Κοινωνικοποίση Rottweiler (video)

zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.008
2.720
Δραμα
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη "σχολή" εκπαίδευσης, που βλέπουμε στο βίντεο, το "κάτω" (ειδικά σε κυριαρχικά σκυλιά) είναι η πιο "μόνιμη" εντολή... είναι αυτό που λέει η λέξη: Είναι "κάτω" (η πιο δύσκολη θέση που μπορεί να βρεθεί ο σκύλος, σε τέτοιες καταστάσεις), θεωρητικά υποταγμένος (στο χειριστή)...
Αν ο ένας σκύλος έπεφτε και έμενε "κάτω", με ηρεμία, τότε θα μιλούσαμε για ΥΠΑΚΟΗ...

Εδώ, δεν μένει "κάτω" από μόνος του, αλλά με το ζόρι... δηλαδή:
"Σε υποτάσσω με το ζόρι και σε βάζω να υφίστασαι αυτό το frustration ξανά και ξανά... και να πονάς ενδεχομένως"...

Τώρα, στο εναλλακτικό σενάριο που περιγράφεις... αν ρωτάς το αποτέλεσμα σαν "κοινωνικοποίηση", όχι... σαν άσκηση υπακοής θα υπήρχε αποτέλεσμα, ενδεχομένως...
Το επιασα..και ενω ειναι κατι ευκολο δεν το "ειδα"... :(

Τι ωραία δούλευε η ουρίτσα του Gio στους 7 μήνες, και πού έφτασε για να μπορέσουν να πάνε βολτίτσα "κοινωνικοποιημένα"......
Εννοεις οτι πιεζεται αργοτερα; Εννοεις κατι αλλο;

Στη Δράμα κοιμούνται νωρίς....:cool:
:p

Απορίες και μια διαπίστωση:
Απορίες:
1) τι εννοεί ότι το eye contact δείχνει κυριαρχικότητα ειδικά αν το αλλο σκυλί δεν κοιτάξει. Ε πώς είναι eye contact αν ο ένας σκύλος περί άλλων τυρβάζει;
2) γιατί ο ιδιοκτητης του capone τυλίγει το λουρί στο πέλμα του; Για καλύτερη συγκράτηση; Αφού σε ένα σημείο κοντεύει και ο ίδιος να πέσει χωρίς να καταφέρει κάτι.
3) τα αποκαλεί και τα 2 σκυλιά αλφα. Αυτό δεν προϋποθέτει όμως αγέλη; Πώς θα είναι αλφα αν δεν υπάρχει βήτα κλπ;

Διαπίστωση:
Με χάλασε το κούνημα της κομμένης ουράς του Capone στα πρωτα δευτερόλεπτα!

(μπορεί να είναι αφελείς οι απορίες μου... αλλά μου δημιουργήθηκαν... και ή θα μείνω με αυτές ή ας φανώ αφελής αλλά να μου λυθούν)
1. Μηπως δεν φαινεται το eye contact?
2. Συμφωνω. Ειναι σωστο ή λαθος;
3. Νομιζω οτι θελει να πει οτι ειναι...αλανια...κυριαρχικοι χαρακτηρες...κατι που αμφισβητει ο johnk και να μας εξηγησει γιατι! :)

