Με λουρί/Χωρίς λουρί. Πόσο εξαρτάται ο σκύλος;

roky + maroyso

Well-Known Member
21 Μαρτίου 2011
1.434
44
guess
εχω παρατηρηση πως υπαρχουν φορες που ο ροκυ λυνετε αλλα δεν το καταλαβενει και απλα συνεχιζει να καθετε εκει! αλλα αμα το καταλαβει.. :p
οταν λυσαμε τον ροκυ μαζι με μια αλλη σκυλιτσα να πεξουν η μικρουλα φοβοταν ( μαλον ) να προχωρησει και πηγενε και καθοταν διπλα στο λουρι!
Γενικα παντως εμενα ο ροκυ με υπακουει πολυ περισσοτερο οταν ειναι με το λουρι!

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Εγώ mathosalas προς το παρόν θα συνέχιζα να έχω τον σκύλο στον 20μετρο...
Ο σκύλος σου, πέρα από το ότι ως φυλή, δεν είναι αυτό που λέμε σε κοιτάει στα μάτια πριν πράξει, ακόμα είναι κουτάβι και κάτι που σήμερα το θεωρείς δεδομένο, ως αντίδρασή του, αύριο μπορεί να είναι μια παλιά ανάμνηση...

mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
53
Πάτρα
Εγώ mathosalas προς το παρόν θα συνέχιζα να έχω τον σκύλο στον 20μετρο...
Ο σκύλος σου, πέρα από το ότι ως φυλή, δεν είναι αυτό που λέμε σε κοιτάει στα μάτια πριν πράξει, ακόμα είναι κουτάβι και κάτι που σήμερα το θεωρείς δεδομένο, ως αντίδρασή του, αύριο μπορεί να είναι μια παλιά ανάμνηση...
Και εγω ετσι το σκεφτομαι και συνεχιζω στο ιδιο βιολι...με λουρι.Πότε δηλαδη θα εχει σταθερες αντιδρασεις;Ηλικιακα υπαρχει καποιο σημειο;Ή απλα ποτέ;...Λογω "φυλης"

tomsitas

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2011
783
48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
προσωπικα θα σε συμβουλευα ,δειλα δειλα να αρχισεις να "του δινεις εμπιστωσυνη"
(ειναι οπως τα παιδια ,δειλα-δειλα ο καθε γονοις "δοκιμαζει το παιδι του σε ολο και περισσοτερες περιπτωσεις"
χιουμορ... πως θα του εχεις εμπιστοσυνη αν δεν του δωσεις τις ευκαιρειες να την κερδισει ...?

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
59
ΑΘΗΝΑ
Συμφωνώ στο σκέλος πως η εμπιστοσύνη κερδίζεται, αλλά...
Οι συνέπειες της λάθους εκτίμησης μπορεί να είναι μοιραίες όταν μιλάμε για ορεινούς.

Black

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
575
3
Serres
Συμφωνώ στο σκέλος πως η εμπιστοσύνη κερδίζεται, αλλά...
Οι συνέπειες της λάθους εκτίμησης μπορεί να είναι μοιραίες όταν μιλάμε για ορεινούς.
ο ορεινος σε αυτο το θεμα μπορω να πω του δεσιματος και του λουριου εχει ενα θεμα δηλαδη σε κοσμο μπροστα αν τον αφησεις οσο κοινωνικοποιημενος και να ειναι δεν εισαι ποτε σιγουρος αλα για ενα βουνο που περιγραφει ο φιλος το θεωρω υπερβολικο,βεβαια ο καθενας ξερει τον σκυλο του και πως αντιδρα

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
59
ΑΘΗΝΑ
Δεν αναφέρομαι σε βουνό (βουνό ομως), αν κι εκεί μπορεί κάτι να στραβώσει.
Για παράδειγμα στάνες, κυνηγοί, εντουράδες, ποδηλάτες, ορειβατες, κλπ.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Η θεωρία λέει ότι γύρω στα 3 χρόνια του σκύλου έχεις πλέον έναν ενήλικα απέναντί σου και μπορείς να είσαι λίγο πιο σίγουρος ότι θα μπορείς να διαβάζεις τις αντιδράσεις του...

Εγώ, σε βουνό μεν που είναι συνήθης πεζοπορικός προορισμός δε, θα τον είχα για πάντα στον οδηγό και μάλλον κρατώντας τον οδηγό στο χέρι...

Γενικότερα σε απόλυτη ερημιά θα τον είχα πάλι στον οδηγό, αλλά με τον οδηγό να σέρνεται χωρίς να τον κρατάω...και με εμένα σε απόσταση βολής ώστε να πιάσω έγκαιρα τον οδηγό...

