Νεφρική νόσος?

Tasos7R

Member
26 Οκτωβρίου 2024
5
5
41
Παιδιά καλησπέρα.

Βρήκα το φόρουμ ψάχνοντας πληροφορίες για ένα πρόβλημα που προέκυψε με το σκυλάκι μου και με έχει στενοχωρήσει αφάνταστα. Αρχικά είχε κάνει έναν εμετό, αυτό που κάνουν συνήθως τα σκυλιά για να βγάλουν τα οξεά όταν έχουν άδειο στομάχι. Δηλαδή μάσησε χόρτα και έκανε εμετό. Έπειτα όμως έβγαλε άλλες δυο μικρές γουλιές ροζ, δλδ σαν να είχε και αίμα. Πήγα στον κτηνίατρο, μου συνέστησε ένα χάπι για το στομάχι κ ρύζι με κοτόπουλο για 2 μέρες. Το έκανα και ήταν καλά μέχρι μια εβδομάδα μετά που ενώ έφαγε την τροφή του (ξηρά τροφή) κανονικά το μεσημέρι, μετά από μερικές ώρες έκανε εμετό και είδα ότι δεν την είχε χωνέψει. Πήρα τον γιατρό το άλλο πρωί και μου είπε ότι το σκυλί είναι καλά κι ότι μάλλον μάσησε κάποιο χόρτο στη βόλτα. Άρχισα να ψάχνω για άλλον κτηνίατρο εφόσον είδα ότι ο συγκεκριμένος δεν είχε διάθεση να ασχοληθεί. Πήγα σε έναν άλλον και μου λέει πρέπει να κάνουμε εξετάσεις. Του πήρε αίμα και του έκανε μια ένεση αντιεμετική. Σε 2 ώρες με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει οι εξετάσεις βγήκαν (έχει δικά του μηχανήματα απ ότι μου είπε) και δείχνουν ερλιχίωση και πρόβλημα στα νεφρά. Συγκεκριμένα αυξημένη ουρία. Την επόμενη μέρα ξαναπήγαμε όπως μου είχε πει και του έκανε άλλη μια αντιεμετική ένεση και μια διουρητική. Και μου συνέστησε vibramicin για 30 μέρες και διουρητικά για 5 μέρες (για να αποσυμφορηθούν τα νεφρά όπως μου είπε). Επειδή γενικά δεν έμεινα πολύ ικανοποιημένος απ την όλη εικόνα και ενώ παράλληλα ήμουν και τρομερά στενοχωρημένος, μου πρότεινε η κοπέλα μου να παω και στην δική της κτηνίατρο (που πέφτει αρκετά μακριά από εμένα, γι αυτό και δεν πήγα εξαρχής) και έτσι την επομένη πήγαμε κι εκεί. Η γιατρός ήταν πολύ αναλυτική και επεξηγηματική και μου έδωσε να καταλάβω κάποια πράγματα, ενώ ασχολήθηκε αρκετά. Του έκανε επιπλέον ένα τέστ (με αιμοληψία) για το πάγκρεας, το οποίο βγήκε αρνητικό και μου πρότεινε εφόσον είχαμε πάρει αίμα αν θέλω να κάνουμε περαιτέρω εξετάσεις για τα νεφρά (καθώς η ανεβασμένη ουρία από μόνη της όπως μου εξήγησε δεν δείχνει πρόβλήμα) και γενικές αίματος. Σε δυο μέρες (δλδ χθες) βγήκαν τα αποτελέσματα και δυστυχώς πάνω που είχα ηρεμήσει λίγο μου λέει πως βρέθηκε η μεν ουρία σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά κρεατινίνη, φώσφορος και sdma εκτός ορίων. Μου συνέστησε υπέρηχο που εκκρεμεί να κάνουμε και από εκεί και πέρα να δούμε ποια είναι η αιτία και πως θα κινηθούμε. Εμένα όμως με τρώει η αγωνία και γενικά ψυχολογικά νιώθω πολύ χάλια... Ανησυχώ πολύ για το παιδί μου. Πιστεύετε ότι το γεγονός ότι δεν ήταν νηστικός 12 ώρες, ή ότι έκανε την προηγούμενη μέρα την αντιεμετική και την διουρητική ένεση, ή το vibramicin να έχουν να κάνουν κάτι με τις αυξημένες τιμές? Δε μπορώ να καταλάβω πως την Δευτέρα είχε κανονική κρεατινίνη και την Τετάρτη πάνω απ το όριο (συγκεκριμένα 1.63). Αλλά με ανησυχεί πολύ ότι και το sdma κι ο φώσφορος βγήκαν ανεβασμένα (18 και 6,6 αντίστοιχα). Αν κάποιος γνωρίζει κάτι ή είχε κάποια αντίστοιχη εμπειρία και μπορεί να βοηθήσει θα το εκτιμούσα πολύ. Ειλικρινά είμαι να σκάσω... Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.353
10.473
Athens
Για τα υπόλοιπα δεν ξέρω αλλά αν κάνετε υπέρηχο, προς θεού μην τον κάνετε σε κοινό κτηνίατρο γιατί θα είναι αναξιόπιστος υπέρηχος. Εάν μένεις Αττική πηγαίνετε σε Μαντζιάρα ή Λεβεντογιάννη ή και άλλον έναν πουν δεν θυμάμαι τώρα όνομα ή όποιον άλλο υπερηχολόγο μπορεί να συστήσει κανείς εδώ μέσα.

