Λιχουδιές ή χάδια;

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
βρε παιδια, το πως λειτουργεί η επιβραβευση στην εκπαιδευση είναι προφανές. Αυτό που προσπαθώ να πω (προφανως ανεπιτυχως) είναι ότι κάποια ήδη επιβράβευσης απαιτούν μεγαλύτερη συμμετοχή του εκπαιδευτή. Πχ με clicker και λιχουδιά μπορείς να εκπαιδεύσεις ζώο και με μηχάνημα, χωρίς καν την παρουσία εκπαιδευτή.

Αυτό που ζητάω δεν είναι με τι ακριβώς αντικείμενο γίνεται η εκπαίδευση στην περίπτωσή σας, αλλά αν πιστεύεται ότι είναι αποτελεσματικότερη όταν η επιβράβευση είναι συνδεδεμένη με τον εκπαιδευτή ή όχι. Πχ πολλά σκυλιά προτιμούν λουκανικάκι από χάδι, παρολο που το χάδι μπορεί να δημιουργεί δεσμούς καλύτερα από το λουκανικάκι!

Εγινα κατανοητη?

Last edited:

Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Η προσπάθεια συνεχίζεται.... λέω να δοκιμάσω να του "μάθω" να παιζει με το clicker.... για αρχή να φέρνει μπαλάκια ας πούμε... ποιος ξερει... μπορεί να του αρέσει και να το κάνει από μόνος του! (ελπίζω να μη τα ακούσω που είπα τη λέξη clicker..... ;))
To ένα μου σκυλί στους 3 μήνες παρουσίασε obsessive compulsive disorder. Τότε, αν πέταγα το μπαλάκι δεν κούναγε ούτε βλέφαρο, σε σημείο που ανησυχούσα για την όρασή της. Με κλίκερ ξεπεράσαμε το ocd και σύντομα το μπαλάκι έγινε το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή της. Μέχρι και σήμερα ζει για να κυνηγάει το μπαλάκι που θα της πετάξεις και είναι η αγαπημένη της επιβράβευση. Αξίζει η προσπάθεια.
:)

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Νοελα,

obsessive με τι πράγμα ήταν ο σκύλος?

Δοκίμασα χτες να αρχίσω με το clicker να του μάθω να "ενδιαφέρεται" για το μπαλάκι, αλλά δεν κατάφερα πολλά.... δεν έπιασε το νόημα... ούτε το κοίταγε, ούτε τη μύτη του επάνω δεν έβαλε....απλώς με κοίταγε με απορημένο βλέμα! (του στύλ τι θέλει πάλι αυτή να κάνω!). Ισως δοκιμάσω να αρχίσω με κάποιο παιχνίδι που να μυρίζει φαγητό... μπορεί να δείξει μεγαλύτερη εφεση! :D

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
οταν λες προσπαθεις με το κλίκερ να του μαθεις να παίζει με το μπαλάκι τι εννοείς???

τι κάνεις και πως το κάνεις ???????

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Ναι ναι, ξέρει από clicker και συνήθως τα πιάνει πολύ γρήγορα. Πχ. το touch (να ακουμπάει τη μύτη του στο χέρι μου) το έμαθε σε ένα λεπτό.

Για το μπαλάκι, κατ'αρχήν προσπάθησα να τον κλικάρω όταν το ακουμπάει, είτε με πόδι, είτε με μύτη, αλλά δεν το πείραζε καθόλου.... μετά είπα να το πάμε πιο πίσω, και να κλικάρω όταν το κοιτάει, αλλά πάλι δεν του έδινε καμια σημασία! Κι ετσι καταλήξαμε να κοιτιόμαστε στα μάτια (το οποίο θα ήταν καλό για τo "κοιτα με", αλλά δεν ήταν αυτό που προσπαθούσαμε να κάνουμε εκείνη την ώρα!). Μετά όταν είδε ότι δε γινόταν τίποτα, άρχισε να κάνει αυτά που ξέρει (να μου δίνει το χέρι του, να ξαπλώνει, κτλ) και στο τέλος βαρέθηκαμε κι οι δυο και σταματήσαμε!:D:D

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
Ναι ναι, ξέρει από clicker και συνήθως τα πιάνει πολύ γρήγορα. Πχ. το touch (να ακουμπάει τη μύτη του στο χέρι μου) το έμαθε σε ένα λεπτό. πως το εμαθε??? κλικ και μετα τι ??????? τι σημαινει κλικ για το σκυλι ???????

