Μεικτή σίτιση


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.894
5.179
patra
grdane.blogspot.com
Ας εξηγήσω πιο λεπτομερώς το λόγο που είμαι κατά στο μόνιμο σύντομο εναλλάξ - ΟΧΙ στην εναλλαγή γενικά. Τώρα αν το δει κανένας γιατρός με διορθώνει, εγώ έτσι τα χω καταλάβει (ναι, τα ξαναψαξα για τις λεπτομέρειες γιατί τα θυμόμουν χοντρά-χοντρά).

Disclaimer: Σεντοναρα.

--

1. Χολή
Το συκώτι φτιάχνει χολή (το υγρό) κ η χολή (το όργανο - χοληδόχος κύστη) το μαζεύει κ το εκκρίνει στο έντερο μόλις έρθει το φαΐ, για να "σπάσει" τα λίπη (να ρθει να τα σπάσει κι άλλο ένα ένζυμο - βλ. παρακάτω), κάνει κ κάτι άλλες δουλειές, κ μετά ανακυκλώνεται. Το συκώτι δε φτιάχνει δραματικά διαφορετική ποσότητα χολής ανάλογα το φαΐ, θα πάει η ίδια ποσότητα, όλη, στη χοληδόχο, όπως κ να χει. Εάν χρησιμοποιηθεί, δλδ φύγει από τη χοληδόχο, κάνει τη δουλειά της κ ανακυκλωθεί, τέλεια. Εάν δε χρησιμοποιηθεί, θα κάτσει στάσιμη μες στη χοληδόχο κ αυτό θα χτίζει σιγά σιγά λάσπη. Τη γνωστή, που έχουν πολλάααα σκυλιά από μια ηλικία κ μετά, κ που μπορεί να κάνει αλλά προβλήματα άπαξ κ δημιουργηθεί. Είναι πολύπλοκα κ δε θυμάμαι όλα όσα κάνουν stimulate την κυκλοφορία της χολής, αλλά κρατάμε ότι γενικά θέλουμε να χρησιμοποιείται κ άρα να κυκλοφορεί, να φεύγει απ'τη χοληδόχο.

Όσο πιο ψηλά τα λιπαρά μιας τροφής, τόσο πιο πολλή χολή θα απαιτήσει το σώμα να εκκριθεί στο έντερο κ να κυκλοφορήσει - φαντάζομαι ότι κάπου θα χει ταβάνι αν είναι πολλά τα λιπαρά. Αυτό ΔΕ σημαίνει ότι θέλουμε πολλά λίπη!! Η φρέσκια ισορροπημένη τροφή (εκτός low fat δίαιτας) έχει συνήθως υψηλότερα λιπαρά κ κυρίως καλύτερης βιοδιαθεσιμοτητας, που ενεργοποιούν καλά την κυκλοφορία της χολής. Η ξηρά, είτε low είτε μη low fat, έχει, συνήθως, λιγότερα λιπαρά κ κυρίως οξειδωμένα, με το τελευταίο να επηρεάζει πολύ τη βιοδιαθεσιμότητα κ να μην κάνουν τόσο κούκου στη χολή να κυκλοφορησει. Επίσης έχει πολλά συντηρητικά, που επίσης επηρεάζουν τη βιοδιαθεσιμοτητα, κ μπορεί να ανακόψουν την πέψη του λίπους, απαιτώντας έτσι λιγότερη χολή. Επίσης μπορεί να αλλάξουν τη σύσταση της χολής (πιο "πηχτή" ας πούμε - φεύγει δυσκολότερα).

Τεσπά φρέσκια (που δεν είναι πολύ low fat) = ζητάει ικανοποιητική χολή. Ξηρά (γενικά) = δε ζητάει πολλή. Δε ζητάμε αρκετή χολή -> μένει στη χοληδόχο -> λάσπη.

Οι απότομες αλλαγές 'μια θέλω ικανή ποσότητα χολής μια θέλω λίγη' διακόπτουν τα φυσιολογικά μοτίβα έκκρισης της χολής κ μπορούν να κρατήσουν τη χοληδόχο γενικά understimulated κ να μην εκκρίνει πολλή χολή γενικά. Με αποτέλεσμα πάλι, ότι κ να τρώει, να μαζεύεται λάσπη.

[Παρεμπιπτόντως ένα άλλο, ακόμα πιο βασικό, που αδρανει την κυκλοφορία της χολής κ συμβάλλει στη λάσπη είναι η μεγάλη απόσταση ανάμεσα στα γεύματα, χειρότερα δε το fasting. Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Πιο σχετική με τους πρωινούς κίτρινους εμετούς.]

2. Πάγκρεας - πιο σημαντικό
Τα πεπτικά ένζυμα επίσης σπάνε την τροφή στο έντερο. Άλλου είδους ένζυμα σπάνε κάθε είδους τροφή (λίπη, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες). Οι φρέσκες τροφές έχουν φυσικά ένζυμα ήδη. Η μπαρφ περισσότερα (βλ. και απόδοση σε ζώα με δυσανεξίες, σχετίζεται) κ απ' το μαγειρευτό, γιατί το μαγειρευτό κάποια τα ξεπαστρευει με το μαγειρεμα - θέλει ισορροπία (το ισορροπημένο μαγειρευτό βέβαια, με τα λαχανικά του κ τα φρούτα του κ τα ωμά προβιοτικα κ.ά., δε χρειάζεται να τα έχει όοολα μαγειρεμένα ή πολύ μαγειρεμένα κ άρα έχει ένζυμα). Ε στην ξηρά ξεπαστρευονται όλα ολοκληρωτικά. Δε μένει τπτ. Μηδέν. Κ δεν τα βάζουν έξτρα όπως πχ κάνουν με τις βιταμίνες. Κ επειδή το πάγκρεας είναι αυτό που τα δίνει στο έντερο όταν δεν υπάρχουν ήδη στην τροφή, στην ξηρά πρέπει να δουλέψει σκληρά για να τα παράσχει όλα μόνο του (κ στη φρέσκια παρέχει, απλά όχι όλα). Επίσης λόγω σύστασης, η διάσπαση της φρέσκιας από ότι της ξηράς χρειάζεται διαφορετικά είδη ενζύμων (περισσότερο/λιγότερο).

