Σας παρακαλώ μπορείτε να με βοηθήσετε; Νεφρική ανεπάρκεια- Ανάρτηση εξετάσεων

Mirka

Member
8 Ιανουαρίου 2017
23
2
Καλή χρονιά,

Στις 2/1/2025 πέθανε ο 16χρονος σκύλος μου και προσπαθώ να καταλάβω από τι προκλήθηκε η αιτία θανάτου: ξαφνική και οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Εδώ και δύο χρόνια έτρωγε μονάχα χορτοφαγική διατροφή (Whole food plant based diet) χωρίς καθόλου λάδι. Χορηγούσα Β12 σε χάπι.

Από λιπαρά, χορηγούσα ψημμένα ανάλατα φυστίκια και κάσιους κάθε δεκαπέντε ημέρες μονάχα.

Δεν είχε πολυδιψία, πολυουρία ή ανορεξία ούτε ολιγουρία. Δεν είχε εμετούς ούτε διάρροιες. Δεν είχε αδυναμία ή εξασθένηση.

Δεν είχε ατύχημα ή άλλη ασθένεια/δυσλειτουργία.

Οι τέσσερις τελευταίες εξετάσεις αίματος και βιοχημικές έγιναν με διαφορά 1.5 έτους.

Αναρτώ αυτές τις εξετάσεις:

Δύο εξετάσεις από τον Ιούνιο του 2023 και δύο εξετάσεις από τον Δεκέμβριο του 2024.

6.2023 Α.png6.2023 Β.png
12.2024 Α.png12.2024 Β.png

Πώς; Από τι προκλήθηκε η σοβαρή βλάβη στα νεφρά του; Μπορείτε σας παρακαλώ να μου εξηγήσετε;

Θέλω να καταλάβω, δεν ψάχνω να επιρρίψω ευθύνες.

Θα ήθελα να με βοηθήσετε,
Δήμητρα Καρατζά

Sasha

Well-Known Member
28 Δεκεμβρίου 2022
570
313
25
instagram.com
Είχε κάποιο πρόβλημα υγείας πιο πριν και δίνατε σε σαρκοφαγο ζώο χορτοφαγικη διαιτα;

• Like
Reactions: Berna

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.393
10.565
Athens
Καλό του ταξίδι...
Το να φτάσει ένας σκύλος 16 ετών είναι σπάνιο και τεράστια τύχη.
Για τις εξετάσεις που ανήρτησες δεν είμαι σε θέση να πω κάτι. Δεν ξέρω αν κάνατε και υπέρηχο μήπως έδειχνε εκεί κάτι στα νεφρά; Πάντως σε αυτές τις ηλικίες αυτά τα προβλήματα είναι αναμενόμενα.

Σχετικά με την χορτοφαγία θα σχολιάσω μόνο ότι ο σκύλος είναι κυρίως carnivore δηλαδή σαρκοφάγο και έτσι είναι ρυθμισμένο το πεπτικό του, τα δόντια του κλπ. Και εγώ έχω κάνει κάτι φεγγάρια vegan, αλλά τα σκυλιά μου εξακολουθούσαν να τρώνε κρέας. Δεν λέω ότι η διατροφή του σκύλου σου έφταιγε για τα νεφρά, άλλωστε η ηλικία των 16 είναι σπάνια, το αναφέρω όμως κυρίως ως προβληματισμό για το ενδεχόμενο επόμενου σκύλου.

• Like
Reactions: Berna

Mirka

Member
8 Ιανουαρίου 2017
23
2
Καλό του ταξίδι...
Το να φτάσει ένας σκύλος 16 ετών είναι σπάνιο και τεράστια τύχη.
...

Καλησπέρα, ζεστές ευχές.

Τα νεφρά σύμφωνα με τις βιοχημικές εξετάσεις (επισήμανση με πράσινο) δεν λειτουργούσαν καθόλου.

Χωρίς συμπτώματα, χωρίς τραύμα, χωρίς λήψη τοξικής ουσίας (ούτε από χορήγηση φαρμάκου, ούτε από κατάποση κατά λάθος), χωρίς να έχει λεπτοσπείρωση.

