Σαμογιεντ

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.768
20.046
αν ειχαι τν δυνατοτητα θα επελεγα ενα golden retriever αλλα τα αδερφια μου πιστευουν οτι ειναι λιγακι χαζα :(
Ελα μωρέ, κανένας δεν είναι πολύ χαζός για να έχει ένα σκυλάκι... :D:D:D Πλάκα σου κάνω ε; Μην τρέξεις να παρεξηγηθείς :p Πάντως δεν παίζει αυτή η άποψη.

vivie

Member
8 Δεκεμβρίου 2009
18
0
36
Πατρα
λες γι'αυτο να μην το θελουν? επειδη φοβουντε οτι θα συγκρινουμε τν χαζομαρα τους και τελικα ο σκυλος να βγει πιο εξυπνος χαχαχαχαχα οπως βλεπεις καμια παρεξηγηση :D:D

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Το κοκκονι οπως και πολλες αρχαιες Ελληνικες ρατσες η και αυτες των ασσυριων που βλεπουμε σε τοιχογραφιες ειναι σπιτζ,τυπου Σπιτζ,ο ΚΟΕ το γνωριζει,καμμια σχεση το που ανηκει στα χαρτια,το Φιλα καποτε ηταν στα κυνηγοσκυλα μετα το αλλαξαν,αυριο μπορει να ανηκει αλλου αυτα ειναι μονο για τα χαρτια.
Λουνα για εξηγησε μου τι εννοεις οτι το κοκκονι ανηκει σους δρομους,γιατι το κοκκονι το λενε οι παλιοι και απλα σπιτικο σκυλι(εξηγησε για να παρεις τα μπινελικια αργοτερα).

Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Aλεξια (πολυ αντιδικουμε σημερα:D),αυτο το Link που παρεθεσες δεν δειχνει απολυτως τιποτε...

εχουν υπαρξει συζητησεις περι IQ των φυλων των σκυλων...δεν υπαρχει εγγυημενη μεθοδος και καθε σκυλος εχει υψηλο IQ στην χρησιμοτητα του....

εχω δει Κανις θεοχαζο και Ελ.Ποιμενικο αστερι!!(παραδειγμα ειναι.)

επισης...βλεποντας ενα Μαστινο Ναπολιτανο θα αναφωνουσε καποιος..."ποπο Χριστε μου το γελαδι...ποοο ειναι και χαζα αυτα...δεν εχουν αυτη την σπιρταδα στο ματι τους..." (παρεπιπτοντως το ματι τους φαινεται το μισο,λογο χαλαρωσης του δερματος οσο μεγαλωνουν...)...ποσοι ξερουν οτι ενα Μαστινο -συνηθως- χαρακτηριζεται απο ακραια ευφυια?

δεν λεω οτι ενα Golden ειναι χαζο...ουτε ομως οτι ειναι πανεξυπνο...

λεω οτι καθε φυλη εχει την ευφυια της,περισσοτερο δε στον τομεα της και -κατ'εμε-,ΔΕΝ υπαρχει χαζη φυλη.

:)

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Το κοκκονι οπως και πολλες αρχαιες Ελληνικες ρατσες η και αυτες των ασσυριων που βλεπουμε σε τοιχογραφιες ειναι σπιτζ,τυπου Σπιτζ,ο ΚΟΕ το γνωριζει,καμμια σχεση το που ανηκει στα χαρτια,το Φιλα καποτε ηταν στα κυνηγοσκυλα μετα το αλλαξαν,αυριο μπορει να ανηκει αλλου αυτα ειναι μονο για τα χαρτια.
Αφού λοιπόν τα χαρτιά δεν έχουν καμία σημασία, μπορείς να μου πεις ποια χαρακτηριστικά των Σπίτς έχει το κοκόνι;:confused:
Και μορφολογικά και στον χαρακτήρα!

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Aλεξια (πολυ αντιδικουμε σημερα:D),αυτο το Link που παρεθεσες δεν δειχνει απολυτως τιποτε...

