Μαύρα σκυλιά και δεισιδαιμονίες

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Πολλές φορές έχω διαβάσει εδώ στο φόρουμ για την δυσκολία που έχουν στα άσυλα σκύλων να βρούν καλά σπίτια για τα μαύρα σκυλιά.

Για κάποιο λόγο οι περισσότεροι προτιμούν οποιοδήποτε άλλο χρώμα εκτός απο μαύρο, το ίδιο συμβαίνει και με τα μαύρα λάμπραντορ που παρόλο που το μαύρο είναι το πρώτο αναγνωρισμένο χρώμα της φυλής και παρόλα τα πλεονεκτήματα που έχει σε σχέση με τα άλλα χρώματα, γενικά δεν το προτιμούν.

Δεισιδαιμονία

Αν και ισχυριζόμαστε οτι δεν πιστευουμε σε προλήψεις , το υποσυνείδητό μας αποδεικνύει οτι το κάνουμε .

Τα μόνα πράγματα που φαίνονται να ξεφύγουν από αυτή την προκατάληψη είναι τα διαμάντια και τα άλογα . Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί μύθοι , θρύλοι και ιστορίες για μαύρα σκυλιά που είναι κάπως άσχημες . Ένα από αυτά είναι ότι τα βαμπίρ μπορεί να μετατραπεί σε μαύρους λύκους - ή μαύρα σκυλιά.

Πιθανώς ο πιο διάσημος κακός μαύρος σκύλος ήταν το κυνηγόσκυλο του Baskervilles. Πολλοί μελετητές και ψυχολόγοι πιστεύουν ο λόγος που το Λαγωνικός του Baskervilles είναι τόσο διάσημο είναι γιατί ένα μεγάλο μαύρο σκυλί ταιριάζει σαν ιδέα στο υποσυνείδητό μας για το τι μοιάζει ένα κακό πλάσμα.

Εκάτη Και Παγανισμός

Σε ορισμένες προχριστιανικές θρησκείες, τα μαύρα σκυλιά θεωρούνται ιερά . Μία απο τις πιο ισχυρές και σεβαστές Θεές ( εξακολουθεί να λατρεύεται από τους ειδωλολάτρες στη σύγχρονη ημέρα) η Εκάτη, γνωστή ως η θεά των Μάγισσων . Ένα από τα σύμβολα της ήταν το μαύρο σκυλί . Μπορούσε να εμφανιστεί με τη μορφή είτε μαύρου φίδιου , μαύρης φοράδας ή μαύρου σκυλου.

Όταν ο Χριστιανισμός επικράτησε του παγανισμού , οτιδήποτε σχετίζοταν με τις παλιές Θεότητες αμέσως δαιμονοποιειήθηκε . Αυτό είναι ίσως ό, τι συνέβη σε όλα τα μαύρα σκυλιά , ακόμη και σε αυτή τη σύγχρονη εποχή , προκαλώντας το σύνδρομο του μαύρου σκυλιου που παρατηρείται σήμερα.

Last edited:

samsok

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2009
1.091
100
εχωτην εντυπωση οτι το προβλημα ειναι το μαυρο χρωμα , ανεξαρτητως ζωου.Αυτο ειναι που προκαλει φοβο,απο μαυρο σκυλο,σε μαυρο γατι μεχρι και μαυρο πανθηρα η οτι αλλο ζωο θες.

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
Και που να μιλησουμε για τις μαυρες γατες!! ....(και η γατα συνδεεται ακομα περισσοτερο με τη μαγεια και τη δεισιδαιμονια...)Γιατι εχω και μια ναζιαρα μελαχρινη την Πισσα που απο τοτε που ηρθε σπιτι μας, τιποτα δεν αλλαξε κι ολα πανε μια χαρα ενα χρονο τωρα
Για τη Σκαρλετ, ακουω σχολια απο...."ειχαν τελειωσει τα καφε και σας εδωσαν το μαυρο"?
μεχρι...."ειναι υπεροχη"...."πολυ πιο ομορφη απο το καφε"...."το χρωμα της ειναι που την ομορφαινει"

Σε παρα πολλους αρεσει γιατι ειναι σπανιο το μαυρο κοκερ στην Ελλαδα....

Παντως θα συμφωνησω οτι σε πολλους δεν αρεσει το μαυρο γιατι το "φοβουνται" ενω αλλους τους γοητευει....

