Ισπανικό Μαστίφ-Mastin Espanol






Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
Μπραβο Φοιβο!

αρχαιγονη και μεγαλειωδης φυλη,την οποια μας την παρουσιασες με τον καλυτερο τροπο!

ειδικα οι φωτογραφιες και το τελευταιο κειμενο ειναι εξαιρετικα.:)

P.s Μπραβο sub-φορουμιτες,παει καλα το πραγμα!:D
 






foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Έκανα και μια μετάφραση του προτύπου της φυλής!Ελπίζω να μην έχω κάνει κάποιο λάθος!
Σας το παραθέτω στη συνέχεια!:)
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Ισπανικό Μαστίφ

Καταγωγή: Ισπανία

Ημερομηνία έκδοσης προτύπου:26.05.1982

Χρησιμότητα: Φύλαξη και προστασία.
Η φυλή είναι στενά συνδεδεμένη με την εποχιακή μετακίνηση των κοπαδιώνκαι κυρίως των προβάτων Μερινός, τα οποία συνόδευε ήδη από την εποχή της "Μesta" (οργάνωση των νομάδω βοσκών κατά τον Μεσαίωνα) προστατεύοντάς τα από λύκους κι άλλα αρπακτικά, καθόλο το ταξίδι τους από το ένα τόπο βόσκησης στο επόμενο, όλο το χρόνο και σε όλες τις περιοχές.Εξακολουθεί να ακολουθεί κοπάδια ασκόντας τα αρχέγονα καθήκοντά του.Επίσης λειτουργεί ως φύλακας και προστάτης των κατοικιών, των ανθρώπων, και γενικά της περιουσίας τους.

Κατάταξη κατά FCI:
Group 2 Pinscher and Schnauzer- Molossoid breeds- Swiss Mountain and Cattle Dogs.
Section 2.2 Molossoid breeds, Mountain type.
Without working trial.
Χωρίς εξετάσεις εργασίας.

Γενική Εμφάνιση:Είναι σκύλος μεγάλου μεγάθους, αρμονικός, πολύ δυνατός και μυώδης.Έχει στιβαρή οστική δομή.Ογκώδες κεφάλι και το σώμα καλύπτεται απο τρίχωμα μέσου μήκους.Το σημαντικότερο είναι η ισορροπία και αρμονία τόσο κατά τη στάση όσο και κατά την κίνηση.Το γάυγισμά του είναι βαθύ και ισχυρό και ακούγεται απο πολύ μεγάλη απόσταση.

Σημαντικές Αναλογίες: Το μήκος του σωματος είναι μεγαλύτερο απο το ύψος στο ακρώμιο.Η αναλογία μήκους κρανιόυ και μήκους ρύγχους πρέπει να είναι 3/2.

Συμπεριφορά/Χαρακτήρας: Πρόκειται για έναν πολύ έξυπνο σκύλο, όμορφο, του οποίου οι εκφράσεις καταδεικνύουν αυτές του τις αρετές.Ρουστίκ, στοργικός, καλός κι ευγενικός, απόλυτα αποφασισμένος όταν αντιμετωπίζει επικίνδυνα ζώα ή μπροστά σε ξένους, είδικά όταν πρόκειται να υπερασπιστεί την κατοικία ή το κοπάδι του.Στην συμπεριφορά του μπορεί να παρατηρήσει κανείς έναν σκύλο σίγουρο για τον εαυτό που που έχει επίγνωση των ικανοτήτων του και της τεράστιας δύναμής του.

Κεφάλι:Μεγάλο, ισχυρό, σχηματίζει κόλουρη πυραμίδα με ευρεία βάση.Το σύνολο του κρανιου και του ρύγχους αν ειδωθεί από πάνω πρέπει να είναι τετράγωνο και καλά ενωμένο χωρίς εμφανή μείωση του εύρους μεταξύ της βάσης του ρύγχους και το βρεγματικό οστο.Οι προσωποκρανιακοί άξονες είναι ελαφρώς αποκλείνοντες.

