Ούτε τουαλέτα δεν μπορω να πάω χωρις να έρθει!HELP

djnoizeteck

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
63
0
Thessaloniki
www.facebook.com
Το 2 μηνών χάσκι μου...θυλικο!

Πραγματικα δεν ξερω τι γινετε! Μεχρι τουαλετα να παω και να κλεισω την πορτα θα αρχισει να κλαιει και να κραβγαζει(η οπως το λενε τελοσπαντων αυτο που κανουν οι λυκοι) και μολις βρω εξω κατεθειαν σταματαει... Επισης οπου και να παω με ακολουθει ακομα και οταν κοιματε και ξυπναει επειδη π.χ. ακουγετε η καρεκλα που σπροχνω και με βλεπει που παω μεσα κατεθειαν σηκονετε και ερχετε απο πισω μου....

Δεν παει να το φοναζει η μανα μου,ο αδερφος μου,ο πατερας μου...αν εγω ειμαι στο δωματιο το πολυ πολυ να βγει για 1 λεπτο και μετα να ερθει ξανα σαν βδελα πανω μου!

Πειτε μου κατι να κανω ωστε να πηγαινει λιγο και στα αλλα μελη της οικογενειας ενω δεν ειμαι εγω διπλα τους!

Να αναφερω επισης οτι οταν φευγω για καμια - 2 ωρες απο το σπιτι και το αφηνω με τον αδερφο και τους γονεις μου με λενε οτι πολυ λιγο κλαιει στην αρχη αλλα μετα τιποτα καθετε και παιζει μαζι τους και μετα κοιματε (στο δωματιο μου παλι οπου εκει ειναι και το ''κρεβατακι'' του)

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Έλα μωρέ.... σ' αγαπάει!!!!

Σοβαρά τώρα...!! Έχε υπόψιν σου πως το σκυλάκι είναι ακόμη κουτάβι και το έστικτό του του λέει να μην χάσει από τα μάτια του την οικογένειά του, εσένα δηλ. Επίσης (αν κάνω λάθος με διορθώνουν οι γνώστες) τα husky αναπτύσσουν ιδιαίτερες σχέσεις και αδυναμίες, αν και τώρα που το ξανασκεφτομαι όλα τα κουτάβια σε αυτή την ηλικία κάπως έτσι κάνουν...

Το ότι κλαίει λίγο όταν φεύγεις είναι καλό αλλά πρέπει να γίνει καλύτερο. Ξεκίνα ασκήσεις για να αποκλείσεις το άγχος αποχωρισμού και να μάθει ότι και όταν φεύγεις δεν τρέχει κάτι.

TIP: Μην βγαίνει την ώρα που ουρλιάζει (αυτό που κάνουν οι λύκοι ;) ) από το μπάνιο ή από όπου αλλού κι αν είσαι γιατί συνδιαζει ότι όσο πιο πολύ κλαίει τόσο πιο γρήγορα θα "βρεις το δρόμο σου να γυρίσεις πίσω" (από την ξενιτιά ένα πράγμα :D )

Hopsi

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2010
1.182
1
εξωτική Αθήνα
εμενα πάντως είναι 1, 5 ετών κ 4 και έρχονται όπου παω μέσα στο σπίτι ακόμα χι χι! Όταν φεύγω όμως δεν κλαίνε. Ροχαλιζουν. Έλα μωρέ μου, σε αγαπάει. Αν όμως δεν το θές, ίσως βοηθούσε να έβγαζες το κρεβάτι του από το δωματίο σου. Λογικό μου φαίνεται να έχει δεθεί με εσένα αφού κοιμάται στο δωματίο σου.σε αγαπάει μωρέ μου το κοριτσάκι σου..

Cisse

Well-Known Member
27 Οκτωβρίου 2010
842
0
Athenes - Ag.Paraskevh
Κ εμενα το εκανε κ τα περισσοτερα το κανουν η αδιαφορια σε τετοιες καταστασεις νομιζω ειναι οτι καλυτερο, βγες απο το μπανιο μην του δβσεις καθολου σημασια κ αρχισε να κανεις βολτες μολις τον δεις κ ηρεμει λιγο αραξε και παιξε σε λιγο μαζι του!! Οταν μεγαλωσει θα το κοψει(προσωπικη μου γνωμη) αμα το κανεις σωστα!!

