Κοινωνικοποίηση ενήλικου σκύλου

KLKA

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2013
137
207
Καλησπέρα σας! Ρε παιδιά έχω ένα άγχος με το σκύλο μου όταν τον βγάζω βόλτα μην τυχόν συναντήσουμε κάποιο άλλο σκύλο και αρχίσουν και μαλώνουν. Ο δικός μου δεν είναι και πολύ κοινωνικός με άλλα σκυλιά. Με το που τα δει τα γαβγίζει. Όχι ότι τα ορμάει αλλά τα γαβγίζει.... κι εγώ φυσικά δεν ξέρω τις διαθέσεις κάθε σκύλου που συναντάμε στο δρόμο μας (ειδικά αν είναι κανένα αδέσποτο) από τη στιγμή που ο δικός μου σκύλος τα προκαλεί. Μπορεί να καταλήξουμε σε κανέναν σκυλοκαυγά στο τέλος και είναι το μόνο που δε θέλω και για το δικό μου σκύλο αλλά και για το άλλο φυσικά. Να σημειώσω ότι ο σκύλος μου δεν είναι άγριος, είναι πολύ αγαθιάρης κατά βάση απλά του έχω μεταδώσει τη φοβία μου αυτή και νομίζει ότι όποτε συναντάμε κάποιον άλλον σκύλο είναι κάτι κακό. Έχω άλλον έναν σκύλο που είναι πιο μικρόσωμος και συμβιώνουν μαζί μια χαρά εδώ και 13 χρόνια. Και γενικά ο εν λόγω σκύλος αν συνυπάρξει για μεγάλο διάστημα με κάποιον άλλον σκύλο μετά τα πηγαίνει μια χαρά. Μόνο με αυτά που τα βλέπει για πρώτη φορά τρελαίνεται. Ναι αλλά εγώ δεν μπορώ κάθε φορά που τον βγάζω βολτά και συναντάμε κάποιον άλλο σκύλο να αλλάζω δρόμο ή να τσιρίζω από τον πανικό μήπως του ορμήσουν και γενικά να είμαι μέσα στο άγχος και στην τσίτα συνέχεια.

Το ξέρω ότι εγώ έχω το πρόβλημα και το έχω μεταδώσει και στο σκύλο μου αυτό το άγχος αλλά τώρα πια είναι αργά. Το κακό το έκανα και ο χαρακτήρας του πλέον διαμορφώθηκε.

Τον άλλο μου το σκυλό που είναι πιο μικρόσωμος δεν έχω θέμα γιατί σκέφτομαι ότι αν γίνει μια στραβή κατά τη διάρκεια της βόλτας τον παίρνω μια αγκαλιά και τελειώνει το θέμα. Άσε που αυτός είναι πολύ ήσυχος και δεν προκαλεί ποτέ κανέναν. Ο άλλος μου όμως είναι καμιά 30 κιλά. Δεν τον κουμαντάρεις και πολύ εύκολα αν γίνει κάτι.

Ρε παιδιά πείτε μου κάτι για να ξεκολλήσει το ηλίθιο το μυαλό μου από αυτή τη φοβία μου και έτσι να απολαμβάνω καλύτερα τη βόλτα με το σκύλο μου.

Σημ: Εννοείται ότι αυτή η φοβία μου έχει προκληθεί από παλιότερη επίθεση που είχε δεχθεί ο πρώτος σκύλος που είχα ποτέ στη ζωή μου και αυτό με έχει στιγματίσει από τότε κι έτσι στα τωρινά σκυλιά μου είμαι πολύ προσεκτική σε σημείο αρρωστημένο όμως και αυτό με εκνευρίζει.
Αλλά και γενικά έχω δει κάτι σκυλοκαυγάδες μεταξύ σκύλων και έχει φοβηθεί το μάτι μου μην τύχει και σε μένα.

Γενικά τα σκυλιά τα λατρεύω και δεν τα φοβάμαι καθόλου όταν είμαι μόνη μου χωρίς να έχω το σκύλο μαζί.