Άνω τμήμα κεφαλής:

Κρανίο:Ευρυ, ισχυρό, ελαφρώς κυρτό βλέποντάς το απο το πλάι.Το έυρος του κρανιου πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το μήκος.Η μέσομετωπική αύλακα είναι τονισμένη.Το ινιακό κύρτωμα τονισμένο

Στοπ
:Κεκλειμένο, όχι ιδιαίτερα τονισμένο.

Περιοχή προσώπου:

Μύτη
:Μαύρη,υγρή,μεγάλη και φαρδιά

Ρύγχος
:Ευθεία γραμμή ρύγχους.Βλέποντας απο πάνω, το ρύγχος έχει σχήμα μέτριου παραλληλόγραμου, στενεύοντας σταδιακά προς την μύτη, αλλά διατηρεί ευρύ.Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι μυτερό.

Χείλη
:Τα χείλη είναι παχιά.Το άνω χείλος καλύπτει το κάτω, το κάτω έχει χαλαρούς βλενογόνους, σχηματίζειπολύ χαλαρή γωνία με το άνω χείλος.Οι βλενογόνοι πρέπει να είναι μαύροι.

Σιαγώνες/Δόντια
:Δάγκωμα ψαλιδι.Τα δόντια λευκά και ισχυρά.Κυνόδοντες μεγαλοι, μυτεροί, που εξασφαλίζουν σταθερή σύλληψη της λείας.Γομφίοι, σταθεροί και ισχυροί.Κοπτήρες σχετικά μικροί.Όλοι οι προγόμφιοι πρέπει να είναι παρόντες.Η υπερώα πρέπει να είναι μαύρη με ξεκάθαρα όρια.

Μάτια
:Μικρά σχετικά με το μέγεθος του σκύλου, αμυγδαλωτά, κατά προτίμηση σκούρο ή ανοικτό καστανό.Το βλέμα είναι προσεκτικό, ευγενικό κι έξυπνο, αλλά πολύ σκληρό προς τους ξένους.Βλέφαρα παχιά, με μάυρο περίγραμμα.Το κάτω βλέφαροχαλαρό, επιτρέπει τμήμα του επιπεφυκώτα να φανεί.

Αυτιά:Μέσου μεγάθους, τριγωνικά, επίπεδα και κρεμαστά.Εκφύονται πάνω απο΄την γραμμή του ματιού.Στην χαλάρωση, κρέμονται κοντά στα μάγουλα χωρίςνα είναι πολύ κοντά στο κρανίο.Στην προσοχή απομακρύνονται απο τα μαγουλα.Δεν πρέπει να κόβονται

Λαιμός:Κωνικός, ευρύς, συμπαγής, μυώδης και ευέλικτος.Το δέρμα είναι παχύ και χαλαρό.Σχηματίζει πλούσιο προγούλι.

Κορμός:Παραλληλόγραμμο, συμπαγές, ρωμαλαίο, ιδαίτερα δυνατό, αλλά ευέλικτο κι ευκίνητο.
Ανω γραμμή σώματος:Ευθεία κι οριζόντια και σε στάση και σε κίνηση.

Ακρώμιο
:Καλά καθορισμένο

Ράχη
:Δυνατή, μυώδης

Όσφυς
:Μακρυά, ευρύα και δυνατή, μειώνεται σε μέγεθος όσο πλησιάζει προς τα λαγόνια.

Λεκάνη
:Ευρύα και σταθερή.Η κλίση σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο είναι 45°.Το ύψος στη λεκάνη είναι ίδιο με το ύψος στο ακρώμιο.

Στήθος
:Ευρύ, βαθύ, μυώδες και δυνατό.Το στέρνο είναι έντονα τονισμένο.Τα πλευρά με μεγάλα μεσόπλεύρια διαστήματα, είναι στρογγυλά κι όχι επίπεδα.Η ελάχιστη θωρακική περίμετρος ξεπερνάει τουλάχιστον κατά 1/3 το ύψος στο ακρώμιο.

Κοιλιά και κάτω γραμμή σώματος
: Ελαφρά ανασυρμένη στην κοιλιά.