Αν δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ποτέ για τις αντιδράσεις του σκύλου μας μια φορά με τις πιο ανθρωποκεντρικές φυλές, με φυλές όπως ο σκύλος σου εγώ δεν είμαι 10 φορές...

Πέρα από τα θέματα ασφάλειας και προστασίας τόσο του σκύλου, όσο και των τριγύρω, θεωρώ ότι σε φυλές που είναι παρεξηγημένες ή περιξηγήσιμες, είναι στο χέρι όσον τις αγαπούν να προσπαθούν όσο είναι δυνατόν να μην δίνουν τροφή για παρεξηγήσεις....

tomsitas

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2011
783
48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Για ορεινους ποιμενικους και για σκυλια κυνηγιου δεν μπορεις ποτε να εισαι σιγουρος αλλα υπαρχουν και φυλες που ειναι καταξοχην heeling dogs οπου δεν υπαρχει ,σχεδον,ποτε προβλημα .

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Για ορεινους ποιμενικους και για σκυλια κυνηγιου δεν μπορεις ποτε να εισαι σιγουρος αλλα υπαρχουν και φυλες που ειναι καταξοχην heeling dogs οπου δεν υπαρχει ,σχεδον,ποτε προβλημα .
Με αυτό το σχεδόν ήρθες ακριβώς στα λόγια μου!

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
59
ΑΘΗΝΑ
Εμένα πάλι με κάλυψε το ποτέ αναφορικά με τους ορεινούς ποιμενικούς.

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Εγώ θα γράψω μόνο τη δική μου εμπειρία και άποψη πάνω στο θέμα και δε ζητώ από κάποιον να την καταλάβει ή να την ασπαστεί.

Πιστεύω απόλυτα στη χρήση του οδηγού για την καλύτερη προστασία των σκύλων μου και των γύρω μου. Όταν πάμε όμως στο βουνό για τρέκινγκ ή απλή ανάβαση τις έχω λυτές για την ασφάλεια και των τριών μας. Όλα για 'μενα έχουν να κάνουν με το που και με το πότε.

mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
53
Πάτρα
Αφου ξαναδιαβασα για πολλοστη φορα και επισταμενα τις απαντησεις στο πολυ σημαντικο-για μενα-αυτο Τοπικ,θελω να σταθω σε καποια σημεια...Και να συνεχιστει η ανταλλαγη αποψεων καθως και η πολυτιμη βοηθεια και γνωση που(μου) προσφερετε :)

...
Αυτο εχω ΠΑΝΤΑ υποψη οταν μιλαω για τον δικο μου σκυλο.Οχι γιατι δεν του εχω εμπιστοσυνη,οχι γιατι ειναι κακος χαρακτηρας.Ομως διοτι θελω να ελαχιστοποιω,κατα δυναμιν,την πιθανοτητα ατσαλης ή απροβλεπτης αντιδρασης που ως Ε.Π. γνωριζω οτι ενδεχεται ανα πασα στιγμη(αναλογα πως θα προκληθει)να εχει!

...αλλα για ενα βουνο που περιγραφει ο φιλος το θεωρω υπερβολικο...
Στο βουνο ισως και να θεωρω πιο ρισκο να τον αφηνω ελευθερο.Και θα εξηγησω γιατι. κατ'αρχας το περιβαλλον εκει δεν τού ειναι καθολου οικειο.Ειναι σε ξενο μερος,αυτο που παρατηρω οτι παντοτε κανει ειναι με το που παταει στο εδαφος αρχιζει και ψαχνει τα παντα με τη μουσουδα στο εδαφος ή στον αερα...ειναι πολυ πιο επιφυλακτικος και προστατευτικος θα ελεγα ειδικα αν ειμαι μαζι με τα παιδια.Κοιτααζει και ελεγχει συνεχως το χωρο γυρω του.Το "κακο" για μενα ειναι οτι μπορει να ελεγχει,αισθανεται και ερεθισματα που εγω ειναι αδυνατο.Λογω αποστασης,οσφρησης,αισθησης!Ειναι αρκετες οι φορες που εχει αντιληφθει να πλησιαζει περιπατητης ή να μυριζει στανη που δεν τη βλεπω και τη βλεπω μετα...Ειναι περιπτωσεις που στεκεται σε ετοιμοπολεμη κατασταση διοτι απλα πλησιαζε αλλος σκυλος που εγω δεν ειχα καν αντιληφθει.Και επιπλεον αν συναντησουμε άλλα ζωα,αγελαδες ή "χειροτερα" αλλα ορεινα σκυλια τοτε μού δινει την εντυπωση οτι αν τον ειχα λυτο θα γινοταν "πολεμος". Να σημειωσω οτι ο Φοιβος εχει αυτη την περιεργεια να τσεκαρει τα παντα,εν ειναι εχθρικος αλλά θελει να εχει αποψη για ολα γυρω του και δεν δισταζει ποτέ,ποτέ ομως,να παει σε αποσταση αναπνοης και επαφης για να τσεκαρει τι υπαρχει...ειτε σκυλος,ειτε ανθρωπος,ειτε περιοχη,ειτε απλα μυρωδιες....
Αυτη η περιγραφη ειναι και η μεγαλη μου "ενσταση" γιατι δεν θελω να αφηνω χωρις λουρι ΚΑΙ στο βουνο.Εκει προτιμω το 20μετρο ή και σε αλλες περιπτωσεις το 50μετρο σκοινι που εχουμε...

