Μα...Δεν με ακούει ο σκύλος οπως στην σχολή, όπως εσένα για παράδειγμα...


Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Για να δούμε ένα θέμα…
Αρκετοί άνθρωποι πάνε τον σκύλο τους σε εκπαιδευτές, για εκπαίδευση. Κάποιοι από αυτούς γιατί πραγματικά θέλουν να ασχοληθούν με τον σκύλο τους, και κάποιοι απλά να λένε ότι είναι εκπαιδευμένος ο σκύλος τους. Ανεξάρτητα από τις κατηγορίες αυτές, ο παρακάτω διάλογος ακούγεται αρκετά συχνά.
Το θέμα προς ανάπτυξη είναι:
Ιδιοκτήτης: Μα δεν με ακούει ο σκύλος… Δεν κάνει, δεν εκτελεί τις εντολές όπως πρέπει, όπως τις εκτελεί στην σχολή…
Εκπαιδευτής: Μα πως γίνεται αυτό? Είδες ότι εδώ στα μαθήματα και στην παράδοση του έκανε τα πάντα. Στα χέρια μου ο σκύλος κάνει τα πάντα τέλεια, επίσης και στα χέρια σου εδώ...Έλα από την σχολή για να δούμε από κοντά…
Ιδιοκτήτης: Μα εδώ, στα χέρια σου είναι άλλο σκυλί… Μα εδώ γιατί τα κάνει σωστά, και δεν τα κάνει έτσι στην βόλτα ή στο σπίτι?
Εκπαιδευτής: Κάνεις όλα αυτά που έχουμε πει? Κάνεις κάτι άλλο από αυτά που έχουμε πει? Κάτι έχεις κάνει και τον «χάλασες» λιγάκι τον σκύλο…
Συνέχεια διαλόγου…
----------------------------------------------
Σε ποιον έχει τύχει κάτι παρόμοιο?Τι φταίει? Τι μπορεί να έχει γίνει? Έχει «φάει» πίεση ο σκύλος στην σχολή και είναι «ψαρωμένος» ? Δεν έχει υπάρχει σχέση ιδιοκτήτη-σκύλου, και υπάρχει σχέση εκπαιδευτή-σκύλου? Φταίει η απειρία του ιδιοκτήτη? Διορθώνεται αυτό? Είναι ειλικρινής ο εκπαιδευτής? Είναι ειλικρινής ο ιδιοκτήτης? Κλπ…
 


georgerot

Well-Known Member
26 Νοεμβρίου 2010
143
0
στις αρχες ο δικος μου οτι καναμε στον εκπαιδευτη τα εκανε καλα οταν το εκανα σπιτι μονοσ μοθ καπου το χαλουσε..στην δικια μου περιπτση απλα εγω δεν ειχα καταλαβει καλα κ ετσι ο τι εκανα στον εκπαιδευτη το χαλουσα μετα στο σπιτι..οταν μπηκα στο τριπακι τησ σκεψησ ολα καλα..και παντου οπου του ζητουσα να κανει κατι το εκανε!

γενικα πιστευω οτι ειναι
1)το τι δουλεια εχει κανει ο εκπαιδευτης..αν εχει παραδωσει τον σκυλο και το πηρε ετοιμο λογικο δεν ειναι να υπαρχει αυτοσ ο διαλογος?
2)αν εκανε καλη δουλεια ο εκπαιδευτης και δεν ηθελε απλα να βγαλει κιαλλα φραγκα απο αυτον τοτε το προβλημα ειναι στον ιδιοκτητη..

αν και πιστευω οτι οσοι κανουν μαθηματα στον σκυλο τουσ μαζι με τον εκπαιδευτη και δεν τον αφηνουν να τον παρουν ετοιμο μετα απο καιρο χωρις αυτοι να αχολιθουν καθολου δεν εχουν τετοια προβληματα..
γιατι ο επαιδευτης εκπαιδευει εσενα κ εσυ τον σκυλο..οποτε μπορεισ να διορθωσεις τον εαυτο σου και καταλαβενεισ ποτε κανεισ κατι λαθοσ
 


μπουλης

Well-Known Member
23 Σεπτεμβρίου 2010
752
306
n.smirni
1. Το σκυλάκι δεν έχει δουλευτεί από τον εκπαιδευτή εκτός χώρου σχολής.