Ουρά:Παχιά στην έκφυση, εκφύεται σε μέσο ύψος.Εύκαμπτη, σταθερή, καλύπτεται με τρίχωμα μεγαλύτερου μήκους απο το υπόλοιπο σώμα.Στην ηρεμία κρατείται χαμηλά μέχρι το ύψος των ταρσών.Όρισμένες φόρές σχηματίζει καμπύλη στο τελευταίο τέταρτο της.Όταν ο σκύλος κινείται ή είναι σε εγρήγορση φέρεται ψηλά σαν σπαθί με καμπύλη στην άκρη αλλά ποτέ δεν είναι τυλιγμένη σε όλο το μήκος της και ποτέ πάνω απο το ύψος της λεκάνης.

Άκρα:

Μπροστινά άκρα
:ευθεία, κάθετα και παράλληλα βλέποντάς τα απο μπροστά.Το μήκος του αντιβραχίου πρέπει να είναι το τριπλάσιο του μετακρπίου.Κοκκαλα δυνατά με ισχυρά μετακάρπια.

Ώμος
:Κεκλειμένος, μυώδης,μακρύτερος απο το αντιβράχιο.Η γωνία που σχηματίζεται μεταξύ ωμοπλάτης και βραχίονα είναι περίπου 100°.

Βραχίωνας
:Δυνατός, με μήκος ανάλογο της ωμοπλάτης.

Αγκώνας
:Κοντά στο θώρακα.Η γωνία μεταξύ βραχίονα κερκίδας κυμαίνεται περίπου στις 125°.

Αντιβράχιο
:Ισχυρό με κάθετα οστά.

Μετακάρπιο
:Απο το πλάι ελαφρά κεκλειμένο.Συνέχεια του αντιβραχίου με ισχυρά οστά.

Μπροστινά πέλματα
:Πέλματα "γάτας".Δάχτυλα σφιχτά, σταθερά και καμπυλωτά.Νύχια και πατούσες ισχυρές κι ανθεκτικές.Μεσοδακτύλιες πτυχές μέσης ανάπτυξης και καλυμένες με τρίχωμα.

Πίσω άκρα:Δυνατά, Μυώδη.Από το πλάι επαρκείς γωνιώσεις σχηματίζοντας μεγάλες αρθρικες γωνίες.Τα σωστά άκρα αν ειδωθούν από το πλάι και πίσω, οι ταρσοί δεν αποκλείνουν και δίνουν την εντύπωση ότι μπορούν να ωθήσουν το σκύλο με ευκολία, δύναμη και χάρη.

Μηροί
:Συμπαγείς, μυώδεις, ισχυομηριαία γωνία σχεδον 100°.

Γόνατο
:Μηροκνημιαία γωνία σχεδόν 120°

Κνήμη
:Μακρυά, μυώδης, συμπαγείς οστική δομή

Ταρσοί
:Η ανοιχτή γωνίωση είναι σχεδόν 130°

Μετατάρσια
:Καλά τονισμένο, με εμφανή τον αχίλλειο τένοντα.

Πίσω πέλματα
:Πέλμα "γάτας", ελαφρά στρογγυλά.Με ή χωρίς πισόνυχο που μπορεί να είναι μονό ή διπλό.Επιτρέπεται η αφαίρεσή τους.

Διασκελισμός/Κίνηση:Επιθυμητός είναι ο τροχασμός, ο οποίος πρέπει να ειναι αρμονικός, δυναμικός, χωρις πλευρική παλινδρόμιση.Ο πλαγιοποδισμός δεν επιτρέπεται.

Δέρμα:Ελαστικό, παχύ, αύθονο, ρόζ με σκόυρες περιοχές.Όλοι οι βλενογόνοι πρέπει να ειναι μαύροι.

Μανδύας:

Τρίχωμα
:Πυκνό, παχύ,μετρίου μήκους, απαλό, σε όλο το σώμα και τις μεσοδακτύλιες πτυχές.Διαφορετικό τρίχωμα στην πλάτη και διαφορετικό στα πλευρά και τα λεκάνη.Κοντύτερο στα άκρα και μακρύτερο και μεταξωτό στην ουρά.

Χρώμα:Προτιμώνται οι ενιαίοι χρωματισμοί όπως κίτρινο, ξανθό, μάυρο, χρώμα του λύκου, του ελαφιού, επιθυμητός επίσης είναι ο συνδιασμός όπως το ραβδωτό, ποικιλόχρωμα ή σκυλιά με λευκό κολάρο.

