Προβλήματα στη βόλτα

mairoula

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
438
32
33
Zografou, Greece
Απλά το σκέφτηκα γιατί απ'ότι ξέρω τα γαλλάκια ζεσταίνονται πολύ... Αλλά αφού έχουν αντιμετωπίσει κι άλλοι το ίδιο πρόβλημα, μάλλον δε φταίει κάτι συγκεκριμένο... Όπως και να έχει, πρέπει να τον ζορίσω για να τον μάθω να περπατάει δίπλα μου με το λουρί? Κάπου διάβασα ότι πρέπει να του δείχνω ξεκάθαρα ότι εγώ κάνω κουμάντο και να τον πιέσω για να το καταλάβει! Όμως εδώ ακούστηκε η άποψη ότι δεν πρέπει να τον ζορίζω για να μην του δημιουργήσω κακιές εμπειρίες...

mairoula

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
438
32
33
Zografou, Greece
Μην κάνεις όμως τρεξίματα κτλ γιατί στρεσσάρεις τον σκύλο και του δημιουργείς αίσθημα ότι κάτι γίνεται!
Κάθε άλλο παρά στρεσσαρισμένο τον είδα... Φαινόταν πολύ χαρούμενος!

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Οι πρώτες βόλτες πρέπει να είναι γεμάτες θετικές εμπειρίες, για να συνεχίσει να θέλει να πηγαίνει βόλτα! Συνήθως κιόλας, στις πρώτες βόλτες δεν τραβάει απο εδώ κι από εκεί, οπότε μπορείς να το εκμεταλευτείς και να τον ανταμοίβεις που περπατάει δίπλα σου έτσι ώστε αργότερα να τον κάνεις κουμάντο και με το "δίπλα μου" χωρίς να το πάρει καλά καλά πρέφα!

roky + maroyso

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2011
1.434
44
guess
Καλε οχι!! Ειναι πολυ μικρος ακομα για τοσο πολυ! Για να υπολογισεις στο περιπου ποση ωρα πρεπει να τον κανεις βολτα θα πολλαπλασιαζεις τους μηνες της ηλικιας του επι 3, δλδ 3 μηνων επι 3 ισουται με 9 λεπτα βολτας. Και ουτω καθεξης. Ενταξει οχι στο λεπτο...και 15 λεπτα να τον βγαλεις βολτα δεν εγινε κατι, αλλα καλυτερα να μην υπερβαινεις τα 15 λεπτα τωρα που ειναι τοσο μικρος.
δλδ εμενα π ειναι περιπου 2 χρονων θελει 2 ωρες??? :0

Andromeda

Well-Known Member
17 Ιουνίου 2010
1.595
2
Για το ζήτημα της τουαλέτας, ίσως τον βοηθήσει αν δεί άλλα σκυλιά να τα κάνουν έξω. Επίσης, η βόλτα μπορεί να γίνει πιό ευχάριστη με παιχνίδια, χαδάκια, περίπατο στο πάρκο, και κοινωνικοποίηση, ώστε να καταλάβει ότι είναι κάτι καλό για αυτόν και περνάει όμορφα κατά την διάρκεια της. :)

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Καταρχήν γενικά δεν ζορίζουμε ούτε πιέζουμε ένα κουτάβι σε αυτές τις ηλικίες να κάνει τίποτα... το θέμα "υπακοή" έρχεται αργότερα... τα κουτάβια στρεσσάρονται πάρα πολύ εύκολα. Μην τραβολογάς το κουτάβι... βάλε στη θέση του ένα παιδί.... δεν είναι και ότι καλύτερο, έτσι δεν είναι??? ;)

Επίσης τα κουτάβια ακόμη και όταν αρχίσει να τραβάει σε λίγο καιρό δεν τα πιέζουμε και δεν διορθώνουμε με το λουρί (ακόμη...). Ο λαιμός είναι ευαίσθητος και πρέπει να συνδιάζουν το λουρί σαν κάτι ευχάριστο και όχι μέσω εξαναγκασμού...

