Πόσο γρήγορα συγχωρεί ο σκύλος;

rottweilerman

Well-Known Member
20 Μαρτίου 2011
64
0
Ερωτηση με αφορμη μια εκπομπη για σκυλους στην τηλεοραση .

Ελεγε πως ο σκυλος ζει την στιγμη . Για παραδειγμα εαν ο σκυλος στενοχωρηθει απο την συμπεριφορα που ειχαμε κατα το παρελθον προς αυτον ( να του φωναξουμε πολυ ή να τον χτυπησουμε ελαφρια ) δεν θα το κρατησει για παντα και θα το ξεπερασει πολυ πιο γρηγορα σε σχεση με τους ανθρωπους γιατι ο σκυλος δεν εκλογικεύει τα πράγματα . Δηλαδη αν τον στενοχωρησαμε το πρωι και το απογευμα του δωσουμε αγαπη θα το ξεπερασει .

Και τωρα η ερωτηση .
Απο την στιγμη που τα σκυλια μπορουν και αγαπανε τον ιδιοκτητη τους γιατι ειναι μαζι τους πολυ καιρο και εχουν δεθει μαζι τους , μπορούν και να μισήσουν το αφεντικό τους ?

Δεν αναφερομαι σε περιπτωσεις βιας αλλα εστω πως δεν εχουμε και την καλυτερη συμπεριφορα απεναντι του , μπορει αυτο να οδηγησει σε μια αποξένωση στην σχεση σκυλου-ιδιοκτητη ?

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
αυτο εννοειτε.αμα ο σκυλος δε σε εμπιστευετε δε μπορει να ναι δεμενος μαζι σου.
αν παλι σε φοβαται παλι απλα κανει το μ@@@ γιατι δεν τον παιρνει για περετερω.
αναλογα ποσο δυνατο ειναι το ερεθισμα τοσο δυσκολα ξεχναει θεωρω

Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Κι εγώ θα ήθελα να μάθω περισσότερα γι`αυτό, αλλά φαντάομαι πως μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.

Θεωρώ πως ζει στο παρόν ο σκύλος, αλλα μέχρι ενός ορίου. Δηλαδή άμα έχει κακοποιηθεί δεν είναι εύκολο να ξανακερδίσεις την εμπιστοσύνη του. Τα φοβικά σκυλιά είναι τα πιο δύσκολα να τα πλησιάσεις.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Οι σκύλοι είναι καιροσκόποι!Ζουν επειδή αποσκοπούν στο φαΐ!Ζουν για να σε ευχαριστούν με την εργασία τους στην ευρύτερη έννοια!
Κάνουμε λάθος που ανθρωποποιούμε τον σκύλο!Ακόμα και μέσα από παιχνίδι ο σκύλος αποσκοπεί στο να επιβληθεί πάνω σου και να σε τεσταρει συνέχεια,αν όχι κατεβάσει από εκεί που είσαι!Γι αυτό χρειάζεται δούλεμα και να είσαι ξεκάθαρος!Ο σκύλος ζει το τώρα σε όλα τα πράγματα!Συγγνώμη που θα το πω αλλά θεωρώ ότι είναι στιγνός...πολλές φορές με το γάντι!Αυτή είναι η φύση του!Σε μερικούς σκύλους είναι πιο έντονο σε άλλους όχι τόσο!Τα παραπάνω είναι έτσι όπως τα βλέπω εγώ...

Το πόσο εμπιστοσύνη θα δείξει απέναντι σου έχει να κάνει καθαρά με το πως θα είσαι εσυ σαν αρχηγός...

Last edited:

sevah

Well-Known Member
29 Μαϊου 2009
1.543
4
Ιωαννινα
Το ότι κάνει τον μακάκα δεν σημαίνει ότι δεν θυμάται. Ο σκύλος από την λίγη εμπειρία μου πιστεύω ότι θυμάται πολύ καλά πράγματα και καταστάσεις. Αλλιώς πως εξηγείτε το γεγονός ότι αν τον πονέσεις σε ένα σημείο μετά από μια μέρα ή και περισσότερο όταν πας να τον πλησιάσεις με σκοπό να τον αγγίξεις στην πονεμένη πλευρά απομακρύνετε???? Πρόσφατο παράδειγμα με τον Δία. Όταν του έβαζα να φάει πήγαινα από την πλευρά που είχε το τραύμα για να του βάλω σπρέυ ή απλά για να το δω χωρίς να κρατάω τίποτα στο χέρι και αμέσως άφηνε το φαγητό και απομακρυνόταν ξέροντας προφανώς τι είχα σκοπό να κάνω. Θυμόταν από τις προηγούμενες μέρες ότι το σπρέυ που του βάζω όταν πάω από την άλλη πλευρά τον τσούζει και για αυτό απομακρυνόταν. Ήξερε τις κινήσεις που έκανα και ότι θα του προκαλούσα ίσως πόνο ανεξάρτητα αν εγώ ήθελα απλώς να δω πως πάει το τραύμα.
Αν αυτό δεν είναι μνήμη τότε τι είναι??
Το αν μας συγχωρεί ή όχι είναι διαφορετικό από αυτό. Πιστεύω ότι συγχωρεί, μέχρι ένα σημείο, αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν σκύλοι που εγκατέλειψαν τα αφεντικά τους προφανώς επειδή τους κακοποιούσαν.

roky + maroyso

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2011
1.434
44
guess
Το ότι κάνει τον μακάκα δεν σημαίνει ότι δεν θυμάται. Ο σκύλος από την λίγη εμπειρία μου πιστεύω ότι θυμάται πολύ καλά πράγματα και καταστάσεις. Αλλιώς πως εξηγείτε το γεγονός ότι αν τον πονέσεις σε ένα σημείο μετά από μια μέρα ή και περισσότερο όταν πας να τον πλησιάσεις με σκοπό να τον αγγίξεις στην πονεμένη πλευρά απομακρύνετε???? Πρόσφατο παράδειγμα με τον Δία. Όταν του έβαζα να φάει πήγαινα από την πλευρά που είχε το τραύμα για να του βάλω σπρέυ ή απλά για να το δω χωρίς να κρατάω τίποτα στο χέρι και αμέσως άφηνε το φαγητό και απομακρυνόταν ξέροντας προφανώς τι είχα σκοπό να κάνω. Θυμόταν από τις προηγούμενες μέρες ότι το σπρέυ που του βάζω όταν πάω από την άλλη πλευρά τον τσούζει και για αυτό απομακρυνόταν. Ήξερε τις κινήσεις που έκανα και ότι θα του προκαλούσα ίσως πόνο ανεξάρτητα αν εγώ ήθελα απλώς να δω πως πάει το τραύμα.
Αν αυτό δεν είναι μνήμη τότε τι είναι??
Το αν μας συγχωρεί ή όχι είναι διαφορετικό από αυτό. Πιστεύω ότι συγχωρεί, μέχρι ένα σημείο, αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν σκύλοι που εγκατέλειψαν τα αφεντικά τους προφανώς επειδή τους κακοποιούσαν.
ενας εκπεδευτης μου ειχε πει οτι οι σκυλοι μεσω της μυρωδιας θυμουντε οι με εικονες!!
Αληθεια υπαρχουν σκυλοι που εχουν εγκαταληψει το αφεντικο τους???
Επισης οταν τον ειχα ελευθερο τον ροκυ και απομακρυνοταν απο εμενα για να μην τον πιασω και τον βαλω μεσα αυτο ειναι ελλειψη εμπιστοσυνης?? :( :( :(

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Επισης οταν τον ειχα ελευθερο τον ροκυ και απομακρυνοταν απο εμενα για να μην τον πιασω και τον βαλω μεσα αυτο ειναι ελλειψη εμπιστοσυνης??
Αυτό μάλλον είναι: επιτέλους, μπορώ να ξεδώσω, να τρέξω, να μυρίσω τα πάντα, να μαρκάρω όόόόλα τα δέντρα, να κυνηγήσω ότι κινείται κ.τ.λ.

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Λογικα πρεπει να θυμουνται για καιρο, ειδικα δυσαρεστες εμπειριες που εχουν να κανουν και με το ενστικτο της αυτοπροστασιας .Ενας σκυλος που εφαγε σφαλιαρες στο κεφαλι και το προσωπο, για πολυ καιρο μετα αν καποιος παει να τον χαιδεψει φυλαγεται...