Αν δεν είναι η μεγάλη ηλικία η αιτία, ελπίζω μελλοντικά κάποιος σχολιαστής να γνωρίζει γιατί.

Με αγγίζει αυτό που έγραψες για την ηλικία και πόσο σπάνιο είναι που έφτασε ως τα 16. Σε ευχαριστώ. Η σκέψη μου είχε επικεντρωθεί στον μπαμπά του που έφτασε 18 ετών και είχα χάσει την μεγαλύτερη ρεαλιστική εικόνα για την θνητότητα των σκύλων.

Τέλος, δεν είναι καθόλου αυτή η ανάρτηση κατάλληλη για να σταθώ στην επιστημονική επιλογή της αυστηρής χορτοφαγίας.

Θα συμμετέχω ενεργά σε άλλη ανάρτηση που αφορά στο θέμα της αυστηρής χορτοφαγίας για σκύλους. Στο υπόσχομαι.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.746
7.265
Από τον Ιούνιο του '23 που υπήρχε μικρό πρόβλημα στα νεφρά κ στο συκώτι, αλλά και σοβαρή υπογλυκαιμία κ φλέρταρε με την αναιμία, μέχρι τώρα, είχε λάβει κάποια αγωγή για κάτι; Δεν είχε κάνει άλλες εξετάσεις ενδιάμεσα;

• Like
Reactions: medusa

Mirka

Member
8 Ιανουαρίου 2017
23
2
Από τον Ιούνιο του '23 που υπήρχε μικρό…

Από τον Ιούνιο του 2023 έκανε ξανά ενάμιση χρόνο μετά, τον Δεκέμβριο του 2024. Το 2023 μου είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα το ανησυχητικό. Η υπογλυκαιμία ήταν σοβαρή αλλά την απέδωσε στο stress από την λήψη αίματος. Η μόνη φαρμακευτική αγωγή που έλαβε ενδιάμεσα (έξι μήνες πριν τον Δεκέμβριο του 2024) ήταν Sporanox για το αυτί του κατόπιν σύστασης από το γιατρό.

Ans

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2022
1.018
817
Ότι και να ήταν 1,5 χρόνο να γίνουν εξετάσεις σε αυτήν την ηλικια είναι λίγο τραγικο. Εδώ μικρά σκυλιά κάνουμε κάθε 6μηνο αντε 1 χρόνο. Δεν σου ρίχνω ευθύνες ίσως να μην στο είπε και ο κτηνίατρος. Ότι και να έγινε όπως σου είπαν το σκυλί έφυγε σε πολύ μεγάλη ηλικία να σκέφτεσαι τα πολλά χρόνια που περάσατε μαζί.

Mirka

Member
8 Ιανουαρίου 2017
23
2
Ότι και να ήταν 1,5 χρόνο να γίνουν εξετάσεις ...

Θα βοηθήσει ειλικρινά πολύ αν γνωρίζετε κάτι για την ξαφνική και απότομη νεφρική ανεπάρκεια. Η αυστηρή κριτική και σύγκριση με το τι κάνουν άλλα σκυλιά σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό που ρωτώ ή αναζητώ με πόνο σε αυτή την ανάρτηση. Πιστεύω βαθιά ότι έχετε νιώσει πόνο και θυμάστε τι σας βοήθησε και τι σας δηλητηρίασε. Κανένα ψυχικό δηλητήριο δεν είναι αποδεκτό. Ποτέ. Στον βωμό καμίας σκέψης του τύπου "Μα έχω δίκιο".

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.393
10.565
Athens
Κτηνίατρος δεν είμαι αν και αμφιβάλλω αν και κάποιος κτηνίατρος θα μπορούσε να δώσει εξήγηση πλέον τώρα, παρά μόνο με διαδικασία νεκροψίας.

Αν όντως ισχύει η διάγνωση της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας (το λέω γιατί και οι κτηνίατροι κάνουν λάθη), από όσο ξέρω και διαβάζω η αιτία είναι συνήθως τοξικά.