Να σου πω ακομα οτι εγω κοιμαμαι μαζι του πανω στο κρεβατι οποτε δεν ξερω κατα ποσο μετραει αυτο "βαλε ορια στο σκυλο να μην κοιματε μαζι σου" οταν δεν θελω να κοιματε μαζι μου κοιματε απο κατω χωρις να κλαιει οταν κλαει ξερει οτι του επιτρεπετε να ανεβει κ κατα καποιο τροπο με φωναζει να τον ακουσω για να τον ανεβασω!!

Last edited:

Hopsi

Well-Known Member
9 Φεβρουαρίου 2010
1.182
1
εξωτική Αθήνα
εγώ πρότεινα να κοιμάται σε άλλο χώρο για να δεθεί και με τα υπόλοιπα μέλη. Οχι για θέμα ορίων. Μου φαίνεται λογικό να νιώθει το κορίτσι το όμορφο αδυναμία στον φιλο μας εδώ για πολλούς λόγους μα ίσως βοηθούσε να μην κοιμάται στο δωματίο η μικρή. Αυτό :)

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Μια ωραία σχέση ξεκινάει...

Άσε να κάνει ότι αισθάνεται η νεαρά...όπου θέλει ας πάει...και ναι και από πίσω ας έρχεται τι σε πειράζει...

Δώσε αγάπη στην μικρή...

Αδιαφόρησε όταν κλαίει αλλά μην αλλάζεις στάση όταν σε ακολουθεί,πήγαινε εσύ όπου θέλεις και μην την δίνεις σημασία...

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.131
4.809
Kαι κανε υπομονη... τωρα εχεις κουταβακι σε μερικους μηνες θα εχεις γατα :p
Δειξε αδιαφορια οταν κλαιει οπως σου ειπε και ο Stelios ωστε να μην της δημιουργησεις στρες αποχωρισμου.

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
μια χαρα στα λενε τα παιδια....
πιστευω οτι πρεπει να εξακολουθει να κοιμαται στο δωματιο σου (στο κρεβατι της) προσωπικα δεν μου αρεσει να κοιμαται ο σκυλοςμου πανω στο κρεβατι μου αλλα αυτο ειναι προσωπικη μου εκτιμηση....ο σκυλος θελει και ειναι καλο να κοιμαται με την αγελη του....οχι φυσικα οτι δεν μπορει να εκπαιδευτει να κοιμαται σε αλλο δωματιο μονος του, αυτο ομως δεν ειναι το θεμα μας στην περιπτωση σου...
Εισαι ο αρχηγος της, απολαυσε το, να εισαι περηφανος αλλα και γεματος ευθυνες για αυτη σου την σημαντικη ιδιοτητα :)

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Καλημέρα..

Εγω δεν μπορώ να βγω απο το αυτοκίνητο να παρω ενα καφέ... Δεν εχω προσωπικό χώρo αρκετές φορες... αχχαχα.. Αλλα το απολαμβάνω... Ειναι απιστευτη η αγαπη, η αφοσίωση, η στοργή, η σχέση που δημιουργείται...

Σε καλό δρόμο είσαι... Πρόσεξε μόνο, μην το παρακάνεις και παραχαϊδέψεις το κουτάβι... ;)

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Εγώ πάλι που λατρεύω της αγκαλιές με τη μικρή την αφήνω να κοιμάται στο κρεβάτι και ακόμη όταν ήματε και οι τρεις και κοιμόμαστε αν σηκωθώ και πάω σε άλλο δωμάτιο θα σηκωθεί με το βλέμμα το μαχμουριασμένο και το νυσταγμένο να έρθει να συνεχίσει εκεί τον ύπνο της. Ε, τι να κάνουμε μας αγαπάνε και όπως είπαν και πιο πάνω είναι το πιο φυσιολογικό για ένα σκύλο να είναι με την αγέλη του και από την αγέλη με τον αρχηγό του...!!
Φρόντισε το θέμα του άγχους αποχωρισμού ώσττε να μην τρελαίνεται όταν πρέπει να μείνει μόνη της και κατά τα άλλα άστη να σε ακολουθεί κι εσύ κάνε ότι είναι να κάνεις...και ασχολήσου τη στιγμή που εσύ θες.

