επιταχυνεις..... στριψεις ..δεν ξερω και γω τι αλλο...για να του αποσπασεις την προσοχη...

μην στεναχωριεσαι ...ειναι νωρις ακομα...και σιγουρα απο την στιγμη που εχεις ορεξη να ασχοληθεις...θα τα καταφερεις...

συγνωμη που δεν απαντησα νωριτερα...αληθεια ομως περιμενα την μποξερ...

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Καλώς ήρθες και από μένα!

Όντως δύσκολο το πρόβλημά σου. Κανένα πρόβλημα δεν είναι άλυτο όμως.

Δεν είμαι εκπαιδεύτρια, αλλά θα σου πω μια σκέψη που πέρασε από το μυαλό μου. Όταν προσφέρουμε μεζεδάκια ή οποιαδήποτε άλλη επιβράβευση έχει πολύ μεγάλη σημασία η χρονική στιγμή που το κάνουμε (timing). Μήπως αντί να τον αποτρέπεις, παίρνει τα μεζεδάκια σαν επιβράβευση και έχεις τελικά το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλεις? Μήπως δηλαδή το μήνυμα που παίρνει είναι "μπράβο που σκουπίζεις τα πάντα" αντί για "μην σκουπίζεις"?

Έχω να σου προτείνω μια ασκησούλα. Δεν είναι πανάκεια, αλλά μπορεί να βοηθήσει:

-Πες του κάτσε ή κάτω. Ότι προτιμάς, αρκεί να είναι ήρεμος και με την προσοχή του στραμμένη προς εσένα.

-Κράτα στο χέρι σου ένα μεζέ και άπλωσε το χέρι σου σαν να θέλεις να του προσφέρεις το φαγητό. Τις πρώτες φορές μπορεί να χρειαστεί να κρατάς το χέρι σου κλειστό για να μην προλάβει σου πάρει τον μεζέ.

-Θα προσπαθήσει να πάρει το φαγητό. Μπορεί να απλώσει και τα πόδια του, να γκρινιάξει, θα κάνει διάφορα. Μην κάνεις τίποτα, μην αντιδράσεις μέχρι να ηρεμήσει και να μείνει σταθερός κοιτάζοντάς το. Τότε μπορείς να του δώσεις το φαγητό.

-Κάνε πολλές επαναλήψεις και σιγά σιγά πρόσθεσε και την φωνητική εντολή "ΑΣΤΟ". Σύντομα θα μπει στο νόημα. Κάθε φορά μπορείς να περιμένεις και λίγο περισσότερο πριν του δώσεις τελικά τον μεζέ. Μόλις μάθει καλά αυτό το βήμα, πας στο επόμενο.

-Πάρε 2 κομμάτια τροφής. Άσε το ένα στο πάτωμα μπροστά του και πες του ΑΣΤΟ. (Το άλλο κράτα το κάπου που να μην το φτάνει/βλέπει). Αν υπακούσει και δεν το πάρει, μάζεψε με γρήγορη κίνηση τον μεζέ από το πάτωμα και δώστου τον άλλο.

-Και σε αυτή την περίπτωση αυξάνεις σιγά σιγά τον χρόνο αλλά και την απόσταση. Τελικός στόχος είναι να αφήνεις φαγητό να πέσει στο πάτωμα ενώ είσαι όρθια, να του λες άστο και να μην το παίρνει.

Μπορεί τώρα να σου ακούγεται δύσκολο, αλλά θα γίνει και μάλιστα δεν θα αργήσει και πολύ! Το δύσκολο μέρος της υπόθεσης είναι να το εφαρμόσεις στον δρόμο (όπως και με τις περισσότερες εντολές άλλωστε). Με πολλή δουλειά και επαναλήψεις όμως, μπορεί να πετύχει.

Και 2 γενικότερες συμβουλές:

-Για να μην παχαίνει ο σκυλάκος σου, απέφυγε τα παχυντικά μεζεδάκια. Ακόμα και το κανονικό του φαγητό μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική επιβράβευση (αρκεί βέβαια να μην κάνετε ασκήσεις αμέσως μετά το γεύμα του!). Στη μικρή μου τουλάχιστον πιάνει και με έχει βολέψει αφάνταστα. Χρησιμοποιώ τις κανονικές τις κροκέτες για επιβράβευση και έτσι μπορώ εύκολα να υπολογίζω πόση ποσότητα να αφαιρέσω από τα κανονικά της γεύματα ώστε να μην παχαίνει.

-Προσπάθησε να εφαρμόσεις μικρά απλά πραγματάκια για να μάθει ότι έχεις εσύ τον έλεγχο και αν θέλει κάτι που του αρέσει πρέπει να είναι φρόνιμος και να σε ακούει. Περίμενε μέχρι να είναι ήρεμος ή πες του ΚΑΤΣΕ πριν του βάλεις λουρί/τον πας έξω/του βάλεις φαγητό/του δώσεις τα παιχνίδια του. Όλα τα παραπάνω λειτουργούν επίσης σαν επιβράβευση και θα τον κάνουν να είναι πιο συγκεντρωμένος σε σένα και στις εντολές σου.

Καλή επιτυχία!

