Ποιες εντολές εκτελεί ο σκυλος σας;

ASBT

Well-Known Member
1 Απριλίου 2011
180
2
Για ποιο λογο οι εντολες στα γερμανικα?
Γιατι καμια φορα μπορει να μ ξεφυγει στα ελληνικα και να δωσω 2 εντολες ταυτογχρονα π.χ "κατσε"-"κατω"

Με τα γερμανικα δεν το παθαινεις αυτο..

io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς...:cool::D:D

Ειμαστε πολλοι αλλα ειμαστε σκορπιοι (σκορπισμενοι οχι το ζωδιο)
Σημασια εχει να μπορεις να ζησεις αρμονικα με τον σκυλο και οχι ο αριθμος των εντολων που εκτελει (παντα ή σχεδον παντα)

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Καλές οι εντολές... αλλά καμια σαν το "Σε βλέπω"....
Από τότε που αρχισα το "Σε βλέπω" εχω κόψει το μη.... εκει που ετοιμάζεται να την κάνει τη μακακια της, μόλις πω "σε βλέπωωωω", κοκκαλώνει και παριστάνει ότι βλέπει τηλεοραση...

vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Κι εμενα καμια φορα θα ακουσει καλυτερα αν της κανω νοημα. Πχ απο το ξαπλα οταν της ξαναπω κατσε αυθορμυτα κανω και το χερι μου προς τα πανω και εχω παρατηρησει οτι εκτελει πιο σφαιρα, οποτε καμια φορα δεν λεω την εντολη. Στα πιο πολλα τις εχω μαθει και με το χερι αλλα το κατσε το ακουει και λεκτικα και με κινηση χεριου, το ιδιο και το ξαπλα, το ιδιο και το κοντα. Απλα πιστευω ειναι πιο καλο να μαθει να ακουει κι ολας. Απο την αλλη το καλο ειναι οτι ο σκυλος σου ακουει μονο εσενα :D
Μετά απο παρότρυνση του εκπαιδευτή έμαθε ο σκύλος και στα νεύματα.
Λοιπόν ο δικός μου ξέρει (άλλα τα εκτελεί πάντα και άλλα όχι όταν υπάρχουν αντιπερισπασμοί):

Κάτω
Ξάπλα
Μείνε(στο ξάπλα)
Σήκω
Στάσου(όρθιος)
Πάμε(Μετά το στάσου, το χρησιμοποιώ κυρίως στα φανάρια)
Ελεύθερος
Μαζί/δίπλα
Έλα(Με έχει δυσκολέψει περισσότερο απο όλα, ενώ γενικά το ακούει, όταν είναι με άλλα σκυλιά...)
Φέρτο
Άστο
Τέρμα(όταν θέλω να σταματήσω το παιχνίδι)
Μη

haviharakennel

Well-Known Member
20 Δεκεμβρίου 2012
2.581
5.770
Θεσ/νίκη
Σημασια εχει να μπορεις να ζησεις αρμονικα με τον σκυλο και οχι ο αριθμος των εντολων που εκτελει (παντα ή σχεδον παντα)
Για μένα το να μαθαίνει το σκυλί καινούριες εντολές (και ας είναι και χαζές) είναι ένας τρόπος πνευματικής εξάσκησης του σκύλου. Όπως και η εκτέλεση αυτών που ήδη ξέρει - πρέπει να σκεφτεί, να θυμηθεί την κάθε εντολή, αρα εξασκει το μυαλό του. Το κάνουμε συχνά στις βόλτες αλλά έχουμε και καθιερωμένη ώρα καθημερηνά μεσα στο σπίτι. Δεν φαντάζεστε τι χαρές κάνει όταν βλέπει να παίρνω το κλίκερ στο χέρι, το προτιμάει από το να φέρνει το μπαλάκι :)

