Θα μου επιτρέψετε μια μικρή παρέμβαση, ελάχιστα off topic.
Στα Staffordshire Bull Terriers το μπλε χρώμα είναι αποδεκτό από το πρότυπο και μπλε σκύλοι μπορούν να συμμετέχουν κανονικά σε εκθέσεις. Πάρα πολλοί εκτροφείς δεν επιλέγουν να κάνουν εκτροφή μπλε σκύλων και συνήθως δίνουν ως pet (όχι για αναπαραγωγή) και/ή στειρώνουν τα μπλε κουτάβια που μπορεί να βγάλουν σε κάποια γέννα τυχαία.
Το μπλε χρώμα στα Staffords είναι αποτέλεσμα γονιδιακής διαταραχής/ανωμαλίας του γονιδίου που μεταφέρει την πληροφορία του μαύρου χρώματος. Έτσι, από μαύρα σκυλιά με την συγκεκριμένη ανωμαλία σε γονιδιακό επίπεδο προκύπτουν μπλε σκύλοι.
Τα μπλε Staffords (όπως και AmStaff) δεν είναι πιο σπάνια και δεν πρέπει να πωλούνται ως τέτοια (πιο ακριβά). Μάλιστα πριν λίγους μήνες είχε αρχίσει μια "καμπάνια ενημέρωσης" και πολλές συζητήσεις στην Αγγλία μετά από τα στοιχεία των εγγραφών στο K.C. για το έτος 2011. Παραθέτω σχετικό ενημερωτικό:
Η υπερβολική εκτροφή των μπλε σκύλων θα οδηγήσει σε σπανιότητα σκύλων "καθαρών" από την γονιδιακή ανωμαλία και φυσικά θα αυξήσει την εμφάνιση σκύλων με προβλήματα. Για το 2012 τα πράγματα ήταν "χειρότερα"...
Τα μπλε Staffords είναι πιο ευαίσθητα σε δερματικά προβλήματα και προβλήματα του μανδύα. Επίσης, παρουσιάζουν (όχι όλα και όχι πάντα) συχνά C.D.A. (Colour Dilution Alopecia), μια επίπονη κατάσταση που παρουσιάζει σημεία χωρίς τρίχωμα, κνησμό, πόνο και δερματικό οίδημα που μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις.
Όπως είπα και παραπάνω, πολλοί εκτροφείς αποφεύγουν το ζευγάρωμα με μπλε σκυλιά και ακόμα περισσότερο το ζευγάρωμα δύο μπλε σκύλων (μπλε με μπλε), όπου οδηγεί σε περαιτέρω αλλοίωση του γονιδίου και μεγαλύτερο ρίσκο παρουσίασης προβλημάτων.
Ο Φινλανδικός Κυνολογικός Όμιλος, κατόπιν εισηγήσεως του Ομίλου της φυλής, απαγόρευσε το ζευγάρωμα μπλε σκύλων (μπλε με μπλε). Παρόμοιες απαγορεύσεις και περιορισμούς έχουμε και από τον Γαλλικό Κυνολογικό Όμιλο, αν δεν κάνω λάθος.
Αυτά για το μπλε...