Με δάγκωσε...

Clairy

Member
14 Σεπτεμβρίου 2011
10
0
Καλησπέρα, είμαι νέα στο forum αλλά πραγματικά χρειάζομαι βοήθεια με τον μικρό μου Merlin. Είναι έναι μικρό yorkshire 9 μηνών που ενώ το λατρέυω, ίσως αυτό είναι το θέμα, μου έχει κάνει τη ζωή κόλαση. όταν μου τον πρωτο έφεραν ηταν ένα πλασματάκι (1 μήνα) που χώραγε στην παλάμη μου, τώρα φυσικά έχει το κανονικό του μέγεθος, ανέκαθεν ήταν απείθαρχος, και ίσως λίγο επιθετικός, δάγκωνε / έπαιζε πολυ με δάχτυλα μου, στο ΜΗ όμως σταματαγε...για λίγο.
Για πολύ καιρό δοκίμασα να τον εκπαιδευσω μόνο με την επιβράβευση, δεν κατάφερα και πολλά, εκείνος έπαιρνε αέρα και εγώ δυσκολευόμουν να μαλώσω κάτι τόσο μικρό. Από τότε που ξεκίνησε να βγαίνει βόλτα (περίπου 3 μηνων) και παρά το γεγονός ότι βγαίνει 2 φόρές την ήμέρα έξω, και ξέρει που πρέπει να κάνει την ανάγκη του, κάθε φορά που με βλέπει να ετοιμάζομαι να φύγω ανεβαίνει στο κρεβάτι και το κατουράει, κάπου εκεί ξεκίνησα να τον μαλώνω αρχικά λεκτικά, και έπειτα από κάποιο διάστημα που αυτό δεν έκανε τίποτα με εφημερίδα, και όχι ούτε αυτό είχε μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα, αντιθέτως μου αγρίευε,μέχρι που σήμερα με δάγκωσε κανονικά! η αντίδραση μου ήταν να να τον πιάσω από τον σβέρκο να του φωνάξω και να τον απομονώσω. η αλήθεια είναι ότι έχω κουραστεί πολύ και ενώ τον αγαπώ ξέρω ότι δεν γίνεται να μένω μαζί του χωρίς εκπαίδευση και στην παρούσα φάση χρήματα για εκπαιδευτή δεν υπάρχουν.
Δεν μου πάει η καρδια να τον δώσω, δεν ξέρω αν κάποιος άλλος θα είναι πιο υπομονετικός μαζί του και φοβάμαι να το ρισκάρω, όμως και εγώ δεν την παλευω πια. Αν υπάρχει κάποιος που να μπορέι να μου δώσει μια συμβουλή, πως να αντιδράσω τι να κάνω για να κοπούν όλα αυτά πραγματικά θα το εκτιμήσω πάρα πολύ, γιατί έχω φτάσει στα όρια μου.
Ελπίζω να μην κρίνεται άσχημα την απελπισία μου, ε'ιχα και στο παρελθόν σκυλί, και μια χαρά τα έιχα καταφέρει, άλλος χαρακτηρας βέβαια αλλά και πάλι τέτοια απόκληση??
ο Merlin είναι γενικά δύσκολος από μικρός ήταν κτητικός με τα παιχνίδια του ενω σπάνια τα πάει καλά με άλλα σκυλιά. Οποιαδήποτε βοήθεια μου είναι πολύτιμη, ευχαριστώ

Last edited by a moderator:

betelgeusse

Well-Known Member
14 Μαϊου 2011
301
2
38
germany
Καλως ηρθες!
Koψε την εφημεριδα.Το τρομαζεις το κανεις επιθετικο και δεν μπορεις να κερδισεις τον σεβασμο του.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Το σκυλακι σου είναι ακομα μικρο και αυτό είναι καλο. Δεν εχει ωριμασει ακομα και δεν είναι καθολου αργα για να μαθει. Βασικα ποτέ δεν είναι αργα.

Πρεπει όμως να ασχοληθεις και να κουραστεις. Αν πραγματικα θελεις να κρατησεις τον Μερλιν, πρεπει να κανεις καποια πραγματα, που θα σου φανουν και εσενα δυσαρεστα.

Εχει αποκτησει κυριαρχικη συμπεριφορα. Το μυστικο είναι να ελεγχεις τα παντα στη ζωη του. Όλα ξεκινανε από εσενα, όταν αποφασισεις εσυ.

Το φαγητο του (ισως το βασικοτερο), το πού θα κινειται, το πότε θα βγει, οτιδηποτε.

Καταρχην, κοβεις με το μαχαιρι παιχνιδια που ενθαρρυνουν δαγκωματα και επιθετικη συμπεριφορα.

Ο Μερλιν πρεπει να κουραζεται και να εκτονωνεται. Κουρασμενο σκυλι είναι καλο σκυλι, λεμε συχνα.

Η βολτα δεν είναι δυο γυρες γυρω από το τετραγωνο, τουαλετα και πισω στο σπιτι.
Πρεπει να περπαταει πολύ, να τρεχει και να παιζει.

