ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ!


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
6. Ο λιγνίτης κατασπαταλά τους υδάτινους πόρους της χώρας. Η νέα μονάδα – αν κατασκευαστεί – θα καταναλώνει περισσότερους από 8 εκατομμύρια τόνους. Τόσο νερό καταναλώνουν ετησίως στην Ελλάδα περίπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά! Συνολικά οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ 'εξαφανίζουν' κάθε χρόνο, περισσότερο από 50 εκ. τόνους νερό από τα αποθέματα της χώρας!
7. Με την σημερινή της επενδυτική στρατηγική, η ΔΕΗ θα συνεχίσει να χάνει θέσεις εργασίας. Επί δεκαετίες η ΔΕΗ, εγκλωβισμένη στο εύκολο πολιτικό σύνθημα ‘της φθηνής ενέργειας’ και σε συνδυασμό με φαινόμενα κακών διοικητικών και κυβερνητικών πολιτικών, ‘έτρωγε από τις σάρκες της’ (εμφάνιζε πλασματικά χαμηλό κόστος) με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει σε επενδύσεις που θα την εκσυγχρονίσουν. Τα 1,4 δις ευρώ που θα κοστίσει (το λιγότερο) η κατασκευή της ‘Πτολεμαΐδα 5’, θα προσφέρουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας και έσοδα για την Επιχείρηση αν η ΔΕΗ τα επενδύσει στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ.
8. Η ΔΕΗ είναι σήμερα κομπάρσος στις ενεργειακές εξελίξεις. Παρά τη ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, από τα 12.760 εγκατεστημένα MW της ΔΕΗ, μόλις τα 80MW αφορούν εγκαταστάσεις ΑΠΕ (0,6%). Το 2013 το 70% της νέας εγκατεστημένης ισχύος στην Ευρώπη αφορούσε εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Ειρωνικά, η ΔΕΗ είχε εγκαταστήσει ένα από τα πρώτα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα στον κόσμο ήδη από τη δεκαετία του 1980. Δυστυχώς σήμερα είναι απούσα από τις νέες συνθήκες της αγοράς.
9. Η ΔΕΗ απειλείται από την ασθένεια των μεγάλων εταιριών ηλεκτροπαραγωγής. Οι 10 ευρωπαϊκοί κολοσσοί ηλεκτροπαραγωγής έχουν χάσει μισό τρις € την τελευταία δεκαετία εξαιτίας της εμμονής τους στις συμβατικές πηγές ενέργειας, την ώρα που άνθιζε η ανάπτυξη των ΑΠΕ κυρίως από μικρούς και μικρομεσαίους επενδυτές. Η ειρωνεία είναι ότι το ενεργητικό των χαρτοφυλακίων τους που αφορούσε ΑΠΕ – έστω κι αν ήταν ένα πολύ μικρό ποσοστό –δημιουργούσε σημαντική κερδοφορία για αυτές. Είναι ο λόγος για τον οποίο μία από αυτές, ο γερμανικός ενεργειακός κολοσσός RWE, αποφάσισε να μειώσει τις επενδύσεις άνθρακα και να επενδύσει σε μορφές συμβατές με ένα πιο ευέλικτο, αποκεντρωμένο και έξυπνο μοντέλο ενέργειας. Δηλαδή σε αποκεντρωμένες ΑΠΕ, δίκτυα και παροχή υπηρεσιών εξοικονόμησης ενέργειας στα νοικοκυριά.
10. Η ΔΕΗ πρέπει να αναλάβει το ρόλο που της αρμόζει. Σήμερα τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά από ό,τι την δεκαετία του 50, όταν η ΔΕΗ ξεκίνησε την ιστορική της διαδρομή. Η ΔΕΗ σήμερα πρέπει να στηρίξει και να συμβάλει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και τη μετάβασή της σε μία κοινωνία μηδενικών εκπομπών. Θα πρέπει να παράσχει σύγχρονες ενεργειακές υπηρεσίες που θα μειώσουν δραματικά του λογαριασμούς ενέργειας των πολιτών. Να υλοποιήσει επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τόσο σε οικιακές, όσο και σε μεγάλες εφαρμογές. Να στηρίξει με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες τα πιο αδύναμα στρώματα και να δώσει ώθηση σε μία βιομηχανική στρατηγική που θα εκσυγχρονίσει και θα καταστήσει ανταγωνιστική την εθνική βιομηχανία. Φυσικά, να εξασφαλίσει το εργασιακό μέλλον των χιλιάδων εργαζομένων τους.
Για να τα καταφέρει όμως αυτά θα πρέπει να εφαρμόσει τώρα μία στρατηγική σταδιακής (αλλά οριστικής) απεξάρτησης από τον λιγνίτη. Αν τα καταφέρει, η κοινωνία δεν θα συνδέει πια την ΔΕΗ με τις αυξήσεις στους λογαριασμούς, τη ρύπανση, τα χαράτσια και τις κακές υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών, αλλά για κάτι καλό: την ουσιαστική της συμβολή στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση.