2. Ο ιδιοκτήτης δεν τον έχει δουλέψει ή τον δουλεύει λάθος.
 


kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
Συμφωνω με τον κυριο μπουλη ;)

Πιστευω.. ειναι κατι παρομοιο με το οτι ο σκυλος ακουει στο "κατσε" μεσα στο σπιτι και στο εξω ... δεν χαμπαριαζει μια.. δλδ μεσα στο σπιτι, υπαρχεις εσυ και ο σκυλος αρα ακουει ενω στο εξω υπαρχουν ενα εκατομυριο πολυ πιο ενδιαφεροντα πραγματα να ασχοληεθι απο το να "κατσει".
Πηγαινοντας τον σκυλο σε σχολη.. ο εκπαιδευτης με χ,ψ καλο ή κακο τροπο επιβαλεται στον σκυλο να τον υπακουσει.. ο σκυλος συνδιαζει τον χωρο και τον εκπαιδευτη με την υπακοη .. οταν επιστερφει σπιτι ...εξακολουθει να κανει τον χαβα του και να μην σεβεται το ιδιο το αφεντικο του ..
Τις περισσοτερες τετοιες περιπτωσεις που ξερω, ειναι γιατι ο σκυλος πηγε εσωκλειστος σε καποια σχολη, βγηκε απο κει επεστρεψε σπιτι και ηταν μια απο τα ιδια .. για τον παραπανω λογο ..
Απο την αλλη, οι ποιο πετυχημενες εκπαιδευσεις που ξερω... ηταν τα μαθηματα κατ'όικον,
Δλδ, ο εκπαιδευτης να κανει τα μαθηματα στον προσωπικο χωρο του διδυμου (σκυλου και ιδιοκτητη) και πιο συγκεκριμενα να βαζει τον ιδιοκτητη να κανει την εκπαιδευση υπο την καθοδηγηση και επιβλεψη του.. και αυτο οχι μονο μεσα στο σπιτι αλλα και βγαινει το παραοανω τριο την καθημερινη βολτα του σκυλου.. απο εκει και περα ο σκυλος ειναι ζωο που μαθαινει και λατρευει την επαναληψη . με 5-10 μαθηματα ο σκυλος καταλαβαινει τι σημαινει η καθε εντολη..αλλα για την αφομιωσει και εκτελει.. πρεπει ο ιδιοκτητης να τηρησει οτι εμαθε για αρκετα μεγαλο χρονικα διαστημα.. να γινει η ρουτινα του.. εν κατακλειδι .. επειδη καθε μερα δεν ιδια οταν προκυπτει ενα νεο προβλημα, πρεπει να επιστρεφουμε στην συμβουλευτικη του εκπαιδευτη μας και ο ιδιος να φροντιζει να δωσει σωστη καθοδηγηση σε αφεντικο και σκυλο...

Μια τελεια εκπαιδευση τυπου ο σκυλος εσωκλειστος σε σχολη για ενα 3 μηνο.. θα κοστιζε αρκετα πολυ .. ενω η ιδια καλη δουλεια μπορει να γινει και με τον δευτερο τροπο .. κατ'οικον..
γενικα πιστευω η εκπειδευση ειναι σχεση που χτιζεται αναμεσα σε σκυλο και ιδιοκτητη.. γιατι δεν ειναι μονο ο σκυλος να καταλαβει τι θελει το αφεντικο του αλλα και το αφεντικο να μαθει τον σκυλο του και αυτο γινεται μονο αν ασχοληθει ο ιδιος.
 


Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Κ εμένα μου συνέβαινε το ίδιο πράγμα με την λώρα στις αρχές της εκπαίδευσής της.
Στο εκπαιδευτήριο (σε οποιοδήποτε χώρο κ αν κάναμε μάθημα με τον εκπαιδευτή/τρια) ήταν σούζα η κυρία, άψογη...
Οι ίδιες εντολές στην καθημερινή μας βόλτα όμως, δεν εκτελούντουσαν με τόση ακρίβεια ή/κ χωρίς λάθη.