Για το μπαλάκι, κατ'αρχήν προσπάθησα να τον κλικάρω όταν το ακουμπάει, είτε με πόδι, είτε με μύτη, αλλά δεν το πείραζε καθόλου.... αν το ακουμπαγε και εκανες κλικ μετα τι ??????? μετά είπα να το πάμε πιο πίσω, και να κλικάρω όταν το κοιτάει, αλλά πάλι δεν του έδινε καμια σημασία! Κι ετσι καταλήξαμε να κοιτιόμαστε στα μάτια (το οποίο θα ήταν καλό για τo "κοιτα με", αλλά δεν ήταν αυτό που προσπαθούσαμε να κάνουμε εκείνη την ώρα!). κακός δεν συνέχισες το κοιτα . και αν το συνέχιζες θα εκανες κλικ και μετα τι ??????? Μετά όταν είδε ότι δε γινόταν τίποτα, άρχισε να κάνει αυτά που ξέρει (να μου δίνει το χέρι του, να ξαπλώνει, κτλ) και στο τέλος βαρέθηκαμε κι οι δυο και σταματήσαμε!:D:D
με λιγα λόγια

τι σημαίνει το κλικ για το σκυλί??

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
ΜΑΚΗ, το clicker το ξέρει μεχρι τώρα με λιχουδιά μετα ως treat (μια κροκέτα από την ξηρά τροφή του). Τη διαδικασία με το click and treat την ξέρει έχει μάθει προσ το παρόν το κάτσε, ξάπλα, κοιτα με και touch με το clicker και μετά λιχουδιά. Ο σκύλος ξέρει τη διαδικασία και ήξερε ότι κάτι θέλω να κάνει, απλά δεν κατάφερα να του δειξω τι θέλω να κάνει!

ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.160
2
οκ καλώς...

κακώς που δεν συνέχισες γιατι ειχες την ευκαιρία να μάθεις στον σκύλο σου κάτι ΄τζαμπα ΄χωρίς κόπο δηλαδη

το να μαθει να παιζει με το μπαλάκι δεν μπορει να ειναι μέρος της εκπαιδευσης οπως το κάτσε , το κοίτα κλπ

πρεπει να ειναι μερος του παιχνιδιου

παίξε με τον σκύλο ΜΕ το μπαλακι

κλώτσα το (το μπαλάκι ε :D:D:D:D:D) κυνήγατο ξανακλώτσα το ξαναματακυνηγατο . κάνε τον σκυλο να ενδιαφερθει

καλύτερα δε να πάρεις μια μεγάλη μαλακη μπάλα να μπορει να το δαγκώνει κλπ

απο εκει και περα το μπαλακι δεν ειναι πανακεια

μπορει το σκυλί σου να τρελένετε για ενα κουκουνάρι

τον αναπτηρα που ειπε ο Ντενις

ενα tag

ενα πιου πιου

ενα κομμάτι ξυλο

κάτι αλλο τελως πάντων

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
παρεπιπτόντως, είπα ότι ξέρει το touch και προσπάθησα να το χρησιμοποιήσω βάζοντας το μπαλάκι ανάμεσα στη μύτη του και το χέρι μου, αλλά αυτός πήγαινε από πίσω και ακούμπαγε το χέρι μου χωρίς να ακουμπάει το μπαλάκι! :( Οπότε ούτε κι αυτό δούλεψε.....

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
κλώτσα το (το μπαλάκι ε :D:D:D:D:D) κυνήγατο ξανακλώτσα το ξαναματακυνηγατο . κάνε τον σκυλο να ενδιαφερθει
Δοκίμασα, να το κλωτσήσω προς το μέρος του..... παντελής αδιαφορία. Μετά να το κλωτσήσω αλλού, τίποτα.... ουτε καν το κοιταζε.....

Οσο για το να παίξω μαζί του (με η χωρίς μπαλάκι), είπαμε, ο συγκεκριμένος δεν έχει μάθει να παίζει.... όταν του κάνω τον κλόουν, γυρίζει ανάσκελα, κάνει νάζια και θέλει χάδια!

Προφανώς το μπαλάκι υποτίθεται ότι είναι για παιχνίδι, αλλα ο σκοπός του εγχειρήματος ήταν να μάθει τι παει να πει παιχνίδι....

Προφανώς πρέπει να αλλάξω αντικείμενο...