mariakala

Well-Known Member
26 Απριλίου 2011
2.099
1.372
Επειδή δεν έχουμε καλή εικόνα τι συμβαίνει... η νέα κτηνίατρος έλεγξε για ερλιχειωση και καλαζαρ? Μπερδεύτηκα όπως το διάβασα η αλήθεια είναι και κατανοώ απόλυτα την σύγχυση σου! Απαντήσεις δεν μπορούμε να δώσουμε όπως καταλαβαίνεις...

Μου προκαλεί εντύπωση ομως που ο ένας γιατρός έδωσε διουριτικα γιατί πάντα είχα την εντύπωση ότι ο οργανισμός όταν έχει θέμα στα νεφρά χρειάζεται ενυδάτωση!

Εύχομαι να βγάλετε άκρη και ο υπερηχολογος να κατευθύνει λίγο την κατάσταση υποδικνυοντας ίσως τι μπορεί να συμβαίνει!

• Like
Reactions: Tasos7R

Tasos7R

Member
26 Οκτωβρίου 2024
5
5
41
Η νέα κτηνίατρος δεν έλεγξε για ερλιχίωση και καλαζάρ, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, επειδή ο προηγούμενος κτηνίατρος είχε κάνει το τετραπλό τεστ που τα περιλαμβάνει και βρέθηκε θετικός μόνο σε ερλιχίωση. Μου είπε ότι καλό θα ήταν να τα ξαναδούμε σε έναν μήνα κι αφού γίνει η θεραπεία με το vibramycin.
Αυτό με τα διουρητικά της έκανε κι εκείνης εντύπωση και μου είπε ότι με αυτά, τα νεφρά αναγκάζονται να δουλεύουν περισσότερο, οπότε δεν μου τα συνέστησε κι έτσι κι εγώ δεν του τα έδωσα. Ο προηγούμενος κτηνίατρος αρχικά μου είχε πει ότι θα του έκανε και ορό για ενυδάτωση την δεύτερη ημέρα που θα τον πήγαινα να τον δει πάλι, αλλά όταν τον πήγα με ρώτησε αν είχε κάνει ξανά εμετό κι αφού του είπα ότι δεν είχε κάνει, μου είπε ότι δεν χρειάζεται ορό και επιπλέον του έκανε διουρητική ένεση. Μήπως το σκυλί έτσι αφυδατώθηκε περισσότερο? Δε ξέρω τι να πω... Πάντως δε μπορώ να χωνέψω πως μέσα σε δυο μέρες έπεσε η ουρία και ανέβηκε η κρεατινίνη...
Πραγματικά δεν ξέρω τι να υποθέσω, όμως ανησυχώ πάρα πολύ να μην είναι νεφρική νόσος...

• Like
Reactions: Estranged

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.710
7.198
Πες μας κ τα άνω όρια των τιμών γιατί είναι διαφορετικά ανάλογα το μηχάνημα. Πάντως συγκρίνοντας με τα όρια δύο μηχανημάτων σε δικές μας εξετάσεις το φώσφορο κ την κρεατινίνη, καταλαβαίνω ότι τουλάχιστον δεν είναι πολύ εκτός, σωστά; Γιατί στο ένα μηχάνημα που έχω ως αναφορά οι τιμές που δίνεις είναι εντός ενώ στο άλλο λίγο εκτός.

