Προβληματισμός για σκύλο-φύλακα

tzoutzoukos

Banned
Banned
10 Ιανουαρίου 2012
15
0
Καλημέρα και Χρόνια πολλά .
Αν και πάντα μου άρεσαν τα σκυλιά τα τελευταία 20 χρόνια δεν είχα κάποιο. Είμαι τώρα 45 χρονών και λόγω κάποιων περιστατικών αποφάσισα να αγοράσω εναν σκύλο φύλακα . Εχω οικογένεια και 2 αγοράκια 10 και 13 χρόνων αντιστοίχως .

Αν και συλλέγω πληροφορίες τον τελευταίο καιρό δεν εχω καταλήξει στην επιλογή ράτσας . Το σίγουρο ειναι πως θελω να ειναι φύλακας κυρίως για εμένα και βέβαια για την οικογένεια μου .

Αρκετές ράτσες μου φαίνονται καλές αλλά δεν μπορώ να αποφασίσω . Μου έχουν πεί να αγοράσω ή ντόμπερμαν ή ροτβαιλερ . Μήπως ομως ειναι πολύ αγρια για την οικογενεια μου ? Μηπως να επαιρνα λυκοσκυλο ?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.806
20.129
Είναι ο σκύλος μου φύλακας;
{Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 11 π.μ.}

Σε συνέχεια των επιτυχημένων σεμιναρίων του DogTalk, σας παρουσιάζουμε μια ενότητα που αφορά την επιλογή, ανατροφή και εκπαίδευση σκύλων, σε ρόλο προστασίας.
Σίγουρα έχετε ακούσει για την εκπαίδευση σκύλου σε ρόλο προστασίας, είτε για το χώρο σας, είτε για την σωματική σας ασφάλεια. Είναι η εκπαίδευση στις «πολεμικές τέχνες», για τον σκύλο σας.
Στην ενότητα αυτή, διάρκειας τριών ωρών, θα καλυφθούν θέματα όπως:

- Κατά πόσο είμαστε ικανοί να έχουμε ένα σκύλο σε τέτοιο ρόλο; Ευθύνες και περιορισμοί, Νομικό πλαίσιο.
- Ψυχολογία σκύλου, ένστικτα.
- Επιλογή φυλής, εκτροφέα, κουταβιού.
- Προεκπαίδευση κουταβιού, κανόνες διαβίωσης μέσα στην οικογενεία.

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε όσους ιδιοκτήτες σκύλων εκτιμάτε τόσο τη δική σας ζωή, όσο και εκείνων που αγαπάτε και έχουν ανεκτίμητη αξία για εσάς.
Εισηγητής: Γιώργος Καράβης

Dog Talk - Owners Psychology School

tzoutzoukos

Banned
Banned
10 Ιανουαρίου 2012
15
0
Ευχαριστώ πάρα πολύ για την αναφορά σχετικά με το σεμινάριο . Θα εκτιμούσα ιδιαιτέρος εαν κάποιος γνώστης των σκύλων προστασίας και φύλαξης μπορούσε μέσα απο το φορουμ να με καθοδηγησει.

ευχαριστω εκ των προτερων

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Καλώς ήρθες.

Καταρχήν πες μας τι ακριβώς θέλεις.
Σκύλο που θα εκπαιδευτεί σε φύλαξη, ή απλά σκύλο φυλής που προορίζεται για φύλαξη με επιβλητική παρουσία κλπ.
Γενικά εφόσον προσανατολίζεσαι σε τέτοιες φυλές, πρέπει να ξέρεις πως για αρχάριο δεν είναι και ότι καλύτερο, και θα πρέπει να κάνεις μια βασική υπακοή. Επίσης πόσο χρόνο μπορείς να διαθέτεις καθημερινά για εκτόνωση?

tzoutzoukos

Banned
Banned
10 Ιανουαρίου 2012
15
0
Καταρχάς ευχαριστώ και πάλι για την άμεση απάντηση .

