Ποιμενικός Κεντρικής Ασίας

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Oι Ορεινοί Ποιμενικοί, ένας εξ αυτών είναι κι ο Κεντρικοασιάτης, είναι σκυλιά που πέρα από την ομορφιά τους, που αρκετοί μας έχουμε πέσει θύματα, έχουν πολύ ιδιαίτερο κι απαιτητικό χαρακτήρα!
Ο χαρακτήρας αυτός, λόγω ακριβώς της αργής ανάπτυξης του σκύλου, ξεδιπλώνεται σιγά σιγά κι αρχίζει να μας δείχνει την τελική μορφή του περίπου από τα δύο χρόνια και μετά...
Με βάση το παραπάνω ο κούταβός σου είναι πραγματικά ένα πολύ νεαρό σκυλάκι, απλά είναι σε συσκευασία γίγας!

Ο χαρακτήρας του και η συμπεριφορά του, θεωρητικά πάντα εφόσον αποδειχθεί τυπικό δείγμα της φυλής του, θα αλλάξει πάρα πολύ, κι ως εκ τούτου μην θεωρείς τίποτα δεδομένο από την σημερινή του συμπεριφορά, αλλά συνέχισε ακάθεκτη την εκπαίδευση και την επαγρύπνηση!
Γιατί ας πούμε τώρα λες ότι δεν αμφισβητεί τίποτα και δέχεται απόλυτα την ιεραρχία στην αγέλη σας, αλλά είναι πολύ πιθανό σύντομα να αλλάξει αυτό κι ας πούμε για παράδειγμα, να φυλάξει το φαγητό του από εσάς!

Η θεωρία και πάλι γύρω από τους Ορεινούς λέει ότι καλό είναι να αποφεύγεται η εκπαίδευση τέτοιου τύπου, λόγω ακριβώς του ιδιόμορφου χαρακτήρα τους και καλό είναι να επικεντρώνεται κανείς στην καλή πειθαρχία ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε την συμπεριφορά τους!
Εγώ λοιπόν προσωπικά δεν θα ήθελα να κάνω εκπαίδευση με επιθέσεις κι ερεθιστές, εν γένει σε έναν ορεινό, και ειδικά σε τόσο νεαρή ηλικία...

Από την πλευρά μου θα σε συμβούλευα αν σας καλύπτει ο υπάρχων εκπαιδευτής να συνεχίσετε και να τελειοποιήσετε την βασική υπακοή, ή αν δεν σας καλύπτει να βρείτε έναν νέο που να έχει εμπειρία από Ορεινούς Ποιμενικούς και να δουλέψετε αρχικά σε αυτή την κατεύθυνση!
Αν αργότερα θεωρείτε, μαζί με τον εκπαιδευτή σας, ότι θέλετε να προχωρήσετε σε εκπαίδευση φύλαξης, πράξτε κατά το δοκούν...

Τέλος εγώ εύχομαι όσο θα μεγαλώνει ο σκύλος πέρα από την εμφάνισή του, που σε γοητεύει, να σε γοητεύσει κι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του και έχοντας επίγνωση αυτής της ιδιαιτερότητάς του να ζήσετε ευτυχισμένα κι αρμονικά!

Last edited:

mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.115
1.392
δηλαδή τι ακριβώς του έκαναν γιατί δεν βγάζω νόημα από τα γραφόμενα σου???
η μάλλον τι σας είπαν ότι του έκαναν ακριβώς αφού δεν ήσασταν μπροστά.
τι ήταν αυτό το test?
και τι είναι η στάση τιμωρίας?

Last edited:

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Σαν φύλακα χώρου και σωματοφύλακα. Μου αρέσουν πάρα πολύ τα συγκεκριμένα σκυλιά γενικά τα τσοπανόσκυλα είναι αδυναμία μου!! ...
Κι εμένα μου αρέσουν τα Ορεινά Ποιμενικά!