Μέγεθος:Δεν υπάρχει ανώτερο όριο και το μεγαλύτερο είναι επιθυμητό αρκεί να είναι αρμονικό.

Ύψος στο ακρώμιο
:Ελάχιστο για αρσενικά:77cm
Ελάχιστο για θυληκά:72 cm
Είναι επιθυμητό αυτά να ξεπερνώνται και τα αρσενικά να είναι πάνω από 80cm και τα θυληκά πάνω από 75cm.

Ελλατώματα:
Όποιαδήποτε απόκλιση από τα παραπάνω θεωρείται ελλάτωμα και η σοβαρότητά του πρέπει να λαμβάνεται υπόψην ανάλογα με την επίπτωση που εχει στην υγεία και την ευημερία του σκύλου.

Μέτρια ελλατώματα:
Ρωμαική μύτη που δεν εξέχει.
Δάγκωμα τανάλια, Απουσία προγόμφιων.
Αδύναμη ράχη που δεν είναι ευθεία και (ondulating on the move?)
Ήπια δειλία-ατολμία.

Σοβαρά ελλατώματα:
Ιδιαίτερα ασθενική ή λιθαργική εμφάνιση.
Μυτερό ρύγχος.
Μέτριος υπογναθισμός.
Απουσία γομφίων και κυνόδοντων όχι τραυματικής αιτιολογίας.
Εντονο εντρόπιο ή εκτρόπιο.
Κομμένα αυτιά.
Ουρά κουλουριασμένη πάνω στην ράχη.
Λικνιστή ράχη.
Ύψος στη λεκάνη εμφανώς μεγαλύτερο από αυτό του ακρωμίου.
Κομμένη ουρά.
Λάθος πόδια, αδύνατα ή αποκλείνοντα.
Ταρσοι αγελάδος.
Πλευρική κίνηση των ποδιών κατά την βάδιση.
Κυμματιστός μανδύας ή μακρύς.
Ασταθής χαρακτήρας, πολύ φοβικός ή πολύ επιθετικός.

Ελλατώματα αποκλεισμού:
Επιθετικός ή πολύ φοβικός.
Αποχρωματισμός μύτης και βλενογόνων.
Διχασμός μυτης.
Προγναθισμός οποιουδήποτε βαθμού, μεγάλος υπογναθισμός.
Ανοιχτόχρωμα μάτια.

Κάθε σκυλί που εμφανίζει μορφολογικές ανωμαλίες ή στον χαρακτήρα πρέπει να αποκλείεται.

Σημειωση: τα αρσενικά ζώα πρέπει να φέρουν δύο όρχεις καλά κατεβασμένους στο όσχεο.
 
Last edited:




foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Mια αναφορά στη σύγχρονη ιστορία της φυλής.
Απόσπασμα από το άρθρο: "Το Μαστίν Εσπανιόλ και η πορεία του στο χρόνο"


