Μεσαίου μεγέθους & μεγάλης καρδιας

Lilitsoni

Member
7 Οκτωβρίου 2015
18
2
Καλώς ήρθες.
Και το Maltese έχει όλες τις προϋποθέσεις που θέτεις, αν ο τίτλος γίνει "μικρού μεγέθους και καρδιά λιονταριού" (lion dog).
Μ'αρεσε και η δική σου επεξήγηση! Το ξέρω τα κριτήρια μου προς εκεί παραπέμπουν, έλα όμως που νιώθω δεν θα μου ταίριαζαν (ανόητο ίσως το ξέρω). Οπότε όπως έχουν ήδη σχολιάσει προηγούμενοι μάλλον σε εμένα έγκειται η απόφαση καθώς δεν γίνεται να τα έχω όλα. Είναι εγωιστικό και αγενές προς τα σκυλιά το να επιλέγεις με βάση την εμφάνιση. Ουφ!

Νομιζω οτι το ακρως καταλληλο ειναι το μινι σναουζερ αλλα απιθανο να το βρεις τσαμπα....

Οπως ειπαν κι αλλοι ενα αδεσποτακι που να σου αρεσει ειναι αριστη λυση!
Είναι πανέμορφα! Αλλά δεν έχω δει ποτέ μα ποτέ ευκαιρία να χαρίζεται!

Lilitsoni κάπου υπάρχει ένα νήμα, πως διαλέγει κανείς εκτροφέα. Αν δεν πάρεις πρώην αδέσποτο, κάνε έναν κόπο να το διαβάσεις
Το έχω ήδη διαβάσει (αν λέμε το ίδιο- ακόμη η αναζήτηση στο φόρουμ σας είναι σε αρχικά στάδια καθώς υπάρχουν άπειρες-ευτυχώς κατα μία έννοια πληροφορίες). Απλώς, δεν θα ήθελα να αγοράσω (οκ το ξέρω δεν συνάδει με το ότι θέλω προδιαγραφές). Μόνο που καμιά φορά κάποιος "σκυλίσιος θεός" σου στέλνει κάτι από εκεί που δεν το περιμένεις...

Last edited by a moderator:

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Καθαροαιμο σκυλο ειναι απιθανο να τον βρεις να χαριζεται. Οπως σου ειπαν ηδη, η θα αποφασισεις να το πληρωσεις κ να το παρεις απο ΣΩΣΤΟ εκτροφεα, η θα βρεις ενα αδεσποτακι που σου κανει το κλικ κ θα του δωσεις ενα σπιτι......

Μεση λυση δεν υπαρχει.

Lilitsoni

Member
7 Οκτωβρίου 2015
18
2
Είναι πανέμορφα! Αλλά δεν έχω δει ποτέ μα ποτέ ευκαιρία να χαρίζεται!
Επίσης, ότι έχω διαβάσει λέει πως μαδάνε και δεν είναι ιδιαίτερα φιλικά με άλλους σκύλους...

Καθαροαιμο σκυλο ειναι απιθανο να τον βρεις να χαριζεται. Οπως σου ειπαν ηδη, η θα αποφασισεις να το πληρωσεις κ να το παρεις απο ΣΩΣΤΟ εκτροφεα, η θα βρεις ενα αδεσποτακι που σου κανει το κλικ κ θα του δωσεις ενα σπιτι......

Μεση λυση δεν υπαρχει.
Εννοείται! το καταλαβαίνω προτού καν το συζητήσουμε. Απλώς καμιά φορά είναι καλύτερο να έχεςι σφαιρική εικόνα ώστε έστω αν βρεις ένα ημίαιμο με κοινά χαρακτηριστικά να ξέρεις από που "κρατάει η σκούφια του"

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Εννοείται! το καταλαβαίνω προτού καν το συζητήσουμε. Απλώς καμιά φορά είναι καλύτερο να έχεςι σφαιρική εικόνα ώστε έστω αν βρεις ένα ημίαιμο με κοινά χαρακτηριστικά να ξέρεις από που "κρατάει η σκούφια του"
Αν καταφερεις να μαθεις απο που κραταει η σκουφια του, συνηθως μιλαμε για την κατα λαθος (η ακομα χειροτερα εσκεμμενα) γεννα του γνωστου-αγνωστου ιδιωτη.
ΟΧΙ λοιπον ειναι ανηθικο να παρεις σκυλι απο τετοια γεννα......

