Ποιοτικοτερη φυλή στην Ελλαδα.

Panos0685

Well-Known Member
21 Ιουλίου 2008
490
1
43
Anthousa Athens
Ποια φυλη θεωρειται οτι εχει τα καλυτερα δειγματα της στον Ελλαδικο χωρο?Οχι απαραιτητα ελληνικης εκτροφης.Γενικα.

solco

Well-Known Member
6 Φεβρουαρίου 2008
807
0
Syros Greece
www.caneguardiano.com
Δεν νομιζω οτι μπορει να καταληξουμε σε μια και μονο φυλη. Σιγουρα υπαρχουν περισσοτερες απο μια και μονο καποιος κριτης που (υποτιθεται) γνωριζει τα περισσοτερα προτυπα φυλων, θα μπορουσε να απαντησει σε αυτο το ερωτημα.Η απαντηση του ομως θα ηταν ετσι κι αλλιως αμφισβητουμενη απο τους περισσοτερους...

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
τα καλυτερα δειγματα της στην ελλαδα?
μα εννοειται οι ελληνικες φυλες -οπως γραφει και η ροττι-
τι ερωτηση ηταν αυτη?:D

Panos0685

Well-Known Member
21 Ιουλίου 2008
490
1
43
Anthousa Athens
Οκ δεν ειπα να καταληξουμε σε μια συγκεκριμενη.
Οι εκτροφεις δεν μπορουν να εχουν γνωμη για το επιπεδο της φυλης που εκτρεφουν?
Αν ειναι ευχαριστημενοι , αν το επιπεδο ανεβαινει ή πεφτει?Και τι χρειαζεται ισως για να ανεβει το επιπεδο στην Ελλαδα.
Συζητηση να γινει δεν το ειπα με μορφη γκαλοπ και ανταγωνιστικα. ;)

Αφηστε τις ελληνικες φυλες εκτος.

galazio

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2008
3.733
7
μα δεν ρωτησες ποια φυλη θεωρειτε πως εχει καλα της δειγματα στον ελλαδικο χωρο, αλλα ποια εχει τα καλυτερα της δειγματα:)

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Διαφωνώ με την πρόταση του Ντόμπερμαν.
Έχω δει πολύ λίγα καλά Ντόμπερμαν στην Ελλάδα (δεν κρίνω μόνο από εμφάνιση).

Προτείνω Μπόξερ. Έχω δει αρκετά εξαιρετικά από κάθε άποψη (ωραίοι σκύλοι, μέσα κι έξω).
Βέβαια, δεν ξεπερνούν τα εξαιρετικά Κοκόνια....

greedy

Well-Known Member
23 Απριλίου 2008
2.314
3
52
Πατρα
Τα λαμπραντορ και τα γκολντεν ριτριβερ ειναι σε πολυ καλο επιπεδο.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
αν επιτρεπεται ποια θεωρούνται "ντοπια" σκυλιά;
Αν εννοείς ποιες είναι οι Ελληνικές φυλές τότε είναι ο Ελληνικός Ιχνηλάτης, ο Κρητικος Λαγωνικός, το Κοκόνι, ο Ελληνικός Ποιμενικός, το Λευκό Ελληνικό Τσοπανόσκυλο κι ο Μολοσσός της Ηπείρου!
Αυτές τουλάχιστον αναγνωρίζονται από τον ΚΟΕ!;)

BasKal

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2007
423
2
H αισθηση μου ειναι:

1)Dobermann -Yπαρχει μια μικρη πτωση σε σχεση με το παρελθον αλλα εξακολουθει να υπαρχει ποιοτητα και στα κορυφαια και σε μεσο ορο. Kαλο ποσοστο διεθνων διακρισεων, (πλασσε κυριως αλλα και νικες σε ειδικες με ορους του IDC -AIAD, IDC, Tropheo Calliandro, Balkan Sieger, Gold Dobermann Cup, αλλα και CACIB. Xωρις πολλη "πολιτικη " υποστηριξη μαλιστα), για σκυλια με βαση την ελλαδα και ακομα και ελληνικης εκτροφης.Προβλημα οι μικροι αριθμοι υλικου της "σοβαρης" εκτροφης και η μικρη ανταποκριση των ελληνων ιδιοκτητων στην εργασια για διαφορους λογους.Yπαρχουν πολλοι ανεκμεταλευτοι δυνατοι χαρακτηρες.

2)Bobtail.

3)French bulldog

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Έχει απόλυτο δίκιο ο Βασίλης.
Έχω μεγάλη αδυναμία στα εργασιακά Ντόμπερμαν και γι' αυτό είμαι τόσο αυστηρή.
Η αδυναμία μου και ο πολύ χαμηλός μέσος όρος ποιότητας με έκανε να απαντήσω έτσι...

Πρέπει όμως να παίζει ρόλο στην απάντηση ο "μέσος όρος ποιότητας στη φυλή" -δεν πρέπει;

Τι να το κάνω που υπάρχουν 60-100 πραγματικά ΥΠΕΡΟΧΑ Ντόμπερμαν ή Μπομπτέιλ στην Ελλάδα, όταν η μεγάλη πλεοψηφία των σκύλων είναι χάλι μαύρο (και στις δύο φυλές αλλά στο Ντόμπερμαν ακόμη περισσότερο).