Για το τρεξιμο πρεπει να βρεις έναν ασφαλη και αν είναι δυνατον περιφραγμενο χωρο. Επειδη προφανως δεν ακουει στο καλεσμα, αν ο χωρος δεν είναι περιφραγμενος πρεπει να του βαλεις ένα μακρυ λουρι καμια δεκαρια μετρα και να τρεχεις κι εσυ μαζι.

Δεν του επιτρεπεις να ανεβαινει στους καναπεδες και στα κρεβατια.
Τροποι:
Απομονωση του από χωρους που εχουν καναπεδες κλπ.
Τοποθετηση απωθητικων (μυλοξιδο σε διαφορα σημεια των επιπλων)
Διορθωση
Με φωνη. Κάθε φορα που παει να ανεβει, ένα κοφτο ΜΗ και μετα επιβραβευση με χαδια ή κερασμα.
Θετικη. Εστω ότι εχει ηδη ανεβει. Του δειχνεις ότι η καθοδος από τον καναπε οδηγει σε κατι καλο.
Αποτελεσματικη διορθωση. Φοραει συνεχεια ένα κοντο λουρακι (1 μετρο) και το σερνει μαζι του.
Μολις παει να ανεβει, προειδοποιητικο ΜΗ, τραβηγμα (τιναγμα) του λουριου και κατεβασμα από τον καναπέ. Μολις κατεβει, επιβραβευση.

Φαγητο
Τρως πρωτη και αδιαφορεις πληρως, δεν του δινεις καμια σημασια ουτε του ριχνεις κοφτα βλεματα γεματα τυψεις επειδη εσυ τρως και αυτος κοιταζει. Ας γαυγιζει και πηδαει οσο θελει. Καποια στιγμη θα βαρεθει και θα καταλαβει ότι δεν κερδιζει τιποτα.

Μολις ακουμπας το πιατο του στο πατωμα, δεν τον αφηνεις να ορμηξει. Πρεπει να κανει κατι για να το κερδισει.
Επειδη προφανως δεν εχει την υπακοη να καθισει ησυχος μερικα δευτερολεπτα, βαζεις παλι το λουρακι που λεγαμε.
Δεν τον αφηνεις να πλησιασει το πιατο. Αυτος μαλλος θα χτυπιεται. Μολις ησυχασει για μερικα δευτερολεπτα (όχι μονο 1-2 αλλά καμια 10 για αρχη και ανεβαινεις μεχρι τα 30), τον αφηνεις να φαει. Μην το παρακανεις με τον χρονο αναμονης γιατι μετα γινεται καψονι.
Αν δεν ησυχαζει με τιποτα, παιρνεις το πιατο και το ξαναβαζεις μετα από λιγη ωρα.

Δεν του δινεις κερασματα στη διαρκεια της ημερας ετσι ξαφνικα και χωρις λογο.

Δεν παιζεις μαζι του ουτε τον χαϊδευεις όταν θελει αυτος. Εσυ θα αποφασισεις το πότε.

Αν ερθει για χαδια, αδιαφορεις, αν γινει πιεστικος τον διωχνεις και παλι αδιαφορεις.

Δεν εχει παιχνιδια στη διαθεση του. Τα δινεις εσυ και τα παιρνεις πισω εσυ.
Αν του δωσεις παιχνιδι για να παιξει μονος του, πρεπει να το κερδισει (βλ. φαγητο).

Φιλακια, γλυκες, μωρουδιτικη συμπεριφορα από μερους σου, κομμενα μεχρι να δεις βελτιωση.

Ο Μερλιν θα παθει πλακα στην αρχη και θα απορει τι συμβαινει.
Εσυ συνεχιζεις.

Το αποκορυφωμα της συμπεριφορας σου, αν ο Μερλιν δεν μαζευεται με τιποτα, θα είναι εκτος από αδιαφορια να νομισει ότι η ενασχοληση σου μαζι του (βολτα κλπ) είναι για σενα κατι τελειως τυπικο εως αγγαρεια.

Ποτέ ξυλο! Μονο μαλωμα και διορθωση με το λουρι.

Όταν επιστρεφεις στο σπιτι, δεν του δινεις σημασια. Τον χαιρετας ψυχρα, τον χαϊδευεις λιγο and that’s it.
Όταν φευγεις, ουτε που του μιλας.

Αυτά για αρχη. Λιγο σκληρα αλλά είναι αποτελεσματικα αν παιξεις σωστα τον ρολο σου.
Πιο σκληρο θα είναι να τον δωσεις στο τελος και δεν ξερεις σε τι χερια θα πεσει.