Υ.Γ. Έχει δίκιο ο Oscar, καλό είναι να ζητήσεις από τον εκπαιδευτή σου να σου δείξει στην πράξη τι ακριβώς εννοεί.

sir-elric

Well-Known Member
17 Νοεμβρίου 2006
2.589
3
marathon beach
να ρωτησω κατι?
παιζεται με το μπαλακι?αν παιζεται και στο φερνει του το τραβας απο το στομα ή του λες αστο και το παιρνεις-αφηνει?

Το δικο μου αν και γενικα δεν ειναι οτι ποιο υπακουο οταν του λεω αστο το αφηνει αμεσως!

lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
ROTTIE καλως όρισες εγώ θα σταθώ σε δύο πράγματα το πρώτο είναι ότι ο σκύλος σου τρώει τα πάντα όχι μόνο φαγητό αυτό μπορεί να σημαίνει 1ον έλλειψη βιταμινών, 2ον stress. Για το πρώτο να συμβουλευτείς τον κτηνίατρό σου για κάποιο συμπλήρωμα διατροφής για το δεύτερο ζήτα από τον εκπαιδευτή να παρατηρήσετε τον σκύλο και για άλλα σημάδια (σφιγμένο σώμα, υπερβολικά σάλια, συχνά τινάγματα του σώματος). Το δεύτερο είναι η εντολή μαζί, κοντά, δίπλα. Η εντολή αυτή δεν είναι μόνο για να μη μας τραβάει το σκυλί μπροστά είναι και για να μη μένει το σκυλί πίσω μας. Στο "μαζί" το σκυλί πρέπει να περπατάει δίπλα στο πόδι σου και με το κεφάλι να κοιτάει μπροστά όχι να ιχνηλατεί. Θα επιτρέπεις στον σκύλο σου να μυρίζει μόνο εκεί που θέλεις εσύ και για 5-6 δευτερόλεπτα.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο σκύλος εκτός από την ανταμοιβή πρέπει να ξέρει και την τιμωρία. Όταν λέω τιμωρία εννοώ μια διόρθωση με το κολλάρο εκπαίδευσης (πνίχτη) και λόγω του σκύλου που έχεις φρόντισε τώρα που μπορείς να του δώσεις να καταλάβει ότι εσύ είσαι ο αρχηγός της αγέλης.
Καλή σου επιτυχία και επειδή λατρεύω τα rot θέλω σύντομα φωτογραφία του.

nikoscar

Guest Star
Staff member
9 Ιουνίου 2006
2.178
1.000.000.018
ATHENS
Προσωπική μου άποψη είναι ότι ο σκύλος εκτός από την ανταμοιβή πρέπει να ξέρει και την τιμωρία. Όταν λέω τιμωρία εννοώ μια διόρθωση με το κολλάρο εκπαίδευσης (πνίχτη) και λόγω του σκύλου που έχεις φρόντισε τώρα που μπορείς να του δώσεις να καταλάβει ότι εσύ είσαι ο αρχηγός της αγέλης
....για αυτο περιμενα...την μποξερ... :D ...

εχει δικιο η lone wolf....τωρα που ειναι ακομα νωρις...ο σκυλος νεαρος..και τα κιλα του ακομα λιγα..μετα δεν θα μαζευεται με τιποτα...

αλλα ...πως...θα το κανει...οταν η θετικη εκπαιδευση...δεν χρησιμοποιη το κολαρο????????? εεε??? πως........???

κανε μια κουβεντα rottie me ton εκπαιδευτη....κατι θα εχει να σου πει...

ποσα μαθηματα εχετε κανει..?? και ποσα ακομα θα κανετε??

lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
Δεν ξέρω oscar πως θα το κάνει το θέμα είναι ότι ένα rottie είναι ένα rottie και λάθη δεν επιτρέπονται αλλιώς θα έχουμε αυτά που έχουν τώρα στην Αγγλία με απαγορεύσεις συγκεκριμένων ρατσών. Εχτες είχα ένα ομαδικά μάθημα σε ένα πάρκο όλα μεγάλα σκυλιά 2 rott, 1 pitbull και 1 γερμανικό ποιμενικό. Κάποια στιγμή περνάει ένα ζευγάρι με ένα doperman 11 μηνών. Πάει κάποιος από εμάς να το χαιδέψει και το σκυλί φεύγει κατά πάνω του γαυγίζοντας έτοιμο να τον δαγκώσει. Το παιδί λέει στους ιδιοκτήτες να του φορέσουν ένα πνίχτη και να το εκπαιδεύσουν. Του απάντησαν ότι είναι εκπαιδευμένο και ο εκπαιδευτής τους είπε να μη του φορέσουν τίποτα τέτοιο, ότι το σκυλί δεν είναι επιθετικό και το κυριότερο ξέρει σε ποιον να επιτεθεί!!!!!! :shock: :?
Ασχετο: είσαι σε κάποιο schutzhund club?

nikoscar

Guest Star
Staff member
9 Ιουνίου 2006
2.178
1.000.000.018
ATHENS
Του απάντησαν ότι είναι εκπαιδευμένο και ο εκπαιδευτής τους είπε να μη του φορέσουν τίποτα τέτοιο, ότι το σκυλί δεν είναι επιθετικό και το κυριότερο ξέρει σε ποιον να επιτεθεί!!!!!!
:D :D θετικος ηταν?

