Νεο μέλος- Μπόρντερ κόλλι

Niki-Collie

New Member
31 Αυγούστου 2013
3
0
Γειά σας παιδιά, είμαι η Νίκη και σκεφτόμαστε μαζί με το αγόρι μου να αποκτήσουμε ενα κουτάβι μπόρντερ κόλλι! Μας αρέσουν πολύ αυτά τα σκυλιά για την καταπληκτική της ενεργητικότητα και την ζωντάνια τους!!! Θα είναι ο πρώτος μας σκύλος, όμως θα βάλουμε τα δυνατά μας για να τον κάνουμε ευτυχισμένο. Θέλω λοιπόν να μοιραστείτε μαζί μας τις εμπειρίες σας μαζί μας, για να σχηματήσουμε μια ολοκληρωμένη άποψη για την φυλή αυτή.

Niki-Collie

New Member
31 Αυγούστου 2013
3
0
Ευχαριστώ πολύ! Εχω διαβάσει το θέμα και παρακαλουθώ την Μπλου! Μου αρέσει πολύ αυτό το σκυλί!

Georgios_Lupo

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
272
1
Thessaloniki
greece.pvybe.com
1. Που μένετε;
2. Πόσο χρόνο έχετε διαθέσιμο;
3. Τι γνώσεις έχετε από σκύλους;
Ο τέλειος σκύλος στα σωστά χέρια, από τους χειρότερους στα λάθος. Δεν είναι τυχαίο ότι τα καταφύγια στο εξωτερικό έχουν γεμίσει border collie.
Ιδανικά θέλει ιδιοκτήτη με γνώσεις πάνω του μετρίου στην εκπαίδευση, που έχει πολύ χρόνο για το σκύλο του, όρεξη να ασχοληθει και τον κατάλληλο χώρο.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθει ένα border collie είναι να ηρεμεί, στο σπίτι, στη βόλτα, στην παραλία, οπουδήποτε και ότι υπάρχει η κατάλληλη ώρα και ο τόπος για παιχνίδι. Όση όρεξη και θέληση και αν έχουμε όταν παίρνουμε ένα κουτάβι border collie για να παίζουμε και να του πετάμε μπαλάκια με τις ώρες για να το έχουμε απασχολημενο και να μην κάνει ζημιες...(δεν κουράζεται και δεν πρόκειται να κουραστεί) η εκπαίδευση ξεκινάει με crate και δέσιμο σε συνδυασμό με ώρες ηρεμίας και παιχνιδιού οταν είναι ελευθέρο. Αν δεν γίνει αυτό τότε θα έχεις ένα σκύλο που δε θα ηρεμεί πουθενά, θα σε τρελάνει και θα πρέπει να κάνεις υπομονή μέχρι να γίνει 3-4 ετών όταν και θα ωριμάσει.
Για να τα καταφέρεις θα πρέπει να πας σε ένα εκπαιδευτή από 2 μηνών (όχι όταν φτάσει 6 μηνών) που θα σου μάθει πως να ηρεμείς το σκύλο και θα σου δώσει τα εργαλεία για να εκπαιδεύεις το σκύλο μόνη σου (για πάντα). Το πιο σημαντικό για το νεαρό border collie είναι να κουραστεί πνευματικά (σωματικά δεν πρόκειται) και αυτό δεν γίνεται με απλές ασκήσεις κάτσε με φαγάκι κτλ ούτε με μπαλάκια αλλα με ασκήσεις shaping και πολύ σκέψη από την πλευρά του σκύλου. Το κάτσε ένα border collie 2 μηνών το μαθαίνει με 2-3 επαναλήψεις, την επόμενη μέρα τι θα του μάθεις;
Αν είστε διατεθιμένοι να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι όπου στο τέλος για να τα καταφέρετε θα έχετε αποκτήσει γνώσεις εκπαιδευτή και ο ελευθερός σας χρόνος κάθε μέρα για τα επόμενα πολλά χρόνια θα είναι ο σκύλος σας τότε καλή αρχή :)

[video=youtube;-tGqTi57Bks]http://www.youtube.com/watch?v=-tGqTi57Bks[/video]

Last edited:

mountain

Well-Known Member
22 Αυγούστου 2013
66
3
Εγω εχω κηνηγοσκυλο.Αν δεν εισαι και εσυ διατεθημενη να παιρνεις καθε μερα το αυτοκινητο να τον πηγαινεις στο πλησιεστερο αλσος να ξεδινει χωρις λουρι και να τρεχει μην το παρεις. Εμεις και αρρωστοι να ήμαστε το σκυλι θα βγει.Μονο οταν βρεχει δεν βγαινει που δεν θελει τοτε το ιδιο το σκυλι αλλιως και τοτε θα εβγαινε. Αυτου του ειδους οι ρατσες δεν θελουν απλα μια βολτα στη πολη με το λουρι ακομα και αν τον πας δυο ωρες. Θελουν τρεξιμο. Ή πηγαινε σε ενα καταφυγιο και διαλεξε ενα σκυλι που θες και σου ταιριαζει και δεν πληρωνεις κιολας.

Niki-Collie

New Member
31 Αυγούστου 2013
3
0
Ευχαριστώ παιδιά για τις πληροφορίες, η αλήθεια είναι οτι δεν έχουμε προηγούμενη εμπειρία απο σκυλιά όμως είμαστε διατεθημένοι να κάνουμε το πάντα για να είναι ευτυχισμένο το σκυλί μας!
Το αγόρι μου πηγαίνει κάθε μέρα για τρέξιμο μιασιμη ώρα, βρέξει χιονίσει.
Και μπορούμε να το πηγαίνουμε και στο βουνό, και να το γράψουμε σε ατζιλιτι, δεν υπάρχει κανένα θέμα.