Σχετικά με το ερώτημα σας αυτό που σκέφτομαι είναι καταρχάς να μπορεί να διαθέτει ενα αποτρεπτικο παρουσιαστικο και χαρακτηρα προς επιδοξους ληστες , ταραχοποιους . Απο εκει και επειτα αν αυτο επιτυγχανετε μονο μεσω εκπαιδευσης τοτε θα την χρησιμοποιησουμε . Παραλληλα θελω να μην εχω καποιο προβλημα στο σπιτι με την οικογενεια . Οταν λετε εκτονωση εννοειτε παιχνιδια ? Δυστυχως δεν διαθετω πολυ ελευθερο χρονο , παρολαυτα μπορω να ειμαι συνεπης στους περιπατους του πρωι , απογευμα , βραδυ.

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Το αποτρεπτικό παρουσιαστικό το διαθέτουν πολλές φυλές.
Η εκπαίδευση είναι άλλο θέμα που θα πρέπει να διαθέσεις χρόνο να την μελετήσεις (θα βρεις θέματα στο φόρουμ) για να αποφασίσεις αν όντως σου χρειάζεται και αν θα μπορείς να ανταπεξέλθεις στις ανάγκες ενός εκπαιδευμένου σκύλου.

Αρχικά, αν ψάχνεις για κουτάβι υπολόγισε να πάρεις άδεια από την δουλειά σου τις πρώτες 1-2 εβδομάδες για την φροντίδα του.
Αλλιώς ψάχνεις σε ενήλικο.Πολλά εκτροφεία διαθέτουν και ενήλικους προς πώληση σκύλους.

Εκτόνωση εννοώ τις βόλτες και το παιχνίδι.
Για μένα εκεί είναι το κλειδί για την επιλογή, όχι μόνο βέβαια.
Το χειρότερο είναι να επιλέξεις σκύλο που δεν μπορείς να εκτονώσεις.
Ίσως να θέλεις να κοιτάξεις φυλές με χαμηλότερες ανάγκες εκτόνωσεις αν δεν είσαι τύπος αθλητικός ας πούμε.

Ψάξε να βρεις τι ταιριάζει σε εσένα να στο πω πιο απλά, είναι το κυριότερο.
Εγώ πχ λατρεύω τα κυνηγόσκυλα αλλά σε αυτή την φάση δεν μπορώ να τα εκτονώσω οπότε απλά τα θαυμάζω απο μακριά ;)

tzoutzoukos

Banned
Banned
10 Ιανουαρίου 2012
15
0
Ευχαριστώ πολύ . Μια ερωτηση ακομα , το ενηλικο σκυλι μπορει να εκπαιδευτει και να δεθει με την οικογενεια τοσο οσο ανταποκρινετε και ενα σκυλι οταν το παρεις κουταβι ?

Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Ισως να ειμαι επηρεασμενος απο τη δουλεια μου, αλλα θα ξεκινησω απο το budget :

Eνας σωστος σκυλος, με ταπεραμεντο φυλαξης και μια βασικη υπακοη θα κοστισει το πρωτο ετος περι τα 2000 ευρω (αποκτηση-βασικη εκπαιδευση κλπ) και περι τα 80-100 ευρω κατα μεσο ορο το μηνα για τη συντηρηση του (τροφη/κτηνιατρικα κλπ).

Με τα παραπανω, θα εχεις ενα σκυλο με φοντα φυλαξης που μπορει να τα βγαλει οταν χρειαστει ή μπορει να μην τα βγαλει ή να τα βγαλει με τροπο που δε θα ηθελες ακριβως.

Για πιο εξειδικευμενη εκπαιδευση φυλαξης, το απαιτουμενο budget μπορει να ανεβει ακομα παραπανω (...απο οτι εχω καταλαβει, δεν υπαρχει ανω οριο) και ο απαιτουμενος χρονος θα επιμηκυνθει, δηλαδη θα εχεις ενα σκυλο-φυλακα σε δυο χρονια απο τωρα

Ενας ετοιμος σκυλος-φυλακας θα κοστισει εξαρχης παραπανω.