είσαι σε κάποιο schutzhund club?
στου FOX VALEY φυσικα.....οχι lonewolf δεν ειμαι....

magi

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2006
607
2
Athens
Έχω παρατηρήσει ότι μερικά σκυλιά παρόλο που περνάνε από βασική εκπαίδευση βγαίνοντας συνηθισμένη βόλτα η συμπεριφορά τους είναι σαν να μην ξέρουν τίποτα. Βέβαια οφείλουν αυτό στα αφεντικά τους που νομίζουν ότι η εκπαιδεύσει τελείωσε και ο σκυλάκος μας να είναι μια χαρά από δω και πέρα.
Lone wolf το ντόμπερμαν μου δεν φοράει πνίχτη, ούτε το rottwailer (που πήγε στο παράδεισο πρόσφατα) φόραγε ποτέ, και έχει άψογη συμπεριφορά.
Πάει κάποιος από εμάς να το χαιδέψει και το σκυλί φεύγει κατά πάνω του γαυγίζοντας έτοιμο να τον δαγκώσει.
Ο κανόνας είναι ότι πρώτα ρωτάμε τον ιδιοκτήτη αν μπορούμε να χαϊδέψουμε το σκυλί του, εφόσον παίζει μέσα και μικρό παιδί.

lone wolf

Well-Known Member
13 Οκτωβρίου 2006
706
3
Athens
magi τα σκυλιά διαφέρουν μεταξύ τους άλλα είναι ήρεμα φιλικά σίγουρα για τον εαυτό τους και κυρίως υπάκουα σε αυτά τα σκυλιά μπορείς να μη φοράς περιλαίμιο εκπαίδευσης υπάρχουν όμως και άλλα τα οποία είναι φοβικά, νευρικά, επιθετικά και ανυπάκουα σε αυτά ΠΡΕΠΕΙ να φοράς περιλαίμιο εκπαίδευσης. Το συγκεκριμένο σκυλί στο πάρκο είναι από τα επικίνδυνα κυρίως γιατί έχει ανεύθυνους ιδιοκτήτες, οι οποίοι σταμάτησαν όταν τους πλησίασε κάποιος από εμάς. Τα σκυλιά δεν φταίνε ποτέ για μένα ΠΑΝΤΑ φταίνε οι ιδιοκτήτες!!!!

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
Στο κομάτι ανταμοιβή το

Μήπως αντί να τον αποτρέπεις, παίρνει τα μεζεδάκια σαν επιβράβευση και έχεις τελικά το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλεις? Μήπως δηλαδή το μήνυμα που παίρνει είναι "μπράβο που σκουπίζεις τα πάντα" αντί για "μην σκουπίζεις"?
με κάλυψε 1000%.
πρέπει να είσαι πολύ σίγουρος πώς και πότε δίνεις την ανταμοιβή (ή την τιμωρία).
για αυτόν τον λόγο εάν δεν έχεις προηγούμενη εμπειρία με εκπαίδευση (έχεις?? και εαν ναι τι είδους???) θα πρότεινα να δούλευες τον σκύλο ΜΟΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΜΠΕΙΡΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ.
τον συγκεκριμένο εκπαιδευτή πως τον βρήκες?????
τι εμπειρίες έχει από σκυλιά τέτοιου είδους?????????

σαν άνθρωπος που έχει μεγαλώσει 6 (και ένα που έρχεται) rottweiler θα σου έλεγα να προσέξεις τα εξείς.
εάν δεν ξέρεις τι κάνεις , ΠΟΤΕ φαγητό ανταμοιβή σε ένα rottweiler.
γίνοντε απίστευτοι ζήτουλες (καμία σχέση με άλλες φυλές πίστεψε με)
ένα χάδι και ένα μπαλάκι είναι σαφώς προτιμότερα.
ποιός σου συνέστησε να αρχίσεις μαθήματα βασικής υπακοής σε τόσο μικρή ηλικία????
τα rott αργούν πολύ να ωριμάσουν (πολλά ύστερα από τα 2 1/2-3 χρόνια)
το κουτάβι=μωρό τώρα ΠΡΕΠΕΙ να παίξει-κοινωνοικοποιηθή και όχι να στρεσάρεται υπακούωντας εντολές.
κάθε πράγμα στον καιρό του

το θέμα διόρθωσης πρόσεξε το πολύ. το κουτάβι μπορεί να σου φαίνεται γλυκούλι, σκέψου το όμως ύστερα από 1 χρόνο + 20-25 κιλά περισσότερο.
(αρσενικό rott σαν πρώτη επιλογή= καλό κουράγιο και καλή επιτυχία)

χωρίς να σημαίνει ότι το σκυλί σου είναι βαρύ , το θέμα τών κιλών πρόσεξε το πολύ.
πολλά προβλήματα αρχίζουν και επιδεινώνοντε από την υπερβολική λήψη τροφής και το υπερβολικό βάρος.
τα σκυλιά μου σε αυτήν την ηλικία είναι ΣΧΕΔΟΝ σκελετωμένα .