Απότομες αλλαγές του τύπου 'το πρωί άραξε, 2 ένζυμακια σου ζητάω μόνο, το βράδυ βάλε μπρος τις μηχανές τα θέλω ΟΛΑ τώρα, τριπλά, κ πιο πολυ αυτά που δε σου ζήτησα καν το πρωί' τι επίπτωση λέτε να έχουν στο πάγκρεας;

Ένα άλλο θέμα σχετικό με το πάγκρεας είναι η ινσουλίνη, την οποία εκκρίνει για να ρυθμίσει τη γλυκόζη. Εκεί παίζει κ η ειδική σύσταση κάθε τροφής (πόσοι υδατάνθρακες -> πόση γλυκόζη), αλλά σε γενικές γραμμές η μέση ξηρά έχει συνήθως υψηλότερο γλυκαιμικο δείκτη απ' τη φρέσκια. Όσο low grain, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη να ναι, συγκριτικά με αντίστοιχη φρέσκια διατροφή, πάντα "χάνει". Που σημαίνει ότι η γλυκόζη μπορεί να παίζει πολύ μες στη μέρα κ τη μια θα ζητάει πολλή ινσουλίνη από το πάγκρεας για να κάνει τα κύτταρα να απορροφησουν τη γλυκόζη, μια λίγο γιατί δεν θα χρειάζεται.

Συχνές εναλλαγές των επιπέδων της γλυκόζης (πολλά πάνω - κάτω) κ άρα ινσουλίνης μες στη μέρα, μπορεί να οδηγήσουν σε αντίσταση στην ινσουλίνη*.

Αντίσταση στην ινσουλίνη σημαίνει ότι τα κύτταρα σταματάνε να "ακούνε" τόσο καλά την ινσουλίνη κ να μην απορροφάνε επαρκώς τη γλυκόζη, που κάνει το πάγκρεας να πουσάρει ακόμα περισσότερη ινσουλίνη μπας κ απορροφηθεί τελικά η γλυκόζη.

* (Καλά σε αυτό μπορεί να οδηγήσει - συνήθως οδηγεί - κ η χρόνια ψηλή γλυκόζη έτσι κ αλλιώς). Τεσπά, η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια φανταστικά κακή για τον οργανισμό κατάσταση. Κάποια στιγμή θα κάνω ένα θέμα για αυτό, εκεί έχω πραγματικά εντρυφήσει.

---
Παίζει κ το συκώτι σε όλες αυτές τις διαδικασίες, αλλά το προσπερνάω.

Να τονίσω ότι το εύρος των παραπάνω διαφορών φρέσκιας vs ξηράς είναι τεράστιο - από ότι όταν μιλάμε για διαφορετικά συστατικά ανάμεσα στο ίδιο είδος τροφής, όπως πχ αν τρώγαμε το πρωί κολοκυθάκια κ το βράδυ μαγειρίτσα, όπως προείπαμε.

--
Όταν το πας λοιπόν συνέχεια μισή ή μία μέρα το ένα, μισή ή μία μέρα το άλλο, ένας μόνιμος διακόπτης δλδ σε τόσο αντιδιαμετρικά μεγέθη, άσπρο-μαυρο, θεωρώ ότι υποβάλλεις όλα αυτά τα όργανα κ όλες αυτές τις λειτουργίες σε ένα τεράστιο στρες απότομης κ γρήγορης προσαρμογής. Να συνηθίζεται εν καιρώ; Δεν ξέρω.

Το στρες πάντως καρα-αποδεδειγμένα προκαλεί αθροιζομενες επιβαρύνσεις. Αυτό για το οποίο ανησυχώ δεν είναι κάτι που θα φανεί άμεσα (αν δεν υπάρχει ήδη ευαισθησία), με αλλεργίες ή δυσανεξίες - μακάρι δλδ να εκφραζόταν άμεσα έτσι. Είναι κάτι που χτίζεται με τον καιρό. Κ ανάλογα με το τι έφαγε το περισσότερο ζόρι κ το τι ευαισθησίες έχει ο κάθε οργανισμός, κάποια στιγμή, κάπου, αυτά μπορεί να βγούνε (μάλλον θα βγούνε). Κ κανένας δε μπορεί να τα συσχετίσει με ασφάλεια, γιατί δεν είναι άμεσο αίτιο - αποτέλεσμα.

Εκεί λοιπόν είναι που συμφωνώ με τους κτηνιάτρους, στη μείωση του στρες με ομαλές εναλλαγές.

Στο να καταλήξουμε σε αγία ξηρά κ σε μονοφαγια (συστατικών) όμως, καθόλου δε συμφωνώ. Ως γνωστόν κ νομίζω ήδη αναφέρθηκε, η συσχέτιση μονοφαγίας με την ανάπτυξη δυσανεξιών είναι όλο κ πιο ισχυρή.

---
Με βάση τα παραπάνω, για τις υπόλοιπες εναλλακτικές εναλλαγής, προσωπική προσωπικοτατη, άποψη:

Όταν κάνεις ομαλές αλλαγές σε βάθος ημερών, δίνεις στα όργανα δυνατότητα προσαρμογής από τη μία κατάσταση στην άλλη.