Οι τοξικοί παράγοντες είναι αρκετοί:
  • Διατροφικοί: Nα φάει κάτι φαγώσιμο τοξικό για σκύλους (π.χ. μακαντέμια, σταφίδες κλπ.)
  • Να φάει ανθρώπινα φάρμακα
  • Να φάει κάποιο τοξικό φυτό (π.χ. κισσός, βολβοί από νάρκισσους) σε σπίτι/βεράντα/κήπο.
  • Να γλύψει κάτι τοξικό (π.χ φυτοφάρμακα ή αντιψυκτικό αυτοκινήτου) στη βόλτα ή τίποτα δηλητηριώδη μανιτάρια στη βόλτα στο βουνό.
Δεν ξέρω σε τι περιβάλλον σπιτιού και βόλτας ζούσε, θα προσπαθούσα αρχικά να εντοπίσω ή αποκλείσω πιθανούς τοξικούς παράγοντες σε αυτά.

Ans

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2022
1.018
817
Αυτό ήταν αυστηρή κριτική? Δεν είναι καμία σύγκριση το ότι πρέπει να γίνονται εξετασεις κάθε 6μηνο η χρόνο είναι στάνταρ. Τέλος πάντων δεν βγαίνω εκτός θέματος.

Ans

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2022
1.018
817
Αν όντως ισχύει η διάγνωση της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας (το λέω γιατί και οι κτηνίατροι κάνουν λάθη), από όσο ξέρω και διαβάζω η αιτία είναι συνήθως τοξικά.
Αυτό ήθελα να ρωτήσω πως βγήκε αυτή η διάγνωση και αν είστε σίγουροι.

Mirka

Member
8 Ιανουαρίου 2017
23
2
Κτηνίατρος δεν είμαι αν και αμφιβάλλω ...

Ισχύει, επιβεβαιώνω όσα γράφεις. Το ψάχνω εδώ και τρεις μέρες.

Θα μπορούσε να είναι λεπτοσπείρωση από μολυσμένα ούρα που ίσως άγγιξε με τη μύτη του την ώρα που τα μύρισε. Ποτέ δεν πάτησε σε λακκούβα με νερά, τον μετέφερα με τα χέρια σε καθαρό σημείο του δρόμου ώστε να μην πατήσει σε "βαλτωμένα", ελώδη σημεία κατά τη διάρκεια της βόλτας.

Έχει αποκλειστεί 100% κάθε παράγοντας τοξικής δηλητηρίασης στο σπίτι ή στη βόλτα.

Έχω σοκαριστεί από το πόσο ασυμπτωματικός ήταν, από το πόσο καλές είναι οι εξετάσεις αίματος εκτός από τα τέσσερα σημειωμένα με πράσινο, μόνο αυτά, που ωστόσο δείχνουν ότι τα νεφρά του ήταν σε εξαιρετικά κρίσιμο τελικό στάδιο.

Η κτηνίατρος έδωσε ορό με τοποθέτηση πεταλούδας για να λάβει όγκο υγρών στο σπίτι μήπως και καθαρίσουν τα νεφρά από τα τοξικά.

Δεν τον δέχθηκε. Ήθελε να κινείται συνεχώς μέσα στο σπίτι.

Της ζήτησα να του βάζουμε ορό το πρωί και να φεύγουμε το μεσημέρι που κλείνει, με εμένα δίπλα του. Αρνήθηκε.

Δεν δέχθηκα να τον αφήσω μόνο του.

Σε ευχαριστώ. Απαλύνεται ο πόνος από την αναζήτηση που κάνεις.

Αν βρω κάποια στιγμή πληροφορίες που θα βοηθήσουν κι άλλους, θα τις αναρτήσω εδώ.

