Μου δίνουν τσάμπα Τσιουάουα μη καθαρόαιμο

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.766
7.925
Άλλο ημίαιμο άλλο αγορά από Petshops και ΒΥΒ. Τα ημίαιμα είναι συνήθως τα πιο γερά σκυλιά οπότε μην λέτε στον άνθρωπο ότι το ημίαιμο μπορεί να έχει χιλιάδεις κληρονομικές ασθένειες, σίγουρα μπορεί αλλά λιγότερες από ένα καθαρόαιμο. Η περίπτωση αυτή δεν είναι αγορά απο BYB ούτε από petshop, του χαρίζει ένα σκυλάκι ημίαιμο και δεν βρίσκω τον λόγο που τον παρακινείτε να μην το πάρει.
Αν το θέλεις γιατί πραγματικα΄έχεις πάρει την σοβαρή αποφαση να υιοθετήσεις έναν σκύλο και όχι επειδή είναι τσάμπα και αύριο θα το έχεις μετανοιώσει τότε να το πάρεις και πες και στον κυριούλη να στειρώσει το σκυλάκι του και εξήγησέ του τα οφέλη της στείρωσης και πόσο περισσότερο θα ζήσει στειρωμένο.

Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Άλλο ημίαιμο άλλο αγορά από Petshops και ΒΥΒ. Τα ημίαιμα είναι συνήθως τα πιο γερά σκυλιά οπότε μην λέτε στον άνθρωπο ότι το ημίαιμο μπορεί να έχει χιλιάδεις κληρονομικές ασθένειες, σίγουρα μπορεί αλλά λιγότερες από ένα καθαρόαιμο. Η περίπτωση αυτή δεν είναι αγορά απο BYB ούτε από petshop, του χαρίζει ένα σκυλάκι ημίαιμο και δεν βρίσκω τον λόγο που τον παρακινείτε να μην το πάρει.
Αν το θέλεις γιατί πραγματικα΄έχεις πάρει την σοβαρή αποφαση να υιοθετήσεις έναν σκύλο και όχι επειδή είναι τσάμπα και αύριο θα το έχεις μετανοιώσει τότε να το πάρεις και πες και στον κυριούλη να στειρώσει το σκυλάκι του και εξήγησέ του τα οφέλη της στείρωσης και πόσο περισσότερο θα ζήσει στειρωμένο.
Μάλλον δεν έχεις καταλάβει καλα :) (εντελώς φιλικά στο λέω)
Αν δεν είναι BYB ο γειτονάς του,τι είναι? Τι δουλειά είχε να ζευγάρωσει το σκυλί του? Βέβαια το χαρίζει, οποτε κατά τη γνώμη μου θα μπορούσε να έχει ένα ελαφρυντικό, αλλά ίσως το χαρίζει επειδή έχει παει 5 μηνών και δεν μπορούσε να το πουλήσει οπότε επιφυλάσομαι.
Νομίζω το ότι τα ημίαιμα είναι τα πιο γερά σκυλιά είναι -εν μέρη- μύθος. νομίζω αυτό που ισχύει είναι πως όταν ζευγαρώνουν 2 εντελώς άσχετα σκυλιά μεταξύ τους είναι λιγότερο πιθανό να κουβαλάνε τις ίδιες κληρονομικές ασθένειες, οπότε έιναι λιγότερο πιθανό να της μεταφέρουν και στα κουταβάκια. Όμως δεν είναι και απίθανο, δυστυχως.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Άλλο ημίαιμο άλλο αγορά από Petshops και ΒΥΒ. Τα ημίαιμα είναι συνήθως τα πιο γερά σκυλιά οπότε μην λέτε στον άνθρωπο ότι το ημίαιμο μπορεί να έχει χιλιάδεις κληρονομικές ασθένειες, σίγουρα μπορεί αλλά λιγότερες από ένα καθαρόαιμο.
Τα petshops και τα BYB ημίαιμα πουλάνε.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.794
20.107
I.Kyveli, την απάντηση στο γιατί να μην το πάρει, την έχεις στο ακριβώς προηγούμενο ποστ.
Κι αυτή η θεωρία σου περί υγειέστερων ημίαιμων από καθαρόαιμων, στηρίζεται που;

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.176
3.014
ΑΤΤΙΚΗ
Άλλο ημίαιμο άλλο αγορά από Petshops και ΒΥΒ. Τα ημίαιμα είναι συνήθως τα πιο γερά σκυλιά οπότε μην λέτε στον άνθρωπο ότι το ημίαιμο μπορεί να έχει χιλιάδεις κληρονομικές ασθένειες, σίγουρα μπορεί αλλά λιγότερες από ένα καθαρόαιμο
αυτό θα με ενδιέφερε να το τεκμηριώσεις....