[Κ για μένα είναι πολύ καλό, αν η ξηρά είναι η βασική διατροφή, να τα "ξεκουραζεις" με φρέσκια.. Εξάλλου, παρατηρήσαμε ότι η ξηρά από μόνη της, γενικά, χωρίς εναλλαγές, δεν είναι πολύ καλή ούτε για τη χολή ούτε για το πάγκρεας/τα ένζυμα ε..; :rolleyes:]

Όταν η απότομη αλλαγή γίνεται στη χάση κ στη φέξη, νταξει, θεωρώ κλάιν. Είπαμε να μην παραστρεσαρουμε τον οργανισμό, όχι ότι δεν είναι προσαρμόσιμος.

*Ίσως*, όταν δίνεις μιξ, όταν όλα θα πέσουν μαζί την ίδια στιγμή, θα κάνουν το σώμα τουλάχιστον να συνηθίσει σε ένα μοτίβο πέψης. Λέω γω τώρα. Μπορεί η πέψη των επιμέρους συστατικών να έχει άλλη χρόνους (κ άρα κι εκεί να υπάρχει τουρλουμπουκι, άρα πάλι στρες), αλλά έστω η δουλειά κ η χρονική πρόοδος για τα όργανα να έχει το ίδιο μοτίβο. Θα χουν συνηθίσει δλδ να εκκρίνουν Χ χολή που να καλύπτει κ τις δύο μορφές, τα ένζυμα ίσως να αλληλοβοηθιούνται, η γλυκόζη θα έχει τουλάχιστον τα ίδια σκαμπανεβάσματα πάντα, κοκ. Αυτό εξαρτάται κ από τις αναλογίες βέβαια (όσο πιο φρέσκο τόσο πιο καλόοο *σφυρίζει αδιάφορα*).

Αυτά. Οποιοι το διάβασαν όλο αυτό, τι να πω, μπράβο.
Μου δίνω ενα μπράβο που έκατσα και το διάβασα ολόκληρο...
Βςβαια κάθομαι κ σκεφτομαι που εχουμε καταντήσει πόσο ευαίσθητα ζώα έχουμε δημιουργήσει και σκεφτόμαστε κι αναλυουμε όλα αυτά..


Προσωπικα σε νεαρά ζωα ταίζω ξηρά τροφή ποτέ την ίδια και με συχνές εναλλαγες... τα σκυλια μου δεν στρεσσάρονται δεν εχουν αυτες τις ωραιες τουρτες κλπ... αν εχουν διάροιες γνωρίζω κ κατααλαβαίνω οτι προκειται λόγω παρασίτων κι όχι στρες...
Η αλήθςια είναι ότι η ξηρά τροφή δεν είναι κατεπιλογή αλλά κατανάγκη... λόγω συνθηκών..
Οσο μεγαλώνουν προστίθεται μια φορα δυο συνήθως σαββατοκύριακα πλατάρια στη διατροφη τους....
Θεωρώ τον καλύτερο συνδυασμό.
Μιξη ξηρας και ωμης σε αυτο τον ρυθμο
Θα μπορουσε να αντικατασταθεί με μαγςιρευτο σε υψηλή ποσότητα κρεατος κι χονδρων....
Γςνικα ομως επαναλαμβάνω πολύ το φιλοσοφουμε κι εχουμε καταλήξει να εχουμε οργανισμους που δεν θα επιβιωναν στη φυση...
Να σκοτωνουν το θηραμα κ να το τρωνε για μερες... μετα αφαγια... ξαφνικα φρουτα... εκει να δεις στρες... κι ομως ευρωστα ζωα που αναλογως την εποχη κ την προσφορά της τροφης πότε αδυνατα πότε καλοζωισμενα κλπ.... τεσπα...
Δυσκολες εποχες να εχεις σκυλο ....
Ποσο μαλον να εχεις 7 8 ζωα....
 
  • Like
Reactions: Mava and Estranged


Mava

Well-Known Member
4 Δεκεμβρίου 2022
485
300
46
Μαθαίνουμε πράγματα όμως έτσι με την συζήτηση ,κ όχι μόνο για την διατροφή ,υγεία κτλ :)
σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας.
 
  • Like
Reactions: Estranged


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.835
7.406
Σε αυτά τα θέματα, πολύπλοκα κ πολυπαραγοντικά, (1) το ιδανικό δεν είναι 100% τεκμηριωμένο κ αποδεδειγμένο, νέα στοιχεία μπορεί φέρνουν πάντα νέες πληροφορίες κ να αλλάξουν τα δεδομένα, (2) κ κυριότερα δεν πρόκειται έτσι κ αλλιώς κανείς ποτέ να κάνει το ιδανικό-ιδανικό (ούτε για μας, ούτε για τα παιδιά μας, ούτε για τα σκυλιά μας, κοκ) - εκτός κ αν έχει κάποια μονομανία που πιάνει κάτι health freaks κ θέλεις να τους πεις στάκα ρε μάστορα, είσαι τόσο σίγουρος ότι έχεις όλες τις σωστές απαντήσεις, χαλάρωσε λίγο, γενιές μεγάλωσαν χωρίς να μετράνε την πρωτεΐνη με το δοσομετρητή*, (3) όταν υπάρχει ανάγκη, ιδανικό-κακό δεν υπάρχει, ότι να ναι όπως να ναι, όλα τα άλλα πολυτέλεια είναι - κ για μας κ για τα σκυλιά κ για οτιδήποτε.