Lilitsoni

Member
7 Οκτωβρίου 2015
18
2
Αν καταφερεις να μαθεις απο που κραταει η σκουφια του, συνηθως μιλαμε για την κατα λαθος (η ακομα χειροτερα εσκεμμενα) γεννα του γνωστου-αγνωστου ιδιωτη.
ΟΧΙ λοιπον ειναι ανηθικο να παρεις σκυλι απο τετοια γεννα......
Πιθανώς δεν το έθεσα σωστά. Καταλαβαίνω τι εννοείς.

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Κάποια στιγμή, μια εποχή που οι αγγελίες σε αυτό το φόρουμ,για σκυλιά που ψάχνουν σπίτι, ανανεωνονταν πολύ συχνά, είχε γραφτεί ένα όμορφο, κατά τη γνώμη μου,ποστ
alba θα σου εκφράσω καθαρά την προσωπική μου άποψη και γιατί και εγώ είμαι γενικά κατά της ενότητας ζήτηση για σκύλους.

Το βασικότερο είναι ότι όταν κάποιος θέλει να υιοθετήσει ένα σκύλο χρειάζεται να ψάξει. Χρειάζεται να ψάξει είτε ο σκύλος είναι καθαρόαιμος, είτε ημίαιμος, είτε πουά με βούλες.

Για μένα το να βάζει κάποιος μια αγγελία για ζήτηση είναι σα να επαναπαύεται και να περιμένει ο σκύλος να του πέσει από τον ουρανό.

Επίσης, όταν κάποιος ζητάει καθαρόαιμο σκύλο, αυτοί που θα ανταποκριθούν πιθανώς σε ένα τέτοιο αίτημα είναι οι ΒΥΒ. Κανένας σοβαρός εκτροφέας, ή και της πλάκας πιστεύω, δεν πρόκειται να κάτσει να ασχοληθεί. Και το οποιοδήποτε φόρουμ θα παίξει το ρόλο του μεσολαβητή σε ένα παιχνίδι που πρέπει να σταματήσει και όχι να διαιωνίζεται.

Όποιος ενδιαφέρεται πάλι για ημίαιμο ας μπει στον κόπο να διαβάσει την προσφορά. Αν βαριέται να διαβάσει μερικές σελίδες για να βρει τον σκύλο που θα τον συντροφέψει τα επόμενα χρόνια της ζωής του, τι να πω.
Μπορεί το κομμάτι του φόρουμ με τις αγγελίες να μην κινείται αλλά στο φέις , για παράδειγμα, οι αγγελίες σκύλων που ψάχνουν είναι αμέτρητες. Οπότε, αν όντως ενδιαφέρεσαι ψάξε. Μην περιμένεις από άλλους να πάρουν αποφάσεις για εσένα.

(το ποστ θα το βρεις εδώ)

Lilitsoni

Member
7 Οκτωβρίου 2015
18
2
Κάποια στιγμή, μια εποχή που οι αγγελίες σε αυτό το φόρουμ,για σκυλιά που ψάχνουν σπίτι, ανανεωνονταν πολύ συχνά, είχε γραφτεί ένα όμορφο, κατά τη γνώμη μου,ποστ

Μπορεί το κομμάτι του φόρουμ με τις αγγελίες να μην κινείται αλλά στο φέις , για παράδειγμα, οι αγγελίες σκύλων που ψάχνουν είναι αμέτρητες. Οπότε, αν όντως ενδιαφέρεσαι ψάξε. Μην περιμένεις από άλλους να πάρουν αποφάσεις για εσένα.

(το ποστ θα το βρεις εδώ)
Μα φυσικά! όπως ήδη έγραψα έχω λιώσει στο ψάξιμο. Απλώς η ενημέρωση είναι ένα διαφορετικό κομμάτι.
Σε κάθε περίπτωση, εκτιμώ τις απόψεις και ευχαριστώ.

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Βλέπω να λιώνει στο λάθος ψάξιμο... Αντί να λιώνεις ψάχνοντας αγγελία με σκυλί με τη φατσουλα που σου αρέσει, κάτσε και διάβασε, έστω για αυτά που αναφέρεις εσύ (cavalier king charles lakeland & airedale terrier, boston terrier και φυσικα pug). Διάβασε γιατί ενώ μου άρεσε ο τίτλος σου, διαπιστώνω ότι ψάχνεις αντί για "μεσαίου μεγέθους και μεγάλης καρδιάς " κάτι σε "φάτσα να μου αρέσει και τσάμπα"
Ελπίζω να κάνω λάθος και να σε αδικώ. Εσύ θα πρέπει να δεις τα στοιχεία του χαρακτήρα για το σκύλο που θέλεις. Πριν ψάξεις τι σκύλο θέλεις. Για να μπορείς να ζήσεις απροβληματιστα τα πάνω από δέκα-δώδεκα χρόνια μαζί του

