Με το καλό να το δεχτείτε το νέο μέλος.Με ποια κριτήρια διάλεξες εκτροφέα?Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας ώστε να ενημερωθούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι?
Ευχαριστώ πολύ.
Ήταν πολύ πιο εύκολο από ότι περίμενα! Βέβαια το αυτό το κατάλαβα, όταν ήρθα σε επικοινωνία με τον εκτροφέα μου.
Γενικά, δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει με όλες τις φυλές, αλλά για τα American Akita, θα έλεγα ότι ήθελε αρκετό ψάξιμο για να τους ξετρυπώσεις όλους. Είχα αποφασίσει μέσα μου, ότι θα μιλήσω πρώτα με όσους περισσότερους μπορούσα, πριν λάβω την απόφαση.
Αρχικά μίλησα με τους 2 πιο γνωστούς που βγαίνουν με μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Μάλιστα ό ένας εξ αυτών έχει παρουσιαστεί και σε τηλεοπτικές εκπομπές οπότε ήταν σχετικά πιο εύκολη η συλλογή πληροφοριών για την εκτροφή του.
Όταν λοιπόν ξεκίνησε το 'παιχνίδι', άρχισα να διαπιστώνω τις τεράστιες διαφορές, καθώς και νοοτροπίες που επικρατούν στον χώρο. Εδώ να διευκρινίσω, πως είμαι fun των θηλυκών σκύλων
, για πολλούς προσωπικούς λόγους (όχι αναπαραγωγή). Ανήκω σε εκείνους, που πάντα στειρώνουν την σκύλα τους.
Στην ουσία του θέματος λοιπόν...
Κάποιοι θεωρούν τον θηλυκό σκύλο ως '
επένδυση' (αυτή ακριβώς ήταν η λέξη που χρησιμοποίησαν). Απαίτησαν να γίνει τουλάχιστον 1 γέννα (σεβαστό, κατανοητό, αλλά προσωπικά δεν θα έμπαινα ποτέ σε αυτή τη διαδικασία). Συνεπώς αποκλείστηκαν χωρίς να προχωρήσουμε σε πιο ουσιαστικές λεπτομέρειες.
Κάποιες άλλες ψυχές, οι οποίες μάλιστα αυτοαποκαλούνται '
εραστές' αυτής της τόσο ιδιαίτερης (όπως την χαρακτήρισαν) φυλής, και όχι εκτροφείς, επί 20 λεπτά στο τηλέφωνο, έθαβαν όλους τους υπόλοιπους (με ονοματεπώνυμα) και προσπαθούσαν να με πείσουν ότι τα δικά τους σκυλιά είναι τα top του πλανήτη! Κυριολεκτικά! Μάλιστα, ο ένας, λίγο έως πολύ, μου είπε ότι δεν τον χωράει η εγχώρια αγορά και ότι τα σκυλιά του τα στέλνει αυστηρά στο εξωτερικό. Μου τόνισε επίσης ότι είμαι τυχερός, διότι τον επόμενο μήνα περίμενε σκύλα του να έχει οίστρο και θα τη ζευγάρωνε με τον top πρωταθλητή. Ο οποίος ήταν γιος του καλύτερου του σκύλου. Ο οποίος σε ερώτησή μου, μου ανέφερε ότι πέθανε ξαφνικά τον προηγούμενο μήνα σε ηλικία 6 ετών και ότι ακόμη ψάχνουν την αιτία! Αποκλεισμός έτσι κι αλλιώς.
