Ιχνηλασία – συμβουλές παρακαλώ

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Μετα από μια αρκετα μακρια (ολιγων μηνων) περιοδο χαλαρωσης, σκεφτομαι τι χρησιμο να κανω με την Ηρα για να την κραταω σε εγρηγορση, να εχουμε και καποιο νέο ενδιαφερον και κατι επιπλεον που θα μας δεσει σαν ομαδα.

Παλια, εάν θυμαστε, ειχα κανει σκεψεις για agility, αλλά γρηγορα εχασα το ενδιαφερον μου. Ηθελα κατι που να εχει έναν συγκεκριμενο σκοπο, εκτος από σπορ.

Δεν λεω φυσικα ότι το agility δεν εχει σκοπο, αλιμονο! Απλά ο σκοπος της ιχνηλασιας, και ειδικα η ανευρεση ατομων, με γοητευει πολύ περισσοτερο.

Εξαλλου στις εκδρομες μας στο βουνο εχει τοσα φυσικα και ανωμαλα πεδία, που δεν στερειται από αθληση. Και παντα διαλεγει τα πιο αποκρημνα μερη, αλλά παντα ξερει πού είναι το ευκολοτερο και ασφαλεστερο πατημα (κακο αυτό για το agility).

Ο φοβος μου μαλιστα είναι μηπως το εχω παρακανει και αυτό εχει αργοτερα συνεπειες στις αρθρωσεις. Παντως τα θετικα αποτελεσματα στους μυες της φανηκανε εδώ και καιρο.

Το ενδιαφερον για την ιχνηλασια δεν είναι κατι καινουριο. Απλά ασχοληθηκα πολύ με την βασικη υπακοη και μετα αφησα την Ηρα στην ησυχια της.

Είναι πιστευω κατι που μεχρι ένα σημειο μπορω να προσπαθησω από μονος μου, δεν βλεπω να υπαρχει καποιος κινδυνος αν δεν πολυπετύχει και σιγουρα δεν στοχευω πολύ ψηλα.
Εξαλλου για σοβαρη δουλεια πρεπει να γινει ξεκινημα πολύ νωρις, κατι που εμεις για διαφορους λογους το χασαμε.

Ενας άλλος λογος που καθυστερησα είναι ότι περιμενα να κοινωνικοποιηθει οσο γινεται περισσοτερο με τους ανθρωπους. Δεν θα ηταν ωραιο να βρει τον αγνοουμενο και να τον φαει για μεσημεριανο! (πλακιτσα, ΟΚ? …. χμμμμ ισως όχι και τοσο…).

Η ιχνηλασια επισης είναι κατι που μπορει και θελει να συμμετασχει ολη η οικογενεια, σε αντιθεση με τα εξτρημ σπορ. Οπότε εχω αυτοματως και βοηθους.

Γνωριζω ότι η δουλεια αυτή εχει πολύ περπατημα, αλλά δεν με πειραζει καθολου. Το τρεξιμο δεν το θελω. Το περπατημα όμως μου αρεσει.

Το ένα και μοναδικο στοιχειο που με κανει να πιστευω ότι κατι μπορουμε να πετυχουμε, είναι ότι στις βολτες δεν ξεκολλαει τα μυτη από κατω και συχνα ακολουθει μυριζοντας και με τεραστιο ενδιαφερον μια συγκεκριμενη διαδρομη, αγνωστο όμως προς τα πού.

Οποιεσδηποτε συμβουλες, γνωμες, προτασεις, κειμενα, βιντεο, διαδικτυακά μαθηματα κλπ είναι ιδιαιτερα ευσπροσδεκτα.

Ευχαριστω
Αρης

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Άρη, τι είδους ιχνηλασία θέλεις να κάνεις;

Άλλο η ιχνηλασία του ΙΡΟ, άλλο το pistage και άλλο το S&R

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Κωστα, δεν γνωριζω τους κανονισμους και δεν με απασχολει.
Θελω να κανω ερασιτεχνικη ιχνηλασια, όπως εκανα και βασικη υπακοη.
Σκοπος η ανευρεση ατομων και αντικειμενων.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Άλλη η εκπαίδευση για τα άτομα (S&R) και άλλη για αντικείμενα που περιλαμβάνονται και στο πρόγραμμα της ιχνηλασίας στο ΙΡΟ και το pistage ;)

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Το βασικο ενδιαφερον οπως ειπα και στο πρωτο ποστ ειναι η ανευρεση ατομων. Θα ηθελα να ξεκινησω απο εκει.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Η ιχνηλασια που κανει ο Μπρους τι περιλαμβανει? Σορρυ για την αφελη ερωτηση, αλλά θελω να πω ... τι ψαχνει να βρει τελος παντων? :D

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Στο ανώτερο επίπεδο να ακολουθεί πορεία (βήματα), να βρίσκει και να ειδοποιεί για αντικείμενα.

zouzounos

Well-Known Member
19 Ιανουαρίου 2009
1.954
317
καποια στιγμη η νατασα ειχε παει στην γερμανια(υπαρχει και θεμα αλλα δεν το βρισκω) σε εναν που εκανε
αυτο ακριβως που θες!ρωτα την αν δεν το δει το θεμα

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Μα τα βηματα δεν οδηγουν ετσι κι αλλιως σε ατομα? Δεν είναι ανευρεση ατομων? Ασχετο αν είναι παππους με αλτσχάιμερς που χαθηκε (S&R) ή δραπετης (manhunt).

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ακριβως αυτό θελω να κανω.
Να πω ένα παραδειγμα από πού το εμπνευστηκα και το βρηκα χρησιμο και ενδιαφερον.