εχουν υπαρξει συζητησεις περι IQ των φυλων των σκυλων...δεν υπαρχει εγγυημενη μεθοδος και καθε σκυλος εχει υψηλο IQ στην χρησιμοτητα του....

εχω δει Κανις θεοχαζο και Ελ.Ποιμενικο αστερι!!(παραδειγμα ειναι.)

επισης...βλεποντας ενα Μαστινο Ναπολιτανο θα αναφωνουσε καποιος..."ποπο Χριστε μου το γελαδι...ποοο ειναι και χαζα αυτα...δεν εχουν αυτη την σπιρταδα στο ματι τους..." (παρεπιπτοντως το ματι τους φαινεται το μισο,λογο χαλαρωσης του δερματος οσο μεγαλωνουν...)...ποσοι ξερουν οτι ενα Μαστινο -συνηθως- χαρακτηριζεται απο ακραια ευφυια?

δεν λεω οτι ενα Golden ειναι χαζο...ουτε ομως οτι ειναι πανεξυπνο...

λεω οτι καθε φυλη εχει την ευφυια της,περισσοτερο δε στον τομεα της και -κατ'εμε-,ΔΕΝ υπαρχει χαζη φυλη.

:)
Μην το συζητάτε αυτό....και τότε είχαμε καταλήξει ότι ο τίτλος που είχε δώσει ο τύπος εκείνος στην έρευνά του ήταν λάθος!
Η έρευνα αφορά την εκπαιδευσιμότητα κι όχι την εξυπνάδα!;)

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Σε ολα,αυτο που ειπε η λουνα ειρωνικα σκυλος μολοσσος=μολοσσοειδη σκυλια ισχυει.
Ετσι ειναι και τα Σπιτζ,στην περιγραφη που δινουν στο εξωτερικο για το Κοκκονι ολοι χρησημπποιουν την λεξη Spitzartig,επισης το κοκκονι εχει το ιδιο ρυνχος με τα σπιτζ και αυτο σημαινει η ονομασια "μυτερο",το κοκκονι επισης γαυγιζει παρα πολυ αν αντιληφθει κατι στον χωρο ευθυνης του το ιδιο και το σπιτζ,το κοκκονι διωχνει εχθρους τους κυνηγαει(ειναι λιγο πισω και τους φαγαμε βεβαια,αλλα ειναι μεθοδος).
Οσο για της κατηγοριες πολλες ρατσες ειναι σε λαθος κατηγορια,οπως και το Φιλα.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Γερμανικά δεν ξέρω...για να ξέρω τι θα πει αυτή η λέξη...
Δηλαδή, όποιος σκύλος εχει μυτερή μουσούδα είναι σπιτς;
Όποιος σκύλος που γαυγίζει πολύ όταν αντιληφθεί κάτι στο χώρο του είναι σπιτς;

Δεν διαφωνώ οτι κάποιε φυλές ίσως έχουν μπει σε λάθος group, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και άλλες είναι λάθος...

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Λενε οτι τα σκυλια που ειναι πιο κοντα σε καταγωγη απο λυκο ειναι τα Σπιτζ,αυτα ειναι π.χ τα Σαμογεντ,τα Μαλαμουτ,τα Χασκυ,Παπιλον,τα Ζβεργκ Σπιτζ,τα Ακιτα,κ.α. περιπου ολα τα βορεια.
Εγω αν ηταν στο χερι μου θα το εβαζα το Κοκονι στα Σπιτζ.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Νομίζω ότι οι πλεον σύγχρονες θεωρίες λένε ότι ο λύκος κι ο σκύλος έχουν κοινόπρόγονο κι όχι ότι ο σκύλος προέρχεται απο τον λύκο...

Πέρα απο αυτό,το κοκόνι γιατί είναι πιο κοντά στην καταγωγή στον λύκο από κάποια άλλη φυλή;

Τα σκυλιά αυτά που λες δεν είναι ορθόωτα;
Το κοκόνι έχει πεσμένα αυτιά ας πούμε...