Η περίπτωση αυτή δεν είναι αγορά απο BYB ούτε από petshop, του χαρίζει ένα σκυλάκι ημίαιμο και δεν βρίσκω τον λόγο που τον παρακινείτε να μην το πάρει.
ο γείτονας μου τα τελευταία χρόνια ζευγαρώνει τακτικότατα την σκύλα του και χαρίζει τα κουτάβια.....
η σκύλα τα έχει παίξει με τις γέννες και η ευρύτερη γειτονιά έχει γεμίσει απο ''καναδέζικα λυκοσκυλοειδή....'' να πάρουμε και εμείς ένα.....;;;;

dimitris20

Member
27 Φεβρουαρίου 2011
13
0
νομιζω μια φορα εχει γεννησει .. δεν το εκανε επαγγελμα ο γειτονασ γιατι εγω ψαχνω σκυλο καιρο τωρα και το ηξερε αλλα δεν μου ειχε μιλησει καν για πουλημα του μικρου παρολο που ολη η γειτονια επαιζε με αυτο

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.766
7.925
Aυτή η θεωρία για τα ημίαιμα βασίζεται στο γεγονός ότι οι γονείς τους είναι συνήθως σκύλοι που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση μεταξύ τους ως προς το αίμα και άρα λιγότερες πιθανότητες να κληροδοτήσουν ασθένειες στα κουτάβια τους. Είναι ο ίδιος λόγος που αν άνθρωποι από διαφορετικές χώρες κάνουν παιδιά τα παιδιά τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι υγιέστερα διότι τα αίματα είναι μακρινά. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν μπορεί ημίαιμο σκυλί να έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, συνήθως από την εμπειρία μου όμως είναι υγιέστατα.
Ο τύπος που του χαρίζει το σκυλί τώρα πολύ πιθανόν να μην είναι byb αλλά άλλος ένας άσχετος που ζευγαρώνει το σκυλί του γιατί πιστεύει ΄ότι αν δεν ζευγαρώσει δεν θα έχει μία φυσιολογική ζωή, ή γιατί απλά έτυχε. Μπορεί βέβαια και να έχετε δίκιο εσείς και απλά να του ξέμεινε το κουτάβι για αυτό και να το χαρίζει, δεν έχω όλα τα στοιχεία για να ξέρω. Για αυτό και του είπα να του μιλήσει για στείρωση. Βiggblly τα petshops και τα byb δεν πουλάνει ημίαιμα που ζευγαρώνουν υπό φυσιολογικές συνθήκες νομίζω καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.Ελπίζω να κάλυψα τις ερωτήσεις σας.

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Ο τύπος που του χαρίζει το σκυλί τώρα πολύ πιθανόν να μην είναι byb αλλά άλλος ένας άσχετος που ζευγαρώνει το σκυλί του γιατί πιστεύει ΄ότι αν δεν ζευγαρώσει δεν θα έχει μία φυσιολογική ζωή, ή γιατί απλά έτυχε.
ΒΥΒ είναι και αυτός.
Βiggblly τα petshops και τα byb δεν πουλάνει ημίαιμα που ζευγαρώνουν υπό φυσιολογικές συνθήκες νομίζω καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.
Ημίαιμο από την άποψη πως δεν υπάρχουν χαρτιά να πιστοποιήσουν την καθαροαιμία του,
άρα είναι ημίαιμο.