Εγώ αυτό το ρίχνω στο γεγονός ότι ο όταν ο σκύλος ''συμμαζεύεται'' μόνο υπό την παρουσία εκπαιδευτή τότε αυτό σημαίνει για μένα -κ από ό,τι έχω καταλάβει 3,5 χρόνια τώρα με τη λώρα, (καθότι η πιο... ''ξεροκέφαλη'' κ ηθοποιός σε σύγκριση με τις άλλες σκύλες μου)- είναι ότι με μεταχειρίζεται αυτή, δηλ. δεν υπάρχει ο απαραίτητος σεβασμός από το σκύλο, από τη στιγμή που τα ''4 πόδια σε ένα παπούτσι'' τα βάζει η παρουσία του εκπαιδευτή κ μόνο.

Οι σκύλοι δεν είναι χαζοί, ξέρουν να διακρίνουν το πότε τους ''παίρνει'' να τεστάρουν κ πότε όχι.

Η λύση είναι η πειθαρχία. Κ ο εκπαιδευτής θα κάνει σωστά τη δουλειά του. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε μετά, εκτός σχολής... Σίγουρα εκείνος είναι πολύ πιο αντικειμενικός κ θέτει όρια στη σχέση με το σκύλο μας.

Κάτι που εμείς, αρκετές φορές θα ξεπεράσουμε, ''συγχωρώντας'' στο σκύλο μας το ότι, πχ, μας έγραψε κ δεν έκατσε, το ότι τραβά στη βόλτα ενώ έχει μάθει το μαζί κ.ο.κ.
Άρα, έτσι αφήνουμε περιθώρια στο σκύλο να μας αμφισβητεί.

Εγώ αυτό που έκανα ως Νατάσσα -κατόπιν συνεννόησης με την εκπαιδεύτριά μου- ήταν: Συνέπεια, πρόγραμμα, επανάληψη, υπομονή κ δεν κάνω πίσω: αποτέλεσμα= ισορροπία.

Όταν λοιπόν άλλαξα εγω (δηλ. ''τώρα δουλεύουμε, τέλος''. ''Τα πάντα ξεκινούν από εμένα -παιχνίδι, φαγητό, χάδια'' κλπ) άρχισε κ η λώρα σιγά-σιγά να προσαρμόζεται στα νεά δεδομένα κ να σταματά πλέον να τεστάρει.

Έχουμε φτάσει σε σημείο να κάνουμε προπόνηση agility ή εντολών να είναι γάτα στα 3 μέτρα κ η λώρα να συνεχίζει τη δουλειά που της έχω αναθέσει εγώ, γαιτί αυτό πρέπει να είναι η προτέραιότητά της τη δεδομένη στιγμή.

Αυτό το θεωρώ μία πολύ σημαντική βάση για τη σχέση μας κ ξέρω ότι τώρα τα πηγαίνουμε πολύ καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν. :)
Είναι πιο ήρεμη, με περισσότερη αυτοπεποίηθηση, ό,τι φοβίες είχε με απευαισθητοποίηση ξεπερνούνται κ με εμπιστεύεται.
 
Last edited:


Allegro

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2009
878
10
Maroussi
Δεν έχω μεγάλη εμπειρία με εκπαιδευτές, οπότε αν πω αρλούμπα συγχωρέστε με.

1) Εγώ έχω την εντύπωση οτι ο εκπαιδευτής πρέπει να εκπαιδεύει τον ιδιοκτήτη πρωτίστως και μετά το σκύλο.
Οπότε η όποια αποτυχία του ιδιοκτήτη σε μεγάλο ποσοστό χρεώνεται στον εκπαιδευτή.

2) Ένας άλλος λόγος είναι η συγκέντρωση του σκύλου. Σίγουρα ο εκπαιδευτής ξέρει πολύ καλύτερα απο τον ιδιοκτήτη, πως να κρατήσει "focused" το σκύλο.
 


Νικος

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2007
2.481
1
36
νεαπολη-νικαια
Ο σκυλος εχει δουλευτει απο τον εκπαιδευτη , ο εκπαιδευτης δεν κουμπωσε τον σκυλο στον νεο χειρηστη ή πολυ απλα ο ιδιοκτητης εχει λαθος τονο φωνης και εκφρασης , λαθος σταση σωματος κακο χρονισμο κατα την επιβραβευση ειτε γιατι ο εκπαιδευτης δεν του τα εξηγησε ειτε γιατι δεν τα παιρνει τοσο ευκολα
 


