Καταλαβα πως βαζεις πρωτα την εκπαιδευση και πνευματικη εκτονωση και μετα το ελευθερο παιχνιδι με αλλα σκυλια. Δεν διαφωνησα σε αυτο.
Βάζεις λόγια που δεν έγραψα ούτε είπα.
Δεν είπα ότι η πνευματική εκτόνωση και η εκπαίδευση είναι πρώτα από το ελεύθερο παιχνίδι με άλλα σκυλιά.
Σου ξαναγράφω λοιπόν τα ίδια που έγραψα και πριν....
Τα των σκυλοπάρκων τώρα.
Δε θεωρώ ότι ο χώρος στον οποίο έχουμε την ευκαιρία να παρεβρισκόμαστε με λυτά τα σκυλιά μας θα πρέπει να λειτουργεί ως "μπάτε σκύλοι αλέστε"... Τέτοιοι χώροι καταλήγουν για... κοινωνικοποίηση των ιδιοκτητών και όχι των σκυλιών.
Νομίζουμε ότι ξεμπερδεύουμε πηγαίνονταςι μία ώρα εκεί να "ξεδώσει" το σκυλί, εντελώς, δίχως κανέναν έλεγχο (το σκηνικό "μιλάω με άλλους και παράλληλα ελέγχω δεν υφίσταται), καμία ουσία και κανένα εκπαιδευτικό όφελος για τη σχέση σκύλου-ιδιοκτήτη.
Το ιδανικό θα ήταν να πηγαίνουμε αφού πρώτα έχει το ζώο βγει μία βόλτα μέσα στη διάρκεια της ημέρας, ώστε να είανι ήδη ξεστρεσαρισμένο εν μέρει και στο πάρκο να ασχολούμαστε δημιουργικά με το ζώο μας ΠΡΙΝ το αφήσουμε ελεύθερο να παίξει-μυρίσει-συναναστραφεί άλλα ζώα.
...
To να είναι ξεστρεσαρισμένο το ζώο μας και να μην έχει το σκυλοπάρκο ως μόνο τρόπο εκτόνωσης είναι θεμιττό και μειώνει τις εντάσεις. Μπορεί να έχει ξεστρεσαριστεί με μία μεγάλη ελεύθερη βόλτα, οκ, τέλεια.
Όταν το πηγαίνω και το "ξαμολάω" στο πάρκο ως μόνη δραστηριότητα είναι πιο στρεσαρισμένο, έχει μεγαλύτερη συσσωρευμένη ενέργεια και η βόλτα δεν έχει κάποιο "όφελος" στη μεταξύ μας σχέση και δέσιμο (ιδιοκτήτης-ζώο).
Το να παίζει κάποιος και να ασχολείται και με το σκύλο του στο σκυλοπάρκο, πέρα από το να κοινωνικοποιείται ο ίδιος με άλλους σκυλογονείς βελτιώνει τη σχέση σκύλου-ιδιοκτήτη. Το πάρκο έχει μεγαλύτερο όφελος δλδ. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω.
Αν τώρα έχω πέσει σε δύο εξαιρέσεις του γενικού παρκοκανόνα, οκ, καλώς, χαίρομαι.
Στο πάρκο που πάω εγώ όμως, τα σκυλιά τρέχουν ελεύθερα, σχεδόν κανένας δεν ασχολείται παραπέρα με το ζώο του, να παίξουν, να κάνουν πράγματα πέρα από το όταν θα το λύσει και όταν θα το μαζέψει για να φύγουν. Με την άκρη του ματιού τους, ελέγχουν κιόλας αν βρίσκεται "εντός ορίων" ή έχει ξεφύγει και ρίχουν και καμιά κραυγή.