Last edited:

Clairy

Member
14 Σεπτεμβρίου 2011
10
0
Πραγματικά σας ευχαριστω πάρα πολύ, φυσικά και θέλω να τον κρατήσω και ότι περνάει από το χέρι μου α το κάνω. Harryf3 δεν νομίζω ότι θα μπορούσες να γίνεις πιο συγκεκριμένος, θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου κατά γράμμα από σήμερα κιόλας, ελπίζοντας για το καλύτερο

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Μικρά στο μάτι... αλλά θαυματουργά τα ατιμα... και μετά με λένε παρανοϊκή που κάνω ΒΥ στο Yorkie...
Το σκυλάκι το έχεις αντιμετωπίσει λάθος από την αρχή... μη σε ξεγελάει το μέγεθος είναι σκυλί και όπως διαπίστωσες από τις πιο ζόρικες φυλές.
Μπορεί να είναι χαριστωμένο και μικροσκοπικό αλλά δεν σημαίνει ότι είναι κούκλα ή λούτρινο... έχει ανάγκες ίδιες με εκείνες ενός μεγαλόσωμου σκύλου και σε ορισμένες περιπτώσεις ενέργεια περισσότερη από αρκετούς μεγαλόσωμους.

Το σκυλάκι το πήρες για αρχή πολύ μικρότερο απόότι πρέπει, αυτός δε που στο έδωσε τόσο μικρό είναι επιεικώς ανεύθυνος!
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιείς για να το μαλώσεις δε (βλ. εγημερίδα και φωνές) είναι ξεπερασμένες το λιγότερο.

Το βασικό σου πρόβλημα είναι ότι δεν έχεις θέσει όρια, δεν έχεις καλλιεργήσει σχέση σεβασμού και εμπιστοσύνης και δεν είχαι ξεκάθαρη εσύ η ίδια για το πως πρέπει να φερθείς στο σκυλί και αυτό σε σένα.

Καταρχήν πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσεις τι θες από το σκύλο σου.
Θες να μπορεί ανεβαίνει στα κρεβάτια και στους καναπέδες ή όχι...
Θες όταν παίζεται να χρησιμοποιεί το στόμα του χωρίς να σε δαγκώνει ή δε θες να κάνει καμία κίνηση με αυτό...
κ.ο.κ.

Ο σκύλος σου ως κλασσικό δείγμα της φυλής είδε το κενό στη σταθερότητα και την επιμονή σου και ανέλαβε τα ηνία.
Πρέπει να καταλάβεις ότι δεν είναι το σκυλί απείθαρχο εσύ συμπεριφέρεσαι αδύναμα στα μάτια του και κάνει αυτό που του υπαγορεύει το ένστικτό του.

Ο καλός μας Άρης στα είπε πολύ ωραία αλλά πρέπει να γίνουν κάποιες προσαρμογές ανάλογ αμε το μέγεθος και τη φυλή... :

Το σκυλακι σου είναι ακομα μικρο και αυτό είναι καλο. Δεν εχει ωριμασει ακομα και δεν είναι καθολου αργα για να μαθει. Βασικα ποτέ δεν είναι αργα.
Ακριβώς, ποτέ δεν είναι αργά, δε θέλει κόπο θέλει τρόπο. Τα Yorkies είναι πανέξυπνα σκυλιά και αν καταλάβεις πως πρέπει να του συμπεριφέρεσαι θα τοπιάσει το νόημα αμέσως!

Πρεπει όμως να ασχοληθεις και να κουραστεις. Αν πραγματικα θελεις να κρατησεις τον Μερλιν, πρεπει να κανεις καποια πραγματα, που θα σου φανουν και εσενα δυσαρεστα.

Εχει αποκτησει κυριαρχικη συμπεριφορα. Το μυστικο είναι να ελεγχεις τα παντα στη ζωη του. Όλα ξεκινανε από εσενα, όταν αποφασισεις εσυ.

Το φαγητο του (ισως το βασικοτερο), το πού θα κινειται, το πότε θα βγει, οτιδηποτε.
Το φαγητό έρχεται από εσένα και μόνο εσένα. Κόβεις μαχαίρι τις λιχουδιές από άλλους, τον ταίζεις μόνο εσύ και κανείς άλλος.
Από εδώ και στο εξής τρώει συγκεκριμένες ώρες και μόνο αυτές και λιχουδιές μόνο όταν κρίνεις εσύ.
Θα πρέπει να δουλέψει για το φαγητό του, ξάπλα και μετά εντολή για να φάει όταν του πεις εσύ. Λιχουδιές τουλάχισον αφού προηγηθεί ένα κάτσε.

Βόλτα μόνο εσύ και όπου θες εσύ... εσύ οδηγείς όχι αυτός, θα περπατάει πλάι σου και όχι μπροστά σου!

Καταρχην, κοβεις με το μαχαιρι παιχνιδια που ενθαρρυνουν δαγκωματα και επιθετικη συμπεριφορα.
Κατέληξε αν θες να χρησιμοποιεί το στόμα του ή όχι. Οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά κόβε τη μαχαίρι, δεν ανέχεσαι γρυλίσματα, μουγκρίσματα και γαύγισμα επιθετικό (υπάρχουν πολλά γαυγίσματα)

Ο Μερλιν πρεπει να κουραζεται και να εκτονωνεται. Κουρασμενο σκυλι είναι καλο σκυλι, λεμε συχνα.
Δύο βόλτες τουλάχιστον για τις ανάγκες του, αλλά όχι μόνο για αυτές.

