απολυτα φυσιολογικη. τα τσοπανοσκυλα απ οτι καταλαβαινω ειναι "νυχτοβια", ισως επειδη τη νυχτα τριγυρνανε οι εχθροι του κοπαδιου.
Εμένα που είναι ένα ποιμενικοειδες λυκόσκυλο αγνώστου πατρός και τον έχω μέσα στο σπίτι, αναγκάζομαι το βράδυ να τον έχω στον υπνοδωμάτιο μαζί μου για να μην βλέπει φώτα και να χαλάει τον κόσμο. Αν ξυπνήσει κάνεις να πάει τουαλέτα και βγει στο κυρίως σπίτι οπότε ακούσει ή δει από κάπου φως χαλάει τον κόσμο. Την μέρα την μισή κοιμάται και την άλλη μισή όταν δεν βρίσκεται σε βόλτα αποζητά προσοχηΜια ερώτηση κυρίως σε αυτούς που έχουν σκύλους έξω.
Τώρα που άμεση οπτική επαφή με τον Ορφέα βλέπω ότι:
Όλη την ημέρα είναι ρούχλας και κοιμάαααται. Βαριέται και να σηκωθεί. Τον απασχολεί μόνο να τον χαιδεύεις και να είναι ξάπλα. Με το ζόρι τον σηκώνω για να τον ταίσω.
Μόλις νυχτώσει και ησυχάσουμε στο σπίτι είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, ανάθεμα και αν κοιμάται. Είναι σε κατάσταση αλερτ να το πω; Περιφέρεται, γαυγίζει, ακόμη και αν πάω να του μιλήσω από κοντά χαίρεται για λίγο και μετά συνεχίζει να "τσεκάρει" γύρω γύρω και να γαυγίζει.
Είναι φυσιολογική αυτή η συμπεριφορά;
Γι'αυτό λατρεύω αυτά τα σκυλιά. Αλλά όλοι στον κύκλο μου λένε ότι είναι επικίνδυνα ( τα καθαρόαιμα ελληνικά ποιμενικά) και αν δεν έχω τεράστια αυλή θα του κάνω κακό.. αλλά η αλήθεια είναι σε ένα σπίτι 50 τετραγωνικά με ένα υπνοδωμάτιο και έναν σκύλο ηδη, μάλλον θα δεινοπαθουσα με δευτεροΜια γνωστή που είδα το Σάββατο με έναν ΑΠΙΘΑΝΟ τσοπάναρο (που τον έχει όμως μέσα στο σπίτι) μου είπε ότι τα βράδια δεν ηρεμεί αν δεν μπει και ο τελευταίος στο σπίτι. Αν δε, υπάρχει κόσμος σε πάνω από ένα υπνοδωμάτιο, πάει και κοιμάται στο διάδρομο ανάμεσα στα δωμάτια για να τα ελέγχει, ποτέ στο κρεβάτι του. Άρα φαντάζομαι είναι μια φυσιολογική συνήθεια για τα τσοπανάκια
Είναι λίγο πιο περίπλοκο το θέμα...Τι εννοείς καλέ; Λάστιχο έξω κ καλά δροσισματα. Δέσιμο σε ένα κάγκελο να μη φύγει τρέχοντας. Συνήθως όταν βραχούν φουλ είναι λιγότερο κινητικά. Δεν αντέχουν τη ντροπή δεν ξέρω , κακομοιριαζουν
Γιατί όχι μπορεί και να του αρέσειΕπίσης, να μου πει κάποιος ρε παιδιά πως θα τον πλύνω, που δεν έχει πλυθεί ποτέ. Να τον πάω σε πλυντήριο αυτοκινήτων; Tι να κάνω;
Έλα μωρέ άμα τον δέσει σε ένα σκιερό πλακάκι μισή ωρίτσα θα στεγνώσει μ'αυτη τη ζεστή. Ίσα για να μην της φέρει οοοοολο τον αγρό αλλά μόνο τα σημερινάΗ μονη λυση ειναι να τον πλύνεις και μετα να τον δέσεις στην βεραντα η καπου με τσιμεντο, αλλα το καημενο ταλαιπώρια.
Αστον μωρε να χαρει την λασπη!
Γιατι νομίζεις τα πλενουμε εμεις? Η βρωμια είναι φίλη μας!
Τα στρώματα τα διαλύει, τα νομίζει για παιχνίδι. Ο κήπος έχει κονφετί από από στρώματα και χαλάκια από πόρτες - είναι η χαρά του. Κοιμάτα στο χώμα, πάει και σκάβει γούρνες κάτω από τα δέντρα και την πέφτει εκεί. Κάθε πρωί σηκώνομαι και ποτίζω για να 'ναι τουλάχιστον δροσερό τα χωματοκρέβατά του.Αν δοκίμαζες να τον μάθεις να κοιμάται σε κάποιο στρώμα, πχ αυτά τα καλοκαιρινά που δροσίζουν κιόλας, και μόλις το συνηθίσει να αρχίσεις να το μετακινείς προς το σπίτι;
Με απασχολεί ο καιρός. Την Τετάρτη θα χτυπήσει πάλι 40άρια η θερμοκρασία, εκεί θα ήθελα να τον είχα μέσα. Εν τω μεταξύ του έχω αφήσει ανοιχτή και σκιερή αποθήκη, ούτε εκεί μπαίνει ο παπ@άρας.Μηπως να τον αφησεις στο φυσικο του στοιχειο? Μου ακουγεται πολυ χαρουμενος για να μην μπαινει ουτε για πατσα! Πιστευω με εκλεκτα φαγητα, πιτσιρικια ,εξω και εσενα περναει ζωη και κοτα!
Αν περιμένεις να πετύχεις καλά επίπεδα υπακοής σε ενήλικο τσοπανοειδές, σου έχω κακά νέα Με τον καιρό αυτό θα βελτιωθεί πάντως επειδή θα τον μάθεις και καλύτερα. Των γονιών μου παλιά έκανε πως δεν άκουγε οταν δεν τον βόλευε, είχε σπάσει λουρί 2-3 φορές στη βόλτα και τον κυνηγούσαν για καμιά ώρα. Πλέον ανακάλυψαν πως με δυνατό σφύριγμα γυρίζει αμέσως το βλαχαδερό, οπότε του το ενίσχυσαν με μερικά λουκάνικα και έχει ένα recall για περίπτωση ανάγκης.Το δεύτερο που με απασχολεί είναι ότι μένοντας αυτός έξω και εγώ μέσα, δεν φτιάχνουμε σχέση. Δεν έχει δηλαδή συνεχή επαφή μαζί μου για να "δέσουμε" και να του ξεκινήσω εκπαίδευση. Γενικά είναι πέρα βρέχει και δεν ακούει στο "έλα" παρά μόνο όταν θέλει αυτός. Φοβάται και εδώ ότι θα τον κλείσω μέσα.
Μου λες δηλαδή να μην δώσω τζάμπα λεφτά σε εκπαιδευτές, αυτός είναι ο τσοπάνης και οποιανού του αρέσει.Αν περιμένεις να πετύχεις καλά επίπεδα υπακοής σε ενήλικο τσοπανοειδές, σου έχω κακά νέα