Το παπιγιόν θεωρητικά ανήκει στα σπάνιελ, τα όρθια αυτιά του είναι πολύ πρόσφατα, κι ονομάζεται επίσημα Continental Toy Spaniel, και είναι στο group 9, κι αυτό σε λάθος κατάταξη είναι;

Εγώ πάλι, μπορεί να το έβαζα στα Τεριέ, τι σημαίνει αυτό, ότι έχω και δίκιο;

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Σου ειπα τι λενε για τα σπιτζ περι λυκου και καταγωγης,ολα ειναι ισως μονο θεωριες.
Για τα ορθια αυτια εχεις δικιο αλλα μην ξεχνας την ουρα επανω,το τριχωμα,και γενικα μοιαζει πολυ με τα σπιτζ,ειδικα το κεφαλι(βασικο).

LUNA07

Well-Known Member
3 Οκτωβρίου 2007
1.657
3
46
thessaloniki
Ολα τα Γερμανικα Σπιτζ(Spitz),οπως και το δικο μας το κοκκονι που και αυτο ανηκει στα Σπιτζ.
ορεξη ειχα να σε ειρωνευτω ,απλα εγραψες ξεκαθαρα το παραπανω ενω παρακατω στο link ανεφερει οτι:

http://www.koe.gr/indexmy.htm-ελληνικες φυλες καταταξη F.C.I. ομαδα 9

και μετα λες την προσωπικη σου αποψη:

Εγω αν ηταν στο χερι μου θα το εβαζα το Κοκονι στα Σπιτζ.

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Αν ομως εκανες τον κοπο να δεις ποιες αλλες ρατσες ειναι στην ομαδα 9 θα εβλεπες οτι το κοκονι δεν εχει καμμια σχεση με αυτες της ρατσες.
Αλλα ποιος ειναι τωρα ο Ηλιας?και ποιος ο ΚΟΕ ο αλαθητος?
Θα δεις οτι στο μελλον αν υπαρξει κινηση στο θεμα κοκονι θα ειναι και αλλοι της γνωμης μου.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Εμένα πάλι, το κεφάλι δεν μου θυμίζει ιδιαίτερα σπιτς, το τρίχωμα ακόμα λιγότερο και φυσικά υπάρχουν αρκετές φυλές που η ουρά "φέρεται ψηλά σχηματίζοντας ημικύκλιο, η άκρη της ακουμπά στην πλάτη. Καλύπτεται από πλούσιο τρίχωμα, σχηματίζοντας θύσανο. Κατά την στάση ή ανάπαυση μπορεί να φέρεται πεσμένη, χωρίς αυτό να αποτελεί λάθος".

Και μια χαρά το βρίσκω το group9 αφού δεν το χαρακτηρίζει ομοιογένεια, αλλιώς ο κάθε τομέας του θα έπρεπε ή να γίνει ξεχωριστο group ή να ενταχθεί κάπου αλλού...

Επειδή άκρη, όμως, δεν θα βγάλουμε και είμαστε και off για off...εγώ σταματάω εδώ!

Last edited:

Whitefang

Well-Known Member
20 Οκτωβρίου 2008
250
12
Κοζάνη
Αρχαίες φυλές (γενετική ομοιότητα με λύκο)

Μιά και ξαναγυρίσαμε στο γνωστό θέμα λύκος vs. σκύλος, μεταφράζω από το Wikipedia (το κείμενο έχει μέσα link πού παραπέμπουν κατάλληλα).

ΟΙ ΑΡΧΑΙΕΣ ΦΥΛΕΣ ΣΚΥΛΩΝ

Δεκατέσσερεις αρχαίες φυλές σκύλων αναγνωρίστηκαν το 2004, χάρη στην πρόοδο στις μεθόδους ανάλυσης του DNA.
Αυτές οι φυλές κατοικίδιων σκύλων έχουν τις μικρότερες γενετικές διαφορές από τους λύκους.