Φυσικά φταίνε κι οι ιδιοκτήτες αλλά κι αυτό τι να το κάνω; Αν χαντακώνουν τους σκύλους τους, αυτόματα ΔΕΝ "αφαιρούν" από την ποιότητα της φυλής; Δεν λέω πως φταίνε η σκύλοι πάντα, αλλά η ζημιά πάντως γίνεται στη "συνολική ποιότητα" που βλέπει κάποιος 3ος με λίγο έμπειρο μάτι. Και φανταστείτε πως ΔΕΝ μετράω μόνο τους σκύλους που βλέπω σε εκθέσεις.

Τα Ντόμπερμαν παράληλα τα χαντακώνουν και πολύ "καλοί" εκτροφείς (που δεν προσέχουν τον χαρακτήρα αρκετά στην επιλογή γεννητόρων) και ακόμη περισσότεροι οι "κακοί" εκτροφείς (που είναι μάλλον περισσότεροι!), ενώ το ίδιο δεν σημβαίνει με τα Μπομπ-Τέιλ (όπου είναι πολύ λιγότεροι εκτροφείς στην χώρα μας).

Σε πολλές φυλές τελικά, έχουμε πολύ καλούς σκύλους. Και ναι, ακόμη περισσότερους στις προαναφερόμενες φυλές. Στον μέσο όρο όμως, οι σκύλοι στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλής ποιότητας σε ΟΛΕΣ τις φυλές (με μοναδικές εξαιρέσεις τις φυλές που έχουν μόνο 2-10 σκύλους το πολύ στη χώρα, τύπου Clumber Spaniel).

Γενικώς στις πιο σπάνιες φυλές η ποιότητα είναι πιο ψιλή (παγκοσμίως). Αυτό συμβαίνει γιατί δεν ασχολούνται με τις φυλές αυτές τα πετ-σοπ κι οι εκτροφείς τις "αρπαχτής" (δεν έχουν ζήτηση).

Last edited:

Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
H αισθηση μου ειναι:

1)Dobermann -Yπαρχει μια μικρη πτωση σε σχεση με το παρελθον αλλα εξακολουθει να υπαρχει ποιοτητα και στα κορυφαια και σε μεσο ορο. Kαλο ποσοστο διεθνων διακρισεων, (πλασσε κυριως αλλα και νικες σε ειδικες με ορους του IDC -AIAD, IDC, Tropheo Calliandro, Balkan Sieger, Gold Dobermann Cup, αλλα και CACIB. Xωρις πολλη "πολιτικη " υποστηριξη μαλιστα), για σκυλια με βαση την ελλαδα και ακομα και ελληνικης εκτροφης.Προβλημα οι μικροι αριθμοι υλικου της "σοβαρης" εκτροφης και η μικρη ανταποκριση των ελληνων ιδιοκτητων στην εργασια για διαφορους λογους.Yπαρχουν πολλοι ανεκμεταλευτοι δυνατοι χαρακτηρες.

2)Bobtail.

3)French bulldog
Βασίλη, επίτρεψέ μου να διαφωνήσω! Ξέρεις πως έχω μία από τις μεγαλύτερες θητείες εντός στιβου σε ότι αφορά την κρίση των Ντόμπερμαν. Αυτό μου επιτρέπει να έχω μια γνώμη η οποία φυσικά δεν συμβαδίζει πάντα με αυτήν του κριτή που έχω δίπλα μου, αλλά μου επέτρεψε να παρακολουθήσω την πορεία του Ελληνικού Ντόμπερμαν τουλάχιστον από το 1994 μέχρι σήμερα.

Θυμάμαι για παράδειγμα δύο σκύλες δικής σου εκτροφής με τέτοια ποιότητα που θα τους επέτρεπε να σταθούν άνετα δίπλα στα τότε κορυφαία Citone, Royal Bell, Frankenhorst και Campovalano. To ίδιο συνέβαινε και με κάποια σκυλιά του συνονόματού σου ή του Καγιάφη. Πρόσεξέ με όμως... δεν εστιάζω στις περιπτώσεις που ήρθαν κορυφαία σκυλιά και έχασαν (βλ. Energo Fortobella), αλλά μιλάω για την γενική εικόνα και την πληθώρα καλών σκύλων που έβλεπες κάποτε.

Το ίδιο συνέβαινε και με τα Kurzhaar... έρχονταν οι ξένοι κριτές με έπαρση κι έφευγαν παραμιλώντας.