Τέλος πρέπει να μάθεις στο κουτάβι να σε ακολουθεί γιατί είναι ευχάριστο, γιατί του αρέσει να περπατάει μαζί σου και γιατί καλά πράγματα συμβαίνουν όταν είναι δίπλα σου στο λουρί (π.χ. λιχουδιές, παιχνίδια, χάδια, ασφάλεια... κ.ο.κ.). Σκύψε λίγο και ενθάρρυνέ το να σε ακολουθήσει. Μόνο έτσι θα αρχίσετε να χτίζετε σχέση εμπιστοσύνης και το κουτάβι θα σε ακολουθεί γιατί ξέρει ότι σε εμπιστεύεται και είναι ασφαλές να το κάνει παρά τα κλαπατσίμπανα (τους περίεργους και ξένους για αυτο θορύβους) που ακούγονται. Κάτσε εκεί μέχρι να έρθει όσο και αν σου πάρει, όσο κι αν ντρέπεσαι να παρακαλάς μέσα στη μέση του δρόμου να σε ακολουθήσει το κουτάβι.

Στις πρώτες βόλτες αφήνεις το κουτάβι να προσωσρήσει και δεν προσπαθείς να το οδηγήσεις. Το σψστό περπάτημα έχει καιρό να το μάθει, άλλο πράγμα στοχεύεις εσύ τώρα. Το πρώτο ένστικτο του σκύλου στο νέο λουρί είναι να κρατήσει κόντρα στα τραβήγματα. Δράση - αντίδραση.

Το έβγαζες καθόλου βόλτα στην αγκαλιά πριν τα εμβόλια να μάθει τον "έξω κόσμο", τους θορύβους και όλα αυτά...??

Μάθε του την εντολή "άσ' το", πολυυυυυυυυυυύ χρήσιμη...!! Αν και φυσιολογική η συμπεριφορά του να βάζει στο στόμα του ότι βρει...τα επεξεργάζεται. Απλά θα το βοηθήσεις με την εντολή αυτή να το κόψει.

Τσίσα θα κάνει κάποια στιγμή αλλά και εδώ χρειάζεται υπομονή.

Πολλά κουτάβια γρυλίζουν στο παιχνίδι. Διάλεξε να συναναστρέφεσαι κοινωνικοποιημένους σωστά σκύλους που θα του "κόψουν" μαχαίρι ανεπιθύμητες συμπεριφορές.
Και μία φιλική παρατήρηση:
Υ.Γ. Όσοι σκοπεύουν να απαντήσουν περί pet shop και τα συνηθισμένα κομπλεξικά, παρακαλώ να μην απαντήσουν.
Ανταλαμβάνεσαι το άκυρο της παραπάνω φράσης σε ένα δημόσιο forum, τόσο ως προς την "απαγόρευση" όσο και ως προς το προσβλητικό της μέρος.

Last edited:

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.759
7.920
Mairoula εγω πιστεύω ότι τίποτα από τα προβλήματα που αναφέρεις δεν είναι άλυτα ή πολύ σοβαρά. Το ότι δεν τα κάνει έξω είναι φυσικό, όλα σχεδόν τα κουταβάκια εκτός από κάποιους κατρουλήδες που ζουν σπίτι μου , δεν τα κάνουν έξω στην αρχή και περνάνε μάλιστα αρκετοί μήνες μέχρι να το μάθουν αυτό.

Αν στην βεράντα ή στην πάνα του εχεις μάθει με εντολή να τα κάνει ,π.χ. κάνε πιπι τότε αν χρησιμοποιούσες αυτή την εντολή και στη βόλτα βοηθάει πολύ. Το είδα στο δικό μου που κατούρησε κάτω από τις πρώτες βόλτες με αυτό το τρόπο.

Οσο για το τι δεν περπατάει και τρώει τα πάντα, κάνει τα ίδια και σε μένα. Δεν είναι ότι δεν περπατάει απλά ο στόχος του δεν είναι να διανύσει μία απόσταση αλλά να μασουλήσει όσα περισσότερα μπορεί από τις βρωμιές του δρόμου. Ευκαιρία είναι να προσπαθήσεις με λιχουδιές να του μάθεις και την εντολη "'αστο" .
Το ότι παίζει με τα σκυλιά σαν να μαλώνει μάλλον δείχνει κυριαρχία, εμένα εχθές καβάλησε ένα boxer ενήλικο ο οποίος βέβαια μετά ανταπέδωσε με το παραπάνω. Μόνο μια φορά που περιμέναμε στον γιατρό μπήκε ένα ροτ κουταβάκι και του γρύλισε και του αγρίεψε ο δικός μου σαν μεγάλος σκύλος, και έμεινα άναυδη γιατί συνήθως είναι πολύ φιλικός. Δεν ξέρω γιατί αντέδρασε έτσι με εκείνο το κουταβάκι.

