Σκύλος, κακοποιός & ένστικτο

Milou

Well-Known Member
5 Μαρτίου 2008
1.019
1
Αθήνα
Με αφορμή το πόστ ενός συμφορουμιστή (και όχι μόνο) αναρωτιέμαι τα παρακάτω....
Εάν μπεί κλέφτης (που δεν έχει προετοιμαστεί να αντιμετοπίσει σκύλο) στον χώρο σου που αυτόματα γίνεται και ο χώρος του σκυλιού σου, δεν θα του ξυπνήσει κάποιο ένστικτο προστασίας-άμυνας;
Υπάρχει δηλαδή περίπτωση να μπεί κλέφτης και ένα πολύ κοινωνικό σκυλί να του κάνει χαρούλες και παιχνίδια;

Χθές το βράδυ συνέβει ένα περιστατικό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση.
Εκεί που κοιμόμασταν, μεσ'τα άγρια χαράματα ακούμε πολύ δυνατά ΜΠΟΥΠ ΜΠΟΥΠ 4 η 5 φορές σαν να κοπανάει κάποιος πόρτα/παράθυρο.
Σηκωθήκαμε αμέσως να κοιτάξουμε απο το παράθυρο τι έγινε και ύστερα καταλάβαμε οτι ο γείτονας έπεσε απο τις σκάλες.
Την ώρα που ακούστικε όμως ο θόρυβος, δεν γαύγισε κανένα σκυλί της γειτονιάς που συνήθως με το παραμικρό ξεσυκώνουν όλο τον κόσμο.

Πως διακρίνουν λοιπόν τι είναι "σοβαρό" με την έννοια οτι μπορεί να μας βλάψει και τι όχι; Λειτουργεί κάποιο ένστικτο; και με ποιό τρόπο;

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Το μαλτεζάκη μου ήταν φοβερός φύλακας,μας είχε σώσει 3 φορες από κλεφτες μιας και κάθε φορα γαύγιζε ακατάπαυστα και φοβήθηκαν και φύγανε.
Aλλα να σημειώσω ότι αυτοί ήταν σε άλλο χώρο από το σκυλάκι. Δηλαδή δεν το βλέπαν,ήταν μέσα στο δωμάτιο.
Υπάρχουν οι φυλακες οι ηχητικοί, όπου πιστεύω μιας και δεν τον είχαμε εκπαίδευσει λειτουργούσε καθαρά με ένστικτο ,μιας και παραβιάστηκε η φωλια του.
Με τούτον εδώ ..(westie) ,δεν χαμπαριάζει τίποτα.
Μερικές φορες ..,αλλα δεν τον βλέπω ικανό να αναγνωρίσει την απειλή..

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
μάλλον μυρίζουν την επιθετικότητα

αλλά μάλλον μερικά τρομάζουν και κάνουν τα ψόφια μέχρι να περάσει ο κίνδυνος

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Δηλαδη υπαρχει περιπτωση να χτυπησει κουδουνι να ακουσουν θορυβους βραδυ εξω απο το σπιτι και να μην αντιδρασουν? Παντως εγω -ισως και βλακωδως νιωθω ασφαλεια- γιατι αν ειναι ατζαμοκλεφτης θα φοβηθει απο γαβγισμα.. αν ειναι επαγγελματιας θα το ναρκωσει. Ετσι ειχε γινει σε ενα γειτονα. Ειχε ροτβαιλερ τρελα εξαρτημενο απο αυτον και υπερπροστατευτικο κοιμοτανε στο ιδιο κρεβατι αγκαλιτσα νομιζω.. Να κοιταζες τον κηπο της λυσουσε αφροι.. Του ανοιξαν το σπιτι οι ληστες και αυτος ηρθε και τη βρηκε να κοιμαται.. μαλλον το ναρκωσαν το σκυλι.. ετσι λεει αυτος τουλαχιστον.
Τωρα να μπορουν να καταλαβουν τι ειναι τι δε νομιζω.. δηλαδη πως να κατακλαβαν τα σκυλια της γειτονιας οτι ο γειτονας επεσε και οχι ο κλεφτης?

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Να χτυπησει το κουδουνι και να μην αντιδρασουν δεν το βλεπω νορμαλ...
Ο δικος μου χαλαει τον κοσμο..
Αλλα ποιος κλεφτης χτυπαει το κουδουνι πριν μπει?