Οι επόμενοι 2, ήταν φανταστικοί. Το μόνο ενοχλητικό, ήταν πως κάθε 3 λεπτά, μου τόνιζαν πως είναι από τους λίγους επίσημους εκτροφείς και πως είναι από τους ελάχιστους στην Ελλάδα που μπορούν να δώσουν απόδειξη. Πολύ καλά σκυλιά. Πολύ καλά λόγια. Με εξετάσεις, με τα πάντα. Βέβαια ο ένας (όπως και ο famous της τηλεόρασης), κάθε λίγο μου υπενθύμιζαν, πως χωρίς προκαταβολή δεν έκαναν σοβαρή συζήτηση. Ποτέ δεν έφερα την παραμικρή αντίρρηση σε αυτό. Ίσα - ίσα που το βρίσκω και λογικό. Ο δεύτερος, μου τόνισε δε, πως σε μελλοντικούς ιδιοκτήτες θηλυκών σκύλων, δίνει απλή φωτοτυπία του pedigree, για να αποφύγει την εκμετάλλευση του εκτροφείου του, σε γέννες ιδιωτών. Μου εξήγησε πως είχε συμβεί στο παρελθόν και μου τόνισε ότι εφόσον επιθυμούσα να στειρώσω τη σκύλα, τότε θα μου έστελνε και το γνήσιο pedigree.
Κάπως έτσι λοιπόν, προσανατολίστηκα στους τελευταίους (αισίως φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2020). Τον Σεπτέμβριο (θα έπαιρνα την τελική απόφαση), πηγαίνοντας να πάρω την κόρη μου από το σχολείο (Γ΄ Δημοτικού), βλέπω μια μαμά να περιμένει, κρατώντας κουτάβι American Akita!!! Καρφί επάνω της ο δικός σου λοιπόν (ούτε καμάκι να έκανα
) και αρχίζω σαν G3
(οι αρσενικοί καταλαβαίνουν)να την 'πυροβολώ' με ένα σκασμό ερωτήσεις. Η κυρία λοιπόν, με πληροφόρησε ότι είναι το 3ο American Akita που αγοράζουν στην οικογένεια! Ενεργά και τα 3!!! Με διαφορά 2 ετών το ένα από το άλλο. Πως έχουν πάθει σοκ με τα συγκεκριμένα σκυλιά, πως μεγαλώνουν τα παιδιά τους με αυτά (3 παιδιά) και πως γενικά παρότι είχαν στο παρελθόν διάφορους σκύλους, με τα συγκεκριμένα δεν μπορούν να περιγράψουν την διαφορά! Δεν είχε ιδέα πως λεγόταν ο εκτροφέας (μου διευκρίνισε πως ο σύζυγός της, έχει ασχοληθεί με αυτό) και πήρε το τηλέφωνό μου για να επικοινωνήσει εκείνος με εμένα. Πράγματι, το ίδιο βράδυ με πήρε ο άνθρωπος, μου εκθείασε τον εκτροφέα του (δεν τον είχα βρει εγώ στην αναζήτησή μου) και μου έδωσε στοιχεία επικοινωνίας. Εννοείται ότι την άλλη μέρα τους επισκέφτηκα σπίτι του και είδα τα σκυλιά από κοντά (4 ετών αρσενικό, 2 ετών αρσενικό, 5μηνών θηλυκό). Εκεί μου ανέλυσε τα πάντα για την συμβίωση μαζί τους και πήρε επιτόπου τον εκτροφέα του, με σύστησε και έγινε η πρώτη κουβέντα.
Με τον συγκεκριμένο εκτροφέα από τότε, μιλάγαμε σχεδόν καθημερινά (χωρίς να έχω δεσμευτεί ότι θα πάρω σκύλο από εκείνον), με ενημέρωνε για ότι χαζομάρα ρωτούσα χωρίς ποτέ να δυσανασχετήσει. Με πληροφόρησε σχετικά με το πώς απέκτησε το συγκεκριμένο 'ψώνιο', πως έχει αυτή τη στιγμή 11 Akita, για τις ηλικίες των σκύλων του, για τις εξετάσεις τους, για τα pedigree, για τη διατροφή τους, τη συμβίωση μαζί τους, τις ιδιαιτερότητές τους, το πόσο ανθρωποκεντρικά είναι, κλπ κλπ. Μου πρότεινε να μεσολαβήσει και να επισκεφτώ ιδιοκτήτες σκύλων του στην Αθήνα. Δυστυχώς, μας πρόλαβε η καραντίνα και δεν μπόρεσα να πάω στην Θεσσαλονίκη να τον γνωρίσω από κοντά και να δω τις εγκαταστάσεις του. Βέβαια, μιλήσαμε άπειρες φορές με video κλήση και μου έστειλε ότι χαρτιά και αν ζήτησα. Εδώ να σημειώσω πως διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο, ο 'γείτονας' με τα Akita. Εκείνος, έχει ανέβει 5 φορές στο συγκεκριμένο εκτροφείο, είχε και εκείνος φωτογραφίες και video και μου επιβεβαίωσε όλα όσα μου έλεγε ο εκτροφέας!