Η βολτα δεν είναι δυο γυρες γυρω από το τετραγωνο, τουαλετα και πισω στο σπιτι.
Πρεπει να περπαταει πολύ, να τρεχει και να παιζει.
Δεν φαντάζεσαι πόσο δίκιο έχεις...

Για το τρεξιμο πρεπει να βρεις έναν ασφαλη και αν είναι δυνατον περιφραγμενο χωρο. Επειδη προφανως δεν ακουει στο καλεσμα, αν ο χωρος δεν είναι περιφραγμενος πρεπει να του βαλεις ένα μακρυ λουρι καμια δεκαρια μετρα και να τρεχεις κι εσυ μαζι.
Να προσθέσω τη συναναστροφή με σωστά σκυλιά, του μεγέθους του που θα τον διορθώσουν έτσι και το παίξει τσαμπουκάς και σε αυτά.
Όχι σε αυτή τη φάση μεγάλα τα οποία δεν ξέρεις πως θα αντιδράσουν και μπορεί να εκνευριστούν ιδιαίτερα από τυχόν κυριαρχικές συμπεριφορές και να διορθώσουν άγαρμπα.... Έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά...

Δεν του επιτρεπεις να ανεβαινει στους καναπεδες και στα κρεβατια.
Αυτό δεν είναι απόλυτο. Εμένα αλωνίζει πάνω στα κρεβάτια και τους καναπέδες και δεν είχα ποτέ κανένα δείγμα κυριαρχίας.
Προτιμότερο κατ' εμέ να μάθει ότι απλά δεν του ανήκουν.
Π.χ. να πηγαίνεις και να τον εκτοπίζεις και να κάθεσε στο σημείο που έχει διαλέξει να κοιμηθεί και να το δέχεται αδιαμαρτύρητα.
Να μπορείς να τον κρατάς κάτω από τα έπιπλα για όσο θες και να του επιτρέπεις να ανέβει εσύ...

Τροποι:
Απομονωση του από χωρους που εχουν καναπεδες κλπ.
Τοποθετηση απωθητικων (μυλοξιδο σε διαφορα σημεια των επιπλων)
Διορθωση
Με φωνη. Κάθε φορα που παει να ανεβει, ένα κοφτο ΜΗ και μετα επιβραβευση με χαδια ή κερασμα.
Θετικη. Εστω ότι εχει ηδη ανεβει. Του δειχνεις ότι η καθοδος από τον καναπε οδηγει σε κατι καλο.
Αποτελεσματικη διορθωση. Φοραει συνεχεια ένα κοντο λουρακι (1 μετρο) και το σερνει μαζι του.
Μολις παει να ανεβει, προειδοποιητικο ΜΗ, τραβηγμα (τιναγμα) του λουριου και κατεβασμα από τον καναπέ. Μολις κατεβει, επιβραβευση.
Αυτό με το λουρί αποκλείεται απλά. Τα Yorkies έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητες τραχείες σαν φυλή... δεν τραβάς, δεν τινάζεις, δεν κάνεις τίποτα με το λουρί ΠΟΤΕ!!

Φαγητο
Τρως πρωτη και αδιαφορεις πληρως, δεν του δινεις καμια σημασια ουτε του ριχνεις κοφτα βλεματα γεματα τυψεις επειδη εσυ τρως και αυτος κοιταζει. Ας γαυγιζει και πηδαει οσο θελει. Καποια στιγμη θα βαρεθει και θα καταλαβει ότι δεν κερδιζει τιποτα.

Μολις ακουμπας το πιατο του στο πατωμα, δεν τον αφηνεις να ορμηξει. Πρεπει να κανει κατι για να το κερδισει.
Επειδη προφανως δεν εχει την υπακοη να καθισει ησυχος μερικα δευτερολεπτα, βαζεις παλι το λουρακι που λεγαμε.
Δεν τον αφηνεις να πλησιασει το πιατο. Αυτος μαλλος θα χτυπιεται. Μολις ησυχασει για μερικα δευτερολεπτα (όχι μονο 1-2 αλλά καμια 10 για αρχη και ανεβαινεις μεχρι τα 30), τον αφηνεις να φαει. Μην το παρακανεις με τον χρονο αναμονης γιατι μετα γινεται καψονι.
Αν δεν ησυχαζει με τιποτα, παιρνεις το πιατο και το ξαναβαζεις μετα από λιγη ωρα.

Δεν του δινεις κερασματα στη διαρκεια της ημερας ετσι ξαφνικα και χωρις λογο.

Δεν παιζεις μαζι του ουτε τον χαϊδευεις όταν θελει αυτος. Εσυ θα αποφασισεις το πότε.