Εξαιρετικό επίπεδο αναλογικά με τον πληθυσμό του είχε και το Ντόγκο μέχρι πριν από 5 χρόνια, αλλά αυτό δεν είναι τόσο δεικτικό κυρίως λόγω του μικρού αριθμού δειγμάτων (σε καλές εκθέσεις έπαιζαν 8 με 12 σκυλιά και έβγαιναν όλα εξαίρετα - εξαιρουμένων των εκθέσεων του ομίλου όπου ο αριθμός ήταν κοντά στα 25 και υπήρχαν και "πολύ καλός"). Τα Ντόγκο έχουν και τους περισσότερους διεθνείς πρωταθλητές αναλογικά με τον πληθυσμό που εμφανιζόταν στις εκθέσεις (περίπου 1 στα 10).

Εγώ μάλλον θα έλεγα πως το Μπόμπτεϊλ είναι σήμερα η φυλή με τα ποιοτικότερα δείγματα στην Ελλάδα, αν και δεν ξέρω τι γίνεται σήμερα με τα Μεσαία Σνάουτσερ, τα Ιαπωνικά Ακίτα και τα Ροδεσιανά Ρίτζμπακ.

Επίσης μου αρέσει η γενική ποιότητα των Σαρ-Πέι που βλέπω τα τελευταία χρόνια στους στίβους.

Last edited:

BasKal

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2007
423
2
Σε ολες τισ δημοφιλεις φυλες, ο πατος βρισκεται σε μεγαλο βαθος- καιοχι μονο στην ελλαδα. Στα ντομπ αυτο συμβαινει και στην Iταλια (που εχει συγχρονως και τα κορυφαια σκυλια του ευρωπαικου τυπου) και στις HΠA. Προσωπικα δεν θεωρω "ντομπερμαν" τα υποπροιοντα των BYB.

Προμηθεα σημερα εχω πολυ καλυτερες σκυλες απο τοτε - απλα τις παιζω στη χαση και στη φεξη- οι εκθεσεις και κυριως οι γενικες δεν με ελκυουν πια.
Eχω καλη εικονα του συνολου της φυλης στην ελλαδα και η ποιοτητα ειναι καλη. Στα αρσενικα ισως δεν εχουμε τους Oγκολιθους του παρελθοντος αλλα οι διεθνης παρουσια με διακρισεις εχει αυξηθει.Eχει καλα σκυλια και στα 2 φυλα.

Tα μπομπταιηλ σιγουρα εχουν λιγοτερα κατσικια απο τα ντομπ- ειναι και πιο σπανια.

George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Υποθέτω ότι μιλάμε αποκλειστικά για σκυλιά που προέρχονται απο εκτροφεία. Αν υπολογίσουμε τα σκυλιά απο πετσοπ και ΒΥΒ, ανατρέπονται πολλά.

Προτείνω Μπόξερ. Έχω δει αρκετά εξαιρετικά από κάθε άποψη (ωραίοι σκύλοι, μέσα κι έξω).
Βέβαια, δεν ξεπερνούν τα εξαιρετικά Κοκόνια....
Δεν μπορώ να κρίνω άλλες φυλές, υπάρχουν ειδικοί.

Για τα μπόξερ μπορώ να πω ότι τα τελευταία χρόνια το επίπεδο είναι πολύ καλό. Ίσως μάλιστα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι κάποια εκτροφεία έχουν και αγγλικού στυλ, άρα παρότι δεν υπάρχει ομοιογένεια, τα άτομα που αντιπροσωπεύουν τη φυλή είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

Τα καλά αποτελέσματα σε εκθέσεις του εξωτερικού, δεν είναι εντυπωσιακά σε αριθμό, όμως και οι συμμετοχές ήταν λίγες. Όπου και όταν παρουσιάστηκαν άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις.

Ιδιαίτερα αισιόδοξο για το μέλλον με κάνουν κάποια συγκεκριμένα στοιχεία:

Δύο εκτροφείς τον τελευταίο χρόνο έφεραν για stud station δύο σκυλιά απο πολύ αξιόλογα εκτροφεία.

Αρσενικός ελληνικής εκτροφής βρίσκεται για stud station σε κορυφαίο εκτροφείο της Σερβίας.

Απόγονος διεθνή πρωταθλητή, ελληνικής ιδιοκτησίας σε δύο συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα βγήκε 1η στην νέων & 3η στην ανοιχτή!

Ελληνικής εκτροφής μπόξερ πήρε τη 2η θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2007

Ελληνικής ιδιοκτησίας (απο φέτος) διεθνής πρωταθλητής έχει τουλάχιστον 6 απόγονους διεθνείς πρωταθλητές σε χώρες με κορυφαίο επίπεδο.

Ελληνικής εκτροφής σκυλιά πήραν φέτος πρώτες θέσεις σε Σουηδία, Βουλγαρία, Σερβία και Η.Β.

Ελληνικής ιδιοκτησίας σκυλιά πήραν πρώτες θέσεις ή μπήκαν στην τετράδα στα Jahressieger Σερβίας, Ρουμανίας και διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού.

Αν υπολογίσουμε ότι τα εκτροφεία είναι λιγότερα απο δέκα, τα στοιχεία είναι ενθαρυντικά.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Πέρα από την μορφολογίας, στο τομέα της εργασίας πως πάνε τα πράγματα;

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.223
Μέλη
19.995
Νεότερο μέλος