παντως οπως ειπαν και αλλοι τα σκυλια γενικα εχουν την ικανοτητα και αντιλαμβανονται οχι μονο το βηματισμο και γενικα αν δεν γαυγισουν σε εξωερικο θορυβο η πρεπει να ειναι πολυ κοινωνικοποιημενα ή να ειναι εξω καποιος γνωστος....
Ομως δεν ειναι μονο ο σκυλος που ειδοποιει.Σε μια μακροχρονη συμβιωση σκυλου-ιδιοκτητη δεν αναγνωριζεις μονο τη διαφορα :γαυγισμα σε "εχθρο" η φιλο αλλα και σε 2 διαφορετικους "εχθρους" το σκυλι θα κανει 2 διαφορετικα γαυγισματα αρα ξερεις ποτε να σηκωθεις να γλυτωσεις?τη φολα
πχ μια φορα ημουν περριπου 8-10 χρονων κοιμομουνα στον παππου ο οποιος ειχε ενα λυκοσκυλο ημιαιμο το οποιο εζησε παρακαλω 15+χρονια
τοσο καλα ηξερε το σκυλι που εκεινο το βραδυ οταν αρχισε να γαυγιζει μου λεει να σηκωθω να δω ποιος ειναι..ε παω κι εγω και καποιος περνουσε απ εξω....
μετα απο 2 μερες ξανα τα ιδια... γαυγισμα, σηκωθηκα, παλι καποιος περασε απ εξω.
Μετα παλι απο 2-3 μερες ξανα γαυγισμα και την ωρα που παω να σηκωθω ακουω τον παππου : "κοιμησου γατα η καποιο ζωο ειναι" και εγω μηνει μλκσ
. εγω βεβαια ηταν τετοια η εκπληξη που σηκωθηκα και οντως δεν ειδα κανενα εξω...το παρατηρισα και εγω...τις επομενες μερες...και οντως αλλοιως γαυγιζε σε αγνωστους και αλλοιως σε ζωα
αρα δεν μαθαινει μονο το σκυλι σιγα σιγα ποτε να γαυγιζει αλλα και ο ιδιοκτητης ποτε να ανυσηχει για το γαυγισμα
μη χαλαμε σε καθε γαβ τον υπνο μας ε?