mariosn

Well-Known Member
17 Αυγούστου 2010
249
2
Νομίζω ότι έως κάποιο βαθμό αυτό είναι φυσιολογικό. Εννοώ ότι φυσικό είναι ο σκύλος να θέλει να κάνει του κεφαλιού του. Τελειώνοντας από τον εκπαιδευτή, "δοκιμάζει" τον ιδιοκτήτη να δει αν τον παίρνει να κάνει του κεφαλιού του. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να του καταστήσει σαφές ότι η εκπαίδευση συνεχίζεται και ότι δεν τέλειωσε το σχολείο και έχουμε Σαββατοκύριακο, και ότι θα πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί τις εντολές και από τον ιδιοκτήτη όπως έκανε από τον εκπαιδευτή αλλά και στο σπίτι (και αλλού), όπως έκανε στο χώρο εκπαίδευσης. Αυτό γίνεται με πειθαρχία και συνέπεια, να μην επιτρέπουμε δηλ. την μη εκτέλεση των εντολών μας, δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε ανεκτέλεστη μια εντολή, ώστε ο σκύλος να καταλάβει ότι "δεν τον παίρνει" να κάνει του κεφαλιού του. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο μόλις τελειώσει η εκπαίδευση, αλλά μπορεί ο σκύλος από καιρό σε καιρό να μας "ξαναδοκιμάζει".
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ο εκπαιδευτης λογω εμπειριας γινεται αμεσως αρχηγος του σκυλου. Ο ιδιοκτητης συνηθως νομιζει οτι εγινε αρχηγος και μετα απορει τι δεν παει καλα.

Ο εκπαιδευτης κανει τις σοβαρες διορθωσεις, τις οποιες ο ιδιοκτητης δεν μπορει, ειτε λογω απειριας ειτε λογω ευαισθησιας.

Και ολα τα υπολοιπα που ηδη ειπωθηκαν.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Έχεις δίκιο φίλε Αρη στα περί αδυναμίας να επιβληθούν στους σκύλους τους οι περισσότεροι ιδιοκτήτες και στην έλλειψη γνώσης και εμπειρίας που καταλήγουν να «χαλάσουν» ένα σκύλο που κατά τ’ άλλα μπορει να έχει φύγει άρτια εκπαιδευμένος από το εκπαιδευτήριο.

Έχουμε πει κατ’ εξακολούθηση σε άπειρες συζητήσεις που αφορούν την εκπαίδευση ότι ακόμα και να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης πώς να κατευθύνει το σκύλο του, όταν χαλαρώσει, χαλαρώνει και ο σκύλος.

Πρόκειται για ένα από τα πολύ συνηθισμένα λάθη που κάνουμε ως ιδιοκτήτες. Μετά από λίγο καιρό η εντολή «Ξάπλα» μεταλλάσσεται στο "Άραξε τα κυβικά σου μεγάλε!", το «Κατσε» σε "κάτσε αγοράκλα μου!" και το «Έλα» σε "Έλα ζουζουνακι μου να σε χαρώ!".

Εκεί «χάνεται η μπάλα» από τον ιδιοκτήτη και κατά συνέπεια και από το σκύλο που αδυνατεί να καταλάβει τι του ζητάμε αν και το έχει διδαχτεί.

Επίσης ένα συνηθισμένο λάθος είναι ότι «καίμε» τις εντολές (πχ "Έλα εδώ Μπουμπη! Έλα που σου λέω! Έλα βρε ξεροκέφαλε δεν με ακούς?").

Η οποιαδήποτε εντολή σε σκύλο που την έχει διδαχτεί και την έχει εμπεδώσει, πρέπει να δίνεται σε ήπιο τόνο (δεν χρειάζεται να ουρλιάζουμε, ο σκύλος έχει πολύ καλύτερη ακοή από τη δική μας) να λέγεται μονολεκτικά και με σαφήνεια και αν δεν εκτελεστεί, να ακολουθήσει διόρθωση στο σωστό πάντα timing.
Αν πάλι δεν την έχει διδαχτεί και δεν την έχει εμπεδώσει, η οποιαδήποτε διόρθωση είναι άδικη και λάθος. :)
 


kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
και επειδη το σκυλι και το παιδι οπως τ μαθεις... συχνα ακουω ειναι χαζος δεν καταλαβαινει.. απο μεσα μου σκεφτομαι... χμμ.. ποιος ειναι ο χαζος αραγε