Περυσι το καλοκαιρι που ειμασταν στο κτημα, φυγανε τα κοριτσια μου βολτα για να μαζεψουν χαμομήλι. Περασαν δυο ωρες και δεν γυρνουσαν . Εγω φυσικα πανω στην μια ωρα ειχα τρελλαθει και πηρα κυριολεκτικα τους δρομους και τα βουνα με την Ηρα για παρεα (νεοφερτη τοτε στο σπιτι) και έψαχνα ολος αγωνια. Αν η Ηρα ηταν αναλογα εκπαιδευμενη, θα ηταν φανταζομαι ευκολο να τις βρει μετα από την πρωτη ωρα. Ισως βεβαια να είναι πολύ μεγαλος ο χρονος.

kkranis

Well-Known Member
23 Ιανουαρίου 2009
2.583
11
Αγ. Παρασκευή
Αυτό που ζητάς είναι εξαιρετικά δύσκολο και θεωρώ ακατόρθωτο χωρίς επαγγελματική εκπαίδευση.

Μιλάμε για ιχνηλασία πάνω από διαφορετικά τεραίν, ίσως ακόμα και πάνω από άσφαλτο που είναι κατά πολύ ανώτερου επιπέδου από την ιχνηλασία του ΙΡΟ

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ναι, για τα τεραιν ειχα διαβασει πριν από καιρο. Παντως από ο,τι καταλαβα εχει σημασια και η κριση / φαντασια και βοηθεια του χειριστη. Αν πχ μπερδευτει ο σκυλος στην ασφαλτο, διαλεγει ο χειριστης την πιο πιθανη διαδρομη των αγνοουμενων και προσπαθει μετα ο σκυλος να ξαναβρει το ιχνος. Αν αποτυχει, διαλεγει άλλη κ.ο.κ.

XPHSTOS

Well-Known Member
2 Μαρτίου 2010
241
0
ΠΛΑΓΙΑΡΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
Πριν από κάνα 2μηνο είδα σε γερμανικό κανάλι κάτι τέτοιο και εντυπωσιάστηκα πάρα πολύ.
Η εκπομπή έδειξε συγκεκριμένα για S&R σε ηλικιωμένους που χανόντουσαν από γηροκομία και έπρεπε να βρεθούν για λόγους υγείας.
Μιλάμε πολύ δύσκολο γιατί ίχνη υπήρχαν έτσι και αλλιώς από της βόλτες τον ανθρώπων που ψάχναν αλλά έπρεπε να βρεθεί η πιο πρόσφατη.
Και φυσικά ο σκύλος δεν μπορούσε να ψάχνει και με τις ώρες και έπρεπε να τους αλλάζουν με κάποιον πιο ξεκούραστο.
Άσε που η εκπαίδευση περιλάμβανε και πτήσεις με ελικόπτερο, και πάρα πολλές εκπαιδευτικές αναζητήσεις ώστε τα σκυλιά να μην χάνουν την φόρμα τους.
Και όλα αυτά (χωρίς να είμαι σίγουρος ) πρέπει να ήταν από εθελοντές άσχετα που τους κάναν χρήση από την αστυνομία.
Δεν παύει παντός να είναι πάρα πολύ ενδιαφέρων και μακάρι να μπορέσεις να βρεις πιο πολλά στοιχεία (και φυσικά να μας πεις και εμάς).

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Χρηστο, τα πιο ενδιαφεροντα στοιχεια τα εχω βρει σε σελιδες της αμερικανικης αστυνομιας, οπου γραφουν εκπαιδευτες με τεραστια εμπειρια.
Δυστυχως ειναι πολυ συνοπτικα και συμπυκνωμενα και κυριως βοηθουν να τελειοποιησει καποιος την τεχνικη του παρά να ξεκινησει απο το μηδεν. Και αναφερουν οτι τα ποσοστα επιτυχιας ειναι σχετικα μικρα.

Εχω και ενα πολυ καλο dvd του Leerburg, το οποιο ειναι παλι για σχετικα προχωρημενους. Εχει συνεργαστει χρονια με την αστυνομια και με τους αντιστοιχους εκπαιδευτες.
Αναλυει ολες τις παραμετρους, βαζει μεσα και τοπογραφια, εδαφολογια, ανεμους, θερμοκρασιες, ωρες ημερας και ενα σωρο άλλα που δεν τα θυμαμαι. Πραγματικη επιστημη, τομεας με τεραστιο ενδιαφερον αλλά σκετος πονοκεφαλος.

Για μενα ειναι σαν να προσπαθει να μαθει σε ενα παιδι του δημοτικου διαφορικες εξισωσεις. Χρειαζομαι κατι πιο απλο αλλά σιγουρα πιο προχωρημενο απο το να σερνεις σαλαμια στα πλακακια του σπιτιου. Ετσι βεβαια μαθαινει το "ψαξε", κατι που η Ηρα το επιασε αμεσως, αλλά μειναμε στα σαλαμια.

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Στο χωριο του Νομού Σερρων οπου εχω το κτημα, εβαλε ένας τρουφα στο κτημα του και πηρε και δυο τρουφοσκυλα. Ουτε την δικια του τρουφα μπορουν να βρουν! :D
Προφανως νομιζε ότι την βρισκουν από μονα τους χωρις εκπαιδευση :p

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Ναι ρε!!!
Ψάξτε για τρούφες!!!!!
Και μετά γίνε κι εκπαιδευτής τρουφόσκυλων να μάθεις και στα σκυλιά του γείτονα!!!!
...ή εναλλακτικά μην του μάθεις και να του τις βρίσκεις εσύ με ένα μικρό ποσοστό επί των κερδών....ας πούμε 80%....:p:D:p