Παρουσιάζοντας νέο αίμα σε καθαρές γραμμές

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Ο σκύλος Δαλματίας έχει ποσοστό δυσπλασία ισχύων 4.6%, ποστοστό αρκετά χαμηλό σε σχέση με άλλες φυλές. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν κρούσματα αθρίτιδας και το 10.4% έχουν πρόβλημα με θυρεοειδή. Το 70% μόνο έχει καλή ακοή. Απο το Αμερικάνικο club Δαλματίας έρευνα δείχνει πως ζούνε 9.9-11.55χρόνια μέσο όρο. Τα παραπάνω όμως δεν είναι αυτά που πονάνε τον Δαλματια.
Το κύριο πρόβλημα που έχει ο Δαλματίας είναι με το ουρικό οξύ. Το σικώτι δεν μπορεί να το διασπάσει οπότε προκαλούνται πέτρες στα νεφρά. Ο Δαλματίας είναι απο τους πιο δύσκολους στο τάισμα σκυλιά μιας και η διατροφή του πρέπει να είναι πολύ συγκεκριμένη. Το θέμα είναι ότι στην γονιδιακή οικογένεια του Δαλματία δεν υπάρχει το ένζυμο το οποίο βοηθά στην διάσπαση του οξύ. Αυτό σημαίνει ότι και να πάρεις κουτάβι απο γονείς οι οποίοι δεν έχουν παρουσιάσει αυτό το πρόβλημα το κουτάβι συνεχίζει να μη έχει το κατάλληλο ένζυμο. Ακόμα και με επιλεκτική εκτροφή, ακόμα και να διαλέγουμε τα καλύτερα δείγματα σκύλων δεν βελτιώνουμε την φυλή γιατί ζευγαρώνουμε σκυλιά τα οποία δεν έχουν αυτό το στοιχεία στα αίματα τους.
Το 1973 ο Robert Schaible εκτροφέας Δαλματίων και γενετιστής αποφάσησει να παρουσιάσει αυτό το ένζυμο στον Δαλματία. Αυτό το έκανε παρουσιάζοντας αίματα απο διαφορετική οικογένεια. Το σκυλί που επέλεξε ήταν ένα Αγγλικό Πόιντερ
Τα πρώτα κουτάβια δεν έμοιζαν με Δαλματίας αλλά η πέμπτη γεννιά μοιάζανε τόσο με Δαλματίας που το AKC καταχώρησε δύο απο τα σκυλιά του ως καθαρόαιμα Δαλματίας.
Αυτή την στιγμή τα σκυλιά με αίματα του Rob Schaible εχουν κανονικό ουρικό μεταβολισμό και ακοή. Το σκυλί με όνομα Fiacre's First and Foremost είναι 15γεννιά σκύλου διασταύρωσης με Αγγλικό Πόιντερ με πολλές διακρίσεις στην Αγγλία, παρόλου που εκτροφείς καθαρόαιμων στην Αγγλία δεν συμφωνούν και εγκρίνουν να συμμετάσχoυν σκυλιά με αλλοιωμένη γραμμή Δαλματίας.
Αν ακολουθούσε κάποιος την ίδια μέθοδο με άλλες φυλές πως θα σας φαινόνταν?

Robert Schaibel
bobdaisysm.jpg

F7 Δαλματίας "Helen" και F9 Δαλματίας "Snowdots Swiss Forrest"
nash_image2.jpgnash_image3.jpg

Ch. Fiacre’s First and Foremost
LUA-Dalmatian-fiona-totaldog-1102.jpgLUA-Dalmatian-Fiona-Crufts13.jpg

tsimakgr

Well-Known Member
30 Απριλίου 2011
572
9
Athens
Αν ακολουθούσε κάποιος την ίδια μέθοδο με άλλες φυλές πως θα σας φαινόνταν?
Είμαι Υπέρ αυτής της λογικής....
Αν ήθελα να τα ταξινομήσω θα έλεγα πρώτα υγεία, μετά χαρακτήρας και τελευταίο μορφολογία.....

Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Η πρώτη σκέψη που μου έρχεται....πού θα πηγαίνουν τα κουτάβια των πρώτων γενεών που δεν θα έχουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά? :rolleyes:

Kimon

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2012
284
0
Δυστυχώς το ότι υπάρχουν άνθρωποι (?) οι οποίοι αρνούνται να ακολουθήσουν τέτοιες μεθόδους -όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος- ώστε να εξαλειφθούν σοβαρά προβλήματα υγείας σε διάφορες φυλές είναι ένας από τους λόγους που διαιωνίζονται ή αυξάνονται οι κληρονομικές παθήσεις.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Επιθυμητά χαρακτηριστικά...?
Εδώ εκτρέφουν Δαλματίες που δεν μπορούν να ουρήσουν φυσιολογικα.
Εκτρέφουν σκυλιά τα οποία δεν μπορούν να γεννήσουν σαν φυσιολογικά.
Εκτρέφουν σκυλιά που δεν μπορούν να κάνουν το βασικό της ζωής... να αναπνέυσουν.
Αυτά τι τα κάνουν?

Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Τα πουλάνε για καθαρόαιμα.
Τα φαινοτυπικά ημίαιμα που θα προκύψουν ποιος θα τα θέλει?

golden boy

Well-Known Member
12 Σεπτεμβρίου 2010
805
93
Hell
Πολυ ωραια θεμα!
Προσωπικα (αφου ζητας αποψεις),μου φαινεται σωστο και πανω απ'ολα ηθικο.
Ποιος ο λογος να συνεχισεις να εκτρεφεις σκυλια με τοσα προβληματα ,αφου μπορεις να βελτιωσεις την κατασταση? Αυτο αλλωστε δεν ειναι και ενας βασικος στοχος των εκτροφεων? Δεν νομιζω πως η μορφολογια πρεπει να μπαινει πανω απο την υγεια,αλλα και εκ του αποτελεσματος οπως ανεφερεται και στο αρθρο που παρεθεσες,δεν υστερουν πλεον σε μορφολογια τα σκυλια του και λογικα με τον καιρο θα βελτιωθουν κι αλλο.

ghost girl

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2007
1.073
185
το έχω δίπορτο...
απο την αρχη αν το παρουμε οι περισσοτερες φυλες εχουν δημιουργηθει με πολυυυυυ inbreeding (ενδογαμια) για την σταθεροποιηση τους. η τακτικη ακολουθειται ευρεως απο παντα και εχει φερει την καθαροαιμια σε αδιεξοδα καποιες φορες. πειτε μου ποσοι ελεγχουν τον COI των σκυλων που θα βγαλουν...

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Τα πουλάνε για καθαρόαιμα.
Γιατί μου το θύμισες αυτό τώρα.
Όλα για τα λεφτά γίνονται τελικά :D

Lara_kouklara said:
Τα φαινοτυπικά ημίαιμα που θα προκύψουν ποιος θα τα θέλει?
Θα τα δώσουν σε όποιους έχουν χάσει σκύλο απο κληρονομική ασθένεια.
Αν μου χτύπαγαν την πόρτα εκτροφείς/γενετιστές και μου λέγανε...
"Κύριε Βασίλης, μάθαμε ότι είχατε ένα Boxer που πέθανε απο καρδια. Ορίστε το χρονοδιάγραμμα μας και το πρόγραμμα μας. Έχουμε σκοπό σε μερικά χρόνια να δημιουργήσουμε ένα Boxer το οποίο δεν θα έχει προβλήματα, θα είναι αναγνωρισμένο και θα είναι βελτιωμένο σε όλους τους τομείς. Θα σας ήταν πρόβλημα να φιλοξενήσετε ένα σκύλο απο τα πρώτα στάδια της εκτροφής και ας μη είναι άριστο παράδειγμα Boxer?"
 Δεν ξέρω αν θα έλεγα όχι...

Last edited:

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Δείκτη συγγένειας ειναι το COI.
Ειναι πλεον τόσο κλειστές οι γραμμες που αυτός ο δείκτης είναι σχεδόν πάντα πάνω απο το επιτρεπτό όριο.

Louna mou

Well-Known Member
3 Δεκεμβρίου 2010
1.966
5
Πειραιάς
Δεν καταλαβαίνω απο την στιγμή που υπάρχουν τόσες ράτσες γιατί να συνεχίζουν να εκτρέφουν μια που έχει προβλήματα ... δεν υπάρχει λόγος .
Όποιο χαρακτηριστικό έχουν τα Δαλματίας σίγουρα θα υπάρχει και σε μια άλλη ράτσα .

ghost girl

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2007
1.073
185
το έχω δίπορτο...
γιατι ο σκυλος απο καποιο σημειο και επειτα εκτος απο τα κατεξοχην καθηκοντα του (προστασια, κυνηγι, βοσκη κοπαδιων, συντροφια, συνοδεια κλπ κλπ) αρχισε να εκπληρωνει και τη ματαιοδοξια του ανθρωπου... και χωρις να παραπονιεται παρακαλω!

christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
Και εγώ συμφωνώ με αυτό που αναφέρει ο bigbilly!
Εξάλου είναι κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν σε αρκετές φυλές.
Για παράδειγμα τα σημερινά Rough Collie έχουν αίματα από irish setter και από Borzoi

panos chow

Well-Known Member
21 Φεβρουαρίου 2011
575
27
αυτο εχει ξαναγινει στο παρελθον και αφου ειναι για καλο σκοπο νομιζω οτι πρεπει να γινεται
δεν υπαρχει λογος να διαιωνιζουμε τετοιες καταστασεις