• Like
Reactions: Elrandir and johnk

Lilitsoni

Member
7 Οκτωβρίου 2015
18
2
Παρόλο που προσπάθησα να εξηγήσω τη θέση μου χωρίς να υπάρξει κάποια σύγχυση μάλλον υπήρξε. Σε ευχαριστώ και πάλι για τη θέση σου θα προτιμούσα όμως να μην εκφράζεσαι αβίαστα, ιδιαίτερα όταν μάλλον δεν έχεις καταλάβει. όντως θα το ψάξω. Τώρα απροβλημάτιστα δεν με νοιάζει να ζήσω όλες οι σχέσεις έχουν σωρεία προβλημάτων. Το κλειδί είναι πόσο αγαπάς κάποιον. Όταν λοιπόν αγοράσω/υιοθετήσω ότι και αν είναι θα είναι ταυτόσημο με το παραπάνω.

Ευχαριστώ για το σχόλιο, καλή συνέχεια.

aliki_s

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
3.279
1.797
Αθήνα
Τα miniature schnauzer δε μαδανε. Πρεπει ομως να στριπαρεται το τριχωμα τους.
Ειναι επιφυλακτικα με τους ανθρωπους οχι με αλλα σκυλια. Επισης δεν υπαρχει περιπτωση να βρεις καποιο να χαριζεται. :)

Aslan

Well-Known Member
12 Μαϊου 2014
1.024
1.882
Αθήνα, Φλύα
Για ΑΡΧΗ ξεκίνα από εδώ διάβασμα και στην συνέχεια ξεψάχνισε το forum για όσες απορίες σου δεν καλύπτονται:
  1. Πώς διαλέγω εκτροφέα;
  2. Θέλω κουτάβι ράτσας... αλλά
  3. Αναπαραγωγή ή Εκτροφή;
  4. Γιατί το ζευγάρωμα του ζώου μας δεν είναι εκτροφή
  5. Καθαρόαιμα πανέμορφα κουτάβια
  6. Πίνακας σύγκρισης "εκτροφέων" και Εκτροφέων!
Αυτά τα βάζω για να δείς πάνω κάτω τις ευθύνες ενός σκύλου και πολλά άλλα:
>Καθαρόαιμος είναι ο σκύλος που διαθέτει γνήσιο Pedigree εκδομένο από τον Κυνοφιλικό Όμιλο της εκάστοτε χώρας[ΚΟΕ για την Ελλαδά] και το οποίο πάντα δίνεται δωρεάν.<

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Σκύλος που δεν μαδάει... είναι πολύ σπάνιος, ότι και να λέμε!
Αν το θέσουμε ότι "δεν βλέπουμε εύκολα τις τρίχες που χάνει", είναι όντως πιο συχνό φαινόμενο...

Αν, όμως, επιμένει κανείς ΤΟΣΟ πολύ να μην μαδάει ο σκύλος, τότε δύο ενδεχόμενα:
α) Αρχίζει (λέω τώρα) να με προβληματίζει λιγάκι...:cool:
β) Αν "σκάσει" πολλά λεφτά... αυτό που ταιριάζει είναι ο Κιναζικός Λοφιοφόρος (!)...

Τέλος, συμφωνώ με τους προλαλλήσαντες ότι: Αν κάποιος δεν επιθυμεί να "σκάσει" πολλά λεφτά στον επιλεγμένο, τον σωστό, τον πρόστυχο Εκτροφέα... τότε ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να ξέρει "από που κρατάει η σκούφια του σκύλου" που θα υιοθετήσει...

Υ.Γ. Η απαίτηση "σκύλος που δεν μαδάει"... είναι ισοδύναμη με την απαίτηση "αυτοκίνητο χωρίς κιβώτιο ταχυτήτων"...;)

Last edited:

Lilitsoni

Member
7 Οκτωβρίου 2015
18
2
Το ότι κάποιος έχεις προδιαγραφές δεν συνεπάγεται ούτε με ανευθυνότητα ούτε με όσα ελαφρώς αναφέρονται. Αν διαβάσετε τα όσα έχω ήδη γράψει ήταν όλα εντός παρένθεσης εννοώντας ότι ΦΥΣΙΚΑ πρόκειται για ουτοπικά κριτήρια (δεδομένου ότι προτιμώ να μην πληρώσω) προκειμένου να δημιουργηθεί διάλογος μεταξύ όσων γνωρίζουν και όσων θέλουν να μάθουν. Όπως όλοι γνωρίζετε το να έχει κάποιος προτιμήσεις, ακόμη και "ρηχές" που στηρίζονται στην εμφάνιση είναι βασικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φυλής και ακόμη χαρακτηριστικότερο της επιλογής ενός συντρόφου 15ετίας.
ΤΩΡΑ, για να προλάβω τυχόν κακεντρέχεια το τι κάνει κλικ στον καθένα είναι υποκειμενικό.