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
το μαυρο τρίχωμα τουλάχιστον στα λαμπραντορ είναι πολύ καλύτερης ποιότητας απο το κίτρινο με αποτέλεσμα λιγότερη απώλεια τριχώματος και πολύ πιο υγιές δέρμα.

Πρόσφατα άκουσα μάλιστα απο κτηνίατρο οτι τα μαύρα σκυλιά έχουν πολύ λιγότερες δερματοπάθειες απο τα άλλα χρώματα.
Ισχύει αυτό κατά την γνώμη σας?, απο την δική μου εμπειρία δεν μου φαίνεται λάθος αυτό που είπε.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.806
20.129
Τα δικά μου και τα δύο μαυρόσκυλα πάντως, τα έχουν τα θεματάκια τους...
Ο ένας βγάζει αρκετά συχνά hot spots αγνώστου προελεύσεως και η άλλη έχει ελαφριά ξηροδερμία και μια επίσης αγνώστου προελεύσεως μικροαλλεργία. Οταν είναι περιποιημένα πάντως και αστράφτει η γούνα τους, δεν συγκρίνεται με τίποτα!!!

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
το μαυρο τρίχωμα τουλάχιστον στα λαμπραντορ είναι πολύ καλύτερης ποιότητας απο το κίτρινο με αποτέλεσμα λιγότερη απώλεια τριχώματος και πολύ πιο υγιές δέρμα.

Πρόσφατα άκουσα μάλιστα απο κτηνίατρο οτι τα μαύρα σκυλιά έχουν πολύ λιγότερες δερματοπάθειες απο τα άλλα χρώματα.
Ισχύει αυτό κατά την γνώμη σας?, απο την δική μου εμπειρία δεν μου φαίνεται λάθος αυτό που είπε.
εμεις εχουμε μυκητες στα αυτακια γιατι κολυμπαγαμε καθε μερα... δεν εχει να κανει με το χρωμα ομως αλλα με την ευαισθησια των κοκερ...
Επισης αποκτησαμε καφε ανταυγειες απο τον πολυ ηλιο που ομως θα φυγουν μαζι με το puppy τριχωμα....

Τελος θελουν πολυ προσοχη γιατι ελκυουν την ακτινες του ηλιου και ζεσταινονται....

silk

Well-Known Member
9 Οκτωβρίου 2008
440
3
42
Kinetta
Όλα ξεκινάνε από την τηλεόραση, αν όχι ΟΛΑ τα περισότερα, είδες καναν σκύλο μαύρο να σώνει κανα παιδάκι, μαύρο λαμπραντόρ να είναι το δέξι χέρι του σερίφη, όχι, όμως μαύρα σκυλιά κυνηγάνε τον καλό να τον φάνε, μαύρα σκυλιά δαιμονίζονται κ.ο.κ.
Καλά δεν είναι μόνο οι σκύλοι βέβαια, οι γάτες τι να πούνε... :p

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.421
10.634
Athens
To μαύρο χρώμα δεν είναι και ότι πιο "γλυκούλικο". Θα ντύνατε ένα μωρό ή παιδί με μαύρα ρούχα? Προφανώς όχι. Το λευκό μας δίνει την έννοια του αφράτου, του "γλυκούλικου", του καθαρού κλπ. Ως εκ τούτου, σε δύο ίδιους κατά τα άλλα σκύλους, ο λευκός θα είναι ο "γλυκός".
Και βέβαια οι μαύροι σκύλοι θεωρούν ται πάντα αρσενικοί (αφού τα αρσενικά δεν είναι και τα πιο "γλυκούλικα").

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
To μαύρο χρώμα δεν είναι και ότι πιο "γλυκούλικο". Θα ντύνατε ένα μωρό ή παιδί με μαύρα ρούχα? Προφανώς όχι. Το λευκό μας δίνει την έννοια του αφράτου, του "γλυκούλικου", του καθαρού κλπ. Ως εκ τούτου, σε δύο ίδιους κατά τα άλλα σκύλους, ο λευκός θα είναι ο "γλυκός".
Και βέβαια οι μαύροι σκύλοι θεωρούν ται πάντα αρσενικοί (αφού τα αρσενικά δεν είναι και τα πιο "γλυκούλικα").
Εχεις απολυτο δικιο....Γι'αυτο ΟΛΟΙ μου λενε τη Σκαρλετ αγορι μολις τη δουν...ΟΛΟΙ ομως....και μετα μου λενε...αα.... επειδη ειναι μαυρη....

