Πρόγραμμα... Είναι καλό ή όχι τελικά;

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Άρα, το συμπέρασμα είναι ότι είναι καλύτερα να μη βάζεις ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στα σκυλια σου για να είναι και εσύ και αυτά καλύτερα?
Χμ όχι... Είμαι υπέρ ενός προγράμματος αλλά όχι αυστηρότατου - εκτός αν μιλάμε για κουτάβι. Το σκυλί μου έχει αυτή την ιδιοσυγκρασία δεν το κάναμε έτσι με αυστηρό πρόγραμμα, γιατί ποτέ δεν είχε αυστηρό πρόγραμμα.
Σκέψου ότι δεν μπορείς να αφήσεις τον σκύλο σου σε μία πανσιόν? Δεν είναι δέσμευση για σένα?
Όχι ιδιαίτερα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, στα 13 χρόνια που έχουμε το σκύλο δεν μας έχει καταπιέσει αυτό του το χαρακτηριστικό. Απλά δεν αλλάζει σχεδόν ποτέ 100% το πρόγραμμά του και όταν αλλάζει (στις διακοπές) είναι τουλάχιστον με την αγέλη του. Είναι σημαντικό γι' αυτόν.

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
Εμείς δεν έχουμε πρόγραμμα, ούτε τα σκυλιά, ούτε τα κουτάβια, ούτε οι άνθρωποι...
Έχω την εντύπωση ότι τους κάνει καλό και προσαρμόζονται πολύ εύκολα σε όλες τις καταστάσεις.

Hopsi

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2010
1.182
1
εξωτική Αθήνα
Οχι και, μάλιστα, κάποιες μέρες δεν έβρισκε καθόλου φαγητό...
Αλλά, κάθε μέρα, σηκωνόταν την ίδια ώρα και "έβαζε μπρος" την ίδια διαδικασία... Οσο κουρασμένος και να ήταν...

Υ.Γ. Εξάλλου, αυτό σημαίνει (ή θα έπρεπε να σημαίνει) αρχηγός, σε κάθε είδους αγέλη...
ναι αλλα αφου η καθημερινοτητα ειναι πολυπαραγοντικη και οπως κ να το κανουμε μη απολυτα προβλεπομενη και δη για τα σκυλια που δεν εχουν τη λογικη επιβολη των ανθρωπων, δεν μπορουμε να πουμε πως ειχαν στανταρ προγραμμα σε ολα... Το πιο απλο ειναι πχ να συμβει κατι με μελος της αγελης που θα πρεπει να διευθετηθει απο τον αρχηγο. Οι χρονοι δεν αλλαζουν καπως;;; σαφως και υπαρχει ενας μηχανιστικος τροπος ,ρολοι κλπ αλλα θεωρω οτι και παλι υπηρχε προσαρμογη με τις εκαστοτε οποιες συνθηκες. Και μας το σκυλι ξερει πως πχ για να φαει η να παει βολτα, προυποθεση ειναι το να ξυπνησουμε..
συνηθεια στην ελλειψη προγραμματος, δεν υπαρχει;;; δεν θα μπορουσαμε να πουμε δλδ οτι ειναι ρουτινα του σκυλου να μην υπαρχει ακριβες προγραμμα;;;;

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Και εμείς είμασταν έτσι...όπως η Αλεξία...
Τώρα θα πρέπει να τους επαναπρογραμματίσω...και να μάθουν ξανά ότι πρόγραμμα δεν υπάρχει...
Άραγε θα δυσκολευτούν μετά από 7 μήνες ?
Η θα έχω δράματα?

Το απότέλεσμα της συζήτησης? Θέλουμε πρόγραμμα η δεν θέλουμε????
Τι θα συμβουλεύαμε έναν καινούργιο ιδιοκτήτη αν έμπαινε τώρα στο forum και ρώταγε????