Αν ερθει για χαδια, αδιαφορεις, αν γινει πιεστικος τον διωχνεις και παλι αδιαφορεις.

Δεν εχει παιχνιδια στη διαθεση του. Τα δινεις εσυ και τα παιρνεις πισω εσυ.
Αν του δωσεις παιχνιδι για να παιξει μονος του, πρεπει να το κερδισει (βλ. φαγητο).

Φιλακια, γλυκες, μωρουδιτικη συμπεριφορα από μερους σου, κομμενα μεχρι να δεις βελτιωση.

Ο Μερλιν θα παθει πλακα στην αρχη και θα απορει τι συμβαινει.
Εσυ συνεχιζεις.
Συμφωνώ σε όλα τα παραπάνω.

Το αποκορυφωμα της συμπεριφορας σου, αν ο Μερλιν δεν μαζευεται με τιποτα, θα είναι εκτος από αδιαφορια να νομισει ότι η ενασχοληση σου μαζι του (βολτα κλπ) είναι για σενα κατι τελειως τυπικο εως αγγαρεια.

Ποτέ ξυλο! Μονο μαλωμα και διορθωση με το λουρι.
Τα είπαμε για το ξύλο, τα είπαμε και για το λουρί... λεκτικό μάλωμα μόνο και σωματική επαφή όπως σπρωξιματάκια ή γλώσσα του σώματος (π.χ. βήμα προς το μέρος του).

Όταν επιστρεφεις στο σπιτι, δεν του δινεις σημασια. Τον χαιρετας ψυχρα, τον χαϊδευεις λιγο and that’s it.
Όταν φευγεις, ουτε που του μιλας.

Αυτά για αρχη. Λιγο σκληρα αλλά είναι αποτελεσματικα αν παιξεις σωστα τον ρολο σου.
Πιο σκληρο θα είναι να τον δωσεις στο τελος και δεν ξερεις σε τι χερια θα πεσει.
Το μάλωμα είναι ιδιαίτερη διαδικασία. Δεν αρκεί να φωνάξεις ή να μιλήσεις κοφτά και να σταματήσει... αυτό δεν είναι διόρθωση αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε απευαισθητοποίηση στο λεκτικό σου μάλωμα.
Πρέπει να δεις σημάδια ότι κατάλαβε ότι έκανε λάθος και σημάδια υποταγής... π.χ. κάθισμα κάτω ή ξάπλωμα, τράβηγμα των αυτιών πίσω, προσπάθεια να σε γλύψει σαν σημάδι συμφιλίωσης κ.ο.κ.

dimitrismp

Well-Known Member
8 Ιανουαρίου 2011
170
0
harryf3+chrysoula = άριστα, δεν βαθμολογώ, προσοχή, απλά ενθουσιάστηκα γιατί τα ίδια θα έλεγα ως τελειοθήρας [αστείο]....:) και πολύ καλή η περιγραφή του τι σημαίνει σημάδι υποταγής από τη chrysoula....

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ευχαριστω για τις συμπληρωσεις/διορθωσεις Χρυσουλα.
Ο γνωστης της φυλης είναι αναντικαταστατος.

Για τωρα που είναι αρχη ομως, το σκυλακι δυσκολα θα παρει την θεση «κατσε» ή «κατω», πριν φαει πχ, ουτε θα μπορεσει να κανει περπατημα στο «δίπλα».

Αυτά είναι θεματα βασικης υπακοης και εντολων, και επονται της εγκαθιδρυσης ιεραρχιας, η οποια είναι τουλαχιστον το 70% της επιτυχιας.
Όχι βεβαια πως δεν μπορει να γινει και ταυτοχρονα, αλλά φανταζομαι η Κλαιρη δεν γνωριζει τον τροπο να το κανει. Αν μαθει μερικα βασικα, θα είναι πολυτιμα σε αυτό το σταδιο.

Πολύ σωστο να συναναστρεφεται με άλλα σκυλακια. Θα βοηθησει και στην κουραση και εκτονωση και θα δει ότι δεν είναι το κεντρο του κοσμου, όπως νομιζει τωρα.

Δεν θα μπορεσει να τον ελεγξει και να τον συγκρατησει χωρις λουρι. Εξαλλου, στην βολτα πώς θα πηγαινει?
Μηπως χρειαζεται στηθολουρο?

Θα συμφωνησω και με το κρεβατι, υπο προϋποθεσεις όπως πολύ ωραια ειπε η Χρυσουλα. Μαλλον ημουν πολύ σκληρος και θελω αποτελεσματα αμεσως.

Εγω κοιμαμαι με την πινσερινα μου κάθε βραδι αγκαλια και βρισκεται ολη μερα πανω στους καναπεδες.
Αλλά είναι διαφορετικος χαρακτηρας και εχει μια καλη υπακοη αν αναλογιστεις το πόσο κακομαθημενη είναι.
Βεβαια δεν ηταν παντα ετσι. Τωρα είναι 4.5 ετων και πληρως ωριμη.