io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
Δεν διαφωνω μαζι σου.
Το σχολιο πηγαινε στον Τακη επειδη εγραψε οτι νοιωθει ασχημα που η δικια του δεν εχει μαθει τιποτα συγκριτικα με τα αλλα σκυλακια του φορουμ.
Και τα δικα μου βασικες εντολες για να ζουμε αρμονικα εχουν μαθει και οχι απο ελλειψη διαθεσης δικης μου και δεν αισθανομαι ασχημα για αυτο.
Οση διαθεση και αν εχει ο ιδιοκτητης ο σκυλος πολλες φορες θα του "δειξει" μεχρι που μπορει ή θελει να φτασει.
Η Baroque ειναι 7+ χρονων (αγνωστη η κανονικη της ηλικια μπορει να ειναι και 9) και καναμε αγωνα για να μαθει βασικες εντολες. Εξου και οι προτασεις αντι λεξεων ως εντολες γιατι με κοφτες εντολες παγωνει και δεν κουναει ουτε βλεφαρο.

mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Για ποιο λογο οι εντολες στα γερμανικα?
Λένε ότι τα γερμανικά είναι η "γλώσσα" του σκύλου. Ίσως επειδή έχει πολύ κοφτές και έντονες λέξεις.

Κατά τα άλλα, νομίζω πως είναι καθαρά πρακτικό το θέμα καθώς άλλο να του πεις εσύ ζιτς (μια άγνωστη λέξη) και να κάτσει κι άλλο να του λέει ο καθένας στα ελληνικά κι αυτό να εκτελεί.

Annouko

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2011
1.197
9
Θεσσαλονικη
Λένε ότι τα γερμανικά είναι η "γλώσσα" του σκύλου. Ίσως επειδή έχει πολύ κοφτές και έντονες λέξεις.

Κατά τα άλλα, νομίζω πως είναι καθαρά πρακτικό το θέμα καθώς άλλο να του πεις εσύ ζιτς (μια άγνωστη λέξη) και να κάτσει κι άλλο να του λέει ο καθένας στα ελληνικά κι αυτό να εκτελεί.
Η δικη μας (επειδη ειναι λιγο ξεροκεφαλη) αν της πει αλλος κατσε τον κοιταει λες κ της μιλαει γερμανικα!
Δεν εκτελει παρα μονο αν πει κ καποιος απο μας κ παλι με την 2η γιατι συνεχιζει να κοιταζει ολη απορια τον "ποιος εισαι εσυ που θα μου πεις κατσε" ?!

Ειναι αληθεια πως δεν προσπαθησαμε να της το αλλαξουμε γιατι δεν βλεπουμε το λογο.

Τωρα αν της μαθει γερμανικα (ο μεγαλος ξερει καλυτερα απο τον μικρο) θα πρεπει να μου μαθουν κ μενα.

Ν'αρχισουμε τα ιταλικα ή τα αγγλικα, το σκυλι θα νομισει οτι το "χασαμε" κ οι γειτονες θα λενε: Α ρε τις ψωναρες!

Δλδ ρωσσικα πιο πολυ θα το δεχοντουσαν στη γειτονια (λογω φυλης του σκυλου) αλλα δεν ξερει κανεις μας.
Αν κ ξερω μια λεξη αλλα δεν ξερω τι θα πει ;)
(Ναι ειναι μικρη η πολη μας κ εχουμε γειτονιά)

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Αυτό το θέμα με κάνει να νοιώθω άσχημα... σχεδόν τίποτα δεν έχει μάθει η χαμένη η δικιά μου, μπροστά στα άλλα σκυλάκια του φόρουμ...:(
Ελα να κάνουμε παρέα, takisft!!
και γω και γω!
...Η καλύτερη όμως είναι το "ΟΥΤΕ να τολμήσεις να το διανοηθείς", όταν διασταυρωνόμαστε με γάτα και θέλει η καλή μου η Ρούνη να την κάνει λουρίδες!
Τάκη πόσο ταιριάζουν τα σκυλιά μας.....
Tάκη, Αλίκη μην νοιώθετε μοναξιά. :p
Από εντολές άλλο τίποτα, το θέμα είναι κατά πόσον τις εκτελούν όταν υπάρχουν πολλοί αντιπερισπασμοί.
Είμαστε δυο, είμαστε τρεις, είμαστε χίλιοι δεκατρείς...:cool::D:D
Και ακόμα χειρότερα...