Για την ώρα ανεβάζω την ανάρτηση που διάβασα χθες:

Συνοπτικά: Πολλοί κτηνίατροι δεν έχουν κατά νου την λεπτοσπείρωση και εμμένουν στην διάγνωση οξείας νεφρικής ανεπάρκειας και χορήγηση ειδικής τροφής. Αν είναι λεπτοσπειρωση υπάρχει ελπίδα σωτηρίας αρκεί να χορηγηθεί ορός και αντιβίωση άμεσα (γιατί το τεστ για τη λεπτοσπείρωση παίρνει χρόνο, δεν βγαίνουν άμεσα τα αποτελέσματα και δεν πρέπει να χαθεί χρόνος).

Ελπίζω μελλοντικά να βοηθήσει κάποιον φροντιστή.

Ans

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2022
1.018
817
Επίσης η λεπτοσπειρωση είναι πολύ συχνή στο περιβάλλον απλά δεν νοσούν άνθρωποι και ζώα με κανονικό ανοσοποιητικο και με μικρό φορτίο. Υπάρχουν επίσης πολλές ασυμπτωματικες μολύνσεις. Δηλαδή αν σκέφτεστε τη λεπτοσπειρωση σαν ενδεχόμενο μην αναρωτιέσαι που να την βρήκε γιατί και μόνο που πατάει κάτω υπάρχει. Αν δεν είχε κάνει και εμβολιο η έκανε κάποιο που κρατάει 6 μήνες γινεται πιο πιθανό το σενάριο αν και λένε ότι σε αυτήν την ηλικια θα έπρεπε να έχουν αντισώματα.

• Like
Reactions: Mirka

Mirka

Member
8 Ιανουαρίου 2017
23
2
Αυτό ήθελα να ρωτήσω ...

Δεν είμαι βέβαιη.

Από τη στιγμή που μας έδιωξε με τον ορό για το σπίτι στις 28/12 Σάββατο (Κυριακή 29/12 ήταν κλειστά) και δεν δέχθηκε να είμαι δίπλα του στις 30 και 31 Δεκεμβρίου τις ώρες λειτουργίας για χορήγηση ορού, τελείωσαν οι επιλογές.

Θα μπορούσα να τον πάω σε έναν ακόμη ντόπιο γιατρό στις 28/12 ή στις 30 και 31/12, αυτό όμως αποκλείστηκε από εμένα. Δεν θέλουν την παρουσία του φροντιστή και μόνο του δεν θα τον άφηνα.

Επέλεξα το σπίτι και να είμαι δίπλα του ως την τελευταία στιγμή, την επόμενη της Πρωτοχρονιάς.

Mirka

Member
8 Ιανουαρίου 2017
23
2
Επίσης η λεπτοσπειρωση είναι πολύ συχνή στο περιβάλλον απλά δεν νοσούν άνθρωποι και ζώα με ...

Επιβεβαιώνω όσα γράφεις. Ανάρτησα πιο πάνω το άρθρο για όσους βρεθούν μελλοντικά να αναζητούν τρομαγμένοι βοήθεια και απαντήσεις.

Mava

Well-Known Member
4 Δεκεμβρίου 2022
449
273
46
γιατι δεν τον αφήσατε μόνο με τον ορό;για λίγες ωρες υποθετω.και γιατι τρεφόταν με βεγκαν διατροφη και ξηρούς καρπους;επίσης έπρεπε να κάνετε πιο σύντομες εξετάσεις από τον 1,5 χρόνο γιατί για τα σκυλάκια είναι σαν να λέμε 6-7 χρονια.

medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.361
8.175
Λυπαμαι για την απωλεια σας.

μεσα σε 1,5 χρονο πως γνωρίζουμε οτι ειναι οξεια και οχι κατι που δουλευε ενδιαμεσα ? Και στις πρωτες εξετασεις ειχε ηδη αυξημενη ουρια και αλλες τιμες.
Πχ φιλικο μου σκυλι νεαρο βρεθηκε με κρετανινη ουρια στα υψη χωρις κανενα ιδιαιτερο συμπτωμα περα της εκλεχτικοτητα στο φαι που την ειχε παντα. Με περαιτερω διευρευνηση (υπερηχο) διαπιστωθηκε εχει ενα ογκο τελικα 7εκατοστα στο νεφρο. (ενα χρονο πριν δεν ειχε καμια τιμη στις εξετασεις ανεβασμενη)

Εν τελει δεν εχει και μεγαλη σημασια, δε γυριζει πισω, ειχε 16 χρονια καλα μαζί σας και αντικειμενικα εφτασε σε μεγαλη ηλικια.