Απλά να μάθει ότι περνάει το δικό σου όλα, πότε θα φύγεις, πότε θα παίξετε κ.λπ. και μετά άστη να γίνει ο ίσκιος σου τι καλύτερο!!!
Άλλωστε λόγο φυλής θα το απποζητάς αυτό σε λίγο καιρό!!

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
χαχαχα....σωστα!! εχει να πεσει κυνηγι....τα Χασκι τρεχουν τρεχουν τρεχουν και παθαινουν προσωρινες κωφωσεις....:p....
αστειευομαι...μην αγχωθεις, εσυ δουλεψε πολυ το recall..οσο πιο πολυ γινεται...

Lizonion

Member
2 Ιουνίου 2011
16
0
Καλησπέρα!

Είμαι νέα στο φορουμ παρολο που έχω ήδη 2 σκυλακια!
Το πρόβλημα που έχω είναι το ιδιο με του thread-starter με το 2,5 μηνων γιορκσαιρ μου.
Το εχω σχεδον ενα μηνα τωρα και οσο παει χειροτερευει! Δε με αφηνει ουτε εμενα να παω πουθενα, οποτε βγαινω απο το δωματιο μου, οπου εκει τρωει κοιμαται κλπ. οτι κ να κανει σηκωνεται κ με ακολουθει. Και αν τυχον του κλεισω καμμια πορτα στο ενδιαμεσο,πχ αν παω στη τουαλετα η στη κουζινα, κλαιει υπερβολικα και ουρλιαζει επισης!!!

Το θεμα ειναι οτι τωρα που ειμαι μαζι του σπιτι(λογω οτι εχω σχεδον τελειωσει με τις υποχρεωσεις της σχολης και εχω χρονο) δεν υπαρχει τοσο θεμα, αλλα υπαρχει περιπτωση να φυγω στο εξωτερικο για δουλεια σε κανενα μηνα και εκει θα πρεπει αναγκαστηκα να μενει μονο του αρκετες ωρες.

Παρολο που είναι κουταβι μου λενε οτι μπορει να μαθει να μενει μονο του και απο τωρα και ηδη εχει τυχει να το αφησω καποιες μερες ,και στην αρχη εκλαιγε αλλα οταν γυριζα ητανε μια χαρα. Και το προβλημα ειναι οτι οταν κλαιει δεν κλαιει απλα αλλα ουρλιαζει εκκωφαντικα λες και το πνιγουνε!!! ΧΡ :(

Διαβαζω συνεχεια για μεθοδους στο νετ που λενε πως να το μαθετε, πχ να το αφηνω στην αρχη για 2 λεπτα η και δευτερολεπτα και μετα να μπαινω στο δωματιο κ να το επαινω, αλλα αυτο αρχιζει το κλαμα με το που θα αντιληφθει οτι κλεινω την πορτα. Οχι απλα δηλαδη αν περασει καποια ωρα (εστω και 10'') μονο του.

Αγχωνομαι κυριως λογω του οτι αν παω στο εξωτερικο σε σπιτι και θα πρεπει να το αφηνω θα υπαρχει προβλημα και δε θελω ουτε αυτο να υποφερει αλλα ουτε οι γειτονες :/

Αν εχει συμβει σε κανεναν και ξερει πως να το αντιμετωπισει θα ημουν ευγνωμων να με συμβουλευε!!
Ευχαριστω!!