Εμένα μαρέσουν οι γλυκόφατσες σε κάποιον άλλο τα άγρια σκυλιά. So what? KINDLY DONT MISS THE POINT. απλώς δημιούργησα πεδίο διαλόγου όπως θα μίλαγα με φίλους μου που ξέρουν παραπάνω.

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Η απαίτηση "σκύλος που δεν μαδάει"... είναι ισοδύναμη με την απαίτηση "αυτοκίνητο χωρίς κιβώτιο ταχυτήτων"...;)

Στα γιόρκι παρόλο που καλλιεργούμε τρίχα, δεν την χάνουν.

Σαφώς βέβαια υπάρχουν νεκρές τρίχες που φεύγουν με το βούρτσισμα, όπως συμβαίνει και με εμάς τους ανθρώπους.
Αλλά τρίχα δική τους στο σπίτι, ούτε η πιο στρίγγλα πεθερά δεν θα βρει.;)

Βέβαια, γιόρκι προϋποθέτει εκτροφέα, ψάξιμο κλπ κλπ.

*Kiara*

Well-Known Member
12 Μαϊου 2015
475
698
Αθήνα
Δεν είναι παράλογο να έχει κάποιος συγκεκριμένα κριτήρια για την απόκτηση σκύλου. Απλά πρέπει να βρεις τον τρόπο να ικανοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά και να θεωρείς δεδομένο ότι μάλλον θα πρέπει να κάνεις κάποιες υποχωρήσεις. Να δεις σε τι από αυτά που θέλεις θα είχες τη διάθεση να κάνεις πίσω ενδεχομένως και σε τι όχι.

πχ όταν εγώ επέλεξα σκύλο, ήμουν διατεθειμένη να κάνω λίγο πίσω στο θέμα πιθανής ευαισθησίας σε προβλήματα υγείας και προσδόκιμο ζωής προκειμένου να ικανοποιούνται όλα τα υπόλοιπα που ήθελα. Εσύ πού θα είχες τη διάθεση να κάνεις πίσω; Στην αγορά; Στο μάδημα; Στο μέγεθος;

Αυτό το λέω γιατί όλα όσα θέτεις σαν προϋποθέσεις είναι κάπως δύσκολο να ισχύουν ταυτόχρονα. Αν δεν έβαζες σαν κριτήριο το μάδημα, ένας ημίαιμος (όσο πιο ημίαιμος γίνεται κατ εμέ, όχι σκυλάκι που εμφανώς προέρχεται από γέννα ιδιώτη κλπ που χαρίζεται) ενήλικος σκύλος θα ήταν ιδανική επιλογή. Θα ξέρεις το χαρακτήρα, το ακριβές μέγεθος και δεν θα τον αγοράσεις. Πιθανό να είναι πιο τυχερή και με θέματα υγείας επίσης, στην περίπτωση αυτή.
Αν δεν έβαζες σαν κριτήριο το να μην αγοράσεις, τότε υπάρχουν φυλές που καλύπτουν τις απαιτήσεις σου. Αλλά σ αυτή την περίπτωση, το θέμα της εμφάνισης θα έπρεπε να παίξει τον μικρότερο ρόλο πιστεύω, μιας και ήδη έχεις αρκετά που ζητάς σε ένα σκύλο.

Αφού λοιπόν έχεις αποφασίσει τι θα ήθελες να έχει ο σκύλος, βάλε σε μια σειρά και σε ποιά από αυτά θα μπορούσες να κάνεις πίσω (και σε ποιό βαθμό) ή όχι.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Τώρα που υπάρχει λίγος χρόνος...

Να ξαναπώ και στο θέμα σου αυτό @Lilitsoni , ότι "εδώ μέσα" είμαστε μέλη ενός σκυλοφόρουμ... και για το λόγο αυτόν, η τοποθέτησή μας, ή αν θέλεις ακόμα και η κριτική μας είναι λιγάκι (έως περισσότερο) πιο "άμεση"... και, καμιά φορά πιο αγενής, το ομολογώ...