Οταν αρχίζω τις ιδιαίτερα "ανθρωπομορφικές" εντολές, του τύπου:
- "Τι κάνεις εκείιιι?"
- "Σε βλέπω!"
- "Θα σου σπάσω το κεφάλι!!"
- "Θα σου φάω το λαρύγγι!!!"

Να φανταστείς ότι ήρθαν κάποιοι νέοι ένοικοι στην πολυκατοικία μας και συναντηθήκαμε στον κήπο (όταν ήμασταν μαζί με τα σκυλιά) και με ρώτησαν με νόημα: "άααα, εσείς είστε στο πάνω - απέναντι διαμέρισμα!"...:rolleyes:

Και τους απάντησα: "παρακαλώ, όταν ακούτε τις ανωτέρω φράσεις, μη νομίζετε ότι κακοποιώ τη γυναίκα μου, ή ότι δέρνω τα παιδιά μου"...:nono:

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com

τα γερμανικα η αγγλικα η αλαμπουρνεζικα χρησιμοποιουντε για να μην καιγονται οι εντολες επειδη στα ελληνικα ειναι λεξεις τις καθημερινοτητας.

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
τα γερμανικα η αγγλικα η αλαμπουρνεζικα χρησιμοποιουντε για να μην καιγονται οι εντολες επειδη στα ελληνικα ειναι λεξεις τις καθημερινοτητας.
οι Γερμανοί οι Άγγλοι και οι Αλαμπουρνέζοι χρησιμοποιούν ελληνικά δηλαδή?

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
αγωνιστικα
ζιτς
πλατς
φους
στει
χιαρ
ρεβιρ
τρανσπορτ
ζουχ
μπρινγκ
χοπ
αους
πακ
οκ
φοραους

βασικα
κατσε
ξαπλα
στο κρεβατι σου
αστο
φερτο
ελα η μωρο
που ειναι?
πηδα(επιτοπου αλμα)
πανω(ανεβα)

διαφορα
γκαρντ(οτι κανει στο φους αλλα αναμεσε απο τα ποδια μου.
ριμπαουντ(φρισμπι)
τοπ(φρισμπι)
πισω(κανει βηματα προς τα πισω)
στροφη(γυρω απο τον εαυτο της)
σειβ(για τη θαλασσα,για διασωση,θελει δουλεια ακομα).
ηρεμα(προχωρα οπου θες αλλα μη τραβας)
μαζι(διπλα στο ποδι,αλλα οχι φους).

σιγουρα ξεχναω..

emmanef

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
55
1
Ωρωπός
σε τι ηλικία τα έχει μάθει αυτά? Ανυπομονώ και εγώ να αρχίσω να της μαθαίνω! :) Ακόμα είναι μικρή όμως, μόνο το κάτσε και το άστο έχουμε μάθει. :)
Αν ξεκινήσεις εκπαίδευση με κλίκερ/θετική ποτέ δεν είναι πολύ μικρή. Μαθαίνουν από 2 μηνών. Έχεις δει το κανάλι της kikopup στο youtube;

Για μένα το να μαθαίνει το σκυλί καινούριες εντολές (και ας είναι και χαζές) είναι ένας τρόπος πνευματικής εξάσκησης του σκύλου. Όπως και η εκτέλεση αυτών που ήδη ξέρει - πρέπει να σκεφτεί, να θυμηθεί την κάθε εντολή, αρα εξασκει το μυαλό του. Το κάνουμε συχνά στις βόλτες αλλά έχουμε και καθιερωμένη ώρα καθημερηνά μεσα στο σπίτι. Δεν φαντάζεστε τι χαρές κάνει όταν βλέπει να παίρνω το κλίκερ στο χέρι, το προτιμάει από το να φέρνει το μπαλάκι :)
Συμφωνώ απόλυτα. Η εκμάθηση τρικ/εντολών δεν είναι μόνο για το τι μαθαίνει, αλλά ενισχύει τη σχέση μας με το σκύλο μας αφού διασκεδάζουμε μαζί (και πρέπει να είναι διασκέδαση και όχι βαρετό μάθημα). Επίσης εξασκεί το μυαλό τους και γίνονται πιο σκεπτόμενα όντα.
Και μένα κάνουν σαν χαζά όταν κάνουμε "μάθημα"-παιχνίδι. Η Πεπίτα σαρώνει τα πάντα με την ουρά της, η Ζέλντα σε κοιτάει στα μάτια και λέει "τι θα παίξουμε" και ο Χοσέ, ο πιο κουλ, περιμένει σαν κύριος να δει πιο θα είναι το παιχνίδι.