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Καλησπέρα... δυστυχώς υπάρχει θέμα και μεγάλο μάλιστα, όχι με το ότι σε ακολουθεί αλλά με το ότι το κουτάβι σου έτσι όπως πάει θα αναπτύξει το λεγόμενο "άγχος αποχωρισμού", το οποίο είναι δύσκολη κατάσταση και χειροτερεύει αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Το σκυλάκι σου καταρχήν το πήρες πάρα πολύ μικρό (δεν παίρνουμε τα κουτάβια πριν τους 2 μήνες) αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας τώρα. Πρέπει το κουτάβι σου να μάθει ότι πρέπει να μένει μόνο του και πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται αυτή την κατάσταση.
Όσο πιο πολύ το "αφήσεις" να ουρλιάζει τόσο πιο πολύ θα το κάνει γιατί θεωρεί στο μυαλουδάκι του ότι αυτός είναι ο τρόπος να σε κάνει να το βρεις.
Δεδομένου ότι όπως λες αρχίζει αμέσως με το που θα αντιληφθεί ότι η πόρτα κλείνει σου προτείνω να αρχίσεις με ένα crate ή πάρκο. Θα το μάθεις να μένει εκεί αρχικά με την παρουσία σου. Όταν με το καλό το μάθει θα κρύβεσαι απ' το οπτικό του πεδίο για δευτερόλεπτα και θα εμφανίζεσαι πριν προλάβει να κλάψει. Επανάληψη αρκετές φορές και σιγά σιγά θα αυξάνεις το χρόνο που "εξαφανίζεσαι". Με τον τρόπο αυτό θα μπορείς να ξεμακρύνεις από το κουτάβι σου χωρίς να κλείσεις πόρτες αλλά και χωρίς να μπορεί να σε ακολουθήσει.

Όταν με το καλό "το έχετε" με το πάρκο/crate τότε περνάς και στην πόρτα. Μην χαιδεύεις ή κανακεύεις το κουτάβι πριν φύγεις και μην κάνεις τα ίδια όταν έρχεσαι. Φεύγεις και έρχεσαι ψυχρά σαν να είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου και δε ρίχνεις βλέμμα στο μικρό.

Έχε υπόψη σου ότι το κουτάβι σου σκούζει λες και το σφάζουν γιατί όντως περνάει μεγάλο στρες από τον αποχωρισμό σας. Το ότι μαθαίνουμε ένα κουτάβι να μένει μόνο του το κάνουμε πρώτα για το ίδιο γιατί το στρες μπορεί να γίνει εύκολα πανικός και για να γλιτώσει το κουτάβι από αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία και για δεύτερο λόγο για τους γειτονες.

Καθώς μεγαλώνεις το κουτάβι σου να έχεις στο μυαλό σου να φτιάξεις ενα σκύλο με αυτοπεποίθηση και όχι ένα αιώνιο κουτάβι προσκολημένο πάνω σου, κάτι που δεν είναι στη φύση του σκύλου που διάλεξες ούτως ή άλλως. :)

Last edited:

Lizonion

Member
2 Ιουνίου 2011
16
0
Καλησπέρα... δυστυχώς υπάρχει θέμα και μεγάλο μάλιστα, όχι με το ότι σε ακολουθεί αλλά με το ότι το κουτάβι σου έτσι όπως πάει θα αναπτύξει το λεγόμενο "άγχος αποχωρισμού", το οποίο είναι δύσκολη κατάσταση και χειροτερεύει αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Το σκυλάκι σου καταρχήν το πήρες πάρα πολύ μικρό (δεν παίρνουμε τα κουτάβια πριν τους 2 μήνες) αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας τώρα. Πρέπει το κουτάβι σου να μάθει ότι πρέπει να μένει μόνο του και πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται αυτή την κατάσταση.
Όσο πιο πολύ το "αφήσεις" να ουρλιάζει τόσο πιο πολύ θα το κάνει γιατί θεωρεί στο μυαλουδάκι του ότι αυτός είναι ο τρόπος να σε κάνει να το βρεις.
Δεδομένου ότι όπως λες αρχίζει αμέσως με το που θα αντιληφθεί ότι η πόρτα κλείνει σου προτείνω να αρχίσεις με ένα crate ή πάρκο. Θα το μάθεις να μένει εκεί αρχικά με την παρουσία σου. Όταν με το καλό το μάθει θα κρύβεσαι απ' το οπτικό του πεδίο για δευτερόλεπτα και θα εμφανίζεσαι πριν προλάβει να κλάψει. Επανάληψη αρκετές φορές και σιγά σιγά θα αυξάνεις το χρόνο που "εξαφανίζεσαι". Με τον τρόπο αυτό θα μπορείς να ξεμακρύνεις από το κουτάβι σου χωρίς να κλείσεις πόρτες αλλά και χωρίς να μπορεί να σε ακολουθήσει.