Πείτε μου ρε παιδιά οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει (βρίστε με αν χρειαστεί) το ξέρω ότι είμαι υπερβολική και υστερική σε αυτό το θέμα. Τι μπορώ να κάνω για να ξεπεράσω αυτή τη φοβία και να κάνω και το σκύλο μου πιο κοινωνικό έστω και στα γεράματα?

Last edited:

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.225
Αμπελοgarden
Καλημέρα! Ο σκύλος σου δηλαδή αν κατάλαβα καλά είναι 13 ετών; Τί σκύλος είναι; Μόνο για τον μεγάλο αισθάνεσαι αυτή τη φοβία; Για το μικρό δε σε αγχώνει; Εγώ σε καταλαβαίνω και είχα ανάλογη φοβία παλαιότερα γιατί στο πάρκο που πηγαίναμε βόλτα, είχαν αρκετοί τα σκυλιά τους χύμα στο κύμα λυτά και ότι να ναι. Επιθετικά και φιλικά και γινόταν χαμός. Και μας την είχαν πέσει κανα δυο φορές κι εμάς. Ίσως ο σκυλάκος σου να μην έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά από κουτάβι. Τον έχεις από μωρό; Πότε ξεκίνησε να έχει αυτή τη συμπεριφορά που περιγράφεις; Σε εκείνον είχαν επιτεθεί παλιότερα που αναφέρεις;

KLKA

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2013
137
207
Καλημέρα! Ο σκύλος σου δηλαδή αν κατάλαβα καλά είναι 13 ετών; Τί σκύλος είναι; Μόνο για τον μεγάλο αισθάνεσαι αυτή τη φοβία; Για το μικρό δε σε αγχώνει; Εγώ σε καταλαβαίνω και είχα ανάλογη φοβία παλαιότερα γιατί στο πάρκο που πηγαίναμε βόλτα, είχαν αρκετοί τα σκυλιά τους χύμα στο κύμα λυτά και ότι να ναι. Επιθετικά και φιλικά και γινόταν χαμός. Και μας την είχαν πέσει κανα δυο φορές κι εμάς. Ίσως ο σκυλάκος σου να μην έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά από κουτάβι. Τον έχεις από μωρό; Πότε ξεκίνησε να έχει αυτή τη συμπεριφορά που περιγράφεις; Σε εκείνον είχαν επιτεθεί παλιότερα που αναφέρεις;
Καλησπέρα και πάλι. Ναι,ο σκύλος μου είναι 13 χρονών. Τον έχω από κουτάβι. Δεν είναι ράτσας. Ήταν αδεσποτάκι όταν το βρήκα. Έχει χαρακτηριστικά λυκόσκυλου πάντως για να σου δώσω να καταλάβεις τι εννοώ. Γενικά όταν βγάζω και τα δυο σκυλιά μου έξω αγχώνομαι. Απλά πιο πολύ αγχώνομαι με αυτόν γιατί όπως σου είπα είναι μεγαλόσωμος και όταν δει κάποιον άλλον σκύλο...προκαλεί και δεν ξέρω ποιες θα είναι οι επιπτώσεις μετά.
Δεν του έχει επιτεθεί κανένα μέχρι τώρα ούτε αυτό φυσικά έχει επιτεθεί σε κάποιον άλλον σκύλο. Όχι ότι είναι άγριος. Απλά του αρέσει να το παίζει μάγκας. Τα γαβγίζει για λίγο και μετά σταματάει. Ναι,αλλά αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο καμιά φορά.
Με τον άλλον το πιο μικρόσωμο που έχω (και αυτό αδεσποτάκι ήταν....μεγαλώσανε σχεδόν μαζί. Πρώτα βρήκα αυτό που μοιάζει με λυκόσκυλο και μετά από ένα χρόνο σχεδόν βρήκα και το άλλο. Και από τότε είναι αχώριστα.) δεν έχω πρόβλημα στη βόλτα. Προσέχω, βέβαια, και με αυτό αλλά αν δει κάποιον άλλον σκύλο δεν του δίνει καν σημασία. Οπότε δε με φέρνει σε δύσκολη θέση. Άρα είμαι κι εγώ πιο χαλαρή.

