Η γλουτένη είναι ουσιαστικά αυτό που μένει,από συγκεκριμένα δημητριακά όπως το ρύζι,το καλαμπόκι κ το στάρι όταν τους έχουν στραγγίξει όλους τους αμυλώδεις υδατάνθρακες(τα χρήσιμα δηλαδή στοιχεία).
Το υπόλοιπο που μένει είναι η γλουτένη,χαμηλής ποιότητας πηγή πρωτείνης.
Στον σκύλο η κατανάλωση γλουτένης μειώνει την θρεπτική αξία μιας ξηράς τροφής.
Τα τρία βασικότερα προβλήματα που δημιουργεί στο σκύλο η γλουτένη,είναι τα εξής:
1)Eίναι
λιγότερο θρεπτικά από τις πρωτείνες κρέατος.Έχουν
χαμηλά αμινοξέα απ'αυτά που χρειάζεται ο σκύλος για να παραμείνει στη ζωή.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο σκύλος να πεινάει,να μην φτάνει τα επίπεδα ενέργειας που έπρεπε να φτάνει,και να πρέπει εν τέλη ο ιδιοκτήτης να δίνει συμπλήρωμα κρέατος στην καθημερινή διατροφή του σκύλου.
2)Η γλουτένη είναι
πολύ πιο δύσπεπτη από το κρέας
3)Η γλουτένη ανεβάζει τα επίπεδα πρωτείνης σε μια ξηρά τροφή,ώστε οι εταιρίες να μπορούν να εμφανίσουν στο χαρτί με τα αναλυτικά στοιχεία μια φαινομενικά "πλήρη" από πρωτείνη,ξηρά τροφή.Να φαίνεται καλλύτερη δηλαδή απ'ότι είναι στην πραγματικότητα.
To καλαμπόκι τώρα έχει συνδεθεί με πολλές ασθένειες στους τετράποδους φίλους,όπως οι αλλεργίες,οι φλεγμονές στις κλειδώσεις κ στους γοφούς,η συστροφή στομάχου και έχουν αναφερθεί κ δηλητηριάσεις από ένα δηλητήριο που προκαλείται από μύκητες που δημιουργούνται στα καλαμποκοχώραφα.Η ξένη ορολογία του "δηλητηρίου" αυτού,είναι aflatoxin.Δεν ξέρω πως λέγεται στα ελληνικά.Το aflatoxin λοιπόν μπορεί να δημιουργήσει από πρόβλημα στα νεφτά,το συκώτι,μέχρι κ απευθείας καρκινογενέσεις.
O μεταβολισμός του καλαμποκιού στα σκυλιά,γίνεται όπως ακριβώς ο μεταβολισμός της ζάχαρης στον άνθρωπο.
Ο σκύλος θα εμφανίζει ξαφνικά ξεσπάσματα ενέργειας,θα είναι υπερκινητικός και θα έχει μεγάλη δυσκολία στην συγκέντρωση.Σε μεγάλες ποσότητες κατανάλωσης καλαμποκιού,έχει αποδειχθεί πως μειώνεται δραστικά η παραγωγή της χημικής ουσίας "σεροτονίνης",του εγκεφάλου.Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης στον άνθρωπο εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης.Στον σκύλο αυξάνουν το άγχος και το stress.
Το σώμα του σκύλου δυσκολεύεται να επεξεργαστεί το καλαμπόκι και η πέψη του γίνεται κ αυτή με extra προσπάθεια από τον οργανισμό.
Το καλαμπόκι,η γλουτένη,όπως και τα περισσότερα δημητριακά θεωρούνται ως "fillers".Φτηνά υποκατάστατα του κρέατος,μη μικρή εως καθόλου θρεπτική αξία δηλαδή.