nai στον @canis @st3li0s @johnk και στη @betty coltrane
κοινωνικοποιηση δεν ειναι να παιζει ο σκυλος με αλλα σκυλια κοινωνικοποιηση σημαινει ο σκυλος να ειναι αδιαφορος στα εξωτερικα ερεθισματα που συναντα στη καθημερινοτητα του...
αρα και στα ξενα σκυλια....
ποσο μαλον οταν ειναι σε λουρι κατω απο υπακοη με το αφεντικο του...
δυστυχως κι αυττο φαινεται ακομα και οταν μιλαμε με επαγγελματιες και χροναι εκπαιδευτες χειριστες εκτροφεις κλπ δεν κατανοουν πληρως τι σημαινει εκπαιδευω το σκυλο μου ισον του μαθαινω συμπεριφορες
εχω κουραστει να μιλαω ακομα για θετιοκες κι αρνητικες εκπαιδευσεις και αν οπ πνιχτης ειναι μεθοδος εκπαιδευσης η υτροπος διορθωσης κι οχι εκπαιδευσης και στη τελικη ποιος ειμαι που θα διορθωνω συνεχεια τον αλλο?
αλλα @betty coltrane σαφως και δεν ειναι το ιδιο και θα ειχε γρηγοροτερα κλαι καλυτερα αποτελεσματα αν γινοταν με σωστο βηματισμο του σκυλου διπλα στο χειριστη του...
ξεκινανε απο σημαντικη μεταξυ τους αποσταση και μειωνεται συνεχως μεχρι οι χειριστες να περπατανε διπλα οχι τα σκυλια.....
Κατανοητος! Ευχαριστω! Αρα συμφωνεις με το Στελιο ως προς τον τροπο και το χρονο της γνωριμιας, ετσι;

Αντιλαμβανομαι οτι δεν το θεωρειτε κοινωνικοποιηση παντως αυτο που βλεπουμε, αλλα βεβιασμενη συναντηση;

Ο μικρος ειναι 7 μηνων, θα επρεπε ηδη να μπορει να μην αντιδρα στα ερεθισματα αν ηταν σωστα κοινωνικοποιημενος;
Ο μεγαλος που ειναι σχεδον 2 χρονων; Too late???

• Like
Reactions: ISKENDER

canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.416
6.551
Είμαστε μια "ακοινώνητη" κοινωνία που σπανίως λέμε "Καλημέρα" ή "Συγνώμη" που όμως θέλει τα Rottweilers της (που τα απέκτησε για να την προστατεύσουν από εισβολές μεταναστών και εξωγήινων) να χαριεντίζονται σε πλατείες και πάρκα σαν παιδιά των λουλουδιών στα Μάταλα. :D

zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.008
2.720
Δραμα
Το "πιέζεται" είναι μάλλον ευφημισμός....
Τοτε πως θα το χαρακτηριζες;

Ξερω οτι οταν εχεις ορεξη πετας διαμαντια! :)

Επισης και εσυ και ο canis θελετε κατι να πειτε για την εννοια της κοινωνικοποιησης και επειδη δεν ειμαι σιγουρος οτι το συμπερασμα που βγαζω ειναι ασφαλες, αν θελετε εξηγειστε το

:)

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.743
Θεσ/νίκη
Στελιο...κ εσυ αν εχεις ορεξη ανελυσετο κ αλλο. Η πιεση ειναι εμφανης, οκ, θεωρεις οτι επρεπε να γινει πιο σταδιακα πχ απο αποψη αποστασης; Απο αποψη χρονου;

Αν το ολο σκηνικο εκτιλησοταν (πως γραφεται;) σε διαρκεια μιας εβδομαδας απο λιγο θεωρεις οτι θα ειχαμε καλυτερα αποτελεσματα; Μηπως πιο αληθινα αποτελεσματα; Θα τα χαρακτηριζες αληθοφανη τα αποτελεσματα του βιντεο αντι για αληθινα;
Επιβάλλεται να γίνει σταδιακά! Δεν γνωρίζω τι δουλειά πέφτει ανάμεσα στα βίντεο από την 1η φορά στην 4η, αλλά όπως βλέπουμε όλοι, δεν εφαρμόζεται καν υπακοη ακόμη και σε αυτά τα λεπτά που βλέπουμε. Εμείς βλέπουμε ένα αποτέλεσμα από μέτριο έως κάκιστο...για μένα τουλάχιστον!
Δεν γνωρίζεις έτσι σκύλο! Τον γνωρίζεις υπό υπακοή! Και τον πιο ήρεμο και δεκτικό σκύλο να είχες πάλι χωρίς υπακοή είναι σαν να του δίνεις το ελεύθερο να αποφασίσει τι θέλει να κάνει.