Είναι, κυρίως, φύλακες χώρου... όχι, δηλαδή, ότι αν εσύ δεχθείς επίθεση ο σκύλος θα κάθεται να κοιτάζει!
Αλλά, πιο πολύ είναι φύλακες χώρου (και ότι περιέχει μέσα του αυτός ο χώρος)...

όχι 7 μηνών τον έστειλα για εκπαίδευση και τι εννοείς λαθος;;; τι επρεπε να κάνω δηλαδή;; επεθεσεις εκεί του έκαναν
Να ξαναπώ κι εγώ ότι:

- Λάθος ήταν που τον "έστειλες" για εκπαίδευση... η εκπαίδευση είναι απαραίτητο να γίνεται μαζί με τον ιδιοκτήτη - χειριστή! Να είσαι σίγουρη ότι ο ιδιοκτήτης εκπαιδεύεται... ο σκύλος τα ξέρει ήδη αυτά που θα διδάξει ο εκπαιδευτής...

- Λάθος ήταν που του έκαναν επιθέσεις κλπ., στην ηλικία αυτή...
Για να μη σου πω ότι σε ένα Ποιμενικό Κεντρικής Ασίας που "σέβεται τον εαυτό του", δεν χρειάζεται (και, ίσως, δεν πρέπει) να κάνεις "επιθέσεις", σε οποιαδήποτε ηλικία...

...ουσιαστηκα μου εξήγησαν ότι ο ερεθιστής αγριεύει τον σκύλο τον κάνει επιφυλακτικό με τους ξένους...
Ο Ποιμενικός Κεντρικής Ασίας είναι (100%) επιφυλακτικός με τους ξένους, από "γεννησιμιού" του...
Δεν χρειάζεται να αγριέψει (κι άλλο)!

...Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να τον ελέγχεις σε κάθε περίπτωση...
Αυτό είναι το πιο σημαντικό απ' όλα!!!

Να μπορείς να τον ελέγχεις σε κάθε περίπτωση... και αυτό θα μάθεις με σωστή εκπαίδευση...

...αν έχει την επιθετικότητα που χρειάζεται για να γίνει ενας σωστός φύλακας!!!
Ο "σωστός" φύλακας δεν πρέπει να έχει οποιασδήποτε μορφής επιθετικότητα...

Μπορεί να είναι "κυριαρχικός"... οφείλει να είναι "ισορροπημένος"... πρέπει να έχει (λιγάκι) υψηλό ταμπεραμέντο... αλλά ΔΕΝ πρέπει να είναι επιθετικός!

...Μόνο τα δικά του ήταν τα τέλεια σκυλία - φύλακες και δολοφόνοι απο 6 μηνών παρακαλώ!!!!!!!!!! ...
Οπως καταλαβαίνεις, αυτό που σου έγραψα παραπάνω, είναι το αντίθετο (ακριβώς) από αυτό που σου έλεγε ο συγκεκριμένος εκπαιδευτής...

Ενας σκύλος - δολοφόνος, μόνο φύλακας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί...

Εκτός αν φυλάει εκείνη τη μάντρα με τα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά φανοποιίας του θείου (του sea-mol) Μάκη...

...Σε περιμένουν δυστυχώς, πάρα πολύ δύσκολες και άσχημες μέρες και ειλικρινά αμφιβάλλω, αν με αυτόν τον σκύλο, θα έχεις την ζωή, που ίσως φανταζόσουν.
Ασχημες δεν ξέρω, αλλά σίγουρα δύσκολες μέρς!

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Σήμερα είναι αυτό που λέμε σε άψογα Ελληνικά "one of those days"... γράφω με την ψυχή στο στόμα και διακόπτω... και ξανά μανά...

Καταρχήν, με κάλυψε πολύ και ο φίλος foibos, με την τοποθέτησή του... απλά, θέλω να επισημάνω ορισμένα πράγματα ακόμη, μιάς και η Χριστίνα είναι νέα ιδιοκτήτης ενός απαιτητικού "κούταβου"...

