Λυπάμαι για το σκύλο σου. Έχουμε (για την ακρίβεια ο σύζυγος έχει) ένα σκύλο κυνηγετικό και μάλιστα κυνηγά ενεργά κάθε ΣΚ την περίοδο κυνηγιού. Όλο τον υπόλοιπο καιρό το σκυλί είναι στην αυλή όλη μέρα, εκτός από μια βόλτα μιας ώρας κάθε απόγευμα. Στο σπίτι είναι βούτυρο, ξάπλα, ξεκούραση, χάδια, ένα αρνί. Υπέροχο σκυλί με τα παιδιά, απίστευτα προσεκτικό με τον μικρό μου που είναι 3 χρονών. Με τον άντρα μου εχει μεγάλη αγάπη και στο σπίτι τον ακούει. Κι εδώ αρχίζουν τα «αλλά» της ράτσας (ποιας ράτσας δηλαδή, ημίαιμο γκεκάκι είναι) και των ενστίκτων. Αυτό το υπάκουο αρνάκι στο σπίτι, όταν βγαίνει βόλτα κάνει σαν τρελό. Εγώ έχω πάψει να τον βγάζω στο χωριό βόλτα γιατί το πρώτο πεντάλεπτο τραβάει και με εχει ρίξει κάτω (ειναι και δεν ειναι 20 κιλά). Στο βουνό άπειρες ώρες τρεχάλα και δεν θέλει με τίποτα να γυρίσει. Ο άντρας μου βγαίνει 7-11 το πρωί στο βουνό τις μέρες που κυνηγάει και ο σκύλος μας κάνει την τιμή να επιστρέψει μετά το απόγευμα σπίτι. Μας εχει κοψοχολιάσει άπειρες φορές. Εγώ έλεγα ότι μεγαλώνοντας θα ηρεμήσει, αλλά είναι 8 ετών και έχει ενέργεια σαν έφηβος. Δεν έχουμε καμιά ιδιαίτερη πείρα στην εκπαίδευση, αλλά δεν ξέρω αν θα βοηθούσε και πολύ. Το μόνο που μπορείς να κάνεις, αν επιλέξεις κυνηγόσκυλο για σκύλο συντροφιάς, θεωρώ ότι είναι να μην πας κόντρα στα ενστικτά του αφενός, αλλά να επιμείνεις όσο μπορείς σε εκπαίδευση επιστροφής. Και η επένδυση σε ένα καλό κολλάρο με gps δε βλάπτει αν έχετε σκοπό μεγάλες βόλτες. Η άλλη επιλογή, να τον εχεις πάντα δηλαδή στο λουρί και να μην μένει ελεύθερος σε ανοιχτό μέρος, πιθανόν θα σε εξασφάλιζε από πιθανό κίνδυνο, αλλά βλέποντας από τον δικό μας σκύλο, δεν ξέρω αν θα ηταν χαρούμενος.
Πάντως έγραψα για να πω και το εξής. Πηγαινοέρχομαι καθημερινά στη δουλειά σε επαρχιακό δρόμο και στο βουνό, ιδίως το χειμώνα, βλέπω άπειρα κυνηγετικά σκυλιά παρατημένα. Και πόιντερ ανάμεσα σε αυτά, υποθέτω ως ακατάλληλα για κυνήγι. Πώς και σκέφτεσαι για σκύλο εκτροφείου ενώ νομίζω ότι και ο προηγούμενός σου ήταν διάσωση; Κι εμείς κάπως έτσι βρήκαμε τον δικό μας και είναι καταπληκτικός χαρακτήρας.