Christosp

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
822
6
ΑΙΓΑΛΕΩ . ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ
για ετοιμο φυλακα σε σχεση με κουταβι που θα το μεγαλωσεις εσύ θα ειναι αγορασμενο απο εκτροφεα θα περασει την βασική εκπαιδευση και την εκπαιδευση φυλακα , τροφες ,εμβολια χρονος κοπος κτλ κτλ ? ο Ετοιμος σκυλος θα βγει παρακατω

Eammon

Well-Known Member
8 Ιουλίου 2010
516
0
Αθηνα
Καλως ηρθες,καλη χρονια και να σου ζησουν τα αγορακια σου!
Υπαρχουν αρκετες φυλες που φυλανε!Το θεμα ομως ειναι κατα ποσο εσυ μπορεις να ανταπεξελθεις στις αναγκες ενος τετοιου σκυλου αλλα και ποσο ταιριαζει στο προφιλ που παρουσιαζεις!(οικογενεια,μικρα παιδια κλπ)
Μπορεις να ασχοληθεις και μιση ωρα με τον σκυλο σου και να ειναι σουπερ κ εσυ αλλα κ αυτος!Αρκει αυτη η μιση ωρα να ειναι ουσιαστικη και οχι μονο λιχουδιες και....."κατσε".....ωστε να ξεχναμε τα λαθη μας!
Ενας σκυλος stopper απο εμφανιση και μονο δεν νομιζω οτι λεει κατι!Ο επιδοξος κλεφτης που πιθανον να σ εχει βαλει στο ματι(υποθετικα παντα μιλαω) δεν θα αργησει να καταλαβει οτι ο σκυλος ειναι απλα ενας ομορφος και καλοσυνατος μεγαλοσωμος σκυλος!
Ειναι νομιζω δυσκολο να σου πει καποιος τι να επιλεξεις ετσι απλα!Καθε φυλη εχει τα δικα της + αλλα και -

Με αφορμη ομως αυτο το ποστ να βαλω μεταφερω ακριβως το ποστ ενος φιλου την Παρασκευη που μας περασε στις 3 το πρωι!

"Εκπαιδευτε ολοι τα σκυλια σας σε Ρεαλιστικη!!Πριν μιση ωρα μπηκε κλεφτης στο σπιτι αλλα δεν υπολογισε πως υπαρχει ο Νεγκρο...αρχισε το μακελειο με τον κλεφτη να εχει πεσει κατω κ τον νεγκρο να τον εχει πιασει κ να τον τιναζει!!αυτος με κατι τον χτυπησε κ ο σκυλος εκλαψε κ αρχισε να τον δαγκωνει με μεγαλυτερη μανια..εκεινη την ωρα η μητερα μου αρχισε να ουρλιαζει..ο σκυλος τον αφησε κ ετρεξε προς τη μητερα μου..εκει καταφερε αυτος να την κοπανισει...πεταχτηκα στον υπνο μοθ και κατεβηκα κατω με τα εσωρουχα ισα που προλαβα να τον δω να πηδα τη μαντρα..τον εψαχνα αρκετη ωρα αλλα δεν βρηκαμε κατι.Μονο κηλιδες αιματος.."

Να πω πως εχει ενα Presa Canario απο Αγγλικο εκτροφειο!

Πετρος+Μαρια

Well-Known Member
8 Ιουλίου 2011
201
0
Αθήνα
η γνωμη μου ειναι πως οπως υποθηκε παραπανω σκυλο φυλακα θα εχεις σε τουλαχιστον 2 χρονια...ενας συναγερμος θα κανει τι δουλεια του και θα κοστισει πολυ λιγοτερα...ενα σκυλος φυλακας πρεπει να ειναι απιστευτα ισσοροπημενος και να μη δρα με δικη του πρωτοβουλια θα πρεπει με λιγα λογια να υπαρχει αριστη εκπαιδευση και στον σκυλο και χιλιες φορες πιο αριστη εκπαιδευση σε εσασ τους ιδιους...μπορεις να παρεις μια απο τις ρατσες που ανεφερες η ακομη και ενα γερμανικο ποιμενικο:D που και με τα παιδια σου θα τα πηγαινει τελεια και κατα 70 τοις εκατο αν χρειαστει θα βγαλει και τα ενστικτα του...γνωμη μου παντα...