Ο @GRDANE λέει κάτι σωστό από πάνω, ότι δηλαδή η κοινωνικοποιήση δεν πρέπει είναι η εξαναγκασμένη οικειοποίηση καταστάσεων στον βωμό του λεγόμενου "σωστού σκύλου"! Όταν μαλώσουν 2 αρσενικά πάλι σωστά σκυλιά τα λες, εγώ τουλάχιστον, γι'αυτό και δεν δίνω τόση σημασία στην "κοινωνικοποίηση" 2 αρσενικών. Γι'αυτό και εστίασα στην υπακοή! Η υπακοή είναι το Α και το Ω, είναι η βάση !!! Για να προχωρήσω και λίγο, σοβαρός εκπαιδευτής δεν θα πιάσει να δουλέψει κάτι τέτοιο, να μπει δηλαδή στην διαδικασία να δουλέψει κάτι το οποίο είναι άχρηστο, δεν ξέρεις το αποτέλεσμα και σίγουρα δεν θα υπάρξει ως κατάσταση(δηλαδή 2 ελεύθερα αρσενικά χωρίς υπακοή στον χώρο). Ένας σοβαρός εκπαιδευτής θα σου διδάξει και θα ισχυροποιήσει το μεταξύ σας πρώτα και μετά ως τελευταίο βήμα πάνω στην υπακοή θα ξεκινήσεις την επαφή. Αλλά και πάλι το σκεπτικό δεν πρέπει να είναι ο σκύλος να γνωρίζει σώνει και καλά ΟΛΑ τα ερεθίσματα! Αυτό που είναι σημαντικό είναι η επαφή ιδιοκτήτη-σκύλου. Άπαξ και πιάσεις αυτό, δεν σε ενδιαφέρουν τα υπόλοιπα, αλλά και αν θέλεις να σε ενδιαφέρουν θα υπάρχει κάποια βάση τουλάχιστον! Για κάνε έναν σκύλο τρελό και παλαβό με 'σένα στο μέτρο που του επιτρέπει η φυλή και το μυαλό του, και όλα τα άλλα θα τα έχει γραμμένα...

Τα αποτελέσματα τα βρίσκω τέρμα αληθινά, αλλά είναι τσαπατσοδουλειές! Εγώ αν ήμουν εκπαιδευτής και μου ερχόταν πελάτης με ένα με τέτοιο σκύλο 3 πράγμα θα τον ρωτούσα:
1)Επίπεδο της μέχρι τώρα εκπαίδευσης σωστής ή λανθασμένης!
2)Που θέλεις να φτάσεις?
3)Θέλω να σας δω στον χώρο να δω την επαφή σας!

Προφανώς η επαφή θα είχε πάει στο ταμ τουμ για μαϊμούδες και θα έπρεπε να ξεκινήσεις δουλειά για επαφή με τον ιδιοκτήτη! Και πάνω σε αυτό, κάνεις όλα τα άλλα με όποιο αποτέλεσμα...

Το πως θα γίνει αυτό?
Αρχίζεις μαθήματα βασικής υπακοής, τα κάνεις ρουτίνα και τα ισχυροποιείς, έπειτα φέρνεις σκύλο στον χώρο, εδώ εσύ, τέρμα Θεού το άλλο(επίσης δουλεμένο σε υπακοή), και τα λιώνετε!
Με τις μέρες/βδομάδες φέρνετε τα σκυλιά πιο κοντά και συνεχίζετε να τα δουλεύετε!
Και το αποτέλεσμα ξέρεις πιο θα είναι? Δύο σκυλιά που θα υπακούν στους ιδιοκτήτες τους! Δύο δουλεμένα κυρίαρχα σκυλιά που την κυριαρχία τους την διοχετεύουν στο παιχνίδι/υπακοή με τους ιδιοκτήτες και αυτούς γαβγίζουν να βγάλουν το μπαλάκι από την μασχάλη για να παίξουν...

Τώρα τα eye contact και τα domination κτλ τα θεωρώ λίγο μαλακίτσες...πολύ μπλα μπλα και φρου φρου και αρώματα...ενώ δεν υπάρχουν τα βασικά...