[FONT=Arial, sans-serif]"Το πρώτο εθνικό συνέδριο για την ανάπτυξη της φυλής αυτής πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαρτίου 1982. Μέχρι τότε η εκτροφή της φυλής βασίστηκε κυρίως στις προσωπικές πρωτοβουλίες των θαυμαστών της και στις επιλογές τους, μέσα από ένα μεγάλο πληθυσμό σκύλων που συνόδευαν τα κοπάδια προβάτων της Ισπανίας κατά την εποχική μετανάστευσή τους από τα πεδινά στα ορεινά βοσκοτόπια.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εκείνου, ο συγγραφέας του άρθρου Carlos Salas, παρουσίασε μια μελέτη με τίτλο: «Τι Ισπανικό Μαστίφ θα θέλαμε;» Αυτή η ερώτηση απασχόλησε τους εκτροφείς της φυλής πολλά χρόνια και δημιούργησε αρκετές συγκρούσεις μεταξύ των διαφόρων απόψεων που διατυπώθηκαν, μέχρι την αποδοχή μιας λύσης που οδήγησε τη φυλή στη σημερινή της μορφή. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, το κύριο επιχείρημα της ερώτησης ήταν ότι εάν δεν δίνονταν κάποια στιγμή λύση στην αποδοχή μιας ενιαίας δράσης των εκτροφέων, οι συζητήσεις θα ήταν ακατανόητες και χωρίς αξία. Μετά από χρόνια η ανάγκη της τυποποίησης της φυλής οδήγησε τους εκτροφείς στο να αποδεχθούν την επιλογή ενός τύπου σκύλου, από αυτούς που εκτρέφονταν τόσα χρόνια. Έτσι το αρχικό πρότυπο της φυλής αναβαθμίστηκε και περιέγραψε με μεγαλύτερη σαφήνεια όλες εκείνες τις λεπτομέρειες της μορφολογίας, που έδιναν στον παραγόμενο πληθυσμό σκύλων την ιδιαιτερότητα εκείνη, που τον κατέταξε τελικά στην έννοια της φυλής, όπως αυτή είναι αποδεκτή από την διεθνή κυνολογική ομοσπονδία (FCI). Οι τάσεις που στηρίζονταν σε μύθους και προκαταλήψεις απομακρύνθηκαν και οι απόψεις των εκτροφέων βασίστηκαν πλέον σε ντοκουμέντα. Η φωτογραφική και η ζωγραφική απεικόνιση σκύλων της υπαίθρου από το παρελθόν που ενίσχυε τις απόψεις για την ετερογένεια και την ποικιλομορφία, μπήκε σε δεύτερη μοίρα ως προς τα στοιχεία της επιλογής. Έπρεπε τότε να καλυφθεί η απόσταση που χώριζε την εκτροφή στην Ισπανία με εκείνη των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, που αναγνώρισαν εθνικές φυλές βασιζόμενοι σε συγκεκριμένους κανόνες επιλογής. Η Ισπανία μια χώρα με κτηνοτροφική παράδοση και με διατήρηση από αιώνες ενός μεγάλου πληθυσμού σκύλων με χαρακτηριστικά Μαστίφ, αλλά και μεγάλη ποικιλομορφία εξ αιτίας των συνεχών διασταυρώσεων μεταξύ τους, έπρεπε να καθορίσει περισσότερα στοιχεία φυλετικής ταξινόμησης για να τυποποιήσει ικανοποιητικά τον πληθυσμό των σκύλων της. Το καθορισμένο περιβάλλον ανάπτυξης των σκύλων και η λειτουργία τους δεν αρκούσαν για να καθορίσουν την φυλετική τους ταυτότητα. Χρειαζόταν επιπλέον η γενετική βάση που θα μπορούσε να κληροδοτεί σταθερά αποδεκτά χαρακτηριστικά στους απογόνους. Η μόνη ομοιότητα των καταγεγραμμένων μέχρι τότε Ισπανικών Μαστίφ που στηρίζονταν στο μέγεθος, έπρεπε να εμπλουτιστεί και με άλλα στοιχεία διαφοροποίησής τους, όπως την ποιότητα του τριχώματος, τον χρωματισμό, τις πτυχώσεις του δέρματος, τις αναλογίες της ανατομίας της κεφαλής. Οι γραπτές αναφορές των περιηγητών κατά τους προηγούμενους αιώνες που εντοπίζονταν μόνο στη λειτουργική όψη του ποιμενικού σκύλου και όχι στην μορφολογική του περιγραφή, έπαψαν να αποτελούν σημεία στήριξης της σύγχρονης εκτροφής. Καθιερώθηκαν έτσι τα βιβλία εκτροφής τα οποία κατέγραψαν όλους τους γεννήτορες με τα χαρακτηριστικά τους, κάτω από την αιγίδα οργανωμένων συλλόγων. Έτσι ενισχύθηκε η συλλογική προσπάθεια των εκτροφέων και οι επιλογές των σκύλων είχαν επιστημονική και ενιαία καθοδήγηση κοντά στο θεσπισμένο μορφολογικό πρότυπο.