Επί του θέματος, με κλίκερ ο Χοσέ και Πεπίτα πατάνε έναν διακόπτη στον κήπο για τα φώτα με την εντολή "το φως", αλλά πρέπει να είμαι δίπλα στο διακόπτη. Επίσης η Πεπίτα κάνει την μισο-πεθαμένη, όχι πάντα με επιτυχία, όλα ακουμπάνε τη μύτη τους στο χέρι μου χωρίς εντολή (μου δείχνει πόσο focused είναι, είναι ένας τρόπος να τα οδηγήσεις στη θέση που θέλεις και ένας τρόπος να κάνουν κάτι για να πάρουν μεζέ).
Δεν έχουμε μείνε, μόνο κάτσε. Το κάτσε σημαίνει κάτσε και μείνε μέχρι να σου πω.
Η Ζέλντα ξέρει το get it [πάρτο] (για φαί ή παιχνίδι) και το φέρτο (για παιχνίδι, πουλιά, κ.λπ.).
Όλα αυτά χωρίς εκπαιδευτή. Με διάβασμα, βιντεάκια στο youtube και ένα online σεμινάριο εκπαίδευσης σκύλων από εξωτερικό.

emmanef

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
55
1
Ωρωπός
Φανταστικό το πόσα μπορούν να μάθουν!
Δυστυχώς δεν ξέρω πως να του μάθω εντολές, με ποιον τρόπο να συνδέει τη λέξη με την πράξη...
Έχω δοκιμάσει να του μάθω αλλά δεν μαθαίνει! Δεν μπορώ να του δώσω να καταλάβει τι θέλω να κάνει...
Ψάξε και εσύ την εκπαίδευση με κλίκερ. Με το κλίκερ, με προσεγγίσεις προς την τελική συμπεριφορά του μαθαίνεις να σκέφτεται. Είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσεις τι θέλεις στο σκύλο σου και είναι και πολύ διασκεδαστικό. Στη συμπεριφορά δίνεις όνομα μόνο όταν είσαι 100% ευχαριστημένος ότι αυτό θέλεις να βλέπεις όταν δίνεις την εντολή.

mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29

Αυτό εννοώ superaligator

mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Α α καλά τώρα που βλέπω τις εντολές του σκύλου σου, δε μου φαίνεται να ξέρει πολλά το δικό μου βόδι..

mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.117
1.391
όλες τις παρακάτω τις ξέρουμε τις δουλεύουμε και ελπίζουμε μια μέρα να τις εκτελούμε και στο 100 % προς το παρών ονειρευόμαστε... [-o<[-o<[-o<
προς το παρών εκτελεί σχεδόν 8/10 χωρίς αντιπερισπασμούς... :p

κάτσε
κάτω
ξάπλωσε - στο κάτω πλαγιάζει λεκάνη
ξάπλα - ξαπλώνει τελείως στο πλάι
up - επανέρχεται από τις προηγούμενες θέσεις στο κάτσε
πήγαινε πίσω
στάσου
έλα - έρχεται ακη κάθεται μπροστά μου
έλα από εδώ - έρχεται προς το μέρος μου
έλα * σταματα στην μέση της διαδρομής με κάτσε η κάτω - αναλόγως τι του δείξω να εκτελέσει
πάμε
κοντά
αργά
γρήγορα
πήγαινε βόλτα - να κατουρήσει μυρίσει ktlp
stand - αν σταθεί όρθιος
διπλα - να έρθει ακη αν κάτσει διπλα στο αριστερό μου πόδι
ήρεμα
θέση σου
βρες το
πιαστώ
φερτό