συλβοσκυλο

Well-Known Member
28 Μαρτίου 2013
2.036
294
Να σκεφτείτε πολύ καλά.οπως ειπαν και οι αποπάνω ,ειναι πολύ απαιτητική φυλή και θέλει έμπειρο χειρισμο. Εγώ στην θέση σας, και σαν μη έμπειρη σε σκύλους γενικότερα (και πόσο μάλιστα σε μια τόσο ιδιαιτερη-χαρισματική φυλή) δεν θα επέλεγα μπόρντερ κόλλει. Σε καμία περίπτωση...

Georgios_Lupo

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
272
1
Thessaloniki
greece.pvybe.com
Δυστυχώς το τρέξιμο δεν φτάνει στο border collie (αυτό ισχύει γενικά σε ράτσες με ενέργεια) το μόνο που θα καταφέρετε είναι να γυμνάσετε το border collie σας να τρέχει για 1,5 ώρα χαλαρά. Τις πρώτες φορές πράγματι θα κουραστεί, αλλά μετά θα είναι σαν να πηγαίνει βόλτα. Όχι ότι δεν είναι εξαιρετική παρέα για τρέξιμο αλλά δεν φτάνει. Το ιδανικό είναι ένα σπορ που συνδυάζει σκέψη και σωματική κούραση μαζί. Το ατζίλιτι όπως ανέφερες είναι ένα καλό παράδειγμα. Δε θέλω να σας τρομάξω αλλά ένα border collie που δεν έχει κάποιο τρόπο να κουράσει το μυαλό του, τότε το πιο πιθανό είναι να αποκτήσει καταστροφικές για τον ίδιο τον σκύλο μανίες. Σκέψου ένα σκύλο που κυνηγάει μύγες μανιακά, που κυνηγάει σκιές και αντανακλάσεις ή ακόμα και την ίδια του την σκιά όλη μέρα κάθε μέρα, που σκάβει τρύπες μέχρι να ματώσουν τα πόδια του. Και το χειρότερο είναι ότι αυτά μπορεί να τα κάνει ούτως ή άλλως όσο και να το έχεις κουράσει απλά γιατι ευχαριστιέται να κυνηγάει σκιές. Και αν δεν έχει τη εμπειρία να δεις το πρόβλημα από τη γέννηση του και τη γνώση να το κόψεις τότε ο σκύλος καταστράφηκε. Πχ ο δικός μου 6 μήνων ένα πρωί άρχισε να κυνηγάει την αντανάκλαση του lap top στον τοίχο, απλά γιατί ήταν ενδιαφέρον. Αν δεν το είχα διακόψει από το ίδιο εκείνο πρωινό τώρα θα είχα ένα σκύλο που θα κυνηγούσε σκιές παντου, κάθε μέρα, όλη μέρα.
Απ' ότι φαίνεται έχετε την διάθεση να ασχοληθείτε οπότε αυτό που χρειάζεστε είναι ένα πλάνο, γνώση της ράτσας και σημαντική βοήθεια εκπαιδευτή.
Επίσης πρέπει να είστε συνέχεια σε εγρήγορση γιατι το border collie διαβάζει συνέχεια τις κινήσεις σας και ειδικά αυτές που το αφορούν και χρειάζεται μία μόνο φορά για να κολλήσει σε μία κακή συμπεριφορά. Πχ. Γαβ ανοιξέ μου την πόρτα. Αν ανοίξεις, το έμαθε με μία φορά και μετά για να το κόψει θέλει πολύ προσπάθεια. Σκέψου το αυτό στην καθημερινότητα σου.
Όσοι έχουν border collie και τα έχουν καταφέρει δεν αλλάζουν ράτσα, αν όμως κάτι πάει στραβά και αυτό είναι πολύ εύκολο τότε η συμβίωση γίνεται κόλαση. Αν έχεις τον τρόπο, όρεξη και εμπειρία τότε είναι εύκολο, αλλιώς είναι μεγάλη ανηφόρα. Ελπίζω να το σκεφτείτε καλά πριν πάρετε την απόφαση σας και αν το αποφασίσετε μακάρι όλα να πάνε καλά γιατί είναι εκπληκτικό σκυλί.

Last edited:

Liby

New Member
7 Νοεμβρίου 2013
3
0
Athens
Θα συμφωνήσω με τον Georgios_Lupo επειδή έχω και εγω ένα border collie 3 χρόνων.
Τον έχω εκπαιδεύσει μονη μου με το αγόρι μου και ειναι ένα φανταστικό σκυλι για εκείνους που έχουν χρόνο και όρεξη να ασχολούνται κάθε μέρα για αρκετή ώρα μαζι του.
Ευτυχώς ποτε του δεν έκανε ζημιές στο σπιτι ή σε πράγματα μας,ποτε δεν έφαγε τίποτα...
Ομως από την πρώτη μέρα που τον πήραμε του δείξαμε τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κανει με αρκετά αυστηρό τροπο χωρίς να τον λυπηθουμε επειδη ειναι μικρός και νέος και όμορφος και γλυκουλης!
Το τρέξιμο δυστυχώς δεν ειναι αρκετό για εκείνον σαν άσκηση,το κανει άνετα και ενώ εγω γυρναω ψόφια σπιτι απο το τρεξιμο μαζι του,"εκμεταλλευομαι" την σωματική του κούραση και ξεκινάμε πνευματική εκπαίδευση.
Γιατι για να ειναι συγκεντρωμένος ο σκύλος σου πρέπει να ειναι χορτασμενος από παιχνίδι :)

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.224
Αμπελοgarden
Liby γιατί δεν ανοίγεις ένα καινούριο thread να μας πεις λίγα πράγματα για τον σκυλάκο σου; :D Και εννοείται να βάλεις και καμιά φωτό ε! :)