Επαναλαμβάνω και εδώ, όμως, ότι "εδώ μέσα" παίρνεις πληροφορία που θα δυσκολευτείς να βρεις συγκεντρωμένη κάπου αλλού... και ο δικός σου στόχος (όπως και ο δικός μου, όταν έγινα μέλος - αλλά και τώρα ακόμα) είναι πρωταρχικά να ενημερωθείς ΣΩΣΤΑ (όσο μπορούμε, βέβαια) και δευτερευόντως να "χαϊδέψουμε τα αυτιά σου"...:)

Από ότι διάβασα (προσεκτικά) λοιπόν, σε πολύ γενικές γραμμές, γράφεις έτσι ώστε να είσαι politically correct, αλλά τα κείμενά σου να σηκώνουν και κάποιες παρερμηνείες...

Γι' αυτό, να τονίσω την ΣΩΣΤΗ ιεραρχική σειρά ψαξίματος, όταν θέλουμε να αποκτήσουμε σκύλο... η οποία σειρά είναι "σωστή", όπως διαπιστώνει κανείς όταν έχει σκύλο (ή σκύλους) για αρκετά χρόνια... η σειρά αυτή ψαξίματος είναι η εξής:
ΥΓΕΙΑ --> ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ --> ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Άρα, σκύλο (αν πρόκειται για κάποιο ημίαιμο), ή φυλή (αν πρόκειται για κάποιο καθαρόαιμο), που να έχει, όσο γίνεται, καλή υγεία... ή φυλή που να έχει τις χαμηλότερες προδιαθέσεις για συγκεκριμένες ασθένειες... και αυτό σου το λέω, γιατί (και) τα σκυλιά μεγαλώνουν και μία ασθενική (ή, στην καλύτερη περίπτωση, "περίπλοκη") υγεία, συνεπάγεται ΠΟΛΛΑ έκτακτα (ή τακτικά) έξοδα... βέβαια, πολλοί "λύνουν" το πρόβλημα αυτό, αφήνοντας τον αγαπημένο σύντροφο (στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του) να "πάρει τις τύχες του στα χέρια του", κάπου στην Πάρνηθα ή στα υπόλοιπα γύρω βουνά...

Επίσης, ψάχνουμε και ενημερωνόμαστε για τον χαρακτήρα του ημίαιμου (από τους εθελοντές που τον υποστηρίζουν και τον φροντίζουν), ή για τα "traits" της φυλής του καθαρόαιμου σκύλου, μέσα από αρκετή μελέτη και, κυρίως, μέσα από την δική μας αυτογνωσία για το "τι είναι" ο δικός μας χαρακτήρας και ταμπεραμέντο...
Ας πούμε, για το Airdale Terrier (αν, λέω αν υπήρχαν Ελληνες εκτροφείς), οι "γραφές" λένε ότι χρησιμοποιήθηκε έντονα σαν πολεμικός σκύλος και σαν αστυνομικός σκύλος... και ΕΠΙΠΛΕΟΝ είναι Terrier (που οι πιο ειδικοί "εδώ μέσα" θα σου πουν τι σημαίνει αυτό!)... οι δε Εγγλέζοι ειδικοί, κάποτε τον σύγκριναν σε ιδιότητες με το Bullmastiff (που έχει τρομακτική φάτσα - ?)...
Άρα, ο συγκεκριμένο σκύλος, μου φαίνεται κατάλληλος για ένα ΕΜΠΕΙΡΟ ιδιοκτήτη, που έχει ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΟ (και όχι "γλυκό") χαρακτήρα και, μάλιστα ASSERTIVE (δυναμικό) ταμπεραμέντο...
Και έτσι προχωράμε στην εξέταση των υπολοίπων φυλών...

Αν μου έβαζες "το μαχαίρι στο λαιμό"... και όντας σίγουρος για τα θέματα υγείας, αυτό που θα με ενδιέφερε κυρίως (αν όχι αποκλειστικά) θα ήταν ο χαρακτήρας και το ταμπεραμέντο του "τυπικού" σκύλου μιάς φυλής (άλλη, ΜΕΓΑΛΗ και πονεμένη ιστορία ο "τυπικός" σκύλος μιάς φυλής - και, γι' αυτό, σου έγραψαν οι προλαλλήσαντες: Ο ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ ο σωστός, ο πρόστυχος και ΜΟΝΟ αυτός, για καθαρόαιμο σκύλο)...