Η θεωρία λέει ότι γύρω στα 3 χρόνια του σκύλου έχεις πλέον έναν ενήλικα απέναντί σου και μπορείς να είσαι λίγο πιο σίγουρος ότι θα μπορείς να διαβάζεις τις αντιδράσεις του...

Εγώ, σε βουνό μεν που είναι συνήθης πεζοπορικός προορισμός δε, θα τον είχα για πάντα στον οδηγό και μάλλον κρατώντας τον οδηγό στο χέρι...

Γενικότερα σε απόλυτη ερημιά θα τον είχα πάλι στον οδηγό, αλλά με τον οδηγό να σέρνεται χωρίς να τον κρατάω...και με εμένα σε απόσταση βολής ώστε να πιάσω έγκαιρα τον οδηγό...

Αν δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ποτέ για τις αντιδράσεις του σκύλου μας μια φορά με τις πιο ανθρωποκεντρικές φυλές, με φυλές όπως ο σκύλος σου εγώ δεν είμαι 10 φορές...

Πέρα από τα θέματα ασφάλειας και προστασίας τόσο του σκύλου, όσο και των τριγύρω, θεωρώ ότι σε φυλές που είναι παρεξηγημένες ή περιξηγήσιμες, είναι στο χέρι όσον τις αγαπούν να προσπαθούν όσο είναι δυνατόν να μην δίνουν τροφή για παρεξηγήσεις....
Συμφωνω επακριβως με οσα λες εδω.Ειναι και ο τροπος ο δικος μου σε οσα μεχρι σημερα κανω με τον Φοιβο.Προσπαθωντας να "μηδενισω" το ενδεχομενο λαθος τροπο αντιδρασης αλλά κυριως δρασης του...Μιαα φορα ευτυχως μεχρι τωρα αντεδρασε πολυ "βαρια" σε αλλο σκυλο και ειμαι ευτυχης που τον ειχα κοντα μου και στο λουρι...εκει σε αυτη την επριπτωση απλα εδειξε οτι θα το "τελειωνε" αν δεν ειχα λουρι και φωνη...το καλο ειναι οτι με υπακουσε,υποτακτικα θα ελεγα παρα την ενταση που του προξενησε ο ακοινωνητος αλλος(και δεσποζομενος μαλιστα)σκυλος...

Ετσι...εμενα δεν ειναι heeling dog και ετσι εξηγω και τον λογο που θελω να "τον εχω" οσο πιο απολυτα γινεται σε κατασταση υπακοης...

Εμένα πάλι με κάλυψε το ποτέ αναφορικά με τους ορεινούς ποιμενικούς.
Να...μια αποψη που ακουγεται εδω μεσα και θεωρω πολυ σημαντικη,του Παναγιωτη...και δινει και το δικο μου στιγμα στο θεμα Ε.Π. παρατραβηγμενο για καποιους,ρεαλιστικο ομως για μενα...

Πιστεύω απόλυτα στη χρήση του οδηγού για την καλύτερη προστασία των σκύλων μου και των γύρω μου. Όταν πάμε όμως στο βουνό για τρέκινγκ ή απλή ανάβαση τις έχω λυτές για την ασφάλεια και των τριών μας. Όλα για 'μενα έχουν να κάνουν με το που και με το πότε.
Κι εδω στο δικο σχολιο νομιζω ααπαντω πιο παανω περιγραφοντας τον Φοιβο στο βουνο...το αγνωστο και το ξαφνικο δεν θελω να τον "αγχωσει" εστω απο περιεργεια και να φοβηθει ο αλλος.οχι πιο πολυ μηπως εχουμε εμπλοκη,τραυματισμο(που κι αυτο με φρεναρει)αλλά διοτι δεν θελω να φοβηθει ο αλλος,ανθρωπο περισσοτερο ή ακομα και ζωο και βαρυνει η ατμοσφαιρα...