Το ιδανικό, το καλύτερο, το έχουμε για μπουσουλα, για να υπάρχει κατά νου, όχι θέσφατο. Το θέμα είναι να στοχεύουμε στο να ακολουθούμε σωστό μπουσουλα κ όχι μια κατεύθυνση που μπορεί να είναι αρκετά ή τελείως λάθος. Κ οι υπερβολές προε οποία κατεύθυνση, δεν είναι ποτέ καλές.

Άλλωστε ούτε εμείς θα επιβιώναμε πλέον εύκολα "στη φύση", όταν με αυτό εννοούμε μη μόνιμη διαθεσιμότητα τροφής όπως την ξέρουμε, αλλά ανάγκη διαρκούς αναζητησης του ότι κάτσει αρκεί να μπει κάτι στο στομάχι. Βασικά λάθος, θα επιβιωναμε, κ εμείς κ τα σκυλιά, γιατί το σώμα ξέρει να προσαρμοστεί στο στρες όπως προείπαμε ώστε να διατηρήσει τη ζωή, αλλά όχι με την ποιότητα ζωής που θα μπορούσαμε να είχαμε αν δεν ήμασταν σε αυτή την κατάσταση.

Αυτές δλδ είναι εξ ορισμού συζητήσεις πολυτελείας. Όχι επιβίωσης.

*Free Μάξιμος από τη Μερέντα με ρεβύθια, οποίος ξέρει ξέρει :ROFLMAO:
 


Koutavomama

Well-Known Member
14 Φεβρουαρίου 2025
74
26
52
Οταν έδωσα μαγειρευτό φαγητό (κοτόπουλο, ρύζι) παράλληλα με ξηρά τροφή (σε διαφορετικά ταϊσματα) έκανε συστηματικά πολύ κακής ποιότητας κακά και καποια στιγμή έκανε απανωτές διάρροιες. Μου είπανε ότι ναι μεν το κοτόπουλο είναι καλή τροφή ΑΛΛΑ δεν μπορεί να δίνεται παράλληλα με την κροκέτα, διότι υπάρχουν διαφορετικοί μηχανισμοί αφομοίωσης, οπότε το κουτάβι δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει. Συν ένα μόνιμο θεματάκι στο έντερο που προϋπήρχε.... μόνο τελικά κακό του έκανε όλο αυτό.
Προβληματίζομαι όμως διότι δεν είναι δυνατόν να παίρνει ειδική διατροφή μια ζωή φυσικά, ούτε και την κανονική κροκέτα, στην οποία θα μπούμε σταδιακά στο μέλλον. Δεν θα μπορώ δηλ. να του δώσω ποτέ κοτόπουλο ή κάτι άλλο, όπως διαβάζω εδώ ότι τους δίνετε...
 
  • Sad
Reactions: GRDANE


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.417
6.555
Εγώ στο ίδιο γεύμα, το οποίο καταναλώνω μέσα σε λίγα λεπτά και πολλές φορές όρθιος, τρώω μια ομελέτα/scrambled με 5 αυγά, κατσικίσιο βούτυρο και λίγο γάλα ή κρέμα γάλακτος... Μια μοσχαρίσια 350-400γρ. medium/rare, ότι τουρσιά έχω διαθέσιμα (πιπεριές, αγγουράκια, παντζάρι, λάχανο, κλπ)... Σαλάτα μαρούλι ή αγγουροντομάτα ή ότι υπάρχει... Γύρω στα 50γρ. τυρί (συνήθως γκράνα ή παρμεζάνα)... και καμιά "αλοιφή" από τζατζίκι, χούμους ή γκουακαμόλε... Στα καπάκια και "επιδόρπιο" μια χούφτα ξηρούς καρπούς (συνήθως φουντούκια με τα Αγιορείτικα να είναι το go to μου, αλλά και καρύδια, αμύγδαλα ή κάσιους), πάντα με συνοδεία αποξηραμένων φρούτων, δηλαδή, 5-10 χουρμάδες πιο βασιλικούς και από μανιάτη δήμαρχο, αποξηραμένα σύκα (2πλά Ευβοίας γλύκισμα), δαμάσκηνα να ξινίζουν αλλά και σταφίδα ή ότι άλλο... Πίνω και κάνα μισόλιτρο κοακόλα ζήρο μαζί με το τσάι που έχει "ανοίξει" τη μέρα μου, αν έχει περισσέψει... Όλα αυτά αρχίζουν και τελειώνουν εντός δεκαλέπτου βαριά-βαριά...

Κάπως έτσι έχω κάνει και τα σκυλιά μου (αυτό που λένε για σκυλιά και ιδιοκτήτες)... Σήμερα, για παράδειγμα, έφαγαν μια χούφτα ξηρά τροφή, ένα αυγό ωμό, περίσσευμα από ρύζι τύπου μεξικάνικο, 2 φτερούγες ωμές και μερικές φράουλες που είχαν αρχίσει να "παίρνουν"... Τρώνε εντός 2 λεπτών πολύ βαριά και στα 13+ χρόνια δεν έχουν θέμα με έντερα και στομάχια.

Όλα αυτά μπορεί να λένε κάτι, μπορεί να μη λένε και τίποτα, αλλά είπα να γράψω κι εγώ κάτι... Έτσι για τον αλγόριθμο... :D

Καλημέρα σε όλους!
 