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Αν πικρανεις ενα Φιλα πρεπει να προσπαθησεις πολυ για να του ξαναφιαξεις την διαθεση,και ειναι γνωστη η ρατσα για αυτο,οπως και μαλλον ολα τα μπουλντοκοειδη.
Οσο για το μισος,απλα αν μια φορα του μπει στο μυαλο οτι πρεπει να ειναι επιφυλακτικος απεναντι σε κατι τοτε φυτευυετε η ιδεα η οποια μπορει να μεινη πολυ καιρο και να του γινει συνηθεια,να αποφευγει η να αγριευει σε κατι,παραδειγμα δαγκωσα ενα κουταβι μουπριν 6 μηνες,επειδη δεν καθοταν να του κανω το εμβολιο ακομα με αποφευγει,το ταιζω με το χερι,το εχω παρει για μερες στο σπιτι,καλυτερευει αλλα μετα του ερχεται παλι η εντολη οτι εγω μπορει να το πονεσω,θα γινει πολυ καλυτερα οταν ωριμασει ισως περισσοτερο απο τα αλλα,το εργο το εχω ξαναδει θελει ομως καταληλο χειρισμο και υπομονη.

Rooby

Well-Known Member
2 Ιανουαρίου 2011
359
0
Από δική μου προσωπική εμπιρεία θα πω πως στην πλειοψηφία τους είναι κεροσκόποι αλλά υπάρχουν και αυτοί που δεν είναι .
Παράδειγμα με τη σκυλίτσα μου .
Την μάζεψε από τον δρόμο ο πατέρας μου .Αυτός της έβαζε φαί ,την έβγαζε βολτα (τα δύο πράγματα που πουλάει και την ψυχή της για αυτά).
Εγώ την έκανα μπάνιο που συχαίνονταν και θα έπρεπε να με "μισήσει".Δεν την τάιζα ποτέ ,ούτε και κάτω από το τραπέζι ,και ποτέ δεν ζητιάνευε από μένα γιατί ήξερε ότι δεν έχει μαμ.
Έπαιζα μαζί της (ένα συν ) αλλά έντονα σε σημείο που την εκνευριζα πολλές φορές και μου γαύγιζε(ένα πλίν) νευριασμένα όπως όταν έβαζε στην θέση τους τα κουτάβια της ,ενώ χάδια -χαλάρωση είχε από τον πατέρα μου .
Κανονικά θα έπρεπε να μην είμαι η αγαπημένη της ! Αλλά χαίρομαι που το λέω...είμαι η αγαπημένη της και όλοι το καταλαβαίνουν ! χεχε
Αναφέρομαι σε πράγματα που έγιναν στην αρχή της "γνωριμίας" μας και ήμουν σε μικρότερη ηλικία αλλά από τότε δέθηκε πολύ περισσότερο μαζί μου .Το γιατί ?Μπορείτε να την ρωτήσετε!Όμως τώρα νομίζω πως δεν θα είναι αμερόληπτη γιατί εγώ την φροντίζω στα περισσότερα αν όχι σε όλα .

lenaki124

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2010
1.436
9
Πιστευω οτι αυτο εξαρταται απο πολλα πραγματα και πραγματικα ο δικος μου με εχει μπερδεψει πολυ σε αυτο το θεμα και δεν εχω μια ξεκαθαρη εικονα. Οταν τον μαλωσω καμια φορα γιατι εκανε ζημια ακομα και δευτερολεπτα μετα αν γλυκανω την φωνη μου θα ερθει τρεχοντας κοντα μου κουνοντας την ουρα και ζητωντας χαδια. Σαν να με "συγχωρεσε" αμεσως. Αντιθετα, αν οποιοσδηποτε αλλος μεσα στο σπιτι τον μαλωσει λιγο, μετα το κραταει. Και να τον φωναξουν δεν παει και οταν πανε να τον αγκαλιασουν τραβιεται και τους γυρναει την πλατη σαν να λεει "παρατα με!":D Βεβαια αυτο το "μαλωμα" δεν συγκρινεται σε καμια περιπτωση με ιδιοκτητες που χτυπανε τα σκυλια τους για τιμωρια αλλα ακομα κα τοτε νομιζω οτι ο σκυλος συγχωρει. Παραδειγμα ειναι το σκυλι ενος γειτονα. Το ειχε καμποσο καιρο, τον ειχε δεμενο στην βροχη, στο κρυο, τον καυσωνα και το πλακωνε και στο ξυλο. Στο τελος το βαρεθηκε και το πεταξε εξω, αλλα αυτο το καημενουλη εκει γυρναει, καθεται εξω απο το σπιτι του ολη την ωρα.. Τι να πω, δεν θα μπορεσουμε ποτε να καταλαβουμε την ψυχολογια των σκυλων...