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Ν
Αλλα ποιος κλεφτης χτυπαει το κουδουνι πριν μπει?
:D:D:D
Απλα θεωρω οτι ειναι ανδειξη οτι αντιδρουν σε κατι που θεωρουν διαταραξη του χωρου τους. Π.χ. η δικια μου αντιδρα σε κουδουνια αλλα ποτε σε καμπανες.. και την ειχαμε παραδιπλα απο το σπιτι
Ε μια φασαρια στην πορτα θα την κανει οσο να ναι.. για τα δικα της αυτια.. εγω θα ροχαλιζω:p:p Ασε που προτιμω να βγαλει το σκασμο αν μπει μεσα.. Αν εχει οπλο την πουτσισαμε και οι δυο και εγω και ο γουαναμπι φυλακας και με αυτη να χαλαει τον κοσμο πως να προσποιηθω οτι κοιμαμαι... θα αναγκαστω να παρω πορτατιφ για να υην προστατευσω:mad:

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
αν είναι προ οι κλέφτες δεν σε σώνει τίποτα.
παραλάιζερ και οβερ εντ άουτ

όσο γαβγίζει μηπως πάρεις την αστυνομία κι αυτό είναι όλο.
αλλιώς ταεκβοντό γιατί αν τους χτυπήσεις με όπλο μπορεί και να μπλέξεις

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Ξέρω περίπτωση λαμπραντόρ το οποίο ζούσε μόνο του, όχι στο κυρίως σπίτι αλλά σε άλλο, το οποίο το κλέψανε μαζί με τα πράγματα από το σπίτι, και το σκυλόσπιτό του. Και πολύ καλά κάνανε. Δεν νομίζω ότι αναγκάσανε 30 κιλά σκυλί να έρθει μαζί τους. :rolleyes:
Σίγουρα είναι θέμα ράτσας αλλά και ιδιοσυγκρασίας το πως θα αντιδράσει το σκυλί. Ο δικός ας αφήνει και μπαίνουν ελεύθερα φίλοι και ντελιβεράδες. Αν όμως κοιμόμαστε ή λείπουμε η αντίδραση θα είναι πλέον στη δική του κρίση.

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Καμπάνες?Τι εννοείς της εκκλησιας?
Εε ..δεν πάει έτσι..
Αυτό έχει να κάνει με το ποσο εξοικειωμένο είναι με τους εξωτερικούς θορύβους..
Το κουδούνι στο σπίτι σηματοδότει για εκείνον ότι κάποιος ήρθε σπίτι μας..
Δεν είναι σήμα απειλής..
Αν όμως πας έξω από την πόρτα και αρχίζεις να την βαράς η να την κουνάς σαν να θέλεις να την παραβιάσεις τότε θα καταλάβεις..
Αν και πίστεψε με τα σκυλιά που είναι φυλακες εκ φύσεως "συναγερμού" αντιλαμβάνονται τον κλέφτη με την μια χωρίς να κάνουν θόρυβο εκείνοι..

Milou

Well-Known Member
5 Μαρτίου 2008
1.019
1
Αθήνα
Μια γνωστή είχε ένα μικρό σκυλάκι και το βράδυ το είχε ΠΑΝΤΑ στο δωμάτιο της.
Ένα βράδυ άρχισε το σκυλί να γαυγίζει ακατάπαυστα. Σηκώθηκε και είδε 2 η 3 άτομα να περπατάν στον κήπο της :eek::eek::eek::eek:
Άναψε όλα τα εξωτερικα φώτα, έβαλε εσωτερικό συναγερμό και κάλεσε την αστυνομία.
Με το που άναψε όμως τα φώτα οι τύποι τρέξανε και πηδήξανε την μάντρα προς αποφυγή.

Εδώ λοιπόν άμα είχε εκπαιδευμένο σκύλο να φυλάει τον κήπο, ίσως να την είχαν κλέψει....(φόλα, παραλαϊζερ, κλπ....)
Εδώ λοιπόν λειτουργησε κατ'εμε κάποιο ένστικτο στο σκύλο και απ'ότι καταλαβαίνω το ένστικτο της προστασίας (έτσι θα το ονομάσω) λειτουργεί σε κάποια σκυλιά και σε κάποια άλλα όχι (βλέπε ποστ της Νοέλα που έκλεψαν κ τον σκύλο:eek:) :confused:

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Ενταξη να σε ακολουθήσει ο σκύλος είναι λίγο υπερβολή..
Αλλα αν τον έχεις σε στρέμματα παρατημένο για φύλακα ..,
αν μπει κανένας φιλόζωος κλέφτης ,εγώ στην θέση του σκύλου θα τον ακολουθούσα..:p

xritaki

Well-Known Member
7 Ιουνίου 2008
1.724
1
Θα σου πω το εξης. Υπαρχουν γνωστοι που εχουν το σκυλι τους στο αγροκτημα. Το βρηκαν αδεσποτο λυκοσκυλο και το περιμαζεψαν. Το σκυλι εχει τρομοκρατησει τους παντες υδραυλικους νταλικεριδες ηλεκτρολογους.. ειναι τερασς και μου ειχαν πει οτι μολις δει ξενο γαβγιζει σαν τρελο.. ακομα και αν αυτος ειναι με αφεντικα. Μονο δεμενος μπαινουν οι αλλοι μεσα. Οταν πηγα εγω.. χρειαστηκαν ενα λεπτο κουβεντα για να μου γυρισει κοιλιτσα.. Φαντασου λοιπον αν ενα σκυλακι ειναι και ψιλοπαρατημενο και καποιος του μιλησει γλυκα.. ε δε θα παει μαζι του? Δεν εχει να κανει νομιζω με ενστικτο εκει αλλα με ποση αναγκη για τρυφεροτητα εχουν καποια ζωα.. Μεχρι στιγμης εκτος απο ενα ντοπερμαν και ενα σκατοκοκερ εχω χαιδεψει σχεδον ολα τα σκυλια της γειτονιας απλα μιλωντας τους γλυκα.. Απο κανις μεχρι γ.π. Α και κατι τεραστια μαυρα με τριχες μεχρι κατω.. που τα χαν μονο για φυλακες σε ενα παρατημενο σπιτι. Βελγικα ποιμενικα? Εχω την εντυπωση οτι μια καλη κουβεντα λυγιζει και τον πιο σκληρο φυλακα πολλες φορες

Milou

Well-Known Member
5 Μαρτίου 2008
1.019
1
Αθήνα
Μετά απο αυτό που έζησα χτες το βράδυ (με τον σακατεμένο γείτονα) δεν μπορώ να μην πιστέψω πως δεν αντιδρούν ενστικτοδος.
Ούτε ένα Γουφ δεν ακούστηκε απο τα 6 σκυλιά που μένουν γύρω γύρω (ο δε δικός μου ροχάλιζε :rolleyes:).
Συχνά το βράδυ τους πιάνει και γαυγίζουν όλα μαζί και μας ξυπνάνε.

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Σχετικά με αυτά που είπε πιο πάνω η Milou αν θες τον σκύλο για φύλακα, ο σκύλος πρέπει να είναι ΜΕΣΑ στο σπίτι. Αν είναι έξω και σε έχουν βάλει στο μάτι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα τον εξουδετερώσουν. Εγώ δεν έχω βάλει πινακίδα στην εξώπορτα γιατί φοβάμαι τους επίδοξους κλεφτες.

Last edited:

kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
Σχετικά με αυτά που είπε πιο πάνω η Milou αν θες τον σκύλο για φύλακα, ο σκύλος πρέπει να είναι ΜΕΣΑ στο σπίτι. Αν είναι έξω και σε έχουν βάλει στο μάτι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα τον εξουδετερώσουν. Εγώ δεν έχω βάλει πινακίδα στην εξώπορτα γιατί φοβάμαι τους επίδοξους κλεφτες.
+1

για να προλάβει να σε ειδοποιήσει

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Ναι Noela, ακριβώς έτσι είναι...

Παλαιότερα πουλούσα εκπαιδευμένους φύλακες οικογενειών στην Αθήνα.
Δεν έτυχε να συνεργαστώ με οικογένεια που δεν είχε κήπο (και μεγάλο κι όλας). Παρ' όλ' αυτά,
δεν συνεργαζόμασταν καν αν δεν δεχόντουσαν ο σκύλος να κοιμάται ΜΕΣΑ στο σπίτι ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ.

Τα μαλτεζάκια είναι υπέροχοι "συναγερμοί" και χρησημοποιούνται αρκετά συχνά από άτομα με "πραγματικούς φύλακες" απλώς για να τους κρατούν σ' ετοιμότητα (και να τους ξυπνούν γρήγορα!).

Λίγοι σκύλοι όμως έχουν τα "φόντα" για πραγματική φύλαξη και οι κλέφτες στις μεγάλες πόλεις το γνωρίζουν καλά αυτό.