Γενικά μην τον κουράζεις τόσο πολύ και έχε μαζί σου και λιχουδίτσες, εφόσον περπατάει μεσα στο σπίτι με λουρί θα πει ότι το έχει συνηθίσει και απλά είναι τόσα τα ερεθίσματα έξω που έχει το μυαλό του παντού. Μην ξεχνάς ότι με τις βόλτες δένεστε πολύ και όσο περνάει ο καιρός θα καλυτερεύει.

Επίσης μόλις διάβασα την τελευταία παράγραφο της Χρυσούλας και θα συμφωνήσω απόλυτα!!!

mairoula

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
438
32
33
Zografou, Greece
Ευχαριστώ για τις συμβουλές! Αν και δε μου φαίνεται τόσο καλό να αφήνω το κουτάβι να με πηγαίνει όπου θέλει, νομίζω πως θα έχω κι άλλα προβλήματα μετά! Το λουρί δεν το έχω από το λαιμό, πιάνει πάνω στο σώμα του, οπότε μάλλον δεν είναι κακό να τον διορθώνω καμιά φορά με το λουρί, έτσι δεν είναι? Επίσης μου φαίνεται κάπως υπερβολικό να τον παρακαλάω να περπατήσει! Σε προηγούμενο post που είχα αναφέρει τα προβλήματα που είχα με τον μικρό, μου είπαν να είμαι σταθερή και αυστηρή, το ίδιο μου είπε και ο κτηνίατρος και λειτούργησε! Δεν έρχεται κάπως σε αντίθεση η συμπεριφορά που μου προτείνεις chrysoula? Φοβάμαι μη τον μπερδέψω ή ενισχύσω τις κυριαρχικές τάσεις που φαίνεται να έχει! Φυσικά δεν έχω σκοπό να τον ζορίσω πολύ ή κάτι τέτοιο...
l.Kyveli εντολή δεν έχουμε, έμαθε να πηγαίνει από μόνος του στην πάνα (δυστυχώς όμως μόνο για κατούρημα!). Δοκίμασα αυτό με τις λιχουδιές και τα παιχνίδια (που μου πρότειναν και νωρίτερα) αλλά δεν είδα αποτέλεσμα. Θα ξαναπροσπαθήσω όμως και θα δουλέψω και την εντολή που μου είπες!
Όσο γι'αυτό που έγραψα στο τέλος, άκουσα από γνωστό μου την άποψη: "Φταίει που είναι από pet shop. Αν ήταν από εκτροφείο και έμενε αρκετό καιρό με την τοκετομάδα, θα του είχε μάθει η μάνα του να την ακολουθεί/ να μην αποκόβεται από την ομάδα κτλ κτλ κτλ...!" Και απλά ήθελα να αποφύγω τέτοιου είδους ανούσια σχόλια, δεν είχα σκοπό να προσβάλλω κανέναν!

mairoula

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
438
32
33
Zografou, Greece
Ξέχασα να αναφέρω πως και πριν τις βόλτες, τον έβγαζα πολύ συχνά έξω αγκαλιά, είτε για βολτίτσα είτε για καφεδάκι :p

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Δεν σου είπα να σε τραβολογάει από δω κι από κει... απλά το αφήνεις να προχωράει σχετικά ελεύθερο και κρατάς αντίσταση μέχρι να σταματήσει (δεν τραβάς) όταν θέλεις να αλλάξεις κατεύθυνση και το προσκαλείς να σε ακολουθήσει. Ό,τι και να κάνεις θα έρθει η ώρα που το κουτάβι θα αρχίσει να τραβάει για να πάει εκεί που θέλει... τότε αρχίζεις εκπαίδευση για σωστό περπάτημα στο λουρί και πάλι αρχικά χωρίς πολλές διορθώσεις παρά μόνο αντίσταση και λεκτική αποστροπή ("όχι") και ξανά μανά ενθάρρυνση να περαπτήσει σωστά και ανταμοιβή...