Ans

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2022
1.066
854
Οταν έδωσα μαγειρευτό φαγητό (κοτόπουλο, ρύζι) παράλληλα με ξηρά τροφή (σε διαφορετικά ταϊσματα) έκανε συστηματικά πολύ κακής ποιότητας κακά και καποια στιγμή έκανε απανωτές διάρροιες. Μου είπανε ότι ναι μεν το κοτόπουλο είναι καλή τροφή ΑΛΛΑ δεν μπορεί να δίνεται παράλληλα με την κροκέτα, διότι υπάρχουν διαφορετικοί μηχανισμοί αφομοίωσης, οπότε το κουτάβι δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει. Συν ένα μόνιμο θεματάκι στο έντερο που προϋπήρχε.... μόνο τελικά κακό του έκανε όλο αυτό.
Προβληματίζομαι όμως διότι δεν είναι δυνατόν να παίρνει ειδική διατροφή μια ζωή φυσικά, ούτε και την κανονική κροκέτα, στην οποία θα μπούμε σταδιακά στο μέλλον. Δεν θα μπορώ δηλ. να του δώσω ποτέ κοτόπουλο ή κάτι άλλο, όπως διαβάζω εδώ ότι τους δίνετε...
Με τόσο μεγάλο θέμα που είχε το κουτάβι δεν μπορείς να κρίνεις από τι ήταν και αν τον πειραξε το κοτόπουλο και το ρυζι. Θα ξαναδοκιμαζεις μην βγάζεις τέτοια απόλυτα συμπεράσματα συνέχεια και υπάρχουν 1000 τροφές να δώσεις.
 
  • Like
Reactions: Estranged


Koutavomama

Well-Known Member
14 Φεβρουαρίου 2025
74
26
52
Με τόσο μεγάλο θέμα που είχε το κουτάβι δεν μπορείς να κρίνεις από τι ήταν και αν τον πειραξε το κοτόπουλο και το ρυζι. Θα ξαναδοκιμαζεις μην βγάζεις τέτοια απόλυτα συμπεράσματα συνέχεια και υπάρχουν 1000 τροφές να δώσεις.
Με την εις άτοπον απαγωγή καταλάβαμε ότι μόλις κόπηκε η ποικιλία τροφών... και δόθηκε αποκλειστικά η ειδική διατροφή gastointestinal, σταμάτησαν τα πολτοποιημένα κακά και σχηματίστηκαν σωστά. Πέρα από τη φλεγμονή του εντέρου που υπήρχε και ακόμη είναι σε αγωγή, αυτή η εναλλαγή τον ενόχλησε. Ισως επειδή είναι μικρός ακόμη με ευαίσθητο πεπτικό. Σε κάθε περίπτωση για να μπορέσει να μπει στην κανονική ξηρά τροφή μελλοντικά θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή και σίγουρα το μαγειρευτό δεν συνίσταται για πολύ καιρό μου είπανε. Θα θελα να μπορώ να του δίνω κι άλλα πράγματα που διαβάζω ότι τους δίνετε (στο μέλλον φυσικά), αλλά δεν ξέρω αν θα τα δεχτεί..
 


Ans

Well-Known Member
23 Δεκεμβρίου 2022
1.066
854
Με την εις άτοπον απαγωγή καταλάβαμε ότι μόλις κόπηκε η ποικιλία τροφών... και δόθηκε αποκλειστικά η ειδική διατροφή gastointestinal, σταμάτησαν τα πολτοποιημένα κακά και σχηματίστηκαν σωστά. Πέρα από τη φλεγμονή του εντέρου που υπήρχε και ακόμη είναι σε αγωγή, αυτή η εναλλαγή τον ενόχλησε. Ισως επειδή είναι μικρός ακόμη με ευαίσθητο πεπτικό. Σε κάθε περίπτωση για να μπορέσει να μπει στην κανονική ξηρά τροφή μελλοντικά θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή και σίγουρα το μαγειρευτό δεν συνίσταται για πολύ καιρό μου είπανε. Θα θελα να μπορώ να του δίνω κι άλλα πράγματα που διαβάζω ότι τους δίνετε (στο μέλλον φυσικά), αλλά δεν ξέρω αν θα τα δεχτεί..
Όταν έχουμε πρόβλημα προφανώς μπορεί όλα να τον πειράξουν γιατί είναι ευαίσθητος σε εκείνη τη φάση όπως και εμείς όταν είμαστε άρρωστοι δεν θα φάμε γύρους. Άρχισε με κατι πιο απλό φρούτα λαχανικα γιαουρτάκι και θα το δεις. Το μαγειρευτά μια χαρα συνιστάται και είναι κλάσης ανώτερο αν φτιαχτεί σωστά η αν το αγοράσεις έτοιμο. Μην ρωτάς γενικά τους κτηνιατρους για αυτά εκτός αν θες να ακούσεις να τρώει πάντα χιλς ρογιαλ και τίποτα άλλο τόσα ξέρουν τόσα λενε. Ας βγείτε με το καλό από την κλινική και θα το βρεις και αν τρώει και μια καλη ξηρά πάντα δεν χάλασε ο κοσμος.
 
  • Like
Reactions: Koutavomama


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.835
7.406
Οταν έδωσα μαγειρευτό φαγητό (κοτόπουλο, ρύζι) παράλληλα με ξηρά τροφή (σε διαφορετικά ταϊσματα) έκανε συστηματικά πολύ κακής ποιότητας κακά και καποια στιγμή έκανε απανωτές διάρροιες. Μου είπανε ότι ναι μεν το κοτόπουλο είναι καλή τροφή ΑΛΛΑ δεν μπορεί να δίνεται παράλληλα με την κροκέτα, διότι υπάρχουν διαφορετικοί μηχανισμοί αφομοίωσης, οπότε το κουτάβι δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει. Συν ένα μόνιμο θεματάκι στο έντερο που προϋπήρχε.... μόνο τελικά κακό του έκανε όλο αυτό.
Προβληματίζομαι όμως διότι δεν είναι δυνατόν να παίρνει ειδική διατροφή μια ζωή φυσικά, ούτε και την κανονική κροκέτα, στην οποία θα μπούμε σταδιακά στο μέλλον. Δεν θα μπορώ δηλ. να του δώσω ποτέ κοτόπουλο ή κάτι άλλο, όπως διαβάζω εδώ ότι τους δίνετε...
Γιατί να μη μπορέσεις να του δώσεις ποτέ κοτόπουλο; Το πιθανότερο είναι ότι έφταιγε ο συνδυασμός - ότι τα δωσες παράλληλα, όχι ότι τα δωσες γενικά. Καλά είπε ο κτηνίατρος. Σε οργανισμό που έχει ήδη πρόβλημα ειδικά, είναι ψιλό-χοντρο δεδομένο.