Ans

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2022
1.018
817
Λυπαμαι για την απωλεια σας.

μεσα σε 1,5 χρονο πως γνωρίζουμε οτι ειναι οξεια και οχι κατι που δουλευε ενδιαμεσα ? Και στις πρωτες εξετασεις ειχε ηδη αυξημενη ουρια και αλλες τιμες.
Πχ φιλικο μου σκυλι νεαρο βρεθηκε με κρετανινη ουρια στα υψη χωρις κανενα ιδιαιτερο συμπτωμα περα της εκλεχτικοτητα στο φαι που την ειχε παντα. Με περαιτερω διευρευνηση (υπερηχο) διαπιστωθηκε εχει ενα ογκο τελικα 7εκατοστα στο νεφρο. (ενα χρονο πριν δεν ειχε καμια τιμη στις εξετασεις ανεβασμενη)

Εν τελει δεν εχει και μεγαλη σημασια, δε γυριζει πισω, ειχε 16 χρονια καλα μαζί σας και αντικειμενικα εφτασε σε μεγαλη ηλικια.
Αυτό εννοούσα με το ότι δεν έχει κάνει εξετάσεις 1,5 χρόνο. Δηλαδή να προϋπήρχε κάτι. Απλά δεν ξέρω αν γινεται να μην υπάρχουν συμπτώματα.

Mirka

Member
8 Ιανουαρίου 2017
23
2
γιατι δεν τον αφήσατε μόνο με τον ορό;για λίγες ωρες υποθετω.και γιατι τρεφόταν με βεγκαν διατροφη ...

Έχω υποσχεθεί ότι θα επιχειρηματολογήσω (και θα το κάνω) για την vegan διατροφή σε σκύλους σε σχετική ανάρτηση. Αναγνωρίζω ανθρώπινα την απορία σου, ωστόσο είναι θέμα που μακράν απέχει από την παρούσα ανάρτηση.

Κάθε φροντιστής πρέπει να είναι με τον ευάλωτο που προστατεύει κατά τη διάρκεια μίας νοσηλείας.

Σε παιδιατρικές κλινικές -για παράδειγμα- αυτό επιβάλλεται για το καλό του παιδιού.

Ήταν μέρος των σπουδών μου και το ξέρω καλά από την επιστημονική βιβλιογραφία.

Αλλά και χωρίς καθόλου διάβασμα, απλά, ανθρώπινα, καταλαβαίνουμε τι τραύμα εγκατάλειψης δημιουργεί σε κάποιον με μειωμένη αντίληψη και λεκτική ικανότητα (ζώο, παιδάκι) η μη παρουσία του φροντιστή κατά την νοοσηλεία.

Όλα τα χρόνια που ήμουν φροντιστής τριών σκύλων, είχαν έναν γιατρό που με άφηνε μέχρι και σε εγχείρηση δίπλα τους. Δυστυχώς αυτός ο γιατρός δεν ζει πια.

Για τις εξετάσεις αίματος δεν το γνώριζα ότι έπρεπε να γίνονται κάθε εξάμηνο όταν μεγαλώνει.

Είχα προγραμματίσει τον Μάιο παρακολουθώντας τον συνεχώς και βλέποντάς τον τελείως ασυμπτωματικό. Είχα άμεση εγρήγορση και εμπειρία να παρατηρώ πώς κινείται, πώς φέρεται και πώς πίνει ώστε να πάω άμεσα σε περίπτωση που δω κάτι. Δεν έβλεπα τίποτα απολύτως διαφορετικό. Ήταν χαρούμενος, ζωηρός, χορτάτος. Νόμιζα λοιπόν ότι ο Μάιος του 2025, δηλαδή δύο χρόνια μετά, είναι μία σωστή απόσταση.