rottweilerman

Well-Known Member
20 Μαρτίου 2011
64
0
Δεν ειπα πως οι σκυλοι εχουν μνημη χρυσοψαρου !!!!
Αν ηταν ετσι θα ξεχνουσαν εντολες κτλ

Αυτο που λεω ειναι πως ξεπερνουνε πολυ πιο γρηγορα απο τους ανθρωπους δυσαρεστες τραυματικες εμπειριες .

π.χ μπαινεις σπιτι και τα εχει κανει χαλια ολα. του φωναζεις του δινεις και μια και κουρνιαζει καπου . φευγεις εσυ .
επιστρεφεις μετα απο 1-2 ωρες . Ο σκυλος μπορει μολις σε δει να κανει παλι χαρουλες ή να ειναι παλι διστακτικος αλλα μολις εσυ του κανεις χαρουλες να τα ξεχασει ολα .

Δεν μιλαμε για κακοποιηση του σκυλου .

Δηλαδγ αυτο που καταλαβαινω ειναι αυτο που λενε οτι ο σκυλος ζει την στιγμη . Δεν θα κατσει να μελαγχολησει γιατι ξαφνικα θυμηθηκε πως τον πηραν πριν 3 χρονια απο την μαμα του και τα αδελφακια του

lenaki124

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2010
1.436
9
Δεν ειπα πως οι σκυλοι εχουν μνημη χρυσοψαρου !!!!
Εγω πιστευω πως το οτι κανει χαρες μετα απο μαλωμα δεν εχει να κανει με το αν θυμαται οτι τον μαλωσες η οχι. Σαφως και το θυμαται, σαφως και μαλλον πληγωθηκε. Απλά πιστεύω οτι "συγχωρει". Γενικα τα σκυλια ειναι πολυ γλυκα πλασματα και ετσι ειναι η φυση τους, και να τα χτυπησεις αυτα θα ερθουν να σου γλυψουν το χερι σε αντιθεση με τις γατες για παραδειγμα που θα προσπαθησουν να σου βγαλουν τα ματια.

roky + maroyso

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2011
1.434
44
guess
Αυτό μάλλον είναι: επιτέλους, μπορώ να ξεδώσω, να τρέξω, να μυρίσω τα πάντα, να μαρκάρω όόόόλα τα δέντρα, να κυνηγήσω ότι κινείται κ.τ.λ.
το ξερω αυτο ειναι το ''κακο'' με τα σκυλια..με το λουρι που τον βγαζω ( μεχρι και 2-3 φορες καθε μερα) δν το ευχαριστιετε!!!Αλλο να εισαι ελευθερος και αλλο να εισαι με ενα λουρακι..

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Νομίζω ότι ο σκύλος όντως ξεπερνάει πιο εύκολα τις καταστάσες και τα αρνητικά συναισθήματα. Θυμάται και συλλέγει όμως εμπειρίες. Κατ' εμέ είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Π.χ. γνωρίζει και θυμάται μία κατάσταση κατά την οποία έφαγε ξύλο... π.χ. επειδή έφαγε την κότα του γείτονα. Κάθε φορά που βλέπει κότα και το αφεντικό του αγριεμένο έχει συνδυάσει ότιθα επακολουθήσει ξύλο. Ναι αυτότοθυμάται και πολύ καλά μάλιστα. Αυτό είναι απαραίτητο εργαλείο από την άγρια ζωή του, πχ. κουτάβι+σκατζόχοιρος= πόνος, άρα από εδώ και πέρα σκύλος ποτέ με σκατζόχοιρο!

