Έχω ακούσει αρκετές φορές για σκυλιά που στον εκπαιδευτή ήταν αστέρια και μόλις τα πήρε ο ιδιοκτήτης σπίτι του τον συνέδεαν με κάιρο.
Έχω την εξής απορία: Η υπακοή του σκύλου είναι αποτέλεσμα και του "bonding" μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη. Πως είναι λοιπόν δυνατόν να είναι αποτελεσματική η εκπαίδευση τύπου "ντελίβερυ"?
καταρχην η ερωτηση μου ηταν αν ο χιστοφορς εχει εμπειρια η ηταν καμια κοτσανα σαν αυτες που πεταει κατα καιρους.....μαλλον τετοια ηταν.
τωρα
και εγω εχω ακουσει και εχω δει σκλια που στον εκπαιδευτη ειναι αστερια και στον ιδιοκτητη οχι.
εχω δει και σκλια που τα δουλευει ο ιδιοκτητης απο την αλλη με εκπαιδευτη και εχουν το ιδιο αποτελεσμα...το καιρο.
σε γενικες γραμμες,η γνωμη μου ειναι οτι ολα ειναι καπου στην μεση
αν εγω ειμαι μακακας και δεν μπορω να καταλαβω 2 βασικα πραγματα,ειτε τον παρω ετοιμο ειτε τον δουλευω με εκπαιδευτη το αποτελεσμα θα ειναι μηδεν.
αν ο σκυλος ειναι μακακας οσο και να παιδευτουμε με τον εκπαιδευτη (και ας ειμαστε τζιμανια) το αποτελεσμα ισως να μην ειναι καλο η τι επιθυμητο.
αν ο εκπαιδευτης ειναι μακακας,ειτε δουλευουμε μαζι ειτε δουλευει μονος το σκλι παλι δεν θα εχουμε αποτελεσμα.
οποτε για να βρω γιατι ακουγε τον εκπαιδευτη και εμενα οχι πρεπει να εχω ανοιχτα ματια για να δω τι φταιει.
ο σκυλος ξερει τι του ζηταω,αρα με γραφει,αρα κατι λειπει....τι ομως;
αν τον εχω αφησει εκει,ο εκπαιδευτης λογικα θα ξερει τι φταιει και θα μπορει να με φτιαξει ας πουμε.αν δουλευω και σπιτι δεν μπορει να με ελενξει ποσες μακακιες μπορω να κανω....
μπρος γκρεμος και πισω ρεμα
επειδη το ανοιξα λιγο....δεν θα δουλευα ποτε με εκπαιδευτη που κανει κατ οικον μαθηματα,το θεωρω την μεγαλυτερη κοροιδια που μπορει να παιχτει.
τα πιο πολλα σκλια που ξερω εχουν δουλεψει ιδιοκτητης με εκπαιδευτη μαζι..παντα οι αποριες τους ηταν οι ιδιες και φυσικα υπηρχαν πολλα παραπονα και απο εκει.
αλλα σκλια που δουλεψε ο εκπαιδευτης που ξερω αλλοι ειχαν παραπονα,αλλοι οχι.οσους ειδα οτι δεν ειχαν ειχαν συνεχισει εκτος απο τα 2-3 μαθηματα που επρεπε να κανουν σε ακομα 2-3.οσοι ειχαν νομιζαν οτι θα πανε σπιτι,θα πατησουν το παουζ και θα κοιμηθουν.
τωρα στο θεμα επαφη/σχεση που λες πως μεταφερετε
οταν εγω (για εμενα θα πω και τι ειδα) πηγα να παρω τον σκυλο μου εμεινα εκει 3 μερες απο το πρωι μεχρι το βραδυ.
στην αρχη,πριν ξεκινησω οντως νομιζα οτι θα παω να παρω ενα ρομποτακι (μες την κ...α ο τασουλης) ομως τοτε καταλαβα οτι δεν εφτανε μονο οτι ο σκυλος ηξερε τι πρεπει να κανει.εκατσε ο ανθρωπος απο πανω μου 3μερες και μου εξηγουσε τα παντα,τα παντα ομως....εγω εβλεπα οπως λες οτι μαζι του ηταν αστερι και με εμενα μετριος και μου φαινοταν καπως.
εκατσα,εστρωσα κωλο,εκανα οτι ακριβως μου ειπε και σε λιγο διαστημα ο σκυλος ηταν ακομα καλυτερος και απο οτι τον πηρα.
οποτε το συμπερασμα μου ειναι οτι ναι,πηρα ενα ετοιμο σκλι αλλα θελει δυπλασια δουλεια τωρα για να αποκτησεις αυτο που θες και ολα αυτα αν οντως εχει πεσει και διαλεξει σψστο ανθρωπο μπορεις να τα καταφερεις...αν εχεις πεσει σε μακακα απλα εμενα θα με γραφει και αυτον θα τον ακουει,ομως χαχαχα θα ειμαι μακακας και εγω ετσι,που δεν νιωθω πραμα.
τωρα στο τι ειναι καλυτερο..χμμ
εγω αν δεν ειχα χρονο και ειχα καποιον να εμπιστευω θα ξανααφηνα το σκλι μου σε εκπαιδευτη να το παρω ετοιμο με το κλειδι στο χερι
να δουλευεις ομως με τον σκυλο σου και στην ουσια να τον φτιαχνεις εσυ ειναι πιο ωραιο,πιο ευχαριστο.αρα ωραιο ειναι να δουλευεις με καποιον στο μερος του
ξανα μπρος γκρεμος και πισω ρεμα..
εντιτ....τι εκατσα και εγραψα ο φουστης.