10 λόγοι για τους οποίους η ΔΕΗ πρέπει να μεταβεί στη νέα εποχή | Ελλάδα
 


manolo

Well-Known Member
31 Ιουλίου 2013
2.595
7.632
Αγαπητοί Φίλοι,


Θέλω να σας ενημερώσω για μια σημαντική τελευταία εξέλιξη: σήμερα το μεσημέρι Μεγάλης Τετάρτης παραδώσαμε τις υπογραφές για την «Πτολεμαΐδα V» στο διοικητικό συμβούλιο της KfW (η κρατική γερμανική τράπεζα που χρηματοδοτεί το έργο)!


Το θετικό νέο της συνάντησης με την KfWήρθε πριν λίγες μέρες. Καλό βήμα για μια τράπεζα ερμητικά κλειστή σε κριτική και που ως τώρα δεν έχει δείξει διάθεση για διάλογο γύρω από το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο. Πρακτικά όμως, τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε;


Ο Δημήτρης Καραβέλλας - ο διευθυντής μας που πήγε ‘μονομάχος’ στη Γερμανία – είχε στα χέρια του σημαντικές μελέτες και δεδομένα που δείχνουν ότι η μονάδα αυτή είναι λάθος επιλογή, με δεδομένα οικονομικά, κοινωνικά και βέβαια περιβαλλοντικά. Πράγματι, αυτή είναι η ουσία: να ληφθούν υπόψη τα δεδομένα που είναι απαραίτητα για το σωστό ενεργειακό σχεδιασμό της Ελλάδας. Μαζί με το Δημήτρη στη συνάντηση ήταν κι ο διευθυντής του WWF Γερμανίας, ο Έμπερχαρντ Μπράντες, καθώς ο αγώνας ενάντια στον λιγνίτη και γενικά τα ορυκτά καύσιμα είναι κοινός για ολόκληρη την οικογένεια του WWF.


Στην παράδοση των υπογραφών, ο Δημήτρης με περηφάνια εξήγησε στους Γερμανούς ότι στη σημερινή Ελλάδα πολύς κόσμος εξακολουθεί να νοιάζεται για το περιβάλλον, καθώς αυτό είναι αλληλένδετο με την υγεία και το μέλλον μας. Και ότι ζητάμε όχι την πιο εύκολη λύση, αλλά την καλύτερη λύση. Οι 15.000 υπογραφές σας πέρασαν ακριβώς αυτό το μήνυμα!


Το αποτέλεσμα της συνάντησης; Γιατί μια τράπεζα που έχει τόση τεχνογνωσία στις νέες τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην Ελλάδα επιμένει να χρηματοδοτεί λιγνίτη; Αυτό ήταν το βασικό ερώτημα που έθεσε ο Δημήτρης. Σίγουρα άκουσαν με πολλή σοβαρότητα τις θέσεις μας και φάνηκαν θετικοί στο να εξετάσουν επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια. Όμως πίσω από τις δηλώσεις ακόμα είναι δύσκολο να ξέρουμε τι αποτελεί δέσμευση. Εμείς θα παρακολουθήσουμε άγρυπνα τη συνέχεια, γιατί οι προθέσεις τους θα επηρεάσουν το δικό μας μέλλον.


Θα σας κρατήσω ενήμερους όταν έχουμε κάποια σημαντική εξέλιξη. Στους επόμενους μήνες μπαίνουμε σε ρυθμό ανάλυσης των εναλλακτικών προτάσεων. Θα είναι μια ευκαιρία για την KfW να δείξει πόσο πραγματικά στηρίζει την καθαρή ενέργεια. Ας δούμε και πόσο θέλει να βοηθήσει τη ΔΕΗ και το Υπουργείο Περιβάλλοντος να εκπληρώσουν τους στόχους για μείωση των εκπομπών CO2 που οι ίδιοι έχουν θέσει! Δείτε τις δεσμεύσεις τους εδώ και εδώ . Η στροφή στην καθαρή ενέργεια που - τουλάχιστον στη θεωρία - αποζητούν δεν είναι εύκολη υπόθεση και γι'αυτό οι παλιές γνωστές λύσεις είναι πάντα η πιο εύκολη επιλογή. Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν βραχυπρόθεσμα εμπόδια, λέμε ότι δεν πρέπει να τα αφήσουμε να καθορίσουν το μέλλον μας για τα επόμενα 50 χρόνια!


Θα χαρώ πολύ να μου στείλετε τις σκέψεις και τα σχόλιά σας στο[email protected]


Σας εύχομαι καλό Πάσχα!

Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής τμήματος περιβαλλοντικής πολιτικής

WWF Ελλάς