Πρόβλημα κοινωνικοποίησης...σίγουρα υπάρχει. Απλά όχι στον σκύλο μου, αλλά σε εμένα τελικά.:mrgreen: Εννοώ από παλιότερες τραυματικές εμπειρίες δικές μου βλέποντας σκυλιά να μαλώνουν στο δρόμο (πολύ σκληρό θέαμα...by the way)τελικά μετέδωσα όπως είπα αυτές τις φοβίες μου και στο σκύλο.

Τα δυο πρώτα χρόνια της ζωής του δεν ήταν έτσι. Συνανατρεφόταν αρκετά με άλλα σκυλιά. Λόγω ηλικίας είχε πιο παιχνιδιάρικο χαρακτήρα κι εγώ γενικά είχα πιο πολύ άγνοια κινδύνου οπότε δεν ήμουν τόσο υστερική.

Μετά από κάποιο σημείο, όμως, καθώς μεγάλωνε.....άλλαξα εγώ και άρχισα να φοβάμαι στις βόλτες μας. Και αντί να συνεχίσω την κοινωνικοποίησή του.....όποτε βλέπαμε άλλο σκύλο τσίριζα και άλλαζα δρόμο. Μύριζε και ο σκύλος το φόβο μου (ως γνωστό τα σκυλιά έχουν αυτήν την ικανότητα) και έτσι όποτε συναντάμε άλλα σκυλιά ο σκύλος μου νομίζει πλέον ότι είναι κίνδυνος και αρχίζει και γαβγίζει.

Αν, όμως, γνωρίσει κάποιον άλλο σκύλο για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Τι εννοώ:
Στο παλιό σπίτι που μέναμε υπήρχε ένας άλλος σκύλος αδέσποτος που τριγύριζε εκεί στην περιοχή. Τύχαινε, λοιπόν, ο δικός μου να τον βλέπει και να τον ακούει από το μπαλκόνι μας για αρκετά μεγάλο διάστημα και άρχισε κατά μια έννοια να τον μαθαίνει. Ε όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά άρχισε να παίζει μαζί του αντί να το γαβγίζει. Βέβαια ήταν και αντίθετα φύλα και ο άλλος σκύλος ήταν ήρεμος σαν χαρακτήρας οπότε δεν είχαμε κάποιο πρόβλημα. Από τότε έγιναν φίλοι.

Το θέμα είναι τώρα ότι μετακομίσαμε σε καινούριο σπίτι (ακόμα δεν έχω πάει...είμαι σε φάση μετακόμισης) αλλά στη νέα μας γειτονιά είδα και έμαθα ότι υπάρχουν δυο "μαντροσκύλαροι" που είναι της γειτονιάς. Δε φεύγουν ποτέ από κει. Και όχι απλά δε φεύγουν, αλλά το στέκι τους είναι ακριβώς μπροστά στην είσοδο της πολυκατοικίας που μένω. Κοιμούνται εκεί στην πυλωτή. Οπότε με το που θα ανοίγω την πόρτα θα τα βλέπω φάτσα φόρα μπροστά μου. Δε θα μπορώ να τα αποφεύγω.

Φυσικά δεν έχω πρόβλημα εγώ με αυτά τα σκυλάκια. Ούτε θα επιδιώξω να φύγουν από κει. Αλίμονο.Τα υπεραγαπώ τα σκυλιά. Είναι χρόνια εκεί και τα φροντίζει όλη η γειτονιά απ' ό,τι έμαθα. Κι εγώ θα τα φροντίζω όταν τελικά εγκατασταθώ εκεί τελείως.

Απλά έχω θέμα με το πως θα βγαίνω από την είσοδο της πολυκατοικίας. Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει και ο δικός μου σκύλος αλλά κυρίως αυτά. Δεν ξέρω καθόλου το χαρακτήρα τους. Τρέμω στην ιδέα της πρώτης τους συνάντησης. Και αυτά μένουν χρόνια εκεί και πολύ πιθανόν να δουν τα δικά μου σκυλιά ως εισβολείς στο χώρο τους. Έχω ένα προαίσθημα ότι δε θα κάνουμε καλή αρχή.