boxer

Well-Known Member
2 Αυγούστου 2006
529
1
ATHENS
www.petcorner.gr
Προσπαθώ, όπως μου σύστησε ο εκπαιδευτής να τον δελεάζω με μεζεδάκια κάθε φορά που πάει να «βουτήξει» κάτι και με αυτόν τον τρόπο να τον αποτρέψω από το να τρώει βρωμιές. Η μέθοδος αποδείχτηκε αναποτελεσματική διότι ο μικρός «τσιμπάει» ναι μεν το μεζεδάκι αλλά μετά «μουλαρώνει» και δεν θέλει να προχωρήσουμε αν δεν πάει να μυρίσει τις βρωμιές και να τις φάει.
Κατά τη γνωμη μου αυτό είναι λαθος.. στη θετικη εκπαιδευση η λιχουδια δεν πρεπει να παιζει ρολο τοσο καλοπιασματος, οσο ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ. Στην περιπτωση σου, οντως πρεπει να του τραβας την προσοχη τη στιγμη που παει να παρει κατι από κατω, αλλα δε χρειαζεται ναναι λιχουδια, γιατι αυτό λειτουργει ως επιβραβευση. Η λιχουδια πρεπει να δινεται όταν ο σκυλος εχει αφησει αυτό που πηγαινε να παρει και τον επιβραβευεις ακριβως επειδη το αφησε! Αλλιως, ο σκυλος παιρνει λαθος μηνυμα.
Μπορεις να του τραβηξεις την προσοχη μιλωντας δυνατα και χαρουμενα ή λεγοντας καποια φραση που ξερεις ότι τον κανει να «τσιμπαει» και τοτε δινεις τη λιχουδια, επειδη οντως σου εδωσε σημασια και αφησε αυτό που πηγαινε να μαζεψει από κατω..
Αλλα θα πρεπει να γινεις ΕΣΥ πιο σημαντικη από το αντικειμενο που είναι κατω. Και αυτό είναι δυσκολο. Αλλα δεν είναι αδυνατο. Και πρεπει να το καταφερεις.

Αγαπητοί μου φίλοι ζητώ τις συμβουλές σας, διότι είμαι σχετικά νέα και άπειρη και ο συγκεκριμένος εκπαιδευτής μάλλον νομίζει ότι έχει να κάνει με τσιουάουα…
Λυπαμαι που ο συγκεκριμενος εκπαιδευτης δεν εχει κερδισει την εκτιμηση σου.. παντως αυτό που λες για τσιουαουα είναι ασχετο. Ο,τι ρατσα και να ηταν, δεν παιζει ρολο αυτό.. παιζει ρολο αυτό που ειπες.. το.. «Σκουπα» ΟΧΙ η φυλη.
Λοιπον, από τη μια χαιρομαι που διαλεξες θετικο εκπαιδευτη γιατι αυτό μου δειχνει ότι εισαι κατά της βιας. Από την άλλη όμως, δεν καταλαβαινω πώς δεχεσαι να πληρωνεις τοσα λεφτα και να αφιερωνεις τοσο χρονο όταν δεν εκτιμας καθολου το ατομο αυτό ως επαγγελματια. Μπαινεις σένα φορουμ και γραφεις τα παραπονα σου. Οκ, καλως, το καταλαβαινω. Αλλα μηπως πρωτα επρεπε να τα εχεις συζητησει όλα αυτά αναλυτικα με τον ιδιο? Μηπως επρεπε στην πραξη να του εχεις ζητησει να κανει ο ιδιος αυτό που σου εχει πει να κανεις εσυ την ωρα της βολτας? Μηπως σου εχει πει κατι διαφορετικο και δεν το εχεις καταλαβει?
Επισης, η συμφωνια σας για εκπαιδευση ηταν πανω στα: ελα, κατσε, μεινε, ξαπλα, διπλα και αστο? Πώς κατανεμετε το χρονο αυτων των εντολων? Γιατι μου φαινεται σα να τα εχετε κανει λιγο αχταρμα.. ποσα μαθηματα εχετε κανει και πανω σε τι ειναι?
χρησιμοποιειτε κλικερ? Εχει μαθει την ενοια-τον ηχο του? Ξερει τι σημαινει? Αν ναι, θα ηταν φοβερα χρησιμο το κλικ τη στιγμη που ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ κατι από κατω(χωρις να τον εχεις δελεασει με μεζεδακια) και μετα το κλικ δινεις την επιβραβευση.

Ακούω πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων να διαμαρτύρονται διότι ο σκύλος τους «τραβάει» στη βόλτα. Με τον δικό μου έχω το ακριβώς αντίθετο πρόβλημα. . Έχω πάθει τενοντίτιδα προσπαθώντας να τον κρατάω δίπλα μου (ή μάλλον να τον σέρνω), διότι μονίμως μένει πίσω μου και μαζεύει σκουπίδια, βρωμίες, ακαθαρσίες, πλαστικά, προφυλακτικά, γυαλιά κτλ.
Μα είναι ξεχωριστη εκπαιδευση το να περπαταει μαζι σου, διπλα σου! Και όχι μπροστα ή πισω σου. Και σε αυτή την ασκηση οντως χρειαζονται πολλα μεζεδακια. Αλλα υπαρχει και ένα μετρο. Αν το σκυλι σου τρωει καλη τροφη όπως λες(ποια τρωει?) και οι λιχουδιες είναι υγιεινες(όχι πετσοπατζιδικες) τοτε δεν είναι λογικο να παχαινει..
Φυσικα και πρεπει να μαθει την εντολη «Αστο». Προσωπικα προτεινω πρωτα να του μαθεις να στρεφει την προσοχη του σε σενα ανα πασα στιγμη και να αφηνει αυτά που είναι κατω, και μετα να προσθεσεις επισημα την εντολη.