Veronica

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2010
3.213
6
Always somewhere
www.youtube.com
νομιζω μια φορα εχει γεννησει .. δεν το εκανε επαγγελμα ο γειτονασ γιατι εγω ψαχνω σκυλο καιρο τωρα και το ηξερε αλλα δεν μου ειχε μιλησει καν για πουλημα του μικρου παρολο που ολη η γειτονια επαιζε με αυτο
Αφού θα δει ζήτηση, θα αρχισει να πουλάει, αυτο σου ειπα. Θα πουλήσει τη ράτσα.

lenaki124

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2010
1.436
9
Εγω θα σε συμβουλευα να το παρεις (μονο αν εισαι 100% σιγουρος οτι μπορεις να το φροντιζεις και αν εχεις συνειδητοποιησει οτι θα σε συντροφευει για τα επομενα 10-15 χρονια της ζωης σου. Φανταζομαι γνωριζεις οτι τα σκυλια ειναι τεραστια ευθυνη)... αν εχεις αμφιβολιες για την υγεια του το πολυ πολυ να το πας σε εναν κτηνιατρο πριν το παρεις να το εξετασει. και απο τη στιγμη που η μαμα του σκυλιου ειναι του γειτονα σου θα γνωριζεις αν εχει προβληματα υγειας που μπορει να εχει κληρονομησει. Δεν το θεωρω τοσο τραγικο που ειναι ημιοαιμο. Ε και?? Και ο δικος μου ειναι ημιαιμο λαμπραντορ και μου τον χαρισε και μενα μια κοπελα το καλοκαιρι. Οσο γι αυτο που ειπε καποιος οτι τα ημιαιμα ειναι πιο γερα μ το εχει πει κ μενα ο κτηνιατρος μου.. Φαντοζομαι πως εννοει πως απο τη στιγμη που ζευγαρωνουν 2 διαφορετικες ρατσες τοτε ειναι λιγο απιθανο το σκυλι να εχει κληρονομησει ασθενειες που συνηθως προσβαλλουν τη συγκεκριμενη ρατσα

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Τα ημίαιμα κληρονομούν απ' τους γονείς τους και τους προγόνους τους τις ασθένειες που εκείνοι φέρουν...
Εφ' όσον είναι ημίαιμα εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει μια "λίστα" γενετικών ασθενειών που ταλαιπωρούν θεωρητικά τα ημίαιμα, όπως τις φυλές των καθαρόαιμων. Π.χ δεν μπορεί να πει κανείς για τα ημίαιμα ότι έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης... καρδιολογικών προβλημάτων. Φυσικά συγκεκριμένα σκυλιά έχουν, αλλά όχι ομάδες (καθώς δεν ανήκουν σε ομάδα!).
Επίσης, πολλοί συγχέουν "ημίαιμα" και "αδέσποτα" εφ'όσον στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα πολλά αδέσποτα της χώρας μας είναι ημίαιμα.
Αν και πολλά απ' αυτά αρρωσταίνουν και πεθαίνουν λόγω γενετικών ασθενειών (μεταξύ άλλων) που ποτέ δε διαγιγνώσκονται, πολλά τελικά επιβιώνουν στους δρόμους ή υιοθετούνται και ζουν πολλά χρόνια. Σ' αυτά τα τελευταία οφείλεται ο μύθος που θέλει τα ημίαιμα ανθεκτικότερα των καθαρόαιμων, κι όχι στα μπλεγμένα αίματα που τα προστατεύουν από τις γενετικές νόσους.
Αυτά νομίζω είναι κοινή λογική...

Φυσικά, λοιπόν, το ημίαιμο κουταβάκι που γεννήθηκε από μια άσχετη γέννα, ακόμα και καθαρόαιμοι διαφορετικών φυλών να ήταν οι γονείς του, χωρίς έλεγχο ειδικό προγεννητικό, χωρίς pedigree επιλεγμένων προγόνων γεννητόρων, απαλλαγμένων ποικίλων προβλημάτων μπλαμπλαμπλα έχει περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει προβλήματα υγείας στο μέλλον από ένα καθαρόαιμο σωστής εκτροφής.