όταν τον πήγαμε στο συγκεκριμένο εκπαιδευτήριο - εκτρωφείο , του έκαναν ενα τεστ αρχικά για να δουν το επίπεδο του σκύλου και κατα πόσο μπορεί να εκπαιδευτεί...
Ξέρεις κάτι? Αυτά τα "τεστ", σε σχέση με το "επίπεδο" του σκύλου, είναι πονηρά... έχουν πάντα δύο όψεις και εξαρτάται ποιά όψη θα διαβάσεις...

Και είναι σαφώς χρήσιμα για ένα σωστό εκπαιδευτή, που έχει καταλάβει καλά τις ανάγκες και το περιβάλλον διαβίωσης του ιδιοκτήτη... και έχει κατανοήσει άψογα τις δυνατότητες και την εμπειρία του ιδιοκτήτη... ώστε να καθοδηγήσει την εκπαίδευση του σκύλου σε (όσο το δυνατόν) "ήρεμα νερά"...

Για να το καταλάβεις καλύτερα αυτό, όταν ο κούταβός μου ήταν 2,5-3 μηνών, ένας φίλος εκπαιδευτής του έκανε ένα "τεστάκι" 4-5 δευτερολέπτων... και κατάλαβε...
Και, λίγο καιρό μετά, ένας φίλος εκτροφέας και η γυναίκα του συνάντησαν, επίσης, τον κούταβο... και κατάλαβαν...
Και (ευτυχώς) κατάλαβα κι εγώ... από τους ανθρώπους αυτούς, από διαβάσματα και από "εδώ μέσα" στο φόρουμ...

Τι κατάλαβα?
Οτι δεν χρειάζεται κανένα άλλο τέστ, για να δω το "επίπεδο" του κούταβου...

Επίσης, κατάλαβα (ή, μάλλον, μου το περιέγραψαν οι έμπειροι ιδιοκτήτες) ότι το συγκεκριμένο "επίπεδο"... δηλαδή, το ταμπεραμέντο (και η κυριαρχικότητα και η μαχητικότητα) του σκύλου, είναι υπέρ-αρκετά... για να "σοβαρευτώ" και να δουλέψω επίμονα με το σκύλο μου, ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση: Να μαλακώνει ο κούταβος και να κατεβαίνει το "επίπεδο"...

Καταλαβαίνεις τι εννοώ? Δεν ζω σε απομακρυσμένο αγροτικό περιβάλλον, οπότε έπρεπε να εκπαιδευτούμε όλοι μαζί, για να συμβιώσουμε αρμονικά στο αστικό περιβάλλον μας... το οποίο έχει απαιτήσεις... τις ξέρεις, φαντάζομαι...

...Ο ερεθιστης εγω νομιζα οτι ειναι για να ανεβαζει σταδιακα την αυτοπεποιθηση του σκυλου και να τον ισοροπει καθως και να του μαθαινει να δαγκωνει σωστα...
Ακριβώς...
Ομως, αν ο σκύλος έχει αυτοπεποίθηση... και είναι και Ποιμενικός Κεντρικής Ασίας (μεγαλόσωμος, απ' ότι βλέπω)... δεν είναι καθόλου απαραίτητο να μάθει να δαγκώνει "σωστά"...

Προς στιγμήν διανοήθηκα να με έχει στρώσει στο κυνήγι ένας τέτοιος Ποιμενικός και να πέφτει πάνω μου... και να με δαγκώνει... και αναρωτήθηκα: "Δηλαδή, παίζει ρόλο αν το δάγκωμά του δεν είναι γεμάτο?"...