Επίσης το ρύζι προκαλεί αέρια στο έντερο κ σε ήδη υπάρχον πρόβλημα (κολίτιδα πχ ή στου δικού σου ακόμα χειρότερα) μπορεί να πειράξει. Α κ το ρύζι πρέπει να ναι παραβρασμενο, αλλιώς δε χωνεύεται εύκολα.

Στο κοτόπουλο υπάρχουν πολλά σκυλιά που αναπτύσσουν δυσανεξίες. Αν θέλεις να δώσεις κ όντως έχει δυσανεξία (δεν είναι απαραίτητο, θέλει διαπίστωση), θα πρέπει να αναζητήσεις: καλύτερη ποιότητα προϊόντος, όχι λιπαρά κομμάτια (πχ στήθος) ή επιλογή άλλης πρωτεΐνης (πχ γαλοπούλα που είναι πιο ελαφριά).

Όπως είπε η Ανς, μόλις περάσουν τελείως τα προβλήματα του θα μπορείς να κρίνεις αν το πείραξε είτε το κοτόπουλο είτε το ρύζι. Δεν το ξέρεις ακόμα. Πάντως αν συνεχίσει να έχει προβλήματα γαστρεντερικά, θα πρότεινα - σε όλους δλδ προτεινω - μόνιμα φρέσκια διατροφή. Είναι μανουρα το να την κάνεις ισορροπημένη κ να βρεις τι συστατικό το πειράζει τελικά αλλά αξίζει τον κόπο 100%.
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.835
7.406
έχει να κάνει και με τις φυλές και ακόμα πιο ειδικά ,έχει να διαφορά κατ άτομο φυλης.
Ναι! Πολύ!

Θεωρώ πολύ σημαντική και μέσα στα πλαίσια της διατροφής και την νηστεία.
1 ίσως και 2 φορές την εβδομάδα θα έχουν μόνο νερό.
Η νηστεία έχει διττή έκφανση. Είναι καλή μέχρις ότου να δημιουργήσει μεταβολική αστάθεια κ να κάνει κακό σε αυτά που έκανε καλό.

Ένα είναι η χολή που προείπα. Ενώ στα σκυλιά η χοληδόχος συσπάται κ απελευθερώνει χολή κ ανάμεσα στα γεύματα (στον άνθρωπο μόνο μετά το φαΐ), πάλι κ στα σκυλιά δεν είναι αρκετό. Η κινητικότητα της χοληδόχου, αν δεν πέσει γεύμα, είναι πολύ μειωμένη για μεγάλο διάστημα, άρα μειωμένη έκκριση χολής, άρα πιο επικίνδυνη για λάσπη. [Ίσως το ότι στα σκυλιά συσπάται κ στην αφαγία είναι ο λόγος που αυτά δεν κάνουν τόσο εύκολα πέτρες αλλά μένουν συχνότερα στη λάσπη (υποθέτω, εγώ) σε σχέση με τον άνθρωπο. Η σύσπαση κατά την αφαγία είναι ο λόγος που τα σκυλιά έχουν χολή κ τη βγάζουν με τον κίτρινο εμετό όταν πεινανε, ενώ εμείς όχι.] Και εντάξει η λάσπη δεν είναι κάτι τρομερό, αλλά μετά θέλει χολεκκριτικη υποστήριξη (ursofalk) για να μην αποφραχτουν τα χοληφόρα.

Το άλλο έχει να κάνει με το χρονισμό κ τη γενικότερη διατροφή.

Τα καλά της νηστείας είναι αποδεδειγμένη αποτοξίνωση, καύση του λίπους, πτώση γλυκόζης κ.ά. Στέκομαι στην επίσης αποδεδειγμένη αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη (καλό) κ της χρήσης αποθηκευμένου γλυκογόνου στο συκώτι (καλό) ΟΤΑΝ ο χρονισμός είναι "σωστός" για τον εκάστοτε οργανισμό, κ η υπόλοιπη διατροφή δεν παρακρατάει τη γλυκόζη χαμηλή έτσι κ αλλιώς. Παρατεταμένη ή χρόνια αχρείαστη νηστεία όμως μπορεί κάνει το αντίθετο.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη κ η αποθήκευση γλυκογόνου (που κ τα δυο στη μοντέρνα εποχή προκαλούνται συνήθως από την υπερβολική γλυκόζη - βλ. πάχος/παχυσαρκία, διατροφή με πολλούς υδατάνθρακες) υπάρχουν κανονικά σαν μηχανισμοί αντιμετώπισης της πείνας κ επακόλουθης ανεπάρκειας γλυκόζης. Το συκώτι αποθηκεύει παραπάνω γλυκογόνο για να το χρησιμοποιήσει (ενέργεια) όταν δεν έχει αρκετό. Μερικές φορές το σώμα κάνει adapt στο να το κάνει αυτό πάντα όταν αναμένεται πείνα. Ομοίως, μπορεί επιλεκτικά να αρχίσει να αναπτύσσει αντίσταση στην ινσουλίνη για να μην απορροφάει όλη τη γλυκόζη κ να του μένει ένα απόθεμα για τις βασικές λειτουργίες, κ όταν αναμένει συχνά πείνα, να το γενικεύσει.