Last edited:

Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Φυσικά, λοιπόν, το ημίαιμο κουταβάκι που γεννήθηκε από μια άσχετη γέννα, ακόμα και καθαρόαιμοι διαφορετικών φυλών να ήταν οι γονείς του, χωρίς έλεγχο ειδικό προγεννητικό, χωρίς pedigree επιλεγμένων προγόνων γεννητόρων, απαλλαγμένων ποικίλων προβλημάτων μπλαμπλαμπλα έχει περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσει προβλήματα υγείας στο μέλλον από ένα καθαρόαιμο σωστής εκτροφής.
Αυτό είναι το όλο θέμα :) Συμφωνώ απόλυτα!

Επίσης φίλε dimitris20 να ξερεις ότι τα σκυλάκια ζουν πολλα χρόνια και ειδικά τα μικρόσωμα. Το προηγούμενο τσιουάουα που είχαμε, που μάλλον ήταν ημίαιμο (το pedigree ηταν φωτοτυπια!!!!! ποιος ήξερε όμως από αυτά το 1991??? εμεις πάντως όχι) έζησε 17 ολόκληρα χρόνια! Ευτυχώς είμασταν τυχεροί και δεν παρουσιάσε προβλήματα υγείας - είχε κάποια θεματάκια συμπεριφορας - .
Μπορείς να αναλάβεις μια τόσο μεγάλη ευθύνη για τα επόμενα πολλά χρόνια?? (δε λέω πως δεν μπορείς, απλά σκεψου το καλα)

Αφου ήθελες τόσο πολύ σκύλο και έψαχνες γιατί δεν έχεις αποκτήσει ακόμα? Τι σε εμπόδισε?

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Aυτή η θεωρία για τα ημίαιμα βασίζεται στο γεγονός ότι οι γονείς τους είναι συνήθως σκύλοι που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση μεταξύ τους ως προς το αίμα και άρα λιγότερες πιθανότητες να κληροδοτήσουν ασθένειες στα κουτάβια τους. Είναι ο ίδιος λόγος που αν άνθρωποι από διαφορετικές χώρες κάνουν παιδιά τα παιδιά τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι υγιέστερα διότι τα αίματα είναι μακρινά. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν μπορεί ημίαιμο σκυλί να έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, συνήθως από την εμπειρία μου όμως είναι υγιέστατα.
Διαφωνώ και νομίζω ότι πρόκειται μάλιστα για urban legend. Αν ήταν έτσι τα πράγματα τότε οι υγιέστεροι άνθρωποι, και μάλιστα με το μεγαλύτερο life expectancy, δε θα ήταν αυτοί που είναι αυτή τη στιγμή στον κόσμο, δηλαδή οι Κρητικοί και οι Γιαπωνέζοι. Αν και δεν αμφιβάλλω καθόλου ότι και οι δυο ομάδες τεκνοποιούν και εκτός, όμως πρόκειται για μικρότερες από τις υπόλοιπες (αναλογικά πάντα) κοινωνίες που συνήθως εκ των πραγμάτων παντρεύονται μεταξύ τους. Ένα άλλο προσωπικό παράδειγμα που έχω είναι το χωριό του πατέρα μου όπου εκεί να τους δεις να παντρεύονται μεταξύ τους, αφού οι παπουδογιαγιάδες μου ήταν κιόλας μακρυνοί συγγενείς με το ίδιο μάλιστα επιθετο. Όμως είναι διάσημοι στο χωριό για τη μακροζωία τους και πού να έβλεπες και κείνο το παλαβό γονίδιο που μας εμποδίζει να έχουμε και χοληστερίνη που συνήθως είναι ένα σκέτο χαίρε βάθος αμέτρητο! Αντίθετα η οικογένεια της μάνας μου που είναι από τετρακόσια διαφορετικά σημεία, τελείως άσχετα μεταξύ τους, έχει εκείνο το σκατογόνιδο του Διαβήτη Τύπου ΙΙ!! :(

Αυτά που έγραψες ισχύουν για τις συνεχείς αιμομειξίες. Φαντάζομαι δε ότι δυο διαφορετικές "προβληματικές" φυλές επίσης αυξάνουν τις πιθανοτητες να πάει κάτι στραβά. Σκέψου π.χ. να διασταυρώσει κανείς πετσοπικο Μεγάλο Δανό με πετσοπικό Γερμανικό Ποιμενικό, όπου θα γίνει υποθέτω το έλα να δεις από τη δυσπλασία. Κατά τ' άλλα συμφωνώ με τους υπόλοιπους που θεωρούν ότι ο γείτονας που ζευγαρώνει αβέρτα κουβέρτα είναι άκρως μαλάκας.