Τέλος (και σημαντικό - το παραδέχομαι), ανάμεσα στις φυλές (ή στους ατομικούς χαρακτήρες), των οποίων τα "traits" θα ταίριαζαν με τον δικό μου τρόπο ζωής, δραστηριότητες, χαρακτήρα και ταμπεραμέντο... καθώς και διαθέσιμες ώρες ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ απασχόλησης για το σκύλο μου... συμφωνώ μαζί σου, θα επέλεγα τον ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ "γλυκόφατσα"...:p

Για την ιστορία δε, βεβαιώνω ότι κοίταξα με προσοχή ποιά μέλη του φόρουμ απάντησαν στο θέμα σου...
Με, ίσως, ΜΟΝΟ ΔΥΟ εξαιρέσεις (και, τώρα που το ξανασκέφτομαι - με καμία εξαίρεση, στην ουσία), οι υπόλοιποι είναι προσανατολισμένοι στις "γλυκόφατσες" και όχι στις "άγριες" φάτσες...:)

Lilitsoni

Member
7 Οκτωβρίου 2015
18
2
Δεν είναι παράλογο να έχει κάποιος συγκεκριμένα κριτήρια για την απόκτηση σκύλου. Απλά πρέπει να βρεις τον τρόπο να ικανοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά και να θεωρείς δεδομένο ότι μάλλον θα πρέπει να κάνεις κάποιες υποχωρήσεις. Να δεις σε τι από αυτά που θέλεις θα είχες τη διάθεση να κάνεις πίσω ενδεχομένως και σε τι όχι.

πχ όταν εγώ επέλεξα σκύλο, ήμουν διατεθειμένη να κάνω λίγο πίσω στο θέμα πιθανής ευαισθησίας σε προβλήματα υγείας και προσδόκιμο ζωής προκειμένου να ικανοποιούνται όλα τα υπόλοιπα που ήθελα. Εσύ πού θα είχες τη διάθεση να κάνεις πίσω; Στην αγορά; Στο μάδημα; Στο μέγεθος;

Αυτό το λέω γιατί όλα όσα θέτεις σαν προϋποθέσεις είναι κάπως δύσκολο να ισχύουν ταυτόχρονα. Αν δεν έβαζες σαν κριτήριο το μάδημα, ένας ημίαιμος (όσο πιο ημίαιμος γίνεται κατ εμέ, όχι σκυλάκι που εμφανώς προέρχεται από γέννα ιδιώτη κλπ που χαρίζεται) ενήλικος σκύλος θα ήταν ιδανική επιλογή. Θα ξέρεις το χαρακτήρα, το ακριβές μέγεθος και δεν θα τον αγοράσεις. Πιθανό να είναι πιο τυχερή και με θέματα υγείας επίσης, στην περίπτωση αυτή.
Αν δεν έβαζες σαν κριτήριο το να μην αγοράσεις, τότε υπάρχουν φυλές που καλύπτουν τις απαιτήσεις σου. Αλλά σ αυτή την περίπτωση, το θέμα της εμφάνισης θα έπρεπε να παίξει τον μικρότερο ρόλο πιστεύω, μιας και ήδη έχεις αρκετά που ζητάς σε ένα σκύλο.

Αφού λοιπόν έχεις αποφασίσει τι θα ήθελες να έχει ο σκύλος, βάλε σε μια σειρά και σε ποιά από αυτά θα μπορούσες να κάνεις πίσω (και σε ποιό βαθμό) ή όχι.
Σε όσα γράφετε συμφωνώ, άλλωστε γι'αυτό έγινα μέλος, ώστε να βοηθηθώ σε όσα μεν θέλω αλλά...
Επίσης, εξαρχής αναφέρω ότι εννοείται είμαι δεκτική να προσαρμοστώ μιας και όλα είναι θέμα χημείας. Αν δεις ένα σκυλάκι και σου αρέσει ότι μα ότι και αν είναι έχει τελειώσει...

Μπορώ να υποχωρήσω στην αγορά και φυσικά μπορώ να είμαι ελαστική στο μάδημα καθώς κακά τα ψέματα μέχρι και εγώ σίγουρα μαδάω πολύ περισσότερο από έναν σκύλο. Στο μέγεθος θα προτιμούσα να να μείνω σε μικρού προς μεσαίου καθαρά για θέμα ευκολίας στη μεταφορά καθώς θα πηγαινοέρχομαι συχνά.

Τώρα που υπάρχει λίγος χρόνος...

