Εγώ προσωπικά μισώ το Halti. Ο σκύλος δεν είναι θήραμα αλλά κυνηγός και δεν εκτιμάει πράγματα γύρω από τα "εργαλεία της δουλειάς" του. Θεωρώ πως είναι πολύ πιο βαύναυσο από τους πνίχτες, γιατί εκτός του ότι δεν αρέσει στον σκύλο, είναι πιο εύκολο να τον πληγώσεις. Επίσης, εγώ θέλω ο σκύλος να έχει ΠΑΝΤΑ την ελευθερία να κοιτάξει όπου θέλει, ή να γυρίσει το κεφάλι του. Δεν θέλω ούτε να ΣΚΕΦΤΕΙ πως δεν μπορεί να το κάνει αυτό....
Το Halti υποτιμάει τους σκύλους, βάζοντάς στους στην κατηγορία κατσίκας. Ο ΚΑΘΕ σκύλος μπορεί να μάθει να είναι ΑΠΟΛΥΤΑ υπάκουος, προσέχοντας το αφεντικό του και ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ να παρατηρεί ΚΑΙ τα πάντα γύρω του, με άνεση. Και τα άλογα θέλουν να κοιτάνε γύρω τους, αλλά είναι θηράματα και "σκιάζονται" γι' αυτό μας συμφέρει να τους κόβουμε την παρατηριτηκότητα (εξού και οι παρωπίδες που φορούν όταν είναι σε πολυσύχναστα μέρη). Ασε που δεν μπορείς να κρατήσεις άλογο από τον λαιμό με τίποτα (απίστευτη δύναμη). ΑΛΛΟ ο σκύλος. Ίσως γι' αυτό φοράνε κολλάρα οι σκύλοι χιλιάδες χρόνια τώρα.
Σε κουτάβι ή νεαρό μπόξερ (για Μπόξερ μιλάμε έτσι; ) το καλύτερο είναι ο πνίχτης με καρφιά (και το ΠΙΟ ασφαλές εργαλείο) μέχρι ωριμάσει και να μάθει να υπακούει άψογα (μετά βάλε του ότι σου αρέσει, εκτός από στηθόλουρο ή χάλτι).
Όταν είναι έτοιμος για την αλλαγή (σε δερμάτινο περιλαίμιο πχ.) φοράς και τα δύο για μία- δύο εβδομάδες, αλλάζοντας με βάση την υπακοή του, συχνά καθώς βολτάρετε.
Αυτό γίνεται συνήθως στον 1 -1,5 χρόνο, ανάλογα βέβαια το πόσο καλά έχει δουλέψει τον σκύλο ο ιδιοκτήτης του, ή και ανάλογα την ενέργεια/ωριμότητα που διαθέτει ο σκύλος. Φυσικά όμως μπορείς να το έχεις για πάντα τον πνίχτη (pinch collar), πολλοί Mποξεράδες δεν το αποχωρίζονται (δεν υπάρχει και λόγος εκτός του αισθητικού).
Ο πνίχτης (κανονικός) έρχεται σαν δεύτερη επιλογή γι' αυτήν την φυλή, γιατί έχουν μεγάλη εκρικτηκότητα, δύναμη και αντογή στον πόνο, με αποτέλεσμα να τον συνηθίσουν και να χρειάζονται συνεχώς διορθώσεις (όλο και πιο δυνατές). Θέλει τέχνη για να τον εκπαιδεύσεις με πνίχτη κανονικό, χωρίς να βγάλεις τα χέρια σου ή να προκαλέσεις ζημιά στο Μπόξερ.
Ο πνίχτης από νάιλον ή σχοινί, είναι κακή επιλογή για τον οποιονδήποτε σκύλο, γιατί είναι πολύ αυστηρή διόρθωση. Δεν προειδοποιεί με κανέναν ήχο, και έτσι είναι σκληρή και συχνά άδικη η διόρθωση. Τα δύο προηγούμενα εργαλεία λειτουργούν με βάση τον ήχο, με αποτέλσμα να έχεις σε σύντομο χρονικό διάστημα την επιλογή μιας ιδιαίτερα "απαλής" διόρθωσης. Αυτό ο πνίχτης από ναίλον δεν σου το δίνει ποτέ. Μπορεί να είναι στο "μάτι" πιο απαλό ή "φιλόζωωο", αλλά στην ουσία ησχύει το αντίθετο.