Από την άλλη σκέφτομαι μπορεί να φοβάμαι άδικα. Τελικά αυτά τα δυο σκυλιά να είναι πολύ φιλήσυχα και να μας αποδεκτούν και να πάνε όλα καλά.
Αλλά αν τελικά το πράγμα στραβώσει από την αρχή και όποτε μας βλέπουν θα μας παίρνουν στο κυνήγι...τι θα γίνει μετά; Θα μείνουν τα σκυλιά μου εγκλωβισμένα μέσα στο διαμέρισμα επειδή δεν θα μπορώ να τα βγάζω έξω;

Συγγνώμη που σας κουράζω και γράφω πάρα πολλά. Αλλά ακόμα και συμβουλές να μη μου δώσετε τουλάχιστον θέλω να τα βγάλω από μέσα μου.
Κι ενώ η φάση της μετακόμισης υποτίθεται ότι είναι ένα ευχάριστο γεγονός, εγώ έχω χάσει τον ύπνο μου από το άγχος τι θα γίνει όταν μετακομίσουμε τελικά εκεί.
Αν είχα δει τα σκυλάκια αυτά νωρίτερα, δεν θα το έκλεινα το σπίτι. Αλλά τώρα είναι αργά. Έχουμε κάνει και συμβόλαια και απ' όλα. Οπότε πρέπει να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα.

Μέχρι τώρα βγαίναμε βόλτα σε μέρη που ήξερα. Πήγαινα από μέρη που ήξερα ότι δε θα συναντήσουμε κάποιο σκύλο.
Τώρα σε καινούρια γειτονιά...νέα αρχή.
Απλά δε θέλω "να την πληρώσει" ο σκύλος μου και να στερείται τις βόλτες του στο νέο σπίτι που θα πάμε...εξαιτίας δικών μου ανασφαλειών.

Συγγνώμη και πάλι για το μακροσκελές κείμενο.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.769
7.965
Kαταλαβαίνω τους φόβους σου. Οπλίσου με λιχουδιές και μπούκωστα και πριν καν σε δούνε με τον σκυλάκο σου. Όταν θα δημιουργηθεί καλή σχέση μεταξύ σας θα δεχτούν πολύ πιο εύκολα και τον δικό σου. Μου έχει συμβεί γι αυτό στο λέω.

ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
Πείτε μου ρε παιδιά οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει (βρίστε με αν χρειαστεί) το ξέρω ότι είμαι υπερβολική και υστερική σε αυτό το θέμα. Τι μπορώ να κάνω για να ξεπεράσω αυτή τη φοβία και να κάνω και το σκύλο μου πιο κοινωνικό έστω και στα γεράματα? ........
,,,,,,
13 χρονια εχεις προβλημα με το σκυλο που δεν ειναι κοινωνικος... περιμενε λιγα χρονια ακομα και θα τα τακτοποιηση η φυση ολα χωρις να κανεις τιποτα απολυτως......../ το οτι εχεις υπομονη το καταλαβα!!

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.225
Αμπελοgarden
Νομίζω πως έχεις δίκιο να πιστεύεις ότι τη φοβία του τη μετέδωσες εσύ. Βέβαια και η ferozasea έχει δίκιο..Τόσο καιρό γιατί δεν έχεις κάνει κάτι; Το ενδεχόμενο να απευθυνθείς σε κάποιον εκπαιδευτή; Προσπάθησε να κάνεις την πρώτη συνάντηση μεταξύ των σκύλων όσο λιγότερο δυσάρεστη γίνεται. Εσύ τα έχεις δει αυτά τα σκυλιά έξω από την πολυκατοικία; Αν όχι, καλό θα ήταν να τα δεις πρώτα και μόνη σου, να τα καλοπιάσεις, να κόψεις βρε παιδί μου αντιδράσεις. Και ας δεί και ο δικός σου τα σκυλιά από μακριά σε πρώτη φάση να δεις κι εκείνος πως αντιδρά.