Κάπως έτσι κατέληξα. Από τη στιγμή εκείνη (μέσα Νοεμβρίου), είχα συνεχή επαφή μαζί του. Με ενημέρωσε ότι γινόταν προσπάθεια ζευγαρώματος, η οποία ήταν επιτυχής. Μου έστειλε τα pedigree του ζευγαριού και διάφορες εξετάσεις. Μου τόνισε να μην έχω κανένα άγχος σχετικά με δυσπλασία και μου εξήγησε αρκετά πράγματα. Μου διευκρίνισε επίσης πως από τη συγκεκριμένη γέννα, ένα θηλυκό θα κράταγε ο ίδιος και πως ήμουν ο επόμενος για θηλυκό. Τα κουτάβια γεννήθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου. Με ενημέρωσε και με παρακάλεσε να μην συζητάμε τίποτα που αφορά στα κουτάβια μέχρι να γίνουν 15 - 20 ημερών ώστε να . Το συγκεκριμένο διάστημα, μιλάγαμε καθημερινά για τα πάντα, όχι μόνο για τα σκυλιά. Μόλις έγιναν 15 ημερών, μου έστειλε χωρίς να με ενημερώσει video με ολόκληρη την κουταβοπαρέα! Συνολικά γεννήθηκαν 5 κουτάβια. Στάθηκα τυχερός διότι τα 3 από αυτά ήταν θηλυκά. Στάθηκα 2 φορές τυχερός, διότι το κουτάβι που μου έκανε κλικ στο 1ο video, ήταν θηλυκό και διαθέσιμο. Από τότε, μου στέλνει άπειρα video και φωτογραφίες, με ενημερώνει κάθε 2η μέρα για ότι προκύπτει. Για τη συμπεριφορά της κουταβίνας μου, την ανάπτυξή της, τους εμβολιασμούς, τις αποπαρασιτώσεις και όσο μεγάλωνε σχετικά με τον χαρακτήρα που αναπτύσσει.
Μου έχει στείλει εκπτωτικά κουπόνια για τροφή (δεν θα τα χρησιμοποιήσω), με ενημέρωσε πως τα πρώτα της προικιά θα τα φέρει εκείνος και μου έστειλε φωτογραφίες σε τι αφορούν, ώστε να μην αγοράζω τα ίδια διπλά.
Παρατήρηση: Όσες φόρες έθιξα το θέμα της προκαταβολής (έτοιμα τα είχα), μου απάντησε:
Μην αγχώνεσαι φίλε μου. Το θέμα είναι να πάνε όλα καλά. Θα μου τα δώσεις τι το σκέφτεσαι?
Προσωπικά, δεν νομίζω ότι χρειάζομαι κάτι διαφορετικό από τον οποιοδήποτε εκτροφέα....
Να μην το ξεχάσω, όταν ξεκίνησε να μου λέει για εκθέσεις που κατά καιρούς έχουν λάβει μέρος σκυλιά του σε εσωτερικό και εξωτερικό δεν έδωσα ιδιαίτερη βάση. Δεν το κατέχω και δεν με ενδιαφέρει το αντικείμενο.