παντως συζητησε τα ολα αυτα με τον εκπαιδευτη, μηπως εχει γινει καποια παρανοηση

boxer

Well-Known Member
2 Αυγούστου 2006
529
1
ATHENS
www.petcorner.gr
τι να πω εγω τωρα....εε? τι..? περιμενα ολη την μερα την μποξερ.....να απαντηση...μιας και εχει καλες σχεσεις με τον θετικο....(σε πειραζω μποξερινα...μην παρεξηγησε... Very Happy )
oscar :p
πρωτον, τωρα ειδα το θεμα.
δευτερον, εχω καλες σχεσεις με τη θετικη εκπαιδευση. οι θετικοι εκπαιδευτες ειναι πλεον παρα πολλοι. μην τα μπερδευεις...
Κάποια στιγμή περνάει ένα ζευγάρι με ένα doperman 11 μηνών. Πάει κάποιος από εμάς να το χαιδέψει και το σκυλί φεύγει κατά πάνω του γαυγίζοντας έτοιμο να τον δαγκώσει. Το παιδί λέει στους ιδιοκτήτες να του φορέσουν ένα πνίχτη και να το εκπαιδεύσουν. Του απάντησαν ότι είναι εκπαιδευμένο και ο εκπαιδευτής τους είπε να μη του φορέσουν τίποτα τέτοιο, ότι το σκυλί δεν είναι επιθετικό και το κυριότερο ξέρει σε ποιον να επιτεθεί!!!!!! Shocked Confused
Quote:
θετικος ηταν?

θέλει και ρώτημα;;;;
ζντοινγκ!!!!!!!!! τι ποντιακο..
μα στη θετικη εκπαιδευση ενα σκυλι μαθαινει να ΜΗΝ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ, να μην αγριευει για κανενα λογο, να ειναι ηρεμο και ισορροπημενο!!!! τι ποντιακο ειναι αυτο που λετε? ione wolf, προφανως το ζευγαρι αυτο σε παραμυθιασε. ενδεχομενως να σκεφτηκαν οτι θελεις να τους πιασεις πελατες και να θελησαν να το παιξουν οτι δηθεν το σκυλι εχει ηδη εκπαιδευτει. ποιος ξερει? παντως, αυτο που σου ειπαν σιγουρα δεν ισχυει.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Αγαπητοί μου φίλοι καλησπέρα.
Πραγματικά εξεπλάγην ευχάριστα από την άμεση ανταπόκρισή σας στα ερωτήματά μου και στους προβληματισμούς μου. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Νιώθω την ανάγκη να επανέλθω για να διευκρινίσω κάποια θέματα και να απαντήσω σε ερωτήματα που μου θέσατε.

Αρχικά θα ήθελα να πω ότι ναι μεν είμαι νέα και άπειρη όσον αφορά στη συγκεκριμένη ράτσα, αλλά απέκτησα το σκυλί μου μετά από ώριμη σκέψη πολλών μηνών και αρκετών συζητήσεων με γνώστες της ράτσας και εκτροφείς. Ενημερώθηκα αγοράζοντας ότι σχετικό βιβλίο κυκλοφορεί στην αγορά όπως επίσης και κατεβάζοντας ότι σχετικό κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Απέκτησα το σκυλί μου με απόλυτη υπευθυνότητα και διάθεση για συνεχή ενημέρωση. Εξάλλου ένας καλός γονιός δεν είναι απαραίτητα και πολύτεκνος. Μπορεί να μην είχα προηγούμενη εμπειρία αλλά αυτό δε σημαίνει πως είμαι άσχετη με το θέμα.

Ο μικρός μονοπωλεί τον χρόνο μου από την στιγμή που ήρθε στο σπίτι.
Όσον αφορά στην ξηρή τροφή που του δίνω (αναφέρομαι στο όνομα της φίρμας με κάθε επιφύλαξη για να μην θεωρηθεί σε καμία περίπτωση διαφήμιση) είναι της Nutro large breed puppies, οι κροκέτες του και τα μπισκότα του είναι της σειράς healthy extra της Eukanuba και τα μεζεδάκια του άπαχο παριζάκι γαλοπούλας. Νομίζω πως η ημερήσια ποσότητα θρεπτικών συστατικών είναι υπεραρκετή, όπως με έχει διαβεβαιώσει σχετικά και ο κτηνίατρος που τον παρακολουθεί.
Οι παρατηρήσεις σας σχετικά με τον εκπαιδευτή που τον έχει αναλάβει με έβαλαν πραγματικά σε σκέψεις... Η αλήθεια είναι πως έκανα μια χρονοβόρα έρευνα αγοράς πριν καταλήξω στον συγκεκριμένο εκπαιδευτή, για τον οποίο ενημερώθηκα από άρθρα του σε γνωστό ζωοφιλικό φόρουμ και σε γνωστό περιοδικό για κυνόφιλους.

Η αρχική μου εντύπωση όταν τον γνώρισα ήταν πολύ καλή και αποφάσισα να απευθυνθώ τελικά σε αυτόν. Δεν είναι ότι δεν τον εκτιμώ τον άνθρωπο. Ίσα ίσα μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής και θεωρείται, από πολλούς, ένας από τους κορυφαίους εκπαιδευτές στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα είναι πως πολλά θέματα που συζητάμε, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που αναφέρονται στην σχετικά με την εκπαίδευση βιβλιογραφία. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας θα παραδεχτώ πως δεν τον εμπιστεύομαι απόλυτα.