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Εγώ προσωπικά με σκύλο εκπαιδευμένο έχω έρθει μια φορά σε επαφή(και είμαι άσχετη με την φύλαξη γενικα, δεν ασχοληθηκα ποτέ), αυτό που θέλω να πω όμως είναι ότι είναι μεγάλη ευθύνη ένας τέτοιος σκύλος και σίγουρα δεν κάνει για τον καθένα.

Ο σκύλος που αναφέρω παραπάνω είναι ένα υπέροχο σκυλί, και ο ιδιοκτήτης του πολύ υπεύθυνο άτομο, παρ'όλα αυτά δεν παύει να απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα και προσοχή.

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Αν και δεν ειναι επι του παροντως....δεν συμφωνω μ αυτο!!
Ίσως να είναι του παρόντος Eammon, διότι ίσως το μέλος να σκέφτεται και την απόκτηση ενήλικου και να θέλει να γνωρίζει τις παραμέτρους.
Αν θέλεις να το εξηγήσεις, θα ήθελα κι εγώ να ακούσω

tzoutzoukos

Banned
Banned
10 Ιανουαρίου 2012
15
0
1) Αγαπητε eammon , πρέπει να ομολ.ογησω πως η περιγραφη του συμβάντος που ανεφερεις ξυπναει μεσα μου τα βαλκανια ενστικτα . Και μου αρέσει.. λίγο... Το θέμα μου αυτη τη στιγμη δεν ειναι η εκπαιδευση αλλα η επιλογη φυλης σκυλου . Ναι θελω ενα σκυλι που να ειναι ψαρωτικος , να ειναι και αποτελεσματικος ( εστω και με εκπαιδευση ) , να ειναι καλος με την οικογενεια , ισορροπημενος .
Το budget για αυτον το σκοπο δεν ειναι θενα .
2) Sofouli , οντως ειμαι σε δειλημμα , κουταβι ή ετοιμο φυλακα ? Σιγουρα το κουταβι θα το ευχαριστηθει και η οικογενεια και εχω καικ τις επιφυλαξεις μου οσον αφορα το δεσιμο με το ενηλικο σκυλι. Αλλά απο την αλλη ενα ετοιμο σκυλι θα με εξυπηρετουσε πολυ τωρα.

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Πάντως ο σκύλος που ανέφερα πιο πάνω αποκτήθηκε ενήλικος, (4 ετών νομίζω) και είναι μια χαρα δεμένος με το καινούργιο του αφεντικό του και τον προστατεύει κλπ. ;)

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Φίλε tzoutzoukos,

Καλώς ήλθες στο φόρουμ και να σου ζήσει η οικογένεια!:)

Και λίγο καλαμπούρι:
Αν και, καταρχήν, το ψευδώνυμο tzoutzoukos με προβληματίζει λιγάκι, σε σχέση με το σκύλο που περιέγραψε ο Eammon, στο post που περέθεσε και με το σκύλο που θα ήθελες κι εσύ...:D

Τώρα, να γράψω... να μη γράψω... τι να κάνω? Γιατί είναι ωραίο και επίκαιρο θέμα...
Ας γράψω λιγάκι και βλέπουμε...

1) ...Ενας σκυλος stopper απο εμφανιση και μονο δεν νομιζω οτι λεει κατι! Ο επιδοξος κλεφτης που πιθανον να σ εχει βαλει στο ματι(υποθετικα παντα μιλαω) δεν θα αργησει να καταλαβει οτι ο σκυλος ειναι απλα ενας ομορφος και καλοσυνατος μεγαλοσωμος σκυλος!