Αυτή η αλλαγή στο ανάποδο γίνεται σε extreme φάσεις, πιο πείνας παρά μικρής νηστείας. Όμως όταν είναι συχνές, χρόνιες κ σίγουρα όταν είναι παρατεταμένες - κανονική πείνα - ή υπάρχουν ευαισθησίες ή η διατροφή ανάμεσα στις νηστείες δεν καλύπτει αρκετά τις ανάγκες ενέργειας, υπάρχει το ρίσκο να γίνει αυτό το shift.

Κ στα σκυλιά που δε μπορούν να σου πουν τώρα παραπειναω, δεν είμαι σε καλή φάση vs αα τι ωραία που νιώθω που έκανα την αποτοξίνωση μου, εγώ δεν τρελαίνομαι να το πάρω αυτό το ρίσκο, όταν την ίδια δουλειά (το καλό κομμάτι) το κάνει η σταθερή καλά ισορροπημένη διατροφή ή/κ ο διαχωρισμός της τροφής σε περισσότερα, μικρότερα κ συχνότερα, γεύματα (-> όχι μεγάλα spikes γλυκόζης). Όταν κάνουν μόνα τους νηστεία, που υπάρχουν αρκετά που το κάνουν, σούπερ. Άμα το ζητάει ο οργανισμός τους, μια χαρά. Όταν είναι να το επιβάλλω εγώ ενώ δεν ξέρω καν αν χρειάζεται, δε νιώθω άνετα.

Είναι το too much of a thing or too little of a thing, ακόμα κ αν αυτό το thing είναι καλό, μπορεί τελικά να καταλήξει σε κακό. Κ το πότε είναι too much δε μπορώ να το κρίνω.

Όλα τα παραπάνω (κ τα καλά κ τα κακά) είναι πιθανά κ στις μεγάλες χρονικές αποστάσεις ανάμεσα στα γεύματα.
 


lawrence-gr

Well-Known Member
2 Σεπτεμβρίου 2008
6.571
835
Ξεσσαλονικη!!!
Ναι! Πολύ!


Η νηστεία έχει διττή έκφανση. Είναι καλή μέχρις ότου να δημιουργήσει μεταβολική αστάθεια κ να κάνει κακό σε αυτά που έκανε καλό.

Ένα είναι η χολή που προείπα. Ενώ στα σκυλιά η χοληδόχος συσπάται κ απελευθερώνει χολή κ ανάμεσα στα γεύματα (στον άνθρωπο μόνο μετά το φαΐ), πάλι κ στα σκυλιά δεν είναι αρκετό. Η κινητικότητα της χοληδόχου, αν δεν πέσει γεύμα, είναι πολύ μειωμένη για μεγάλο διάστημα, άρα μειωμένη έκκριση χολής, άρα πιο επικίνδυνη για λάσπη. [Ίσως το ότι στα σκυλιά συσπάται κ στην αφαγία είναι ο λόγος που αυτά δεν κάνουν τόσο εύκολα πέτρες αλλά μένουν συχνότερα στη λάσπη (υποθέτω, εγώ) σε σχέση με τον άνθρωπο. Η σύσπαση κατά την αφαγία είναι ο λόγος που τα σκυλιά έχουν χολή κ τη βγάζουν με τον κίτρινο εμετό όταν πεινανε, ενώ εμείς όχι.] Και εντάξει η λάσπη δεν είναι κάτι τρομερό, αλλά μετά θέλει χολεκκριτικη υποστήριξη (ursofalk) για να μην αποφραχτουν τα χοληφόρα.

Το άλλο έχει να κάνει με το χρονισμό κ τη γενικότερη διατροφή.

Τα καλά της νηστείας είναι αποδεδειγμένη αποτοξίνωση, καύση του λίπους, πτώση γλυκόζης κ.ά. Στέκομαι στην επίσης αποδεδειγμένη αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη (καλό) κ της χρήσης αποθηκευμένου γλυκογόνου στο συκώτι (καλό) ΟΤΑΝ ο χρονισμός είναι "σωστός" για τον εκάστοτε οργανισμό, κ η υπόλοιπη διατροφή δεν παρακρατάει τη γλυκόζη χαμηλή έτσι κ αλλιώς. Παρατεταμένη ή χρόνια αχρείαστη νηστεία όμως μπορεί κάνει το αντίθετο.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη κ η αποθήκευση γλυκογόνου (που κ τα δυο στη μοντέρνα εποχή προκαλούνται συνήθως από την υπερβολική γλυκόζη - βλ. πάχος/παχυσαρκία, διατροφή με πολλούς υδατάνθρακες) υπάρχουν κανονικά σαν μηχανισμοί αντιμετώπισης της πείνας κ επακόλουθης ανεπάρκειας γλυκόζης. Το συκώτι αποθηκεύει παραπάνω γλυκογόνο για να το χρησιμοποιήσει (ενέργεια) όταν δεν έχει αρκετό. Μερικές φορές το σώμα κάνει adapt στο να το κάνει αυτό πάντα όταν αναμένεται πείνα. Ομοίως, μπορεί επιλεκτικά να αρχίσει να αναπτύσσει αντίσταση στην ινσουλίνη για να μην απορροφάει όλη τη γλυκόζη κ να του μένει ένα απόθεμα για τις βασικές λειτουργίες, κ όταν αναμένει συχνά πείνα, να το γενικεύσει.