Σε αυτή τη χώρα δυστυχώς είναι ο καθένας ότι δηλώσει. Δεν υπάρχει κανένα νομοθετικό πλαίσιο που να προσδιορίζει ποιος πρέπει να είναι εκπαιδευτής σκύλων, τι θα πρέπει να έχει σπουδάσει ή με πιο τρόπο θα αναγνωρίζεται το πτυχίο και οι γνώσεις του. Οι περισσότεροι δουλεύουν παράνομα χωρίς άδεια και χωρίς να κόβουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Μπορεί κατά συνέπεια να αυτοπροσδιοριστεί κάποιος εκπαιδευτής επειδή μαθήτευσε απλά δίπλα σε κάποιον άλλον ή επειδή διάβασε πέντε αράδες. Ποια σχολή λειτουργεί νόμιμα και ποια δίνει αναγνωρισμένα πτυχία σπουδών με δυνατότητα επάρκειας για την εξάσκηση του επαγγέλματος? Ανήκει ο κλάδος αυτός σε κάποιο επαγγελματικό επιμελητήριο? Ο εκπαιδευτής είναι όντως εκπαιδευτής ή κάνει και αυτό για να συμπληρώσει το εισόδημά του?

Μην σας κουράζω άλλο φίλοι μου… Απλά έχω μάθει να είμαι επιφυλακτική σε ότι αφορά τον μικρό μου φίλο (ίσως να είμαι και υπερπροστατευτική) αλλά νομίζω πως καλά κάνω την στιγμή που πληρώνω και θέλω να δω αποτελέσματα.

Σας ευχαριστώ πολύ και πάλι…

boxer

Well-Known Member
2 Αυγούστου 2006
529
1
ATHENS
www.petcorner.gr
Όσον αφορά στην ξηρή τροφή που του δίνω (αναφέρομαι στο όνομα της φίρμας με κάθε επιφύλαξη για να μην θεωρηθεί σε καμία περίπτωση διαφήμιση) είναι της Nutro large breed puppies, οι κροκέτες του και τα μπισκότα του είναι της σειράς healthy extra της Eukanuba και τα μεζεδάκια του άπαχο παριζάκι γαλοπούλας.
Και εγω χρησιμοποιω απαχο παριζακι γαλοπουλας, είναι πολύ καλο. Αλλα τα άλλα που ειπες… παντως ριξε μια ματια και στα θεματα διατροφης αν θελεις

Δεν είναι ότι δεν τον εκτιμώ τον άνθρωπο. Ίσα ίσα μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής και θεωρείται, από πολλούς, ένας από τους κορυφαίους εκπαιδευτές στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα είναι πως πολλά θέματα που συζητάμε, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που αναφέρονται στην σχετικά με την εκπαίδευση βιβλιογραφία. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας θα παραδεχτώ πως δεν τον εμπιστεύομαι απόλυτα.
Μα το ζητουμενο είναι να εκτιμας το εργο του. Το να σου είναι συμπαθης, είναι δευτερευων παραγοντας. Και επειδη τον ζωγραφιζεις… (πραγμα που δεν ξερω τι νοημα εχει) να σου πω ότι οντως θεωρειται ενας από τους κορυφαιους και μαλιστα από τους ιδιους τους πελατες του.
Οσο για τη βιβλιογραφια που λες, μην μπερδευεσαι. Το ότι λεει κατι ένα βιβλιο διαφορετικης μεθοδου ή ένα βιβλιο που γραφτηκε πριν ένα σωρο χρονια και είναι διαφορετικο από αυτά που κανει ο εκπαιδευτης δε σημαινει ότι το βιβλιο είναι το σωστο και ο εκπαιδευτης λαθος. Και ο ιδιος μπορει να σου τεκμηριωσει τις μεθοδους του και μεσω αλλων βιβλιων που να μην εχεις διαβασει. Και δεν εννοω βιβλια που να τα εχει γραψει ο ιδιος. Μηπως τελικα εισαι αδικη?

:roll:

Μου κανει εντυπωση που ενώ εισαι τοσο υπευθυνη και τοσο συνειδητοποιημενη και ψαγμενη, δεν εκατσες να συζητησεις όλα αυτά με τον ιδιο. Μα ειδικα αυτος εχει επιπλεον λογους να θελει να εχει αποτελεσματα η εκπαιδευση του σκυλου σου.
:wink:

Μην σας κουράζω άλλο φίλοι μου… Απλά έχω μάθει να είμαι επιφυλακτική σε ότι αφορά τον μικρό μου φίλο (ίσως να είμαι και υπερπροστατευτική) αλλά νομίζω πως καλά κάνω την στιγμή που πληρώνω και θέλω να δω αποτελέσματα.
Πολύ καλα κανεις και εισαι επιφυλακτικη, ειδικα οσων αφορα ένα τοσο ανεξελεγκτο επαγγελμα. Αλλα τουλαχιστον εσυ δε διαλεξες κανεναν «εκπαιδευταρα» της γειτονιας που είναι εκπαιδευτης επειδη αυτό δηλωνει.