Veronica

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2010
3.213
6
Always somewhere
www.youtube.com
Ζωντανό παράδειγμα ο καρδιακός Φρέντυ και η αδερφή του (κανις-γιορκσάιρ από pet shop οι γονείς). Ολοζώντανο παράδειγμα, πράγμα που δεν μπορώ να πω για τα 4 αδέρφια του και τους γονείς τους που έφυγαν πριν προλάβει η μάνα να δει 3η γέννα!:eek:

Ρίσκο είναι, τελικά. Κι αν δε σε πειράζει το ημίαιμο, σώσε ένα αδέσποτο.

dimitris20

Member
27 Φεβρουαρίου 2011
13
0
Γιαυτο τον λογο δεν πηρα σκυλο ακομα γιατι καλο ειναι να μην ακουσω μονο την γνωμη του πετ σοπα (ο οποιοσ να πουλησει θελει ) αλλα να μαθω ακομα ποιο πολλα .. παλι καλα που ρωτησα εδω

Lara_kouklara

Well-Known Member
11 Ιανουαρίου 2011
4.722
457
Γιαυτο τον λογο δεν πηρα σκυλο ακομα γιατι καλο ειναι να μην ακουσω μονο την γνωμη του πετ σοπα (ο οποιοσ να πουλησει θελει ) αλλα να μαθω ακομα ποιο πολλα .. παλι καλα που ρωτησα εδω
Όπως το λες! ΜΟΝΟ να πουλησει θέλει. Αν έψαχνες σκύλο σε πετ σοπ, παλι καλά που δεν πήρες ακόμα! Αν είναι (που είναι κατα τη γνώμη μου) μια φορά λάθος να παρεις το κουτάβι του γειτονα, είναι 10 φορες λάθος να πάρεις από πετ σοπ. Εχεις υπ`όψιν σου τα puppy-mills? αν όχι κάνε ενα search στο google αν έχειις γερό στομάχι και μόνο αν είσαι άκαρδος θα πάρεις σκύλο από πετ σοπ μετα.

Και κάνε και μια βόλτα στην ενότητα εκτροφή-αναπαραγωγή-επιλογη του φόρουμ να διαβάσεις τα sticky, θα σε βοηθήσουν πολυ πιστευω!

jasmine

Well-Known Member
1 Μαρτίου 2011
302
0
καλημερα! γνωμη μου ειναι πως πρεπει να περασεις λιγο χρονο με αυτο το σκυλακι, που ξερεις μπορει να σε κερδισει. ζητα απο το γειτονα να το πας μια βολτα να παιξεις μαζι του. δες το βιβλιαριο υγειας του κ επισκεψου ενα κτηνιατρο. δεν ειναι αναγκη να ειναι καθαροαιμο για να ειναι υγιες. κ αυτο αξιζει μια ευκαιρια. σκεψου το μονο μη το παρεις απο οικτο.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.794
20.107
jasmine καλώς ήρθες στο φόρουμ :)
Αν θέλεις πέρασε από τα νέα μέλη να μας συστηθείς.

Κατά τα λοιπά, κανένας δεν λέει πως το σκυλάκι δεν αξίζει όχι μία αλλά πολλές ευκαιρίες στην ζωούλα του. Και σίγουρα αν περάσει λίγο καιρό μαζί του ο dimitris20, όχι μόνο θα τον κερδίσει. Θα το λατρέψει. Και ασφαλώς θα μπορούσε να το πάρει από οίκτο και μόνο. Ξέρεις πόσοι το έχουμε κάνει αυτό; Γεμάτα είναι τα καταφύγια, με σκυλάκια τέτοιων προδιαγραφών. Το θέμα μας είναι, να μην διευκολύνουμε τον καθένα, να εξακολουθεί να μας τροφοδοτεί, γιατί του φάνηκε πανεύκολο να τα ξεφορτωθεί την πρώτη φορά που το έκανε.