Όχι ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ σε αυτές τις ηλικίες...δεν ασκούμε καμία σωματική ή ψυχική πίεση στο κουτάβι. Όπως είπα ο σκοπός είναι το κουτάβι να γνωρίσει τον κόσμο, να αρχίσει σωστά η κοινωνικοποίησή του, να μας εμπιστευτεί ότι είναι καλό να μας ακολουθεί κ.ο.κ.

Όλα αυτά που σου λέω τα έχω εφαρμόσει στην πράξη με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή. Άλλο σταθερός και άλλο αυστηρός. Με την απλή κόντρα στο λουρί του δίνεις εύκολα να καταλάβει ότι μπορείς να το καθοδηγήσεις και θα το κάνεις.
Δεν έβαλα τα εισαγωγικά στο "παρακαλάς"... Όπως σου είπα σκοπός είναι να το ενθαρρύνεις. Πρέπει να καταλάβεις ότι οι βόλτες σ'αυτές τις ηλικίες δεν είναι κατ' ουσίαν βόλτες είναι εκπαίδευση, οπότε ναι θα συμπεριφέρεσαι αναλόγως σαν να είσαι σε εκπαίδευση. Μην περιμένεις να πας βόλτες όπως πάνε με τα ενήλικα. Χτίζεις βάσεις τώρα για να το κάνεις καλά αργότερα.
Το σωστό περπάτημα θα έρθει αργότερα. Μην προσπαθείς να εφαρμόσεις πράγματα ενήλικων ή έστω μεγαλύτερων σε ηλικία κουταβιών στο δικό σου που είναι ακόμη μωρό. Έχεις δουλειά στη βόλτα... να μάθει να ακούει τις προτροπές σου να περπατήσει, να μάθει τον κόσμο γύρω του, να το βοηθήσεις να ξεπεράσει τα χίλια δύο που θα το φοβήσουν, να μάθεις να λερώνει.

Ούτε καν για εκτόνωση δεν είναι αυτές οι βόλτες, είναι εκπαιδευτικές και "αναγνωριστικές"...!!!

Σιγά σιγά.

Πίστεψέ με οι κυριαρχικές τάσεις ενός σκύλου όχι μόνο δεν "κουμαντάρονται" με το λουρί, αλλά ενισχύονται... η ένταση στο λουρί 1) συνηθίζεται με τον καιρό (θα έχεις δει φαντάζομαι σκυλιά να τραβάνε ακόμη κι αν πνίγονται!) και 2) ενισχύει κακές συμπεριφορές ακριβώς λόγο αυτής της "κόντρας" με το λουρί. Θες εκπαίδευση για τις κυριαρχικές τάσεις που δεν θα τις λύσεις με τη βόλτα. Το λυρί είναι το μέσο η συμπεριφορά και η εκπαίδευση είναι ο τρόπος για να λύσεις τα όποια προβλήματα...

Υπενθυμίζω δε ότι οι γιατροί δεν είναι εκπαιδευτές.

Ξεκίνα την εκπαίδευση από το σπίτι. Μάθε την ενολή "έλα" και την εντολή "πάμε" όταν σε ακολουθεί. Μάθε το "άσ'το" και δύο εντολές για να λερώνει μία για τα τσίσα και μία για τα... χοντρά! Όλα θα σου φανούν χρήσιμα.

(Το ότι είναι από pet shop στην προκειμένη με το θέμα της βόλτας δεν έχει και μεγάλη σημασία. Όπως είδες δεν στο ανέφερε κανένας και πίστεψέ με δεν το έκανε το Υ.Γ. αυτό. Το ότι θεωρείς τα σχόλια ανούσια δεν σημαίνει ότι είναι κι όλας, και μπορεί να θέλει να τα διαβάσει κάποιος άλλος που τα θεωρεί ουσιώδη. Δεν θεωρώ κομπλεξικό εαυτόν επειδή έχω άποψη και τη στηρίζω... ;) απλά εξηγώ το παραπάνω μου σχόλιο, δεν σε αντιμάχομαι.)

Last edited:

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Επαγγελματίας...??? Προς θεού όχι, βέβαια...

Ας πούμε ότι το έχω... ψάξει πολύ πριν αποκτήσω σκύλο και συνεχίζω να το ψάχνω όσο πιο πολύ μπορώ παρέα με τον εκπαιδευτή μας!! ;)

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97