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Όλα ξεκινάνε από την τηλεόραση, αν όχι ΟΛΑ τα περισότερα, είδες καναν σκύλο μαύρο να σώνει κανα παιδάκι, μαύρο λαμπραντόρ να είναι το δέξι χέρι του σερίφη, όχι, όμως μαύρα σκυλιά κυνηγάνε τον καλό να τον φάνε, μαύρα σκυλιά δαιμονίζονται κ.ο.κ.
Καλά δεν είναι μόνο οι σκύλοι βέβαια, οι γάτες τι να πούνε... :p
Δεν έχεις και άδικο... νομίζω αυτό συμβαίνει γιατί το σκούρο χρώμα υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το κακό από αρχαιοτάτων χρόνων. Σε όλα τα βιβλία θρησκευτικών και όχι μόνο, οι άγγελοι είναι άσπροι και ο σατανάς μαύρος! Το μαύρο είναι τρομακτικό και το άσπρο "αγνό".

Προσωπικά δεν πιστεύω σε τέτοιες δεισιδαιμονίες. Αλλά όταν επέλεξα να πάρω άσπρο σκύλο το έκανα γιατί είχα πάντα την εντύπωση, ίσως να είναι και εσφαλμένη, ότι στη μαύρη γούνα δεν μπορείς να ελέγξεις πάντα όλα τα προβλήματα, από δερματικά μέχρι ψύλλους.
Νόμιζα και νομίζω ακόμα ότι στο άσπρο διακρίνονται όλα πιο εύκολα. Που να ψάχνεις μέσα στο "σκοτάδι"... :D:D

Μαρία τι λες? δυσκολεύεσαι στον Σωτήρη και την Δάφνη να τους ψάξεις?

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
Δεν έχεις και άδικο... νομίζω αυτό συμβαίνει γιατί το σκούρο χρώμα υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το κακό από αρχαιοτάτων χρόνων. Σε όλα τα βιβλία θρησκευτικών και όχι μόνο, οι άγγελοι είναι άσπροι και ο σατανάς μαύρος! Το μαύρο είναι τρομακτικό και το άσπρο "αγνό".

Προσωπικά δεν πιστεύω σε τέτοιες δεισιδαιμονίες. Αλλά όταν επέλεξα να πάρω άσπρο σκύλο το έκανα γιατί είχα πάντα την εντύπωση, ίσως να είναι και εσφαλμένη, ότι στη μαύρη γούνα δεν μπορείς να ελέγξεις πάντα όλα τα προβλήματα, από δερματικά μέχρι ψύλλους.
Νόμιζα και νομίζω ακόμα ότι στο άσπρο διακρίνονται όλα πιο εύκολα. Που να ψάχνεις μέσα στο "σκοτάδι"... :D:D

Μαρία τι λες? δυσκολεύεσαι στον Σωτήρη και την Δάφνη να τους ψάξεις?
κι εγω δυσκολευομαι...να τη ψαχνω στο σκοταδι!! ολο πανω της σκουντουφλαω!!

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Εγω εχω περπατησει κανονικα πανω στην Ηρα ενώ ξαπλωνε.
Στο κτημα το βραδι μπορει να είναι δίπλα σου στο ένα μετρο και ουτε την βλεπεις ουτε την ακους.
Τις προαλλες που η γυναικα μου μαζευε βραδι ντοματες, επαθε ταράκουλο βλεποντας την ξαφνικα μπροστα της. Η Ηρα της εκανε παρεα αλλά η γυναικα μου δεν το ηξερε.
Το χειροτερο είναι οταν είναι κοντα σου αλλά δεν το ξερεις, και πετάγεται ξαφνικα επειδη ακουσε καποιον θορυβο.
Το μονιμο αγχος βεβαια είναι να μην πατησουμε την Ζηνα. Μετα από πολλα κλωτσιδια, εμαθε η φουκαριαρα και φυλαγεται από μονη της. Παντα κουδουνακι το βραδι στο κτημα αλλά αν είναι ακινητη δεν βοηθαει.

