Σκύλοι-θεραπευτές PTSD

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Αναφέρομαι το λεγόμενο Σύνδρομο Μετατραυματικού Στρές από το οποίο υποφέρουν πολλοί στρατιώτες στην Αμερική και που τελευταία για τη θεραπεία του χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά σκύλοι. Είναι καταπληκτικό το τι μπορεί να κάνει ένας σκύλος ως ψυχοθεραπευτής. Πολλά από τα σκυλιά είναι ειδικά εκπαιδευμένα πρώην αδέσποτα:

http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,2030897,00.html?hpt=C2

http://www.time.com/time/video/player/0,32068,671301612001_2030797,00.html

Last edited:

Angelos

Well-Known Member
26 Οκτωβρίου 2010
847
0
Αθήνα
Πράγματι,το τι μπορούν να κάνουν οι σκύλοι ως θεραπευτές είναι πολλές φορές κάτι περισσότερο απο το οτι αν ακολουθήσει κάποιος μια κλασσική μέθοδο θεραπείας!Μέρα με την μέρα αυτού του είδους η θεραπεία,η γνωστή σκυλοθεραπεία,γίνεται όλο και πιο γνωστή & διαδεδομένη στον κόσμο!
Ίσως μέσα απο αυτό κάποιοι άνθρωποι να μάθουν να εκτιμούν τους σκύλους όπως θα εκτιμούσαν και έναν άνθρωπο!
Πολύ καλές πηγές Sara!
Aν και στην Ελλάδα είμαστε ακόμη πίσω όσον αφορά αυτή την θεραπεία!

Υ.Γ Προσέξατε στην αρχή του βίντεο,υπάρχουν δύο σκυλιά,αυτό που είναι όρθιο δεν έχει το πίσω αριστερό του πόδι!

skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Αναρωτιεμαι...πως ειναι η ψυχολογια αυτων των σκυλων;Δεν μελαγχολουν κι αυτα ανα διαστηματα;Δεν επηρεαζονται;Εμενα ο δικος μου αν με δει πεσμενη,θα αποσυρθει.Αν το παρατραβηξω θα ερθει να μου τριβεται...Αυτα που συχνα εχουν τετοιες καταστασεις;

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Πολυ ωραια! Οι ''φιλοι'' μας μπορουν να κανουν πολλα για εμας τους ανθρωπους, αρκει να τους δωσουμε την ευκαιρια...

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Αναρωτιεμαι...πως ειναι η ψυχολογια αυτων των σκυλων;Δεν μελαγχολουν κι αυτα ανα διαστηματα;Δεν επηρεαζονται;Εμενα ο δικος μου αν με δει πεσμενη,θα αποσυρθει.Αν το παρατραβηξω θα ερθει να μου τριβεται...Αυτα που συχνα εχουν τετοιες καταστασεις;
Δεν ξέρω, αλλά σε μια περίπτωση στο βίντεο ένα σκυλάκι είχε διασωθεί από κυνομαχίες από τις οποίες έφερε ουλές. Ο στρατιώτης θεώρησε ότι με εκπαίδευση θα ήταν ιδιαίτερα κατάλληλο για θεραπεία PTSD.

lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.535
789
Ξεσσαλονικη!!!
ισως αυτα επειδη δεν γνωριζουν τους ασθενεις ,να μην εχουν τετοιες συμπεριφορες,αντιστοιχες με την ψυχολογια των ασθενων...τωρα εν καιρω...κατι αντιστοιχο κανουν κ με φυλακισμενους,αλλα δεν ξερω αν ειναι για ψυχοθεραπεια ,η απλη απασχοληση...νομιζω για απασχοληση.

kyveli

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2009
452
4
Berlin
πιστεύω ότι ο σκυλος ζει το "τώρα".
Δε συμπάσχει και αυτά που εμείς εκφράζουμε ως δικές του "μελαγχολίες επειδή εγώ είμαι πεσμένη", είναι απλές συμπεριφορές αγέλης. Δηλαδή ακολουθεί τη συμπεριφορά που η υπόλοιπη αγέλη -εμείς δλδ- έχουμε.
Φυσικά και κάθε ζώο φέρει αναμνήσεις και εμπειρίες από τη μέχρι τώρα ζωή του, αλλά με τη σωστή καθοδήγηση μπορεί να "ξεπεράσει" διάφορα τραυματικά γεγονότα για αυτό, το οποιό οδηγούν σε συνειρμούς. (πχ.το σκυλί που διεσώθει από κυνομαχίες, θέλει ιδιαίτερη μεταχείριση ώστε να ξανακάνει τη συσχέτιση σκύλος = όχι τσακωμός). Αυτό όμως είναι διαφορετικό και δεν έχει κάποια σχέση με τη "μιμητική συμπεριφορά" μέσα στην ίδια αγέλη.

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
εγω παλι πιστευω οτι εξαρτατε απο το χαρακτηρα του σκυλου ,καποιοι συμπασχουν ,το νιωθουν το προβλημα και συμπονουν ,καποιοι αλλοι ειναι πιο αυτονομοι πιο "αναρχικοι" ποιο ανεξαρτητοι ποιο "ρεαλιστες",δεν δενονται τοσο πολυ ,καταλαβαινουν το προβλημα αλλα δεν το παιρνουν και κατακαρδα

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Αυτό είναι αλήθεια. Γι' αυτό και για πολύ εξειδικευμένες αποστολές όπως θεραπεία και σωστικά συνεργεία δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη φυλή σκύλου που ψάχνουνε (όπως π.χ. με τα σκυλιά του Solimov που είναι πολύ εξειδικευμένα λόγω εκτροφής), αλλά μάλλον κάποιο συγκεκριμένο είδος σκύλου. Και συνήθως ψάχνουνε στα καταφύγια, γι' αυτό και τα στάνταρ τεστ χαρακτήρα που ξεκίνησαν τελευταία τα φτιάξανε αρχικά για σκυλιά καταφυγίων.