...Σε περιμένουν δυστυχώς, πάρα πολύ δύσκολες και άσχημες μέρες και ειλικρινά αμφιβάλλω, αν με αυτόν τον σκύλο, θα έχεις την ζωή, που ίσως φανταζόσουν...
Θέλω να επαναλάβω ότι το βέβαιο είναι πως (με τυπικό δείγμα Ποιμενικού Κεντρικής Ασίας) οι μέρες θα είναι δύσκολες, όσο θα μεγαλώνει ο κούταβος... κάποιοι ισχυρίζονται ότι την τελική του μορφή (στο χαρακτήρα) θα την πάρει όταν περάσει τα 2,5-3 χρόνια...

Και, σίγουρα, η δυσκολία θα οφείλεται στην απαραίτητη (εκπαιδευτική) δουλειά που πρέπει να γίνεται, ώστε οι μέρες με το σκύλο να μη γίνουν "άσχημες"...

Το βασικότερο είναι ότι (αν δεν είσαι τσοπάνης ή αγρότης) αλλάζεις τρόπο ζωής, για να ενσωματώσεις ένα ισορροπημένο Ποιμενικό, μέσα στη δική σου ζωή...
Και, οφείλω να πω στη Χριστίνα ότι προσωπικά (αν και δεν έχω κάν Ποιμενικό σκυλί) έχω δει τον τρόπο ζωής μου να μεταβάλλεται σε ουσιαστικά θέματα - δραστηριότητες - κοινωνικότητα κλπ...

...εμενα ειναι 12 μηνων (bandog)και αυτο που κανουμε στην εκπαιδευση ειναι πιο πολυ υπακοη και ελεγχος στο ποτε πρεπει να επεμβενει ο σκυλος και πως.
ολα τα υπολοιπα με τον καιρο
Τέλος, Πάνο,

Επειδή υποσχέθηκα να σου πω:

"Εμείς" είμαστε 17 μηνών περίπου...
Εχει, πλέον, κριθεί σκόπιμο να εστιάζουμε:
α) Στην πολλή υπακοή και στον πολύ έλεγχο του κούταβου... πέρα και πάνω απ' όλα...
β) Στο πότε να μην επεμβαίνει... γιατί, όσο μεγαλώνει, λειτουργεί στο mode να νομίζει συχνά ότι πρέπει να επέμβει...
γ) Στο να μην μάθει ποτέ στο "πως" να επεμβαίνει... μιάς και φαίνεται ότι "ξέρει" κάπως...

Εντάξει, ίσως υπερβάλλω λιγάκι, αλλά το κάνω για να τονίσω το γεγονός ότι με τις λεγόμενες "δυνατές" φυλές, το πρώτο και κύριο είναι να εξασκούμε συνεχώς τη βασική υπακοή - έλεγχο και να γινόμαστε, δηλαδή, περισσότερο "αρχηγοί"...

Last edited:

panos chow

Well-Known Member
21 Φεβρουαρίου 2011
575
27
Τέλος, Πάνο,

Επειδή υποσχέθηκα να σου πω:

"Εμείς" είμαστε 17 μηνών περίπου...
Εχει, πλέον, κριθεί σκόπιμο να εστιάζουμε:
α) Στην πολλή υπακοή και στον πολύ έλεγχο του κούταβου... πέρα και πάνω απ' όλα...
β) Στο πότε να μην επεμβαίνει... γιατί, όσο μεγαλώνει, λειτουργεί στο mode να νομίζει συχνά ότι πρέπει να επέμβει...
γ) Στο να μην μάθει ποτέ στο "πως" να επεμβαίνει... μιάς και φαίνεται ότι "ξέρει" κάπως...

Εντάξει, ίσως υπερβάλλω λιγάκι, αλλά το κάνω για να τονίσω το γεγονός ότι με τις λεγόμενες "δυνατές" φυλές, το πρώτο και κύριο είναι να εξασκούμε συνεχώς τη βασική υπακοή - έλεγχο και να γινόμαστε, δηλαδή, περισσότερο "αρχηγοί"...