Έχεις δίκιο φίλε Αρη στα περί αδυναμίας να επιβληθούν στους σκύλους τους οι περισσότεροι ιδιοκτήτες και στην έλλειψη γνώσης και εμπειρίας που καταλήγουν να «χαλάσουν» ένα σκύλο που κατά τ’ άλλα μπορει να έχει φύγει άρτια εκπαιδευμένος από το εκπαιδευτήριο.
φυσικα και συμφωνω.. αλλα να συμπληρωσω οτι.. αν πανε και τον αφηνουν εκει και θυμουνται το σκυλο παλι την μερα που ειναι να τον παραλαβουν.. ε, τι να το κανεις? Ιδεα δεν θα εχει γιατο τι πρεπει να γινει και πως να συντηρησει την εκπαιδευση και πως να συνεχισει τον δρομο που του ανοιξε ο εκπαιδευτης...
επειτα θεωρω στα καθηκοντα του εκπαιδευτη να θελει μαζι και τον ιδιοκτητη.. γιατι οπως ειπε και ο φιλος allegro ειναι πολυ βασικο μαζι με τον σκυλο να εκπαιδευτει και ο ιδιοκτητης.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Αυτός είναι ο γενικός κανόνας.
Ο κανόνας όμως έχει και τις εξαιρέσεις του, εννοώντας τις περιπτώσεις που η παρουσία του ιδιοκτήτη ΔΕΝ ωφελεί την εκπαίδευση του σκύλου από τον επαγγελματία και συνεπως η απουσία του επιβάλλεται. :)
 


kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
ναι ε? και ποιες ειναι αυτες οι περιπτωσεις? δεν ξερω..
και πως μετα ο ιδιοκτητης θα συντηρησει την εκπαιδευση?

Το μονο παραδειγμα που εχω στο μυαλο , ειναι με αστυνομικο σκυλο, που ο αστυνομος πηρε τον σκυλο ετοιμο με μια λιστα μεταφρασης γιατι ο σκυλος ηταν μαθημενος στα γερμανικα..
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
ναι ε? και ποιες ειναι αυτες οι περιπτωσεις? δεν ξερω..
και πως μετα ο ιδιοκτητης θα συντηρησει την εκπαιδευση?

Το μονο παραδειγμα που εχω στο μυαλο , ειναι με αστυνομικο σκυλο, που ο αστυνομος πηρε τον σκυλο ετοιμο με μια λιστα μεταφρασης γιατι ο σκυλος ηταν μαθημενος στα γερμανικα..
Εκτός από τα σκυλιά που πωλουνται έτοιμα για συγκεκριμένη δουλειά (φύλαξη, κυναθληματα κτλ), στα οποία αναφέρεσαι, υπάρχουν και σκυλιά που έχουν μεγάλη έλλειψη αυτοπεποίθησης, εξαρτώνται κατά μεγάλο ποσοστό από τους ιδιοκτήτες τους και δεν μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά παρουσία του, διότι στρεσάρονται υπέρ του δεόντως.

Επίσης υπάρχουν και περιπτώσεις ιδιοκτητών που παρεμβαίνουν ενοχλητικά στο έργο του εκπαιδευτή και δεν τον αφήνουν να κάνει τη δουλειά του, δημιουργώντας προβλήματα στην εξέλιξη της εκπαίδευσης και στον ίδιο το σκύλο τους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ιδιοκτήτης καλείται να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του εκπαιδευτή μετά την εκπαίδευση και όχι κατά τη διάρκεια της.
 


grekos

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2010
468
4
Μικροοργανισμός
Έχεις δίκιο φίλε Αρη στα περί αδυναμίας να επιβληθούν στους σκύλους τους οι περισσότεροι ιδιοκτήτες και στην έλλειψη γνώσης και εμπειρίας που καταλήγουν να «χαλάσουν» ένα σκύλο που κατά τ’ άλλα μπορει να έχει φύγει άρτια εκπαιδευμένος από το εκπαιδευτήριο.

Έχουμε πει κατ’ εξακολούθηση σε άπειρες συζητήσεις που αφορούν την εκπαίδευση ότι ακόμα και να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης πώς να κατευθύνει το σκύλο του, όταν χαλαρώσει, χαλαρώνει και ο σκύλος.