Οι φυλές είναι γεωγραφικά διάσπαρτες, αφού συμπεριλαμβάνουν σκυλιά από τη Σιβηρία, την Ιαπωνία, την Αλάσκα, την Κίνα, το Θιβέτ και την Αφρική.

Οι [Parker, H.G.; Kim, L.V.; Sutter, N.B.; Carlson, S.; Lorentzen, T.D.; Malek, T.B.; Johnson, G.S.; DeFrance, H.B.; Ostrander, E.A.; Kruglyak, L. (2004-05-21). "Genetic structure of the purebred domestic dog", Περιοδικό Science 304 (5674)] εξέτασαν το DNA 85 αναγνωρισμένων φυλών του American Kennel Club (AKC), με δείγμα 5 σκυλιών από κάθε φυλή στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η μελέτη αποκάλυψε μερικές εκπλήξεις, ειδικότερα ότι τρείς φυλές - το Norwegian Elkhound, το Pharaoh Hound και το Ibiza Hound - δεν είναι τόσο παλιές όσο τυπικά αναγνωρίζεται, αλλά ότι είναι περισσότερο πρόσφατες ανακατασκευές παλιών φυλών.
Επίσης, έξι ζευγάρια φυλών είναι στενά συγγενικές, Μάλαμιουτ Αλάσκας και Σιβηρικό Χάσκυ, Βέλγικος Ποιμενικός και Βέλγικο Tervuren, Κόλλεϊ και Τσοπανόσκυλο Shetland, Greyhound και Whippet, Bernese Mountain Dog και Greater Swiss Mountain Dog, και τέλος Μπουλμαστίφ και Μαστίφ.

[FONT=&quot]Οι δεκατέσσερεις αρχαίες φυλές σύμφωνα με τους [/FONT][FONT=&quot]Parker [/FONT][FONT=&quot]κ.α. [/FONT]
[FONT=&quot]1.[/FONT][FONT=&quot]Afghan Hound[/FONT][FONT=&quot]([/FONT][FONT=&quot]Afghanistan[/FONT][FONT=&quot])[/FONT]
[FONT=&quot]2.[/FONT][FONT=&quot]Chow Chow[/FONT][FONT=&quot]([/FONT][FONT=&quot]China[/FONT])
[FONT=&quot]3.[/FONT][FONT=&quot]Lhasa Apso[/FONT][FONT=&quot]([/FONT][FONT=&quot]Tibet[/FONT][FONT=&quot])[/FONT]
[FONT=&quot]4.[/FONT][FONT=&quot]Pekingese[/FONT][FONT=&quot](China)[/FONT]
[FONT=&quot]5.[/FONT][FONT=&quot]Shar Pei[/FONT][FONT=&quot](China)[/FONT]
[FONT=&quot]6.[/FONT][FONT=&quot]Shih Tzu[/FONT][FONT=&quot](Tibet)[/FONT]
[FONT=&quot]7.[/FONT][FONT=&quot]Tibetan Terrier[/FONT][FONT=&quot](Tibet)[/FONT]
[FONT=&quot]8.[/FONT][FONT=&quot]Saluki[/FONT][FONT=&quot]([/FONT][FONT=&quot]Fertile Crescent[/FONT][FONT=&quot])[/FONT]
[FONT=&quot]9.[/FONT][FONT=&quot]Basenji[/FONT][FONT=&quot]([/FONT][FONT=&quot]DR Congo[/FONT][FONT=&quot])[/FONT]
[FONT=&quot]10.[/FONT][FONT=&quot]Akita Inu[/FONT][FONT=&quot]([/FONT][FONT=&quot]Japan[/FONT][FONT=&quot])[/FONT]
[FONT=&quot]11.[/FONT][FONT=&quot]Shiba Inu[/FONT][FONT=&quot](Japan)[/FONT]
[FONT=&quot]12.[/FONT][FONT=&quot]Samoyed[/FONT][FONT=&quot]([/FONT][FONT=&quot]Russia[/FONT][FONT=&quot])[/FONT]
[FONT=&quot]13.[/FONT][FONT=&quot]Siberian Husky[/FONT][FONT=&quot](Russia)[/FONT]
[FONT=&quot]14.[/FONT][FONT=&quot]Alaskan Malamute[/FONT][FONT=&quot]([/FONT][FONT=&quot]Alaska[/FONT][FONT=&quot])[/FONT]