Δεν απαντησες παντως σε παρα πολλα πραγματα που ρωτουσαμε.

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Αγαπητή Boxer,
Η πρόθεσή μου δεν ήταν σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ούτε να ζωγραφίσω, ούτε να κατηγορήσω ΚΑΝΕΝΑ. Σε αυτό είμαι απόλυτη και σε παρακαλώ πολύ να με πιστέψεις.
Δεν με έστειλε κανείς με το ζόρι στον συγκεκριμένο εκπαιδευτή, τον οποίο όπως εξήγησα, τον επέλεξα μετά από προσεχτική έρευνα, σεβόμενη την εμπειρία του και τη δουλεία που έχει κάνει πάνω στην εκπαίδευση των σκύλων.

Συνεχίζω την εκπαίδευση σε αυτόν και από την αρχή είχα συζητήσει τους προβληματισμούς μου μαζί του, οπότε τη θέση μου την ξεκαθάρισα από την αρχή για να μην παρεξηγηθώ στην πορεία.
Το πρόβλημα μου είναι πως η μέθοδος μεζεδάκι για να έρθει, μεζεδάκι για να κάτσει, μεζεδάκι για να ξαπλώσει, μεζεδάκι για να μείνει, χωρίς «μη», χωρίς να υψώνω την φωνή, χωρίς καμία τιμωρία, προσωπικά στο δικό μου σκυλί δεν έχει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στο συγκεκριμένο μου πρόβλημα δε, της απίστευτης λαιμαργίας του, έχει το μάλλον το ακριβώς αντίθετο.

Η κάθε φυλή έχει δημιουργηθεί από τους ανθρώπους για συγκεκριμένο λόγο με σκοπό να υπηρετήσει διαφορετικές ανθρώπινες ανάγκες και συνεπώς έχει διαφορετική συμπεριφορά και χαρακτηριστικά. Έχω λοιπόν την εντύπωση πως θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά (γι’ αυτό και το σχετικό σχόλιο μου με το τσιουάουα για λόγους βέβαια αστεϊσμού).
Ίσως να έχω υπερβολικές απαιτήσεις από την μέχρι στιγμής εκπαίδευση (1,5 μήνα) επειδή δεν ενημερώθηκα (όσο και αν επέμεινα) για το συγκεκριμένο χρονικό πλάνο και τι ακριβώς θα περιλαμβάνεται σε αυτό και να πρέπει να κάνω λίγη υπομονή.

Δε έχω καμία πρόθεση να αδικήσω κανένα. Απλά κοινοποίησα σε όλους εσάς, (ανθρώπους που αγαπούν τα σκυλιά τους και σίγουρα μπορούν να με καταλάβουν) τους προβληματισμούς μου. Μην έχοντας μεγάλη εμπειρία, μοιράστηκα μαζί σας κάποιες απορίες μου και αυτό γιατί ο μικρός μας είναι πραγματικά πολύ σημαντικός και για μένα και για τον σύζυγό μου.
Αλήθεια τι ακριβώς εννοείς όταν λες ότι δεν απάντησα σε όλα για τα οποία ερωτήθηκα?
Με φιλικούς χαιρετισμούς.

boxer

Well-Known Member
2 Αυγούστου 2006
529
1
ATHENS
www.petcorner.gr
Συνεχίζω την εκπαίδευση σε αυτόν και από την αρχή είχα συζητήσει τους προβληματισμούς μου μαζί του, οπότε τη θέση μου την ξεκαθάρισα από την αρχή για να μην παρεξηγηθώ στην πορεία.
Άλλο να συζητας προβληματισμους πριν ξεκινησεις να εφαρμοζεις αυτά που σου λεει και άλλο να του εκφραζεις ξεκαθαρα τα ΠΑΡΑΠΟΝΑ σου. Και εχεις δικαιωμα να τα εκφρασεις! Ισως να αισθανεσαι αβολα, αλλα αν δεν το κανεις, πώς θα βρεθει λυση??? Είναι πολύ πιθανο να εχεις δικιο και να πρεπει κατι να αλλαξει. Αλλα είναι πιθανο και να μην εχεις δικιο, ισως κανεις εσυ κατι λαθος, ισως δεν εχει βρεθει η χρυση τομη, ειτε μεταξυ εσενα και του εκπαιδευτη ειτε μεταξυ εσενα και του σκυλου σου. Μηπως κατι δεν εχεις καταλαβει στη συμπεριφορα του και ετσι δε μπορεις να κανεις και τον εκπαιδευτη να το καταλαβει? :roll: :?:

Το πρόβλημα μου είναι πως η μέθοδος μεζεδάκι για να έρθει, μεζεδάκι για να κάτσει, μεζεδάκι για να ξαπλώσει, μεζεδάκι για να μείνει, χωρίς «μη», χωρίς να υψώνω την φωνή, χωρίς καμία τιμωρία, προσωπικά στο δικό μου σκυλί δεν έχει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στο συγκεκριμένο μου πρόβλημα δε, της απίστευτης λαιμαργίας του, έχει το μάλλον το ακριβώς αντίθετο.
Αυτό που λες είναι οξυμωρο. Αν είναι τοσο λαιμαργος οσο λες(προσωπικα δε θαλεγα «λαιμαργια» μιας και ενστικτοδως το σκυλι θελει να φαει ουτως ή αλλως. Είναι ο κανονας και όχι η εξαιρεση) τοτε πώς γινεται να μην εχει αποτελεσμα το να χρησιμοποιεις μεζεδακια? Οποιαδηποτε φυλη μπορει να εκπαιδευτει χωρις βια. Μπορεις να συζητησεις με τον εκπαιδευτη ποιους τροπους τιμωριας θεωρει αποδεκτους και αν αυτοι είναι χρησιμοι στη δικη σου περιπτωση. Γιατι όμως να το τιμωρησεις? Επειδη τρωει από κατω? Μα ακομα δεν εχεις προσπαθησει ολοκληρωμενα χωρις τιμωρια, γιατι να σκεφτεσαι την τιμωρια από τωρα? Η τιμωρια θα πρεπει παντα να είναι η τελευταια λυση και παντα να είναι τιμωρια χωρις βια! Και όχι η ευκολη λυση ουτε και μεθοδος εκπαιδευσης «εκπαιδευταραδων»
Πες στον εκπαιδευτη ξεκαθαρα «ο σκυλος μου νομιζει ότι τον επιβραβευω με τις λιχουδιες επειδη τρωει από κατω!!!!!!» εχεις δικαιωμα να πεις τη γνωμη σου ελευθερα και να διεκδικησεις να γινουν αλλαγες! Αν δεν εχεις κατανοησει αυτά που σου ειπε ή αν δεν τα εφαρμοζεις με σωστο timing(όπως ειπε τελεια η xotikouli) ή αν ο ιδιος σου ειπε κατι που μπορει να μην εχει αποτελεσμα, μπορειτε μαζι να βρειτε τη λυση!
Ο σκυλος σου και εσυ δεν αξιζετε να μπειτε στο τρυπακι του πνιχτη.. δεν εκατσες???? Κρααααακκκκκκκκ παρε τραβηγμα με τον πνιχτη!!!!εφαγες από κατω????? Παρταααααααααααααα!!!!!! Σου ειπα ελα και δεν ηρθες???????????? Φαε κ άλλη!!!!!! Θα κανεις ο,τι θελω εγω αλλιως θα υπομενεις ακριβως αυτό που σε κανει να τρελαινεσαι από το φοβο σου, γιατι εγω ειμαι το αφεντικο και εσυ εισαι σκυλος! Και μαλιστα ροτβαιλερ!!! (ζντοινγκ) Αρα πρεπει να μαθεις πειθαρχια ΤΩΡΑΑΑΑΑΑ!!!!!
:? :evil: :twisted:

Ίσως να έχω υπερβολικές απαιτήσεις από την μέχρι στιγμής εκπαίδευση (1,5 μήνα) επειδή δεν ενημερώθηκα (όσο και αν επέμεινα) για το συγκεκριμένο χρονικό πλάνο και τι ακριβώς θα περιλαμβάνεται σε αυτό και να πρέπει να κάνω λίγη υπομονή
Μεσα στον 1,5 μηνα συμπεριλαβατε όλα αυτά που εγραψα σε προηγουμενο ποστ? Και όλα ταυτοχρονα? Πώς το οργανωσατε? δεν ειναι υπερβολικη απαιτηση να θελεις να βλεπεις αποτελεσματα, αλλα ολα χρειαζονται το χρονο τους, αλλα περισσοτερο αλλα λιγοτερο. ο σκυλος σου εχει εμμονη με το "Σκουπισμα" και ειναι πιο δυσκολο να λυθει κατι που ηδη εχει αναπτυχθει εντονα και λαθος. αλλα αφου μολις πριν ενα μηνα ξεκινησατε εκπαιδευση ΓΕΝΙΚΩΣ, μου φαινεται πως δε μπορουν να γινουν ολα καλα τοσο γρηγορα.
αλλα πρεπει να βρειτε τη λυση. :wink:

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Αγαπητή Boxer,
Μην βγάζεις σε παρακαλώ πολύ συμπεράσματα για την περίπτωσή μου κάνοντας δικές σου υποθέσεις.

Υπέθεσες σε ποιόν εκπαιδευτή αναφέρθηκα.
Υπέθεσες ότι μάλλον δεν έχω συζητήσει μαζί του αυτά που θεώρησα καλό να γνωρίζω.
Υπέθεσες ότι δεν έχω καταλάβει καλά τι μου λέει.
Υπέθεσες ότι δε εκφράζω τις διαφωνίες μου.
Υπέθεσες ότι προτιμώ να χρησιμοποιήσω βία για να εκπαιδεύσω το σκυλί μου.

Με όλο το σεβασμό, δεν μπορώ να μπω στη διαδικασία να απολογηθώ για ΤΙΠΟΤΑ, επειδή εσύ έχεις πάρει εργολαβία την υποστήριξη του συγκεκριμένου εκπαιδευτή (αυτού που τέλος πάντων νομίζεις ότι εννοώ…).
Ακόμα και στην περίπτωση που κατάλαβες σε ποιόν αναφέρομαι (κάτι που επαναλαμβάνω ότι δεν είχα ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ την πρόθεση να το κάνω), αν δεν έχεις εκπαιδεύσει το σκυλί σου στον συγκεκριμένο εκπαιδευτή , ποίος σε νομιμοποιεί να έχεις άποψη και μάλιστα τόσο απόλυτη?
Φιλικά.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog