Όπως έχω ξαναπει, επειδή δεν ξέρω πώς να χρησιμοποιώ τον πνίχτη και για να μη με βγάζει βόλτα ο σκύλος μου,
έχω δοκιμάσει και το Halti της Trixie και το Gentle Leader στο παρελθόν.
Ομολογώ πως για τον σκύλο μου στην αρχή ήταν εξαιρετικά ενοχλητικό.
Το Halti περισσότερο.
Το Gentle Leader δεν τον ενοχλούσε. Αλλά ίσως και γιατί είχε ήδη συνηθίσει, αφού το δοκίμασα 2.
(τον ενοχλούσε όσο τον ενοχλεί και το περιστήθιο)
Ο δικός μου σκύλος (εξαιτίας λάθος χειρισμών μας) δεν έβγαινε βόλτα, έβγαινε για σκι.
Αυτά τα εργαλεία, δε με βοήθησαν να μάθει να μην τραβάει.
Με βοήθησαν να τον εμποδίζω από το τράβηγμα κι άρα ταυτόχρονα να μπορώ να του μάθω... να περπατάει δίπλα μου, να σταματάει, να κάθεται κλπ κλπ.
Τώρα, πάμε βόλτα με το λουρί στο περιλαίμιο μια χαρά, έχει "μάθει".
Δεν ξέρω πώς γίνεται η διόρθωση με τον πνίχτη, πχ άμα βλέπει γάτες κι ορμάει... είμαι τελείως άσχετη με τέτοια.
Απλά θέλω να πω, ότι με αυτά τα εργαλεία, τέτοιου είδους διορθωση δεν κατάφερα.
Άμα δει γάτα, στηρίζομαι στο πόσο θα ακούσει το "μη" μου.
Επίσης, έχω να πω ότι άμα το σκυλί τραβάει πολύ, αυτά μπορεί να του δημιουργήσουν απώλεια τριχών στο σημείο που ακουμπάει αυτό, λόγω τριβής, άρα είναι απαγορευτικό αν συμβαίνει.
Έχω δει στο δρόμο, ένα κύριο με ντόπερμαν, να το βγάζει βόλτα με ένα τέτοιο και φυσικά δεν του μάθαινε να περπατάει, γιατί το σκυλί ήταν κύριος δίπλα του. Το είχε για μόνιμο λουρί. Ο τύπος ήταν έντρομος όταν πέρασα πεζή χωρίς σκύλο από δίπλα του. Πού να ήμουν με σκύλο! Ορισμένοι από εμάς χρειάζονται πολύ περισσότερη βοήθεια.
Ίσως λόγω έλλειψης επικοινωνίας είτε λόγω έλλειψης ασχολίας με το σκύλο κι άρα εκπαίδευσης, εμπειρίας, δεν ξέρω.
Τα συγκεκριμένα εργαλεία πάντως εμένα δε με έχουν γλιτώσει από τούμπες τρομερές μέχρι να μάθει.
Δεν ξέρω αν του άσκησα ψυχολογική βία στο παρελθόν, επειδή του χρησιμοποίησα αυτά τα εργαλεία, ούτε αν θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιώ τον πνίχτη (ήξερα δεν ήξερα πώς), απλά από όσο έχω καταλάβει, ο σκύλος μου είχε πιάσει το νόημα ότι αυτό το λουρί οφείλεται που δεν μπορεί να τραβήξει. Ίσως αυτή να είναι η ψυχολογική πίεση που του ασκήθηκε.
Εκπαιδεύτρια (θετική) μου το πρότεινε εμένα πάντως...