Να ξαναπώ και στο θέμα σου αυτό @Lilitsoni , ότι "εδώ μέσα" είμαστε μέλη ενός σκυλοφόρουμ... και για το λόγο αυτόν, η τοποθέτησή μας, ή αν θέλεις ακόμα και η κριτική μας είναι λιγάκι (έως περισσότερο) πιο "άμεση"... και, καμιά φορά πιο αγενής, το ομολογώ...

Επαναλαμβάνω και εδώ, όμως, ότι "εδώ μέσα" παίρνεις πληροφορία που θα δυσκολευτείς να βρεις συγκεντρωμένη κάπου αλλού... και ο δικός σου στόχος (όπως και ο δικός μου, όταν έγινα μέλος - αλλά και τώρα ακόμα) είναι πρωταρχικά να ενημερωθείς ΣΩΣΤΑ (όσο μπορούμε, βέβαια) και δευτερευόντως να "χαϊδέψουμε τα αυτιά σου"...:)

Από ότι διάβασα (προσεκτικά) λοιπόν, σε πολύ γενικές γραμμές, γράφεις έτσι ώστε να είσαι politically correct, αλλά τα κείμενά σου να σηκώνουν και κάποιες παρερμηνείες...

Γι' αυτό, να τονίσω την ΣΩΣΤΗ ιεραρχική σειρά ψαξίματος, όταν θέλουμε να αποκτήσουμε σκύλο... η οποία σειρά είναι "σωστή", όπως διαπιστώνει κανείς όταν έχει σκύλο (ή σκύλους) για αρκετά χρόνια... η σειρά αυτή ψαξίματος είναι η εξής:
ΥΓΕΙΑ --> ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ --> ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Άρα, σκύλο (αν πρόκειται για κάποιο ημίαιμο), ή φυλή (αν πρόκειται για κάποιο καθαρόαιμο), που να έχει, όσο γίνεται, καλή υγεία... ή φυλή που να έχει τις χαμηλότερες προδιαθέσεις για συγκεκριμένες ασθένειες... και αυτό σου το λέω, γιατί (και) τα σκυλιά μεγαλώνουν και μία ασθενική (ή, στην καλύτερη περίπτωση, "περίπλοκη") υγεία, συνεπάγεται ΠΟΛΛΑ έκτακτα (ή τακτικά) έξοδα... βέβαια, πολλοί "λύνουν" το πρόβλημα αυτό, αφήνοντας τον αγαπημένο σύντροφο (στην πιο δύσκολη στιγμή της ζωής του) να "πάρει τις τύχες του στα χέρια του", κάπου στην Πάρνηθα ή στα υπόλοιπα γύρω βουνά...

Επίσης, ψάχνουμε και ενημερωνόμαστε για τον χαρακτήρα του ημίαιμου (από τους εθελοντές που τον υποστηρίζουν και τον φροντίζουν), ή για τα "traits" της φυλής του καθαρόαιμου σκύλου, μέσα από αρκετή μελέτη και, κυρίως, μέσα από την δική μας αυτογνωσία για το "τι είναι" ο δικός μας χαρακτήρας και ταμπεραμέντο...
Ας πούμε, για το Airdale Terrier (αν, λέω αν υπήρχαν Ελληνες εκτροφείς), οι "γραφές" λένε ότι χρησιμοποιήθηκε έντονα σαν πολεμικός σκύλος και σαν αστυνομικός σκύλος... και ΕΠΙΠΛΕΟΝ είναι Terrier (που οι πιο ειδικοί "εδώ μέσα" θα σου πουν τι σημαίνει αυτό!)... οι δε Εγγλέζοι ειδικοί, κάποτε τον σύγκριναν σε ιδιότητες με το Bullmastiff (που έχει τρομακτική φάτσα - ?)...
Άρα, ο συγκεκριμένο σκύλος, μου φαίνεται κατάλληλος για ένα ΕΜΠΕΙΡΟ ιδιοκτήτη, που έχει ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΟ (και όχι "γλυκό") χαρακτήρα και, μάλιστα ASSERTIVE (δυναμικό) ταμπεραμέντο...
Και έτσι προχωράμε στην εξέταση των υπολοίπων φυλών...

Αν μου έβαζες "το μαχαίρι στο λαιμό"... και όντας σίγουρος για τα θέματα υγείας, αυτό που θα με ενδιέφερε κυρίως (αν όχι αποκλειστικά) θα ήταν ο χαρακτήρας και το ταμπεραμέντο του "τυπικού" σκύλου μιάς φυλής (άλλη, ΜΕΓΑΛΗ και πονεμένη ιστορία ο "τυπικός" σκύλος μιάς φυλής - και, γι' αυτό, σου έγραψαν οι προλαλλήσαντες: Ο ΕΚΤΡΟΦΕΑΣ ο σωστός, ο πρόστυχος και ΜΟΝΟ αυτός, για καθαρόαιμο σκύλο)...