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Τι θα συμβουλεύαμε έναν καινούργιο ιδιοκτήτη αν έμπαινε τώρα στο forum και ρώταγε????
Χαχα, ΟΧΙ προγραμμα! :D Για να μην ειναι αναγκασμενος μετα να το τηρει !! :p:cool:

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.780
4.065
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Νομίζω εξαρτάται από τον άνθρωπο.. μερικοί θέλουν ρουτίνα, μερικοί όχι.. το ίδιο επιβάλουν και στο σκύλο, ο οποίος προσαρμόζεται αρκετά εύκολα θα έλεγα!

Hopsi

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2010
1.182
1
εξωτική Αθήνα
Νομιζω πως αν με τη συμπεριφορα μας γενικα εχουμε κερδισει την εμπιστοσυνη του σκυλου μας, το να μην τηρουμε αυστηρο προγραμμα, δεν το στρεσαρει . Και πιστευω πως η μη υπαρξη προγραμματος, συνηθιζεται απο το σκυλι και γινεται η ρουτινα του. Και μιας και εγω τουλαχιστον ειχα δοκιμασει το προγραμμα του ρολογιου νταν, θα ελεγα να μην τηρει προγραμμα αυστηρο γιατι η αλλαγη-ελλειψη του (η ρημαδα η ζωη ειναι απροβλεπτη) μετα, ναι, θα στρεσαρει το σκυλι που ειχε μαθει αλλιως . Αν αυτο ομως ειναι αδυνατο για καποιον που εχει μαθει στη ζωη του να τα κανει ολα με το ρολοι, τοτε, δεν θα μπορουσαν να του πω να αλλαξει την κοσμοθεωρια του μια ςκαι αυτο θα αγχωνε τον ιδιο και ακολουθως το σκυλι του.

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Το προγραμμα επιβαλεται τους πρωτους μηνες του κουταβιου μεχρι να μαθει οτι μαεσα στο σπιτι δεν λερωνουμε και να μαθει να κρατιεται μεχρι να βγει. Αυτο κανω εγω μια ζωη. Τρωμε δυο φορες τη μερα χωρις να ειναι στανταρντ η ωρα και βολτα δυο φορες τη μερα χωρις παλι να ειναι στανταρντ η ωρα της εξοδου. Αν απο μικρα μαθουν ετσι δεν θα υπαρχει προβλημα. Αν τωρα παει καποιος να τα εφαρμωσει αυτα σε ενα σκυλο 10 ετων που ολη τη ζωη του ηταν με το ρολοϊ στο ποδι, τοτε θα εχουμε θεματακι.

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Πρόγραμμα=Προγραμματίζω κατι απο πριν. Αν νομιζει καποιος οτι μπορει τωρα, ή(θα) μπορει για παντα, ας το κανει. Αν και με βαση τις συνθηκες που επικρατουν και λαμβανοντας υπ οψην το πως αυτες αλλαζουν πολλες φορες αναπαντεχα, Χλωμο το βλεπω για τους πιο πολλους...

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Ελπίζω τα δικά μου να ξεμάθουν γρήγορα...το πρόγραμμα γιατί ο Τσούφι μπισκότο στις 08.30 το πρωί δεν θα ξανά δει στη ζωή του ...
Ελ΄πιζω να το πάρει γρήγορα απόφαση αυτό...

Hopsi

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2010
1.182
1
εξωτική Αθήνα
Κατερινα, δεν ξερω εαν ειναι σωστη μεθοδος, ειλικρινα, και δη για μεγαλο μωρο. Εγω αυτο που εκανα ηταν σοκ θεραπεια. Δυο μερες χωρις φαγητο και λιχουδιες(ηταν χειμωνας βεβαια...) . Δεν ξερω αν πιασει σε σενα. Σε μας παντως επιασε μια χαρα!χεχε!

