Σε διάστημα 10 ετών, απο 1932 εως 1942, ένα αυστηρά ελεγχόμενο πείραμα έλαβε χώρο με 900 γάτες. Ο Francis Pottenger Jr.M.D., ιδρυτής του νοσοκομείου Francis M Pottenger, Jr. Hospital, απέδειξε την σημαντικότητα της ωμής διατροφής στα ζώα. Το πείραμα έγινε με την επίβλεψει διάφορων ιατρών, παθολογικά και χημικά ευρήματα εξεταστήκανε απο πολλους, Ένας απο αυτούς ήταν ο Alvin G.Foord, M.D., πανεπιστημιακός παθολόγος στο University of Southern California και παθολογίας στο Huntington Memorial Hospital στη Pasadena.
Ο Dr.Pottenger βρήκε μια χαοτική διαφορά στην υγεία των ζώων που τρέφονταν με μαγιρευτό και ωμά. Τα γατιά που τρώγανε ωμά ήταν άριστα στα θέματα υγείας. Η αναπαραγωγή ήταν εύκολη, και τα γατιά ήταν ομοιόμορφα σε μέγεθος και σθένος. Τα γατιά που τρέφονταν με επεξεργασμένη δεν έδειχναν ιδιαίτερο πρόβλημα έως την τρίτη γενιά όπου η αναπαραγωγή ήταν δύσκολη. Τα γατιά πάσχανε απο προβλήματα συμπεριφοράς, αλλεργείες, δερματικά προβλήματα, παράσιτα, σκελετικές παραμορφώσεις, δισλειτουργεία οργάνων και φλεγμονή του νευρικού συστήματος.
Όταν η πρώτη και δεύτερη γενιά γατών με μαγειρευτή τροφή άλλαξε με ωμή, χρειάστηκε τέσσερεις γεννιές για να επαναφέρει την υγεία τους απο τα προβλήματα της επεξεργασμένης. Το πείραμα έδειξε ότι αν μια θυλικιά γάτα έτρωγε έστω για 12-18 μήνες επεξεργασμένη τροφή ήταν ανύμπορη να γεννήσει κανονικά γατιά (ο Dr.Pottenger γράφει στην αναφορά του ότι με τον όρο "κανονικά" εννοεί χωρίς προβλήματα υγείας όπως πχ Παράσιτα ή αλλεργείες). Όταν όμως τα γατιά ξεκίνησαν ωμή διατροφή η δεύτερη γενιά δεν έδειξε κανένα απο τα προβλήματα.
Συνολικά η γάτες ήταν σε πέντε ομάδες. Δύο ακολουθούσαν ωμή διατροφή και τρεις επεξεργασμένη. Βάση των στοιχίων του πειράματος η πρώτη γενιά και των τριών ομάδων επεξεργασμένης τροφής είχαν προβλήματα υγείας και αρρώστιες προς το τέλος της ζωής τους. Η δεύτερη γενιά και των τριών ομάδων επεξεργασμένης τροφής άρχισε να δείχνει τα ίδια συμπτώματα απο το μέσο ζωής τους. Η τρίτη γενιά και των τριών ομάδων επεξεργασμένης τροφής πλεον γεννιόταν με αυτά τα συμπτώματα και ήταν πιο ευάλωτα στα θέματα υγείας. Όσο για της δύο ομάδες που ακολουθούσαν την ωμή διατροφή, καμιά διαφορά δεν προέκυψε μεταξύ γενεών. Η διάρκεια ζωής της τέταρτης γενιάς των ζώων που ακολουθούσαν επεξεργασμένη και ωμή διατροφή ήταν χαοτική.
Ο Dr.Pottenger βρήκε μια χαοτική διαφορά στην υγεία των ζώων που τρέφονταν με μαγιρευτό και ωμά. Τα γατιά που τρώγανε ωμά ήταν άριστα στα θέματα υγείας. Η αναπαραγωγή ήταν εύκολη, και τα γατιά ήταν ομοιόμορφα σε μέγεθος και σθένος. Τα γατιά που τρέφονταν με επεξεργασμένη δεν έδειχναν ιδιαίτερο πρόβλημα έως την τρίτη γενιά όπου η αναπαραγωγή ήταν δύσκολη. Τα γατιά πάσχανε απο προβλήματα συμπεριφοράς, αλλεργείες, δερματικά προβλήματα, παράσιτα, σκελετικές παραμορφώσεις, δισλειτουργεία οργάνων και φλεγμονή του νευρικού συστήματος.
Όταν η πρώτη και δεύτερη γενιά γατών με μαγειρευτή τροφή άλλαξε με ωμή, χρειάστηκε τέσσερεις γεννιές για να επαναφέρει την υγεία τους απο τα προβλήματα της επεξεργασμένης. Το πείραμα έδειξε ότι αν μια θυλικιά γάτα έτρωγε έστω για 12-18 μήνες επεξεργασμένη τροφή ήταν ανύμπορη να γεννήσει κανονικά γατιά (ο Dr.Pottenger γράφει στην αναφορά του ότι με τον όρο "κανονικά" εννοεί χωρίς προβλήματα υγείας όπως πχ Παράσιτα ή αλλεργείες). Όταν όμως τα γατιά ξεκίνησαν ωμή διατροφή η δεύτερη γενιά δεν έδειξε κανένα απο τα προβλήματα.
Συνολικά η γάτες ήταν σε πέντε ομάδες. Δύο ακολουθούσαν ωμή διατροφή και τρεις επεξεργασμένη. Βάση των στοιχίων του πειράματος η πρώτη γενιά και των τριών ομάδων επεξεργασμένης τροφής είχαν προβλήματα υγείας και αρρώστιες προς το τέλος της ζωής τους. Η δεύτερη γενιά και των τριών ομάδων επεξεργασμένης τροφής άρχισε να δείχνει τα ίδια συμπτώματα απο το μέσο ζωής τους. Η τρίτη γενιά και των τριών ομάδων επεξεργασμένης τροφής πλεον γεννιόταν με αυτά τα συμπτώματα και ήταν πιο ευάλωτα στα θέματα υγείας. Όσο για της δύο ομάδες που ακολουθούσαν την ωμή διατροφή, καμιά διαφορά δεν προέκυψε μεταξύ γενεών. Η διάρκεια ζωής της τέταρτης γενιάς των ζώων που ακολουθούσαν επεξεργασμένη και ωμή διατροφή ήταν χαοτική.