KLKA

Well-Known Member
21 Αυγούστου 2013
137
207
H ferozasea έχει δίκιο. Την περίμενα αυτήν την ερώτηση και είναι πολύ λογικό να το σκεφτεί κάποιος αυτό. Απλά όπως σας είπα τόσα χρόνια έμενα σε μέρος που ήξερα. Ήξερα πώς να κινηθώ, πού να πάω, ποια μέρη να αποφύγω κτλ. Ποτέ δε θα πήγαινα το συγκεκριμένο σκύλο σε μέρος άγνωστο τελείως λόγω των ανασφαλειών μου. Αλλά ακόμα και τότε πάντα σκεφτόμουν να ζητήσω συμβουλές από κάποιον ή να γράψω για το θέμα σε κάποιο φόρουμ όπως τώρα. Απλά το άφηνα.Ας πούμε είχα βολευτεί. Δεν υπήρχε κάποιος "κίνδυνος" στο μέρος που έμενα. Αλλά πάντα με έτρωγε αυτό το πρόβλημα και πάντα ήθελα να το πω κάπου. Το ξέρω ότι ηταν λάθος μου και έπρεπε να ασχοληθώ σοβαρότερα με το θέμα.
Γι'αυτό σας είπα είμαι ανοικτή σε οποιαδήποτε αρνητική κριτική. Την ευθύνη την αναλαμβάνω όλη εγώ.
Το ξέρω ότι εγώ το δημιούργησα το πρόβλημα και αντί να το διορθώσω, αν και το έβλεπα, το άφησα να διογκώνεται.

Τώρα, όμως, που θα μετακομίσω σε νέο σπίτι και σας περιέγραψα την κατάσταση θα υποστώ τις συνέπειες των πράξεων μου.

Για εκπαιδευτή έχω σκεφτεί απλά μου φαίνονται πάρα πολλά τα χρήματα και τη δεδομένη στιγμή δεν μπορώ να τα διαθέσω. Είδα στο ίντερνετ κάτι εξωφρενικές τιμές. Αλλά και προ κρίσης πάλι είχα κοιτάξει τις τιμές και τότε μου φαίνονταν πάρα πολλά τα χρήματα. Πέρα από αυτά τα δικά μου σκυλιά, φροντίζω και άλλα αδεσποτάκια και όπως καταλαβαίνετε δεν μου μένουν και τόσα χρήματα για τέτοιες "πολυτέλειες".
Παρ' όλα αυτά προσπαθούσα λίγο μόνη μου, διαβάζοντας διάφορα στο ίντερνετ για το τι μπορώ να κάνω αλλά ποτέ δεν τα κατάφερα ουσιαστικά.

@ΗolywoodBrn ναι τα σκυλιά τα έχω δει εκεί. Έχω πάει κάμποσες φορές στο νέο μας σπίτι και όντως τα σκυλιά αυτά τη βγάζουν συνέχεια εκεί. Θα κάνω όλα αυτά που είπες κι εσύ και η Κυβέλη (κι εγώ φυσικά τα είχα σκεφτεί). Θα προσπαθήσω να τα γνωρίσω, να τα καλοπιάσω πρώτα, να με μάθουν κτλ αλλά και πάλι δεν ξέρω τι θα γίνει.

Αλλά ρε παιδιά ακόμα και αν ο σκύλος μου δεν είχε αυτήν την ιδιοτροπία και εγώ δεν ήμουν τόσο υστερική εσάς πόσο εύκολο θα ήταν να βγαίνατε από την είσοδο της πολυκατοικίας σας αν ακριβώς απ'έξω είχε δυο σκύλαρους;
Θέλω να πω, εντάξει είμαι κι εγώ περίεργη αλλά ο καθένας δεν θα είχε αυτό το θέμα;
Εσάς τα δικά σας τα σκυλιά πώς θα αντιδρούσαν;

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.264
Μέλη
20.041
Νεότερο μέλος
Tarotzouro