Αυτή η αλλαγή στο ανάποδο γίνεται σε extreme φάσεις, πιο πείνας παρά μικρής νηστείας. Όμως όταν είναι συχνές, χρόνιες κ σίγουρα όταν είναι παρατεταμένες - κανονική πείνα - ή υπάρχουν ευαισθησίες ή η διατροφή ανάμεσα στις νηστείες δεν καλύπτει αρκετά τις ανάγκες ενέργειας, υπάρχει το ρίσκο να γίνει αυτό το shift.

Κ στα σκυλιά που δε μπορούν να σου πουν τώρα παραπειναω, δεν είμαι σε καλή φάση vs αα τι ωραία που νιώθω που έκανα την αποτοξίνωση μου, εγώ δεν τρελαίνομαι να το πάρω αυτό το ρίσκο, όταν την ίδια δουλειά (το καλό κομμάτι) το κάνει η σταθερή καλά ισορροπημένη διατροφή ή/κ ο διαχωρισμός της τροφής σε περισσότερα, μικρότερα κ συχνότερα, γεύματα (-> όχι μεγάλα spikes γλυκόζης). Όταν κάνουν μόνα τους νηστεία, που υπάρχουν αρκετά που το κάνουν, σούπερ. Άμα το ζητάει ο οργανισμός τους, μια χαρά. Όταν είναι να το επιβάλλω εγώ ενώ δεν ξέρω καν αν χρειάζεται, δε νιώθω άνετα.

Είναι το too much of a thing or too little of a thing, ακόμα κ αν αυτό το thing είναι καλό, μπορεί τελικά να καταλήξει σε κακό. Κ το πότε είναι too much δε μπορώ να το κρίνω.

Όλα τα παραπάνω (κ τα καλά κ τα κακά) είναι πιθανά κ στις μεγάλες χρονικές αποστάσεις ανάμεσα στα γεύματα.
Εξαιρετική απάντηση!
Νομίζω πως δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο ένα μοτίβο μιας φοράς ή δύο (σπαστά μέσα στην βδομάδα),είτε κάποιων ωρών.
Προφανώς θα περάσει και βδομάδα χωρίς νηστεία.Μεχρι στιγμής δεν είχα θέμα και θεωρώ πως το ωφελος είναι σημαντικό σε σχέση με το γουατ ιφ!
Μην μπούμε σε αεροπλάνο γιατί μπορεί….
Μην μπούμε σε τρένο γιατί μπορεί…(όντως δεν ξαναμπαίνω) :)
 
  • Like
Reactions: Estranged


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.835
7.406
Μα απορώ με το αυτούς που ξαναμπαίνουν!

Εμένα ο όγκος του Άρη στο συκώτι δημιουργήθηκε από αποθήκευση γλυκογόνου, επιβεβαιωμένο με βιοψία. Κ αντίσταση στην ινσουλίνη σύμφωνα με 2 δείκτες έχει, που την υποπτεύομαι 3 χρόνια τώρα (πίστευα Κουσιγκς που κάνει αντίσταση, αλλά κ η αντίσταση μπορεί να φαίνεται σαν ψευδο-Κουσιγκς). Αλλά οι δείκτες αυτοί δε θεωρούνται πάντα ακριβείς ούτε στους ανθρώπους ούτε στα σκυλιά (όταν όμως είναι υπερβολικά εκτός ορίου, όπως του Άρη, στους ανθρώπους τουλάχιστον μια χαρά ενδεικτικοί είναι). Ένας ακριβής δείκτης στους ανθρώπους θέλει συχνή λήψη αίματος για αρκετές ώρες κ αφενός δεν ξέρω καν αν τον κάνουν στα σκυλιά, αφετέρου δεν θα τον υποβάλλω σε τέτοια ταλαιπωρία.

Τέλος πάντων θέλω να πω ότι σύμφωνα με τη συμπεριφορά, τα συμπτώματα κ τις εξετάσεις του τα τελευταία ~4 χρόνια, κ την πρόοδό τους μέσα σε αυτά τα χρόνια, θεωρώ ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη προϋπήρχε ή δημιουργήθηκε με τη στείρωση (παχυσαρκία), αλλά η αποθήκευση γλυκογόνου (σύμφωνα με το πότε άρχισε να τσιμπάει το συκώτι) έγινε παθολογική ένα-δυο χρόνια αργότερα κ ότι προκλήθηκε ή επιδεινώθηκε δραματικά από την εξαντλητική δίαιτα που μου είπαν να κάνω για να χάσει τα κιλά της στείρωσης. Μου παν απλά "τάιζέ τον λιγότερο". "Μα το κοψα στο μισό". "Κοψτο κι άλλο, καλύτερα να πεινάει λίγο παρά να είναι παχύσαρκος". Ναι, δεν πάει έτσι το χάσιμο κιλών... Η διατροφολόγος είπε ότι έτρωγε πολύ μικρή ποσότητα. Κ παρόλα αυτά δεν έχανε κιλό.

Τεσπά, δε θα μάθω κ ποτέ. Απλά πεινες, δίαιτες, νηστείες, μετά από αυτό, δεν τις βλέπω θετικά. Στο τι προτείνεται κ από επαγγελματίες κ μη, μετά από αυτά που πέρασα (ΚΑΙ προηγουμένως με τις κολίτιδες), κρατάω πολύ μικρό καλάθι. Γι'αυτό πλέον άρχισα να τα ψάχνω τόσο πολύ εγώ. Νταξ πάντως κ η γνωστή διατροφολόγος έκανε φοβερή δουλειά, εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, ειδικά τώρα που του κάνω συχνές εξετάσεις.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.291
Μηνύματα
898.966
Μέλη
20.059
Νεότερο μέλος
hozugahu163