Πάντως αν το τεστ για την ερλιχιωση ήταν σναπ, θα σου πρότεινα να κανείς τίτλο (pcr) πριν συνεχίσεις το vibramycin. Έτσι μας είχε βγει κ εμάς κάποτε το σναπ θετικό, μπουκωθηκε vibramycin που δεν είναι καθόλου φιλικά στο γαστρεντερικό (δώσε προβιοτικά αν επιτρέπεται με τα νεφρά) κ τελικά ο τίτλος ήταν αρνητικός. Δεν είναι σπάνια τα false positive σε σναπ.

Επαναλαβε τα τεστ λίγο καιρό μετά τα διουρητικά, ίσως επηρέασαν. Πάντως αν έχει νεφρική νόσο, αν είναι οι τιμές οριακά ανεβασμένες τότε είναι αρχή, και μανατζαρεται καλά με ειδική διατροφή.

Περαστικά!

(Υ.γ. η τελευταία κτηνίατρος φαίνεται πολύ καλύτερη από τους πρώτους 2).

Tasos7R

Member
26 Οκτωβρίου 2024
5
5
41
Καλημέρα

Οι τιμές των άνω ορίων για την κρεατινίνη είναι 1,4 και έχει 1,63, για τον φώσφορο 6,2 και έχει 6,6 και για τον δείκτη sdma <15 και έχει 18. Αυτό που με τρομάζει περισσότερο είναι ότι με βάση το σύστημα IRIS που καθορίζει τα στάδια νεφρικής νόσου στους σκύλους από 1ο εως 4ο οι τιμές αυτές είναι ακριβώς στα όρια μεταξύ 1ου και 2ου σταδίου. Η δεύτερη κτηνίατρος είναι μακράν καλύτερη απ' τους άλλους δυο (καλά δε συζητώ καν για τον πρώτο που μου είπε "καλά είναι το σκυλί δεν έχει τπτ"). Έκατσε κι ασχολήθηκε να τα δει όλα αναλυτικά και να κάτσει να μου εξηγήσει κιόλας να καταλάβω. Θα επανεξετάσουμε ότι χρειάζεται με βάση και τη δική της άποψη, πχ να δούμε με κανονικές εξετάσεις αν υπάρχει ερλιχιώση ή καλαζάρ όπως μου είπατε, αλλά σε πρώτη φάση περιμένουμε τον υπέρηχο να δούμε τι θα δείξει....

• Like
Reactions: Estranged

medusa

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2017
3.330
8.040
H τριτη οντως φαινεται πιο νορμαλ και θεωρω λογικο οτι σε εστειλε για υπερηχο, εξεταζει καθε ενδεχομενο . Ο Βενιερης ασχολειται αποκλειστικα με την υπερηχοτομογραφία ειναι καλος και αναλυτικος και πολυ καλος με τα ζωα και συμπαθης επίσης, εκανα και εγω στη μικρη εκει προσφατα.

Οι τιμες δεν ειναι πολυ υψηλες παντως , δειτε τα αποτελεσματα και βλεπετε. Οπως σου ειπαν αν ειναι νεφρικη νοσος θα ειναι πολυ αρχη και με ειδικη διατροφη συμπληρωματα την ελεγχεις ....
Θα μπορουσε ισως να ειναι και κατι παροδικο πχ εφαγε κατι ψιλοτοξικο ή η διατροφη του τωρα

Last edited:

Tasos7R

Member
26 Οκτωβρίου 2024
5
5
41
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Μακάρι να είναι κάτι παροδικό όπως λέτε. Επίσης χαίρομαι που ακούω καλά λόγια για τον κο. Βενιέρη. Συνεργάζεται με την κτηνίατρο που είδε τον Ντίνο και εκείνη μου τον σύστησε. Μακάρι να μας πει και καλά νέα και να βρούμε μια λύση. Το τελευταίο δίμηνο ήταν τρομερά δύσκολο για μένα και τώρα αυτό με τον Ντινάκο μου ήταν ότι χειρότερο θα μπορούσα να φανταστώ. Ελπίζω να πάνε όλα καλά.