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Εγώ άλλο εννοούσα όταν είπα να μην ψάχνω στο σκοτάδι ! :D:D:D

Σκοτάδι εννοώ την μαύρη γούνα από μόνη της !!! όλοι εσείς που έχετε μαύρα σκυλάκια, θεωρείτε ότι είναι πιο δύσκολο να ψάχνετε μέσα στο "σκοτάδι της μαύρης γούνας" ψύλλους, τσιμπούρια, ή δερματοπάθειες?
Αυτή πίστευα πάντα ότι ήταν η δυσκολία του μαύρου και γι' αυτό επέλεξα άσπρο σκυλί.
Άσε που φαίνεται και στο πραγματικό σκοτάδι... :)

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
Εγώ άλλο εννοούσα όταν είπα να μην ψάχνω στο σκοτάδι ! :D:D:D

Σκοτάδι εννοώ την μαύρη γούνα από μόνη της !!! όλοι εσείς που έχετε μαύρα σκυλάκια, θεωρείτε ότι είναι πιο δύσκολο να ψάχνετε μέσα στο "σκοτάδι της μαύρης γούνας" ψύλλους, τσιμπούρια, ή δερματοπάθειες?
Αυτή πίστευα πάντα ότι ήταν η δυσκολία του μαύρου και γι' αυτό επέλεξα άσπρο σκυλί.
Άσε που φαίνεται και στο πραγματικό σκοτάδι... :)
Ναι ναι...πλακα εκανα οταν αντιπαραθεσα το σκοταδι σε αυτο που ειπες....να σου πω την αληθεια...ποτε δεν σκεφτηκα αυτο που σε απασχολησε για το χρωμα και τις δερματοπαθειες...ισως γιατι το μεγαλυτερο προβλημα των κοκερ ειναι οι μυκητες στα αυτια και οι ωτιτιδες που δεν φαινονται αλλα μυριζονται....

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Αυτό που με απασχολούσε ακόμα και πριν πάρω το σκύλο, ήταν τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι. Οπότε σκέφτηκα ότι μέσα στο άσπρο θα είναι πιο εμφανή τα ζωϋφια...
Που είσαι βρε Μαρία να μας πεις τη γνώμη σου ???

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
Αυτό που με απασχολούσε ακόμα και πριν πάρω το σκύλο, ήταν τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι. Οπότε σκέφτηκα ότι μέσα στο άσπρο θα είναι πιο εμφανή τα ζωϋφια...
Που είσαι βρε Μαρία να μας πεις τη γνώμη σου ???
μωρε με τη σωστη προληψη τουλαχιστον ψυλλους δεν πιανουν....κι αν δεις ξυσιματα, η κοιλιτσα τους εχει παντα ενα ασπρο κενο και απο εκει τους βλεπεις...τα τσιμπουρια ψηλαφιζονται....

silk

Well-Known Member
9 Οκτωβρίου 2008
440
3
42
Kinetta
Δεν μπορώ να πω ότι με απασχόλησε και πολύ. ϊσως γιατί οι ψύλοι προκαλούν φαγούρα όποτε θα το καταλάβαινα απο εκεί. Τα τσιμπούρια μπορεί να μην τα βλέπω αλλα τα ΝΟΙΩΘΩ... εκεί που χαιδεύεις τον σκύλο πιάνεις τον γκοτζίλα...
Δερματίτιδες κλπ φαίνονται, ειδικά ξηροδερμίες κάνουν μπαμ. Βλέπεις τις νιφάδες πάνω στο μαύρο μαλλί.

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Δεν έχω πιάσει ποτέ τσιμπούρι, δεν ξέρω καν πως είναι στην όψη (ευτυχώς...).

Έχουμε ξεφύγει εντελώς από το θέμα της δεισιδαιμονίας και προβλέπω να μας μεταφέρει αλλού ο admin....

Scarlett

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2010
4.911
59
Νεα Ερυθραια
www.birmans-greece.com
Δεν έχω πιάσει ποτέ τσιμπούρι, δεν ξέρω καν πως είναι στην όψη (ευτυχώς...).

Έχουμε ξεφύγει εντελώς από το θέμα της δεισιδαιμονίας και προβλέπω να μας μεταφέρει αλλού ο admin....
κακα κακα...δεισιδαιμονικα τσιμpουρια πανω στα σκυλακια μας!! Ουστ!!

Μας επανεφερα! :p

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.254
Μέλη
20.032
Νεότερο μέλος
Nina_Κ