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Προς Θεού δεν είχα σκοπόνα σε διορθώσω και το ξέρεις , ε....???

Σίγουρα δε διαφωνώ... δεν ξέρω τα επίπεδα εκπαίδευσης του συγκεκριμένου σκύλου απλά υποθέτω από την μέχρι τώρα εμπειρία μου ότι και τα πλέον ανεκπαίδευτα σκυλιά έχουν το κάτσε ή κάτω ως βάζω τον πωπό μου κάτω. Για κάποιο λόγο, μάλλον επειδή τους βγαίνει φυσικά, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες καταφέρνουν να το μάθουν έστω αυτό. Τα υπόλοιπα θα μας πει αν θέλει η νέα φίλη μας και θα τις πούμε τι και πως να του τα μαθει.
Ακόμα και αν δεν τα ξέρει.... θα μας το πει φαντάζομαι... μπορώ να της μάθω πως να τον κάνει να μην πηγαίνει στο φαγητό χωρίς κάτσε ή ξάπλα και να ξεκινήσει από αυτό... ακόμα και η υπομονή και η συγκράτηση της παρόρμησής του να πάει είναι "δουλειά" για αυτόν!

Για το λουρί...ναι θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να χρησιμοποιήσει στηθόλουρο. Αν και δεν είμαι τις άποψης ότι το λουρί είναι για να συγκρατεί το σκύλο, παρά μόνο να του δίνει συνιάλα (υπό νορμάλ συνθήκες θα μου πεις) καλύτερα να γίνει με στηθόλουρο... Η Κλαίρη (η δική μου αυτή τη φορά) δεν έχει υποστεί τραβήγματα ποτέ, δεν έχει τραβήξει ποτέ στην βόλτα και παρόλα αυτά με την παραμικρή αντίσταση έχει θέμα και αρχίζει να βήχει...
Πρέπει όμως να επικεντρωθεί στο να την ακούει λεκτικά και στην αρχή που δεν θα το κάνει να ενισχύει με γλώσσα του σώματος...προτιμώ ο σκύλος να ακούει άνευ λουριού! Αλλά πάλι αυτά είναι προσωπικά "γούστα" χαχαχαχα....

Πιστεύω ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το κρεβάτι και τον καναπέ ως "εργαλεία" επιβράβευσης ή ένδειξης δυσαρέσκειας εκ μέρους της...
π.χ. εμείς με τρώμε στο σαλόνι... έχουμε τραπέζι αλλά την έχουμε κατά βρει εκεί. Όταν τρώμε η μικρή μου κάθεται ήσυχη όπου θέλει ακόμα και δίπλα μας. Εάν παρελπίδα έχουμε κάτι που της τρέχουν τα σάλια για παράδειγμα κοτόπουλο και δείξει έστω και το παραμικρό ενδιαφέρον στο φαγητό μας τότε με ένα "φύγε" (στην αρχή πιο πολλά από ένα :p) έχει εκδιωχθεί από τον καναπέ και μακριά από εμάς που τρώμε... έβαλε στο μάτι το φαγητό μου, αλλά εγώ δεν μπορώ να γρυλίσω ή να δείξω τα δόντια μου όπως θα έκανε ο αρχηγός, τις στερώ λοιπόν την ικανοποίηση να είναι στο ύψος και κοντά στην αγέλη...
πιστεύω πως κάτι τόσο μικρές λεπτομέρειες θέτουν σαφείς διαχωρίσεις στην ιεραρχία και κάνουν καλό στην υγειή σχέση ιδιοκτήτη σκύλου.
Η φίλη μας πρέπει να καθορίσει τι και πως θα λειτουργεί το σπιτικό της και να μείνει σε αυτή την απόφαση σταθερή!

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Υπαρχει και ένα άλλο κολπο για να καθησει πριν φαει.
Δεν ακουμπας το πιατο στο πατωμα, αλλά το κρατας στο χερι.
Το σκυλακι πιθανοτατα θα πηδαει και θα κανει σαν παλαβο.
Συντομα θα ηρεμησει και θα κατσει κατω να κοιταζει μια το πιατο στο χερι και μια εσενα στα ματια. Καταλαβαινει ότι το πότε θα φαει εξαρταται από εσενα.
Τοτε του λες ένα πολύ χαρουμενο μπραβο και αφηνεις το πιατο κατω.
Απλά πραγματα στην αρχη αλλά σημαντικα.
Μαθαινει όμως ετσι ότι με το που καθεται κατω ησυχο κερδιζει το φαγητο του.
Αυτό είναι ο «προθαλαμος» του να περιμενει ενώ το πιατο είναι στο πατωμα και να πηγαινει να φαει μονο με αδεια (ενα απλο ΟΚ).