Όταν με το καλό "το έχετε" με το πάρκο/crate τότε περνάς και στην πόρτα. Μην χαιδεύεις ή κανακεύεις το κουτάβι πριν φύγεις και μην κάνεις τα ίδια όταν έρχεσαι. Φεύγεις και έρχεσαι ψυχρά σαν να είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα του κόσμου και δε ρίχνεις βλέμμα στο μικρό.

Έχε υπόψη σου ότι το κουτάβι σου σκούζει λες και το σφάζουν γιατί όντως περνάει μεγάλο στρες από τον αποχωρισμό σας. Το ότι μαθαίνουμε ένα κουτάβι να μένει μόνο του το κάνουμε πρώτα για το ίδιο γιατί το στρες μπορεί να γίνει εύκολα πανικός και για να γλιτώσει το κουτάβι από αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία και για δεύτερο λόγο για τους γειτονες.

Καθώς μεγαλώνεις το κουτάβι σου να έχεις στο μυαλό σου να φτιάξεις ενα σκύλο με αυτοπεποίθηση και όχι ένα αιώνιο κουτάβι προσκολημένο πάνω σου, κάτι που δεν είναι στη φύση του σκύλου που διάλεξες ούτως ή άλλως. :)

Ευχαριστω για την απαντηση σου!

Να επισημανω οτι δε το πηρα πριν να γινει 2 μηνων το πηρα οταν ηταν ακριβως 2 μηνων συμφωνα με τον ανθρωπο που μου το δωσε, κ το πηρα 11/5 γι αυτο ειπα οτι ειναι τωρα 2,5 μηνων και το εχω σχεδον 1 μηνα.

Στο θεμα μας τωρα εννοειται πως δε θελω σκυλι προσκολημενο πανω μου και χωρις στρες ->για το δικο του καλο <- οπως ειπα και εγω αλλα και των γειτονων για το λογο οτι αν υπαρξει προβλημα με τους γειτονες αυτο θα δημιουργησει προβλημα και στο σκυλακι ;).

Αντιλαμβανομαι φυσικα οτι οταν σκουζει περναει μεγαλο στρες, και γι αυτο το ανεφερα, και να πω πως το θεμα μου ειναι να το βοηθησω να ξεπερασει αυτη τη κατασταση.

Με τον τροπο που μου λες ποσος καιρος λες να χρειαστει για να μαθει καλα ?
Επισης αν δε χρησιμοποιησω κλουβι/παρκο μπορει να γινει το ιδιο με λουρι πχ? Δηλαδη να ειναι δεμενο με ενα μακρυ λουρι στον χωρο του με το κρεβατι παιχνιδια κλπ ?

Ευχαριστω!

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Δεν είμαι υπέρ του δεσίματος σε τόσο μικρές ηλικίες... το πρώτο πράγμα που θα κάνει με το που θα το δέσεις και θα απομακρυνθείς είναι να αρχίσει να τραβάει και να χτυπιέται να σε ακολουθήσει και είναι πολύ μικρό (και από ηλικία και από μέγεθος) για να δεχθεί την όποια πίεση στο λαιμό του.

