Δεν δίνεις ποτέ, τίποτα, που δεν στο έχει συστήσει ο γιατρός σου.
Ούτε κατά διάνοια μη δώσεις κάτι που σου συνέστησε γνωστός...
Έχετε δίκιο.
@pennaki
Καταλαβαίνω το άγχος σου αλλά σκέψου ότι η διαφορά είναι λίγων ωρών. Kαι επειδή εγώ θα το σκεφτόμουν και θα έτρεχα αύριο πρωί πρωί να την αγοράσω προληπτικά να σου πω ότι η Neurobion είναι τόσο κοινή που αν σου τη συστήσει ο γιατρός σου σίγουρα θα τη βρεις και το βράδυ της Δευτέρας σε εφημερεύον (ανθρώπινο) φαρμακείο.
Μου είπε ένας γνωστός ότι είναι από την αρρώστια και μου είπε να ρωτήσω τον γιατρό μου για βιταμίνες Neurobion.
Όπως σε προέτρεψε και ο γνωστός σου, να συμβουλευτείς τον κτηνίατρο.
Επειδή το είχα ψάξει λίγο να αναφερω ότι εγώ είχα βρει/καταλήξει σε σχέση με την ασφάλεια χορήγησης της Neurobion και παρόμοιων σκευασμάτων:
Η Neurobion είναι σύμπλεγμα βιταμινών Β1, Β6, Β12 που είναι υδατοδιαλυτές. Γνωστή στην ίδια κατηγορία είναι η trivimine και άλλες.
Νομίζω ότι κάποιοι τη χορηγούν δυο τρεις φορές την εβδομάδα και στη barf (σχετίζεται με τη λειτουργία του εντέρου).
Οι συγκεκριμένες βιταμίνες δεν περιέχονται στις τοξικές για το σκύλο ουσίες (όπως πχ το συμπλήρωμα σιδήρου) ούτε η αυξημένη λήψη τους έχει ενοχοποιηθεί για κάποια παρενέργεια.
Αν θυμάμαι καλά, για τη Β1 που εγώ έψαχνα, είχα διαβάσει ότι στον άνθρωπο οι μετρήσεις έγιναν με καθημερινή λήψη μέχρι και 3.000 mg ενώ η συνήθης ημερήσια πρόσληψη είναι 1,4 mg.
Στα πέντε πιο πλούσια τρόφιμα σε βιταμίνη Β1 ανά 100 γρ τροφής συγκαταλέγονται η μαγιά μπύρας, ο ηλιόσπορος, τα κορν φλέϊκς, το σουσάμι και το χοιρινό κρέας. Από τα παραπάνω τρόφιμα ο σκύλος είναι πιο πιθανό να φάει χοιρινό (με τις γνωστές προφυλάξεις) που δεν έχει ούτε 2 mg B1/100gr. Άρα σε ένα σκύλο μεσαίου μεγέθους η πρόσληψη θα είναι, ας πούμε, μάξιμουμ 10 mg.
Η περιεκτικότητα της Neurobion ανά ταμπλέτα είναι 100 mg Β1
B1 100 mg, B6 200 mg και Β12 0.2 mg).
Δε ξέρω αν σε συγκεκριμένες καταστάσεις ο οργανισμός έχει ανάγκη από μεγάλες ποσότητες.
Πάντως προσωπικά σε υγιή σκύλο, ως συμπλήρωμα, δίνω σιρόπι betrimine με περιεκτικότητα Β1 10mg, B6 10mg, B12 0,1mg/5ml και δε μου έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα.
Σε σχέση με τη Β6 και τη Β12 δεν είχα ψάξει αλλά με δεδομένο ότι σχεδόν όλα τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στο αγορά περιέχουν τις ίδιες βιταμίνες, ως προς την ασφάλεια της αυξημένης λήψης τους λογικά θα ισχύουν ομοίως. Άλλωστε και αυτές είναι επίσης υδατοδιαλυτές.
Έρευνες που να αφορούν ειδικά σκύλους δυστυχώς δεν είχα βρει.
Είχα βρει μόνο ότι κάποιοι που δίνουν συχνά ψάρι προσθέτουν βιταμίνη Β1 (και για το λόγο αυτό το έψαχνα και εγώ).
Ενημέρωσε μας για τη γνώμη του κτηνιάτρου σου, θα ήταν ενδιαφέρον.
Εύχομαι τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι εξαιρετικά οπότε να είναι άκυρη όλη η σύζητηση!