Clairy

Member
14 Σεπτεμβρίου 2011
10
0
Παιδιά σας ευχαριστώ πραγματικά, η αλήθεια είναι ότι ο Merlin τις βασικές εντολές τις έχει μάθει από πάρα πολύ μικρός, με θετική επιβράβευση και παιχνίδι, είναι ένα έξυπνο κουτάβι. Και την ανάγκη του ξέρει που να την κάνει, αν εξαιρέσουμε το κρεβάτι μου, δεν παέι παρά μόνο έξω και στην πάνα του η οποία με τον καιρό μεταφέρθηκε στο μπαλκόνι έως ότου κοπεί τελείως. Θέλω να σας πω πως τις συμβουλές σας τις τήρησα κατά γράμμα και όντως χθές είχαμε μια ήσυχη και υπάκουη μέρα, έως ότου κατα τη μια το βράδυ μιλώντας στο τηλ. ξεχαστηκα και περιφερόμενη στα δωμάτια άφησα τις πόρτες ανοιχτές, όταν το θυμήθηκα έτρεξα στο υπνοδωμάτιο μου για να βρώ το αναμενόμενο ένα κατουρημένο στρώμα, τον μάλωσα όπως μυ είπατε και ναι ναι μου γύρισε ανάσκελα με τα ματάκια μου να με κοιτάνε λυπημένα, σημάδι μεταμέλειας????? να γελάσω τώρα? το κάνει πάντα!! είπα και στην αρχή έχω ένα έξυπνο μικρό, το οποίο είμαι σίγουρη ότι ξέρει ότι κάνει λάθος και το δέιχνει, παρόλα αυτά το ξανακάνει γιατί έτσι γουστάρει! φυσικά τα νεύρα μου είναι κρόσια, και αναρωτιέμαι αν θα πρέπει να ζω εγώ με τον φόβο του σε ένα σπίτι με κελιστές πόρτες αφού ενώ δείχνει ηρεμος και ικανοιημένος (1 ώρα βόλτα με τρέξιμο και παιχνίδι έιναι αρκετό? για βράδυ φυσικά έχει άλλα '30 λεπτά το πρωί), στην πρώτη ευκαιρία που θα του δοθεί, θα μου κάνει ζημιά?

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Συνεχισε και μην ξεχνας να του δειχνεις και την αγαπη σου. Μην το πιεζεις πολυ. Ειναι μωρο ακομα.
Αυτο με το κατουρημα στο κρεβατι θελει χρονο και εγκαθιδρυση μιας νεας σχεσης ιεραρχιας και σεβασμου.
Θα κοπει, στο υποσχομαι (μονο μη με ρωτησεις πώς το ξερω!)

Clairy

Member
14 Σεπτεμβρίου 2011
10
0
Πραγματικά έχω ανάγκη να σε πιστέψω, και εννοείται πως του δέιχνω την αγάπη μου, μα τα νεύρα μου δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση!!!

chrysoula

Well-Known Member
18 Ιανουαρίου 2011
2.819
31
Αθήνα
Nα σε ρωτήσω...τον έπιασες απ' αυτοφόρω που κατούρισε το κρεβάτι και τον μάλωσες?
Αν όχι μην το ξανακάνεις ακόμα κι αν βγάζεις καπνούς από τα αυτιά σου! Η πράξη με την τιμωρία σεν πρέπει να απέχουν παραπάνω από μερικά δευτερόλεπτα, αλλιώς το σκυλί αντιλαμβάνεται ότι έχει κάνει κάτι λάθος και σε έκανε να θυμώσεις αλλά όχι γιατί.
Πας πίσω στην εκπαίδευση έτσι. Μη ξεχνάς ότι ο αρχηγός είναι σταθερός, αυστηρός (αλλά όχι υστερικός με φωνές και ουρλιαχτά) και πάντα μα πάντα δίκαιος.

Αυτή τη στιγμή το σκυλί δεν θέλει όμως μόνο αγάπη, θέλει σταθερότητα και επιβράβευση όπου χρειάζεται. Για λίγο καιρό κόψε τα πολλά γούτσου γούτσου μέχρι να έρθει η ώρα να τα εκτιμήσει.

Συνέχισε, είσαι σε πολύ καλό δρόμο. Έχει υπόψη σου ότι ο σκύλος δεν θα υποταχθεί αμαχητί. Έχει μάθει να κάνει κουμάντο και δεν θα υποχωρήσει εύκολα. Μπορεί να αισθανθείς ότι εκεί που πας καλά, κάνει κάτι ανήκουστο! Είναι ξεσπάσματα. Θα σε δοκιμάζει για καιρό. Μη νευριάζεις, μην τρελαίνεσαι... είναι μια δοκιμασία που θα την περάσετε μαζί.