Κατά τα άλλα ναι ξεπερνούν πολύ πιο γρήγορα τα αισθήματα. Δεν έχει συμπεριφορές του τύπου με μάλωσε του κρατάω μούτρα (αν και συνήθως δεν πλησιάζουν αμέσως για να είναι σίγουρα ότι μας πέρασε) και αν την απόμενη στιγμή εσύ είσαι μες τη τρελή χαρά θα έρθει καιαυτό χαρούμενο και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

(Κάποιος παρακολουθεί τον "φτου κακά δενλέω το όνομά του μην αρχίσουμε ξανά μανά από την αρχη".....ε, rottweilerman???? :p :D )

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Συμφωνώ αρκετά με τον Στέλιο και τη Χρυσούλα.
Οι σκύλοι ζουν για να ικανοποιούν τον εαυτό τους. Ακόμα και οι πλέον ανθρωποκεντρικοί σκύλοι που δείχνουν με τη συμπεριφορά τους πρόθεση να ευχαριστήσουν τον άνθρωπο, το κάνουν για τα επιθυμητά αποτελέσματα που αυτό επιφέρει (έστω κι αν αυτά είναι η έξτρα προσοχή ή το χάδι). Θυμούνται τις καλές εμπειρίες και τις κακές εμπειρίες - κατά πόσο τους άρεσαν ή όχι τα αποτελέσματα αυτών που έκαναν και αναλόγως επαναλαμβάνουν.
Π.χ. "Κατούρησα στο χαλί - άκουσα δυνατή φωνή - άρα κατούρημα στο χαλί = κακό. Δεν πρόκειται να σκεφτεί "το αφεντικό μου, μου έβαλε τις φωνές άρα είναι κακό αφεντικό" ή "ήμουν κακός σκύλος που κατούρησα στο χαλί". Δεν υπάρχει μνησικακία στο σκύλο.

Νομίζω τώρα, ότι κάποιος που ο σκύλος δεν εμπιστεύεται, κάποιος που τον κακοποιεί ή κάποιος άγνωστος, δεν αποτελεί μέλος της αγέλης του σκύλου, και μάλιστα ανώτερο στην ιεραρχία από τον ίδιο, αλλά άτομο εκτός αγέλης ή ακόμα και απειλή. Ανάλογα με το χαρακτήρα του, ο σκύλος θα αντιδράσει απέναντι στο άγνωστο ή στην απειλή.

glika'smum

Well-Known Member
19 Φεβρουαρίου 2011
116
0
36
thessaloniki
Μια που βρηκα το θεμα να απαντησω απο το πως βλεπω τη δικια μου και μετα να κανω και μια ασχετη ερωτηση...Λοιπον,η γλυκα αν της κανεις κατι που θα τη νευριασει(πχ.αν κανεις αποτομες κινησεις προς το μερος της)γαυγιζει παντα και μετα παει προς τα πισω σαν να φοβαται..αυτο μπορει και να εγινε γιατι στην αρχη που την πηραμε ηταν μια σταλια και πριν της βαλουμε το κουδουνακι ερχοταν τελειως αθορυβα να παιξει και την ειχαμε πατησει 2-3 φορες..Απο την αλλη ομως,ακομα και αν τη μαλωσω για κατι,μετα απο 1-2 λεπτα θα μου ξαναρθει χαρουμενη κουνωντας την ουρα και θα κατσει να τη χαιδεψω..οπως πχ χθες ηθελα να τη χτενισω και δεν καθοταν και τη μαλωσα λιγο και εκατσε(με τα χιλια ζορια,εχουμε θεμα μ'αυτο),με το που την αφησα εφυγε κατευθειαν,αλλα μετα απο 2 λεπτα ηρθε και μου κουνουσε την ουρα να την παιξω..Η ασχετη ερωτηση ειναι,αυτο με τον "οξαποδω"που λετε,το παρακολουθειτε?Το ειδα μια δυο φορες αλλα μου φαινεται οτι προσπαθει απλα να φοβισει τα σκυλια για να τον ακουνε,εμεις δλδ που τα εκπαιδευουμε θετικα τι κανουμε λαθος??

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Δεν κατάλαβα την ερώτηση, αλλά εφ' όσον την μαλώνεις (που καλά κάνεις δηλαδή) δεν την εκπαιδεύεις θετικά! Και η φωνή "βία" είναι σε κάποιο βαθμό, ενώ θετική εκπαίδευση είναι η επιβράβευση-ενίσχυση της επιθυμητής συμπεριφοράς. Καλύτερα να μην κολλάμε με ετικέτες και αλάνθαστες μεθόδους.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.242
Μέλη
20.017
Νεότερο μέλος
MayoThebraveYorkie