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Μάθε του πρώτα να πιάνει κάτι μαζί σου στο στόμα, κλικ + λιχουδιά μόλις το κάνει
Μετά του μαθαίνεις το άστο πάλι με κλικ + λιχουδιά
Μπάλα δεν βολεύει πολύ, καλύτερα κάτι μακρόστενο που μπορείτε να το κρατήσετε μαζί και που το χρησιμοποιείς μόνο γι αυτή την άσκηση και μετά το κρύβεις

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
OK, θα δοκιμάσω, αν και δεν τον έχω καταφέρει να κρατήσει τίποτα στο στόμα του αν δεν τρώγεται (πχ πλαστικά κόκκαλα, squicky toys κτλ). Θα πάω να πάρω κάτι λαστιχένιο, μήπως του αρέσει... υποτίθεται ότι κάποια απο αυτά έχουν και μυρωδιά κρέατος, αλλά ένα nylabone που πήρα δεν το μύρησε καθόλου, παρά που υποτίθεται ότι μύριζε κοτόπουλο! Επίσης μου είπαν ότι τα σχοινιά με κόμπους είναι καλά.... τέτοιο δεν έχω δοκιμάσει ακόμα....

Ισως είναι καλύτερα να μάθει ένα τέτοιο παιχνίδι πρώτα, που έχει πιο μεγάλη συμμετοχή από μέρους μου (αν καταφέρουμε κάποια στιγμή να το τραβάει!!). Προσ το παρόν το μόνο που έχει κρατήσει στο στόμα του και έχει τραβήξει από μένα (πολύ μαλακά, μη φανταστείτε οτι δεν το αφήνει....), είναι ένα κόκκαλο.

ισως το παιχνίδι με το τράβηγμα να βοηθήσει και στην αυτοπεποίθησή του..... να καταλάβει οτι είναι οκ να διεκδικεί καμια φορά κάτι κι οτι δε θα τις φάει!

ARHS07

Member
29 Νοεμβρίου 2008
9
0
γεια σου κοπριτις..
εχεις χρησιμοποιησει παιχνιδι που κανει ηχο:confused::confused::confused::confused::confused::confused::confused:
εγω θα στο προτηνα γιατι με οτι σκυλι και αν εχω ερθει σε επαφη και υπαρχει κατι τετοιο στο χορο μολις το ακουσουν τρελενονται και τρεχουν να παιξουν μαζι του.....
και συνφωνω με την αλεξια να ειναι κατι σε μακροστενο!!!!

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Απλά κάποια σκυλιά δεν παίζουν με παιχνίδια. Ό,τι και να κάνεις δεν πρόκειται να ενδιαφερθούν.
Ο δικός μου δεν έχει ενδιαφερθεί για κανένα παιχνίδι (και έχω δοκιμάσει ΚΑΙ αυτά στα οποία βάζεις λιχουδιές) από τότε που ήταν 6 μηνών.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Ναι, έχουμε δοκιμάσει κι αυτά που βγάζουν ήχο..... τιποτα. (κι εμένα με εκπλήσει το γεγονός, αλλά το συγκεκριμένος σκύλος είναι έτσι). Μάλιστα αν τα βάλεις μέσα στο κρεβάτι του και τα πατήσει και κανουν θόρυβο, βγαίνει απ΄'εξω και τα κοιτάει! Δεν τα σηκώνει να τα πάει παραπέρα!
Δε νομίζω ότι τα φοβάτε, γιατι όταν τα κλωτσάω προς το μέρος του δεν κάνει πίσω, ούτε κι αν τα ζουλήξω στο χέρι μου (απλώς κοιτάει με απορημένο υφος).

Αν δεν έχεις παρακολουθήσει την ιστορία του, είχα πει ότι είναι λίγο φοβισμένος γενικά σκυλάκος, αν και τελευταία έχει βελτιωθεί (τον έχω εναμιση μήνα μόνο). Ηταν ο ντροπαλός μιας οικογένειας με 9 κουτάβια.... Στην αρχή φοβόταν σκύλους και ανθρώπους.... τώρα με σκύλους ειναι απολύτως ΟΚ, (πάει ,τους μυρήζει, κουνάει ουρά... σ'αυτό βοήθησε πολύ και το puppies park) και με τους ανθρώπους βελτιώνεται! Με παιδιά και με γυναικες δεν έχει πρόβλημα πλεον... νομίζω ότι με τον καιρό θα "ανέβει" ψυχολογικά και θα ξεθαρέψει.... οπότε θα αρχίσει και να παίζει ελπίζω....απλώς θέλει το χρόνο του.