2) "Εκπαιδευτε ολοι τα σκυλια σας σε Ρεαλιστικη!!Πριν μιση ωρα μπηκε κλεφτης στο σπιτι αλλα δεν υπολογισε πως υπαρχει ο Νεγκρο...αρχισε το μακελειο με τον κλεφτη να εχει πεσει κατω κ τον νεγκρο να τον εχει πιασει κ να τον τιναζει!!αυτος με κατι τον χτυπησε κ ο σκυλος εκλαψε κ αρχισε να τον δαγκωνει με μεγαλυτερη μανια..εκεινη την ωρα η μητερα μου αρχισε να ουρλιαζει..ο σκυλος τον αφησε κ ετρεξε προς τη μητερα μου..εκει καταφερε αυτος να την κοπανισει...πεταχτηκα στον υπνο μοθ και κατεβηκα κατω με τα εσωρουχα ισα που προλαβα να τον δω να πηδα τη μαντρα..τον εψαχνα αρκετη ωρα αλλα δεν βρηκαμε κατι.Μονο κηλιδες αιματος.."
Αγαπητέ Eammon,

1) Γνωρίζω κι εγώ, προσωπικά, ένα σκύλο (stopper, όπως λες) με υψηλό "deterent factor"... και με γνωρίζει κι αυτός...:cool:
Και ξέρω ότι είναι ένας όμορφος και καλωσυνάτος, μεγαλόσωμος σκύλος...:p
Ομως, ποτέ (μα ποτέ!) δεν θα επιχειρούσα να μπω (απρόσκλητος) στο σπίτι του!!!:eek::nono:

2) Για την ταπεινή μου γνώμη, αυτός ο σκύλος είναι (σχεδόν) σωστός φύλακας... η μητέρα ούρλιαξε (θα μπορούσε να έχει δώσει και την εντολή "άστο") και ο σκύλος πήγε σ' αυτήν...
Ισως η οικογένεια (βλέπε: μητέρα) να μην ήταν προετοιμασμένη για ένα τέτοιο σκύλο - φύλακα...

1) Αγαπητε eammon , πρέπει να ομολ.ογησω πως η περιγραφη του συμβάντος που ανεφερεις ξυπναει μεσα μου τα βαλκανια ενστικτα . Και μου αρέσει.. λίγο... Το θέμα μου αυτη τη στιγμη δεν ειναι η εκπαιδευση αλλα η επιλογη φυλης σκυλου. Ναι θελω ενα σκυλι που να ειναι ψαρωτικος , να ειναι και αποτελεσματικος ( εστω και με εκπαιδευση ) , να ειναι καλος με την οικογενεια , ισορροπημενος .
Σωστά τα γράφεις, λέγοντας ότι το budget δεν αποτελεί (ή, δεν πρέπει να αποτελεί, όταν έχεις παρόμοιες προσδοκίες - προδιαγραφές) ιδιαίτερο θέμα... έστω (ή, κυρίως) και τέτοιες εποχές...

Ομως, πολύ σωστά λέει ο Eammon, πως η εκπαίδευση είναι το Α και το Ω... Ερώτηση: Εχεις ποτέ δοκιμάσει να κρατήσεις μεγαλόσωμο σκύλο (καμιά 50-60αριά κιλά) που έχει "φρικάρει" και θέλει να ορμήσει σε μία κατευθυνση?:confused:

Στα σκυλιά αυτά, αρχίζεις πρώτα με θέματα εκπαίδευσης και δυνατότητας (όλης, σχεδόν) της οικογένειας να χειρίζεται το ζώο και τις "καταστάσεις"...
Και από φυλές... υπάρχει μία πληθώρα φυλών που είναι κατάλληλες, ανάλογα με τον τρόπο ζωής σου, την ενεργητικότητά σου κλπ...

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.254
Μέλη
20.032
Νεότερο μέλος
Nina_Κ