Θελω πραγματικα να ακουσω την αποψη σας σε οσα γραφω.και αν καπου ειμαι λαθος ή αν καπου μπορω να ενεργησω διαφορετικα ειμαι ετοιμος να ακουσω...Γιατι το θεμα Ε.Π.το ηξερα σχεδον εξ'αρχης πριν τη συμβιωση με το Φοιβο και στην πορεια της συνυπαρξης μας το δουλευω κατα δυναμιν και δυνατοτητα για να εχουμε την σωστη και επιθυμητη πορεια,χωρις απροοπτα και δυσαρεστα...
Λαθη κανω αλλά δεν μου αρεσει να τα επαναλαμβανω...

vlacs1999

Member
8 Ιουλίου 2011
21
0
Θα καταθέσω τη μικρή μου εμπειρία στο θέμα αυτό. Όταν είχαμε τη Dolly (θυλικό κόλευ) σε εποχές που οι παρυφές του Υμητού ήταν δάσος με αλεπούδες, συνηθίζαμε όταν κατεβαίναμε όλα τα παιδιά να παίξουμε να έχουμε μαζί μας και τη Dolly ελεύθερη στο δάσος.
Αυτό που είχαμε παρατηρήσει όλοι, ήταν ότι ελεύθερη ήξερε μόνη της τα όρια της και δεν τα ξεπερνούσε ποτέ. Δηλαδή την θυμάμαι να κυνηγάει αγέλη με 3-4 αδέσποτα και αφού τα απομάκρυνε να επιστρέφει και παράλληλα τη θυμάμαι να βάζει την ουρά στα σκέλια να κρύβεται πίσω μου και μετά από 2-3 λεπτά να εμφανίζεται λυκόσκυλο επίσης ελεύθερο με το αφεντικό του. Ποτέ δεν τσακώθηκε με άλλο σκύλο όσο ήταν ελεύθερη.
Με λουρί αντίθετα φαινόταν μέχρι και επιθετική προς άλλα σκυλιά. Γαύγιζε πολύ συχνα και "τράβαγε" να πάει προς σκυλιά που δε γνώριζε. Με σκυλιά που γνώριζε δεν είχαμε ποτέ πρόβλημα.
Ο μόνος φόβος στο δάσος ήταν μη φάει φόλα (τότε τις ρίχναν και για τις αλεπούδες), γι αυτό σηνήθως είχαμε όσο μπορούσαμε οπτική επαφή μαζί της.
Σε αστικό περιβάλλον είτε Αθήνα είτε εξοχικό ποτέ δεν την αφήσαμε χωρίς λουρί.

Black

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
575
3
Serres
εγω mathosalas με το 50μετρο σκοινι θα μου ηταν πολυ δυσκολο να τα βγαλω περα](*,) χωρις λουρι θα τον ελενχα πιο καλα:D

mAthosalas

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2011
1.053
2
53
Πάτρα
εγω mathosalas με το 50μετρο σκοινι θα μου ηταν πολυ δυσκολο να τα βγαλω περα](*,)
Δεν ξερω αν η αισθηση(τραβωντας)οτι εχει λουρι παιζει το ρολο του...ισως...

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
δεν ξέρω αλλά ειδικά σε ορισμένες πλαγιές αν γίνει καμιά στραβή δε μπορείς καλά καλά να ελέγξεις τη δική σου ισορροπία, πόσο μάλιστα αν προσπαθείς να σταθεροποιηθείς και λόγω του σκύλου ρέπεις επικίνδυνα και τελικά οδηγήσει σε τραυματισμό και των δύο.

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
59
ΑΘΗΝΑ
Το 50μετρο μάλλον είναι υπερβολικό. Δεν υπάρχει περίπτωση να κρατηθεί σκύλος 40 κιλών σε ξέσπασμα. Με 15μετρο και κόντεψε να μου βγάλει το χέρι σε ηλικία 9 μηνών.

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
59
ΑΘΗΝΑ
Και να μη το ξεχάσω: πάντα καλά γάντια όταν δουλεύουμε με ιμάντες ή ορειβατικά σχοινιά.
Προσωπικά ασφαλίζω και γύρω από τη μεση μου (στο ύψος της ζώνης) με καραμπινέρ. Το μέγιστο μήκος που χρησιμοποιώ (σπάνια πια) είναι τα 15μέτρα.

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.697
316
Δωδεκάνησα
Και να μη το ξεχάσω: πάντα καλά γάντια όταν δουλεύουμε με ιμάντες ή ορειβατικά σχοινιά.
Προσωπικά ασφαλίζω και γύρω από τη μεση μου (στο ύψος της ζώνης) με καραμπινέρ. Το μέγιστο μήκος που χρησιμοποιώ (σπάνια πια) είναι τα 15μέτρα.
Έχεις δίκιο, εγώ δεν έχω ειδικά γάντια, χρησιμοποιώ τα bmw που έχω από μαλακό δέρμα, αποσπώντας τα προστατευτικά από μέσα.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.272
Μέλη
20.046
Νεότερο μέλος
GOULIAK