Τέλος (και σημαντικό - το παραδέχομαι), ανάμεσα στις φυλές (ή στους ατομικούς χαρακτήρες), των οποίων τα "traits" θα ταίριαζαν με τον δικό μου τρόπο ζωής, δραστηριότητες, χαρακτήρα και ταμπεραμέντο... καθώς και διαθέσιμες ώρες ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ απασχόλησης για το σκύλο μου... συμφωνώ μαζί σου, θα επέλεγα τον ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ "γλυκόφατσα"...:p

Για την ιστορία δε, βεβαιώνω ότι κοίταξα με προσοχή ποιά μέλη του φόρουμ απάντησαν στο θέμα σου...
Με, ίσως, ΜΟΝΟ ΔΥΟ εξαιρέσεις (και, τώρα που το ξανασκέφτομαι - με καμία εξαίρεση, στην ουσία), οι υπόλοιποι είναι προσανατολισμένοι στις "γλυκόφατσες" και όχι στις "άγριες" φάτσες...:)
Μεγάλη απάντηση και πολλές πληροφορίες. Σας ευχαριστώ για τις λεπτομέρειες, όντως κακά τα ψέματα πάνω από όλα ΥΓΕΙΑ μετά Χαρακτήρας και τέλος μορφολογία.

Είμαι politically correct διότι μέσα από γραπτές απαντήσεις χάνονται πολλά στη μετάφραση, επομένως προσπαθώ να εξηγήσω κάτι που πραγματικά δεν εννοούσα και να επικεντρωθώ και πάλι στην ουσία της συμμετοχής μου.

Ας συνοψίσουμε όμως γιατί δεν έχει νόημα.

Αλήθεια ευχαριστώ για τις πληροφορίες, θα το ψάξω διεξοδικά και μετά από όσα έχω να διαβάσω σίγουρα θα επανέλθω με πολλές απορίες.

• Like
Reactions: johnk

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Ξέρεις πόσες άκρως ερωτευσιμες φάτσες δίδονται προς υιοθεσία;
Σε ο,τι μέγεθος και σχήμα θες...

Αν θες καθαρόαιμο, απαιτεί ψάξιμο και επειδή είμαστε συνήθως ανυπόμονοι και παρασυρόμαστε από την κουταβισια γλύκα, πολύ συχνά πέφτουμε στην παγίδα να πάρουμε το πρώτο που θα βρούμε.

*Kiara*

Well-Known Member
12 Μαϊου 2015
475
698
Αθήνα
Εγώ θα ήθελα παρακαλώ να μάθω ποιές θεωρούμε άγριες φάτσες :) Είμαι πολύ περίεργη :p

@Lilitsoni το θέμα των υποχωρήσεων στο επισήμανα διότι το θεωρώ εξίσου βασικό βήμα για την επιλογή σκύλου με το θέμα των απαιτήσεων. Θα σε ξεμπλοκάρει πάρα πολύ μόλις βάλεις μια σειρά προτεραιότητας σε αυτό. πχ προτιμώ να μην το αγοράσω και ας μαδάει ή προτιμώ να το αγοράσω και να μην μαδάει; Ειδικά αυτό το σημείο. Διότι αμέσως σε προσανατολίζει περισσότερο προς καθαρόαιμο ή ημίαιμο και άρα η αναζήτηση από εκεί και έπειτα παίρνει μια πιο ξεκάθαρη και συγκεκριμένη πορεία. Το λέω αυτό γιατί καταλαβαίνω ότι οι υπόλοιπες προϋποθέσεις που έθεσες μπορούν με κάποιο τρόπο να ικανοποιηθούν, είτε επιλέξεις ημίαιμο είτε καθαρόαιμο

Chris K.A.

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2014
566
1.037
42
Aθήνα
Καθαρόαιμο δωρεάν δεν υπάρχει.
Για να βεβαιωθείς εάν μαδαει ή όχι, αλλά και για ότι άλλη πληροφορία θέλεις, μπορείς να ρωτήσεις κάποιον που φιλοξενεί έφηβο ή ενήλικο πρώην αδέσποτο
μπορεί επίσης να πλησιάζει ανθρώπους με σκυλιά στο δρόμο με μια χτένα και να ζητάει να τα χτενίσει για μισό λεπτό να δει αν μαδάνε