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Επί 12 χρόνια δεν είχε πρόγραμμα....λογικά οι 7 μήνες που είχε πρόγραμμα θα "εξαλειφθούν" γρήγορα από τη μνή μη του...ελπίζω!! :cool::cool:

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.780
7.977
Εγώ θεωρώ ότι το πρόγραμμα το βάζουμε στα σκυλιά μας για να νοιώσουν μεγαλύτερη ασφάλεια...Δλδ το πρώτο καιρό που θα συγκατοικήσουμε να μην αναρωτιούντε εάν θα φάνε αλλά να ξέρουν ότι σε λίγο πλησιάζει η ώρα φαγητού και να νοιώθουν σιγουριά..Από κει και πέρα επειδη δεν είχα ποτέ προγραμμα στην ζωή μου, ούτε σαν παιδί οι γονείς μου με έβαλαν ποτέ σε κάποιο πρόγραμμα, κι επειδή ο καλός μου είναι του προγραμματος τελικά καταλαβαίνω το εξής...Οι άνθρωποι χωρίς πρόγραμμα είναι ευπροσάρμοστοι, ενώ αυτοί που εχουν μάθει σε ρουτίνα συγκεκριμένη αν κάτι συμβεί και αλλάξει χάνουν τα αβγά και τα πασχάλια...Τι είναι καλύτεορ δεν έχω αποφασίσει, στα σκύλια μου έχω υποτυπώδες πρόγραμμα , δεν είμαι με το ρολόι αλλά ξέρουν τι ώρα θα βγουν και θα φάνε στο περίπου .

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Κατερίνα, αν μάθεις ένα πράγμα έτσι στο σκύλο ή ένα πράγμα αλλιώς στον σκύλο θα το αποδεχθεί και θα γίνει η ρουτίνα του είτε αυτό είναι ακατάστατο ωράριο,είτε διαφορετικές ώρες βόλτα κτλ κτλ!Αν του παρουσιάσεις μια τέτοια κατάσταση και μετά του παρουσιάσεις μια άλλη τότε θα συγχιστεί άσχετα αν δεν είναι μια τυπική ρουτίνα!

Προσωπικα όταν ήταν κουτάβι τηρούσα αυστηρά το πρόγραμμα χάρη στην εκμάθηση πολλών πραγμάτων!Τώρα πια όπως τύχει!Και στο φαγητό και στις βόλτες και στα πάντα και έχει γίνει απολύτως προσαρμοστικός!Μπορεί να τύχει την βραδυνη μας βόλτα αντί να την κάνουμε στις 10 το βράδυ να την κάνουμε στις 1-2 το βράδυ και να με βλέπεις να πετάω μπαλάκια και μπάλες μέσα στα σκοτάδια!Πότε δεν είχα πρόβλημα σε αυτό ούτε εγώ!Και ειδικά τώρα το καλοκαίρι που δεν κουνιόμαστε και πολύ πάρα μόνο πρωινές βόλτες και βραδυνούς περιπάτους, ελάχιστη τροφή κτλ το πρόγραμμα πάει κανονικά περίπατο στην κυριολεξία!

Η δική μου γνώμη είναι στο σκύλο!Αναλόγως τον σκύλο και το πόσο εσυ του έχεις βάλει στο πρόγραμμα το μη πρόγραμμα!

Last edited:

vasgial

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2011
3.531
1.729
50
Μαραθώνας-Κάτω Σούλι
Επί 12 χρόνια δεν είχε πρόγραμμα....λογικά οι 7 μήνες που είχε πρόγραμμα θα "εξαλειφθούν" γρήγορα από τη μνή μη του...ελπίζω!! :cool::cool:
Οτι τους αρεσει το μαθαινουν κατευθειαν, αντε να του βγαλεις τωρα απο το μυαλο το μπισκοτο.:D:D:D

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Εγώ είμαι της άποψης και πάντα ήμουνα ότι ο σκύλος δεν πρέπει να έχει αυστηρό πρόγραμμα σε κανένα τομέα της καθημερινότητάς του..
Και επιβεβαιώθηκα τους τελευταίους 7 μήνες που τα σκυλιά μου "υποχρεώθηκαν" να μπούνε σε ένα αρκετά αυστηρό ωράριο ...
Και τώρα στρεσάρονται με το παραμικρό...
Ευτυχώς αυτό θα αλλάξει σύντομα που θα μετακομίσω και θα ξανά μπούμε στους παλιούς "άλα ντάλα" ρυθμούς!!