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Κατα την γνωμη μου 100% μεσα ειμαστε αφου το θεμα λεγεται Σαμογεντ,και ειναι ενα σπιτζ,οπως και τα αλλα που συζηταμε,τωρα ισως η ονομασια να ειναι πολυ γενικη γιατι μετα λεει ψαχνω σκυλο παρομοιο αλλα μικροτερο,με τον τιτλο του θεματος παμε καλα παντως(νομιζω:D).

Whitefang

Well-Known Member
20 Οκτωβρίου 2008
250
12
Κοζάνη
Και για να ξαναμπούμε στο θέμα,

"Πάρε σάμογιεντ αν έχεις χώρο και χρόνο".

Και με χώρο δεν εννοώ ευρύχωρο διαμέρισμα, εννοώ αυλή/κήπο. Με χρόνο εννοώ πολύ χρόνο γιά βόλτες, γιατί όπως λέμε "καλό σάμι/χάσκυ/μαλ είναι το εξουθενωμένο σάμι/χάσκυ/μαλ".

Γιατί αν το σάμι βαριέται θα σού κάνει το σπίτι θερινό και τα προσωπικά σου αντικείμενα καταδαγκωμένες πατσαβούρες.

Κατά τα άλλα είναι υπέροχα σκυλιά. :cool:

GAIA LYKAIA

Well-Known Member
30 Δεκεμβρίου 2007
614
16
57
Θεσσαλονίκη
gaialykaia.com
Νομίζω ότι οι πλεον σύγχρονες θεωρίες λένε ότι ο λύκος κι ο σκύλος έχουν κοινόπρόγονο κι όχι ότι ο σκύλος προέρχεται απο τον λύκο...
Όπως λένε και οι προσφιλείς μου Αμερικανοί.. "come again???"

Μήπως θα μπορούσα να έχω και εγώ ΜΙΑ από αυτές τις σύγχρονες εργασίες (γιατί θεωρία μπορώ να πω και εγώ τώρα μία - ΄"Ο ήλιος είναι φτιαγμένος από κίτρινο Αμερικάνικο τυρί") που υποστηρίζει την παραπάνω θεωρία, για να ξεστραβωθώ....

Και ξαναγυρνώντας στο θέμα, vivie το Σάμογιεντ που θες απαιτεί ΠΟΛΥ ΧΡΟΝΟ και ΠΟΛΥ ΥΠΟΜΟΝΗ.. θα είσαι σε θέση, 5 χρόνια πό τώρα, να του διαθέτεις τουλάχιστον ένα απόγευμα το μήνα για αν το χτενίζεις? Σε ρωτώ γιατί έχουμε πολλές περιπτώσεις που όλα καλά και ωραία τον πρώτο καιρό, αλλά το Σάμογιεντ κατέληγε να κουρεύεται με την ψιλή κάθε καλοκαίρι...

Οι άλλες φυλές που αναφέρεσαι είναι το Ιαπωνικό Σπίτζ και το Γερμανικό σπίτζ (λευκό - γιατί υπάρχει και σε άλλα χρώματα) κατά σειρά μεγέθους... και επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν καταξιωμένοι εκτροφείς στις 2 αυτές φυλές, οι πιθανότητες είναι να σου πασάρουν κάτι διαφορετικό από αυτό που θές..

Και φυσικά,λάβε και αυτά που σου λέει ο Whitefang στο τέλος του post του υπόψην σου...

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Ο λύκος κι ο σκύλος δεν είναι διαφορετικές φυλές του ίδιου είδους και προέρχονται απο το Tomarctus;