Θες να σου πω ένα μικρό "μυστικό" για να μην εξάπτεσαι... κακά τα ψέματα το σκυλί δεν φταίει... είναι μπερδεμένο και φταις εσύ για αυτό.
Όταν η δικιά μου έκανε κάτι λάθος και μου ανέβαζε την πίεση πήγαινα στην άκρη και έλεγα στον εαυτό μου "δεν φταίει αυτή, φταις εσύ που δεν πρόσεξες παραπάνω, που χαλάρωσες και άφησες να συμβεί κάτι αρνητικό", ηρεμούσα και διαχειριζόμουν την κατάσταση.
Θα παρατηρήσεις ότι όσο πιο ήρεμη είσαι στις διορθώσεις σου τόσο πιο καλά θα κατανοεί ο μικρός.
Σκοπός σου δεν είναι να τον τρομοκρατήσεις, αλλά να του δώσεις να καταλάβει ότι έκανε λάθος και ότι τι είναι λάθος και τισωστό το ορίζεις αποκλειστικά εσύ.

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Το κατουρημα δεν θα λυθει από τη μια μερα στην άλλη, αλλά θα λυθει αφου σταθεροποιηθει η σχεση σας.

Το προβλημα είναι οτι δεν προκειται για το «λαθος» κατουρημα, το οποίο είναι όταν ο σκυλος δεν εχει εμπαιδωσει ακομα το πού πρεπει να κατουραει, οπότε παει και κατουραει σε μια γωνια του σπιτιου ή οπουδηποτε αλλο. Τοτε, το να τον πετυχεις (με παρακολουθηση/καρτερι) είναι ευκολο, τον κοβεις και τον οδηγεις στο σωστο μερος, και ο σκυλος σιγα σιγα μαθαινει.

Εδώ μιλαμε για κατουρημα με προελευση την κυριαρχικοτητα, ο σκυλος ουρει στο μερος ΣΟΥ, υπαρχει συγκεκριμενος λογος που το κανει, με πληρη συναισθηση του τι κανει.
Δυσκολα θα τον πιασεις επ’αυτοφορω, και, αν τον πιασεις, η παραπανω μεθοδος του «λαθος» κατουρηματος δεν πιανει. Το προβλημα είναι πιο βαθυ, δεν οφειλεται στην αγνοια, και δεν εχει σχεση με εκπαιδευση τουλετας.

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Να γιατι χρειαζεται το crate(που και αυτο λεει πολλα στον σκυλο για το ποιος κανει κουμαντο)...

Ολα αυτα που γραφετε ειναι πολυ σωστα και πολυ γλαφυρα, αλλα τα πραγματα αν και δυσκολα ειναι απλα!

ΕΛΕΓΧΟΣ και ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ!

Sorry, δεν κρατηθηκα. Διαβαζω, διαβαζω για αυτο το σκυλακι και ''φουντώνω''...:mad:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Καλε μου φιλε Ice,
Παλια προτεινα κι εγω το crate για πασα νοσο και πασα μαλακια, πλεον όχι παντα.
Εχεις σκεφτει τι θα γινει αν το συγκεκριμενο σκυλακι μπει στο crate? Εχει τις προϋποθεσεις?
Θα ηθελα να μου πεις πώς το φανταζεσαι, κι αν θελεις σου λεω μετα πώς το φανταζομαι εγω , αν και φοβαμαι ότι θα γινω παλι γλαφυρος.
Ναι, ξερω, σταδιακη εισοδος/γνωριμια, με κερασματα μεσα, διαμονη για ελαχιστη ωρα στην αρχη, να το δει σαν σπιτι/καταφυγιο και τα γνωστα στανταρ για ΚΑΘΕ σκυλο και ιδιοκτητη, λες και ολοι εχουν βγει από το ιδιο εκμαγειο.

Εμενα δεν με εκνευριζει καθολου, ουτε με φουντωνει το συγκεκριμενο σκυλακι, και σιγουρα ουτε η συγκερκριμενη συμπαθεστάτη ιδιοκτητρια.
Γιατι κι εγω, όπως και τοσοι αλλοι, δεν ειχα την τυχη/διορατικοτητα/διαυγεια να ενημερωθω από την αρχη και να τα κανω όλα σωστα.
Ποτέ δεν είναι αργα (όπως και ποτέ δεν είναι νωρις!), και με αρκετη δουλεια και πολλη θεληση μπορει να δουμε αρκετα συντομα ένα υπεροχο και πολύ δεμενο διδυμο.

Εχεις τον σεβασμο μου και το thanks μου παρολα αυτα φιλε Ice.

yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Και ενημερωμενος να εισαι δεν σημαινει οτι θα αποφυγεις ολες τις κακοτοπιες.
Στη θεση του Merlin φανταστειτε την Yasemin,εκει μιλαμε για το Νειλο!!

Την πρωτη φορα το εκανε οταν ελειπα και τη δευτερη παρουσια μου και μαλιστα ενω βρισκομουν πανω στο κρεββατι.
Τι εκανα?

Απλα σηκωθηκα,αλλαξα τα παντα και δεν μιλησα καθολου.Η σκυλα διπλα μου προκλητικη και ετοιμοπολεμη.
Επι 2 μερες εκανα σαν να μην υπηρχε οσο και να με προκαλουσε,ουτε καν την κοιταζα.

Δεν ξαναεκανε τιποτα!

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97