Ο "ερεθιστής" που χρησημοποιούσα εγώ, μπορούσε να μπει σ' οποιοδήποτε σπίτι με (ανεκπαίδευτο) "άγριο φύλακα". Μάλιστα είχε κερδίσει και αρκετά στοιχήματα (το τσογλάνι!:p το έκανε και γελώντας!) με τους ιδιοκτήτες.

Στα περισσότερα σκυλιά (που είναι "φαινομενικά φύλακες"), μόνο το να δείξεις πως δεν φοβάσαι καθόλου (όχι επιθετικός, απλώς, ανώτερος) είναι αρκετό για να κάνουν στην άκρη και να σ' αφήσουν να περάσεις.

Μου έχει τύχει μάλιστα (και αρκετές φορές) να τρομάξουν και να κρυφτούν τρέχοντας (χωρίς να τα πειράξω καθόλου) μόλις μπήκα στον χώρο τους (ενω πριν δευτερόλεπτα απειλούσαν τη ζωή μου με μένος και πάθος!). Είχαν συνηθίσει να τους φοβούνται ΟΛΟΙ (και πολύ μάλιστα) που δεν ήξεραν πως να "αφομοιώσουν" το ότι εγώ μπήκα ψυχρά και άνετα... αποφάσισαν να το βάλουν στα πόδια να γλυτώσουν από το "πιο θαρραλέο άτομο του κόσμου τους".

Φυσικά είναι μερικοί (ένας στους 300 σκύλους που μοιάζουν με φύλακες) που είναι ΟΝΤΩΣ και ας μην έχουν εκπαιδευτεί. Ένας φίλος εκπαιδευτής μπήκε σε σπίτι με Σνάουτσερ Μεσαίο, που γνώριζε από κουτάβι (χωρίς να περιμένει να του ανοίξουν τα αφεντικά) και ας του είπα πως ο σκύλος αυτός "σοβαρολογεί". Τον έκανε σουρωτήρι ο σκύλος.... και ας ήταν φίλος καλός της οικογένειας του σκύλου. Επειδή μπήκε "χωρίς άδεια".

Last edited:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Οσο για τον άνθρωπο που έπεσε από τη σκάλα, ήξεραν ΑΚΡΙΒΩΣ ποιός ήταν (όχι ξένος δηλαδή) από την ώρα που τον άκουσαν να περπατάει. Δεν άκουσαν κανέναν "καινούργιο" να εισβάλει στο χώρο.

Πολλές φορές νομίζουμε πως ο σκύλος μας είναι φύλακας ενω αυτός απλώς μας ενημερώνει για αλλαγές στην περιοχή. Θεωρούν πολλοί σκύλοι πως οφείλουν να σου "πουν" πως κάποιος ήρθε. Δεν σημαίνει αυτό όμως πως το θεωρούν απαραίτητα και απειλή (μπορεί και να χαίρονται που ήρθε!). Και αν το θεωρούν απειλή, δεν σημαίνει πως έχουν σκοπό να τα βάλουν μαζί της....
Απλώς στο λένε γρήγορα για να πας να καθαρίσεις εσύ....

Άλλοι απλώς έχουν μάθει πως έτσι (γαυγίζοντας) θα σε ξεφορτωθούν μια ώρα αρχίτερα. Πολλοί ΤΕΛΕΙΩΣ δειλοί σκύλοι γαυγίζουν περισσότερο απειλητικά κι από τους αληθινούς φύλακες -από καθαρό φόβο- εκ του ασφαλούς όμως μόνο (πίσω από τα κάγκελα).

Μόλις κάνεις πως θ΄ακουμπίσεις την πόρτα του κήπου απομακρίνονται τρομαγμένα...
Δοκιμάστε το. Έχει απίστευτο γέλιο. Ετσι θα μάθετε και να ξεχωρίζεται σιγά, σιγά, ποιός σκύλος "το εννοεί" όταν αγριεύει, και ποιός είναι "όλο λόγια".

liajoe

Well-Known Member
Άν ο σκύλος δεν έχει εκπαιδευτεί στον τομέα αυτό, συμφωνώ.

Σε περίπτωση όμως που έχει εκπαιδευτεί, μαθαίνει πρώτα από όλα
να αναγνωρίζει το εχθρικό αντικείμενο (μαχαίρι, όπλο, σπρέι...)
και να επιτήθετε ανάλογα. Έτσι μεγάλωνουν οι πιθανότητες επιβίωσης του.

Πάντως το πιό ασφαλές πιστεύω είναι να είναι μέσα και για τον σκύλο
και για τον άνθρωπο:)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος
lindaTheDog