Το crate ή το πάρκο θα σου φανεί πολύ χρήσιμο στην μετέπειτα συμβίωσή σας. Όταν θα το αφήνεις μόνο του που θα το αφήνεις...χύμα στο σπίτι? Είναι μωρό ακόμα και οι κίνδυνοι για ένα κουτάβι στο σπίτι μεγάλοι. Εννοείτει ότι δεν θα το δένεις από κάπου και να το αφήνεις μόνο του. Μπορεί εύκολα να τυλίξει το λουρί του και να βρεθεί ξαφνικά με ένα λουρί μισό μέτρο ή ακόμα και να πνιγεί.
Τα Yorkshire είναι terrier δηλ. με ελεύθερη μεταφραση "φωλεοδύτες". Έχουν την τάση να χώνονται και να στριμώχνονται σε στενά σημεία από τα οποία πολλές φορές δεν μπορούν να βγουν. Το λουρί δεν μπορεί να το προστατέψει από αυτό. Επίσης μπορεί να του κάνει ερεθισμούς στο δερματάκι του και να του χαλάσεις στο σημείο εκείνο τα μαλλάκια του.

Εάν το κλουβί δε σου κάνει επειδή σου μοιάζει ότι καταπιέζεται το σκυλά πάρε το πάρκο, αν και εμένα η δικιά μου μετά από λίγο πήδαγε από πάνω (!). Με το λουρί το σκυλί περιορίζεται πολύ περισσότερο.

Συνήθως μέσα σε ένα ΣΚ ή τριήμερο μπορεί να δεις καλά αποτελέσματα, αλλά με τα σκυλιά μας όπως και με εμας "επάναληψις μήτηρ μαθήσεως"

Lizonion

Member
2 Ιουνίου 2011
16
0
ναι δεν εννοουσα να τον δενω οταν θα φευγω πολλες ωρες, μονο για την εκπαιδευση.

Θα κοιταξω το θεμα του παρκου που λες, και αλλη μια ερωτηση , με τι συχνοτητα να κανω αυτη την εκπαιδευση, ας πουμε 3-4 φορες τη μερα ανα μεγαλα διαστηματα, η σε λιγη ωρα πολλες φορες πχ . Ρωταω λεπτομερειες γτ θελω να το κανω σωστα και αποδοτικα!!

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Αν ήμουν στη θέση σου θα έκανα και τα δύο. Δηλ. συχνά πήγαινε έλα για κανενα δεκάλεπτο πχ. και μεγάλο διάλειμμα με παιχνίδι για να ηρεμίσει το μικρό. Ξανά μετά το ίδιο πάλι διάλειμμα. Αρκεί να προσέχεις να μην αρχίσει να ταράζεται το μικρό. Ξεκίνα δηλ. έτσι και προσάρμοσέ το ανάλογα με το πόσο "αντέχει" το μικρό.

Πριν τα κάνεις όλα αυτά να της μάθεις καλά το πάρκο, μην την βάλεις από την πρώτη μερά μέσα και αρχίσεις τα μαθήματα... καλή επιτυχία και ό,τι άλλο θες αν μπορώ... ;)

Lizonion

Member
2 Ιουνίου 2011
16
0
Καλησπέρα!
Τελικά επανήλθα με απορία.

Πήρα ένα παρκο όπως μου είπες και τον έβαλα αρχικά να το συνηθίσει δηλαδή να μπαίνει μονος του, να τρώει εκεί μέσα κλπ. Το έχω απο το Σάββατο και άρχισα σιγά σιγά απο εχτές-σήμερα το πρωί να κάνω την ασκηση που μου είπες, να φεύγω για δευτερόλεπτα και να ξαναέρχομαι πριν κλάψει. Το πρόβλημα όμως είναι οτι το πανέξυπνό μου μόνο που με βλέπει να πηγαίνω στην πόρτα και πρίν βγω απο το δωμάτιο αρχίζει να κλαίει οπότε δε προλαβαίνω καν να "εξαφανιστώ" για λίγα δευτερόλεπτα. Τι κάνω τώρα ? :/ Μήπως ακόμα δε το έχει συνηθίσει το πάρκο? Κοιμάται εκεί το βράδυ και μένει μέσα κλεισμένος και όσο είμαι παρούσα
Ευχαριστω

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97