Πρόκειται για ένα από τα πολύ συνηθισμένα λάθη που κάνουμε ως ιδιοκτήτες. Μετά από λίγο καιρό η εντολή «Ξάπλα» μεταλλάσσεται στο "Άραξε τα κυβικά σου μεγάλε!", το «Κατσε» σε "κάτσε αγοράκλα μου!" και το «Έλα» σε "Έλα ζουζουνακι μου να σε χαρώ!".

Εκεί «χάνεται η μπάλα» από τον ιδιοκτήτη και κατά συνέπεια και από το σκύλο που αδυνατεί να καταλάβει τι του ζητάμε αν και το έχει διδαχτεί.

Επίσης ένα συνηθισμένο λάθος είναι ότι «καίμε» τις εντολές (πχ "Έλα εδώ Μπουμπη! Έλα που σου λέω! Έλα βρε ξεροκέφαλε δεν με ακούς?").

Η οποιαδήποτε εντολή σε σκύλο που την έχει διδαχτεί και την έχει εμπεδώσει, πρέπει να δίνεται σε ήπιο τόνο (δεν χρειάζεται να ουρλιάζουμε, ο σκύλος έχει πολύ καλύτερη ακοή από τη δική μας) να λέγεται μονολεκτικά και με σαφήνεια και αν δεν εκτελεστεί, να ακολουθήσει διόρθωση στο σωστό πάντα timing.
Αν πάλι δεν την έχει διδαχτεί και δεν την έχει εμπεδώσει, η οποιαδήποτε διόρθωση είναι άδικη και λάθος. :)
Συμφωνώ απλά μια μικρή διευκρίνιση, η ‘εντολή ‘ Έλα είναι η μόνη που μπορεί να ειπωθεί πάνω από μια φορά.
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Γιατί? Έτσι δεν "αποδυναμώνεται" μια εντολή?

Τι νόημα έχει η επανάληψη μιας οποιασδηποτε εντολής από τη στιγμή που ο σκύλος την γνωρίζει και θα πρέπει να την εκτελέσει αμεσα?
 




harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Γκρεκο, εγω το ελεγα οτι το επεναλαμβανομενο "ελα" εχει την εννοια της παρακινησης.
Χρησιμο σε σκυλια που τωρα μαθαινουν την εντολη ή σε σκυλια με ανασφαλεια για να παρουν θαρρος και να δουν θετικα την εντολη και το αποτελεσμα αυτης.

Κατα τα άλλα, η εντολη "ελα" πρεπει ηρεμα να σημαινει "παρατας οτιδηποτε κάνεις και τρεχεις σφαιρα και δεν θα το ξαναπω".

Το "ελα" δεν ειναι εντολη που σηκωνει αποτυχια και μπορει σε καποιες σπανιες περιπτωσεις να ειναι ζητημα ζωης και θανατου (του σκυλου μας ή καποιου αλλου).

"Ελα" δεν σημαινει αναγκαστικα "ελα να παιξουμε".
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Είναι ‘εντολή’ χωρίς παύσεις σε χρόνους, δηλαδή έλαέλααγόριμουέλα (χωρίς παύσεις) μπράβο!!!!
Με τον τρόπο που την εφαρμόζεις, τι επιτυγχάνεις?
Η εντολή είναι το «Έλα» και όχι το «έλαέλααγόριμουέλα». Εσύ απλά αλλάζεις την εντολή «έλα» με κάτι παραπλήσιο (θα μπορούσε να μην είναι καν παραπλήσιο αλλά το «Φτουσκουλικομυρμιγκότρυπα», για παράδειγμα) που καταλαβαίνει πιο δύσκολα ο σκύλος, διότι η γλώσσα που επικοινωνεί είναι η γλώσσα του σώματος του και όχι η Ελληνική.

Δεν είναι τυχαίο ότι όσο πιο σαφείς και σύντομες είναι οι εντολές, τόσο πιο εύκολα τις αντιλαμβάνεται, τις κατανοεί και κατ’ επέκταση τις εκτελεί ο σκυλος μας. :)
 


grekos

Well-Known Member
20 Φεβρουαρίου 2010
468
4
Μικροοργανισμός
Με συγχωρείτε έχετε δίκιο,

Η εκμάθηση της δεν ξεκινάει σαν εντολή, αλλά σαν παρότρυνση, σε συνδύασμό με βαθύ κάθισμα του κυναγωγού.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.251
Μηνύματα
898.112
Μέλη
20.030
Νεότερο μέλος
kris97