Last edited:

canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.416
6.551
@zenio

Το εξήγησε ο @GRDANE πιο πάνω... Κοινωνικοποίηση (socialization) ΔΕΝ είναι η διαδικασία κάτω από την οποία ο σκύλος μαθαίνει να είναι φιλικός και ανεκτικός με όλους και με όλα.

Κοινωνικοποίηση είναι η διαδικασία εισαγωγής και γνωριμίας του σκύλου μας με όλα τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο θα ζήσει και θα λειτουργήσει με σκοπό να κάνει την συμβίωση μας καλύτερη. Αυτό εμπεριέχει πως μέσα από αυτήν την διαδικασία θα δούμε κι εμείς τις αντιδράσεις που ο σκύλος μας έχει σε αυτά τα ερεθίσματα. Αντιδράσεις και συμπεριφορές που του επιτάσσει η φυλή του και η κληρονομικότητα ή αντιδράσεις που δεν ανήκουν σε αυτό το κάδρο. Θα δράσουμε αναλόγως...

Στην διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε τις δικές μας επιθυμίες, μα θα πρέπει να σεβαστούμε τους γύρω μας μα και τον σκύλο και την φυλή ή τον τύπο του, διαφορετικά κάναμε κακή επιλογή.

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Κοινωνικοποίηση (για μένα) είναι εκείνη η διαδικασία γνωριμίας με ερεθίσματα που προστατεύει τον σκύλο απ το να εκφράσει συμπεριφορές εκτός των προβλεπόμενων του γονιδιώματος του.
Σκύλος που έχει αντιδράσεις εντός του προβλεπόμενου πλαισίου δεν χρειάζεται κάποια "μετασκευή".
Σκύλος που εξαναγκάζεται σε συμπεριφορές εκτός του πλαισίου, είναι μετασκευασμένος Rottweiler, Ποιμενικός, Λαγωνικός κλπ.
Ο Gio είναι ένα κουτάβι που κουνάει χαρούμενα την ουρά του στους 7 μήνες, και μετά την σηκώνει μόνο για να μην την κατουρήσει, ή ΑΦΟΥ έχει αποφασίσει ότι θα "μπουκάρει".
Στο τέλος, την έχει βάλει για αλέτρι πεζοδρομίου, και κατάφερε να πάει βόλτα ως τι?
Ως κοινωνικοποιημένο Rottweiler, ή ως ευνουχισμένος με πουλί?

zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.008
2.720
Δραμα
Κατανοητος ο ορισμος της κοινωνικοποιησης απο ολους.

sea-mol κατι παραπλησιο με αυτο που λες αλλα οχι τοσο σωστα διατυπωμενο ειχα εκφρασει το θεμα σου για το μελων των φυλων πριν κανενα μηνα.

st3li0s
Ευχαριστω πολυ για την υπομονη και τις επεξηγησεις!

@zenio όχι απλως βρήκαμε κατι λάθος, αλλαξαμε τα φωτα στο βιντεο που ανέβασες! :D
Η αληθεια ειναι οτι τα της εκπαιδευσης κ γενικα συμπεριφορας δεν τα εχω ψαξει οσο (οσο κ αν ειναι αυτο το οσο) αλλα θεματα, κ ειδα το βιντεο και ειπα να το βαλω να δω τι θα πει το φορουμ, μηπως υπαρχει ρε παιδι μου κανα ψεγαδι που δε βλεπω....................................
Φτασαμε στο σημειο να βλεπετε "ληστεια" εκει που εγω βλεπω "εμπορικη συναλλαγη" (αν ευσταθει ο παραλληλισμος)

Και λειπει κ ο johnk να πεταξει κανενα πανωσεντονο κατωσεντονο και δες σε 3 ωριτσες απο το ποσταρισμα που φτασαμε...........:(

Νιωθω ασχημα τωρα αλλα απο το να μην το εβαζα....
Πειτε παιδες! Κοπανατε!

kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
Αυτη τη χαζομαρα που μολις ειδα, θα την δικαιολογουσα μονο αν οι ιδιοκτητες εχουν τετοια σχεση ωστε τα σκυλια πρεπει να μεινουν μαζι (τυπου, ειναι αδερφια και μενουν πανω-κατω ,μοιραζονται αυλη κτλ.....) Αλλιως δε βρισκω κανενα λογο να κανουν αυτο που κανουν στα σκυλια...
Που και παλι ΑΝ ισχυει κατι τετοιο κακως πηραν 2 αρσενικα ροτ.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.758
7.288
Μας έτυχε ένα σχετικά παρόμοιο σκηνικό πρόσφατα αλλά τελικά είναι πολύ περίπλοκο να το περιγράψω γραπτώς χωρίς βίντεο. Και να εξηγήσω γιατί το "επέτρεψα" ενώ αρχικά δεν είχα σκοπό για "γνωριμίες" κτλ κτλ.

Αυτό που ήθελα να ρωτήσω, γιατί το ανέφερε ο @johnk, είναι για το μύρισμα των οπισθίων (ο ένας στο βίντεο μύρισε παρεμπιπτόντως). Σε "γνωριμία", θέλουμε να μυριστούν ή όχι; Γιατί στο δικό μας σκηνικό ο ιδιοκτήτης του άλλου τον διόρθωνε τον σκύλο του όταν πήγαινε να μυρίσει τον δικό μου. Εγώ θεωρώ ότι είναι απαραίτητη σκυλολειτουργία γνωριμίας.

Για την ιστορία, φάνηκε να έχει καλό αντίκτυπο στον δικό μου αυτή η δουλειά "γνωριμίας". Με κάθε επιφύλαξη, η πρώτη μου εντύπωση. Και όχι μόνο σε σχέση με τον συγκεκριμένο σκύλο αλλά και με άλλους. Κι αυτό θέλει πολύ ανάλυση που δεν είναι της παρούσης.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Αυτό που ήθελα να ρωτήσω, γιατί το ανέφερε ο @johnk, είναι για το μύρισμα των οπισθίων (ο ένας στο βίντεο μύρισε παρεμπιπτόντως). Σε "γνωριμία", θέλουμε να μυριστούν ή όχι; ...
Θέλουμε... αρκεί να γίνει ομαλά...

Είναι όπως συστηνόμαστε, εμείς οι άνθρωποι, χωρίς να μεσολαβεί ο εξής διάλογος:
- "Πως είπαμε πως λέγεστε?":sneaky: δείχνεις μία "έπαρση"...
- "Δεν είπαμε"...:oops: αρχίζει ο τσαμπουκάς...

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.758
7.288
Θέλουμε... αρκεί να γίνει ομαλά...

Είναι όπως συστηνόμαστε, εμείς οι άνθρωποι, χωρίς να μεσολαβεί ο εξής διάλογος:
- "Πως είπαμε πως λέγεστε?":sneaky: δείχνεις μία "έπαρση"...
- "Δεν είπαμε"...:oops: αρχίζει ο τσαμπουκάς...
:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Ωραια κι εγω το ιδιο πιστευα, οτι ειναι απαραιτητες συστασεις.
Στο συγκεκριμένο, ενώ ένταση υπήρχε στην ατμόσφαιρα, ο δικός μου ήταν σαν τον τυπο "πώς είπαμε ότι λέγεστε" αλλά ο άλλος εμένα μου κανε σε φάση "μισό μισό δεν το πιασα το ονοματάκι σας" όταν πήγαινε να μυρίσει και απορούσα που τον διόρθωνε.

• Like
Reactions: betty coltrane

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Μηπως να βαλω το βιντεο Σερχαν-Γκεσουλης?:p
Ναι... θα έλεγα ότι είναι διδακτικό...
Αρκεί να μας εξηγήσεις λιγάκι, γιατί (αν θυμάμαι καλά) ο Γκεσούλης ήταν εξαιρετικά "διπλωμάτης"...;)

• Like
Reactions: yasemin

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.247
Μέλη
20.026
Νεότερο μέλος
Μάρα