Γιαννη ακριβως αυτα κανουμε και εμεις,
μαλλον δεν το εθεσα σωστα πριν...
πριν αρχισουμε εκπαιδευση ειχα ατελειωτες ωρες κουβεντας με τον εκπαιδευτη
και αυτο που μου ειχε τονισει ειναι πως σε τετοιες φυλες δεν χρειαζεται να κανουμε ερεθυσμο,ουτε να τα κανουμε επιφυλακτικα,ειναι απο την φυση τους αρκετα .
χθες μονο τον τσιτωσε λιγο παραπανω για να μου δειξει...και ειδα τον σκυλο μου οπως δεν το εχω ξαναδει...εκρηξη
πιστευα οτι ειναι ακομα ενα ακακο κουταβακι αλλα επεσα πολυ εξω
μολις τελειωσαμε μου ειπε οτι αυτο δουλευουμε τοσο καιρο,
φτιαχνουμε εναν υπακουο ,ισορροπημενο και ευγενικο σκυλο αλλα οταν χρειαστει και εχει το οκ απο εσενα να ειναι εκει...

Last edited by a moderator:

xristinaf

Member
23 Οκτωβρίου 2012
16
0
Σε ευχαριστώ παρα πολυ!!!!!!!! Εύχομαι και ελπίζω για το καλύτερο!!! και η αλήθεια είναι οτι καθε μέρα με εκπλήσει θετικα!!!!! ειναι υπέροχος

argo

Member
7 Απριλίου 2013
10
0
greece
s1278.photobucket.com
Γεια σας!!! ειμαι νέο μέλος στο φόρουμ!! έχω έναν ποιμενικό κεντρικής ασίας!!! είναι τώρα 8 μηνών και ήδη 50 κιλά , είναι αρκετά υπάκουος και προστατευτικός μαζί μου!! αλλά έχουμε καποια προβλήματα με το λουρί , το οποίο δεν θελει να αποχωρίζεται απο το στόμα του , και με το δάγμωμα!!! με δαγκώνει όποτε του δοθεί η ευκαιρεία για παιχνίδι όπως μου λενε γιατι αν ήθελε κανονικά θα μου είχε προκαλέσει ζημιά αλλα εγώ φυσικά και δεν τον αφήνω και γενικά όλο αυτό γίνεται κουραστικό και λόγω του βάρους του και την δύναμης του και κουραστικο!! είμαστε πλεον σχεδόν στα ίδια κιλά. όταν ανεβαίνει πανω μου και αρχίζει τα παιχνίδια του ειναι δύσκολο να τον αντιμετοπίσω
θα έλεγα!!! Υπάρχει κάποιος που να έχει ποιμενικό κεωτρικής ασίας;; ή να έχει γενικά έναν ποιμένα;;;
Εγώ έχω έναν ποιμενικό κεντρικής ασίας,αρσενικό,15 μηνών. Εμένα παλυ έχει πρόβλημα με το κολάρο .

panos chow

Well-Known Member
21 Φεβρουαρίου 2011
575
27
Εγώ έχω έναν ποιμενικό κεντρικής ασίας,αρσενικό,15 μηνών. Εμένα παλυ έχει πρόβλημα με το κολάρο .
για ανεβασε να δουμε καμια φωτο...! τι εννοεις οτι εχει προβλημα με το κολαρο?

argo

Member
7 Απριλίου 2013
10
0
greece
s1278.photobucket.com
για ανεβασε να δουμε καμια φωτο...! τι εννοεις οτι εχει προβλημα με το κολαρο?
δεν του αρεση να το φοράει.Στην αρχή έβρισκε τρόπο και το έβγαζε μετά το έσφιξα λίγο κ του δημιούργησε πρόβλημα στην τρίχα,οπότε του το έβγαλα εντελώς. δεν ξέρω μπορεί να φτεει και το κολάρω.

panos chow

Well-Known Member
21 Φεβρουαρίου 2011
575
27
πολυ ωραιος ...του εχεις κοψει τα αυτακια ε? για πες κιλα υψος κλπ