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Εάν κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν της φυλής Μαστίν Εσπανιόλ, θα πρέπει να αναφερθούμε στο πρώτο πρότυπο της φυλής που προτάθηκε το 1946 από τον DonLuisdePortilloyOwens, το οποίο είχε πάρει σαν βάση τους σκύλους της τότε ένωσης εκτροφέων, τα οποία ζύγιζαν 42 έως 55 κιλά βάρος. Το πρώτο εκείνο μορφολογικό πρότυπο, ανεξάρτητα από την ορθότητά του, αποτέλεσε μια πρωτοβουλία μεγάλης αξίας για την εξέλιξη της φυλής. Δεν θα ήταν δυνατόν να καθορισθούν οι λεπτομέρειες και οι αλλαγές εκείνες που οδήγησαν την φυλή στην ομοιομορφία της, εάν δεν υπήρχε το πρώτο εκείνο πρότυπο ως βάση συζήτησης και εκτροφής. Η φυλή Μαστίν Εσπανιόλ έγινε γνωστή παγκοσμίως από την πρωτοβουλία εκείνη του 1946 που καθόρισε το πρώτο της πρότυπο. Είναι πλέον αντιληπτό ότι όταν υπάρχει μια βάση δεδομένων που περιγράφονται σε ένα πρότυπο φυλής, είναι εύκολο για τους εκτροφείς να οδηγούνται με ασφάλεια στις επιλογές τους και ακόμη να διορθώσουν στην πορεία τα στοιχεία εκείνα που χρειάζονται για την εξέλιξη της φυλής, όταν αυτό είναι αναγκαίο. Εάν όμως δεν υπάρχει πρότυπο φυλής, τότε ο εκτρεφόμενος πληθυσμός είναι βορά εκμετάλλευσης των επιτήδειων.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Στο τέλος της δεκαετίας του 50, αναδείχθηκε μια προσωπικότητα που έφερε την επανάσταση στον αποκοιμισμένο κόσμο των εκτροφέων του Μαστίν Εσπανιόλ, ο DonLuisEsquiroBolanos. Το παθιασμένο ενδιαφέρον του για τις αγέλες Μαστίν που κινούνταν στις διαδρομές των μετακινήσεων των κοπαδιών, τον οδήγησε στην διερεύνηση του πληθυσμού τους και στην εύρεση εκπληκτικών δειγμάτων που βελτίωσαν τα χαρακτηριστικά του μέχρι τότε εκτρεφόμενου πληθυσμού.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Ο Esquiro θα αφιερώσει πολλά χρόνια για να «ξεμπλέξει» τις συγγένειες των ποιμενικών αυτών σκύλων, ανακαλύπτοντας ότι μεταξύ των μεγάλων σκύλων υπάρχει πάντα κάτι που τους ενώνει. Τα γενεαλογικά του δένδρα καταλήγουν στο ίδιο κλαδί, στην ίδια ρίζα. Το ερώτημα ήταν αν υπήρχε κάποιος που καθοδήγησε τις επιλογές αυτές των σκύλων και δημιούργησε αυτά τα αξιόλογα δείγματα ή εάν αυτά προήλθαν από την τύχη.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Όπως και να έχει όμως το πράγμα, οι σκύλοι ήταν εκεί για να διεκδικήσουν δυναμικά την αυθεντικότητά τους ως εκπρόσωποι των παλαίμαχων Μαστίν Εσπανιόλ και να επηρεάσουν με τα γονίδιά τους τον εκτρεφόμενο πληθυσμό μέχρι το 1970. Έτσι παρά το γεγονός ότι η επίσημη θέση του Ομίλου για τον αυθεντικό σκύλο ήταν δεμένη με το αρχικό πρότυπο του 1946, είχε πλέον αρχίσει ο επηρεασμός της εκτροφής από τα νέα αυτά δείγματα που αναβάθμισαν την ποιότητα του πληθυσμού. Το 1979 ο SanzTimon, Πρόεδρος της Βασιλικής Κυνοφιλικής Κοινότητας, αποφασίζει να θέσει στο περιθώριο τα παλαιά σχέδια εκτροφής της φυλής και να συντάξει ένα μορφολογικό πρότυπο για το Μαστίν Εσπανιόλ, βασισμένο πάνω στα χαρακτηριστικά των σκύλων του Luis Esquiro Bolanos. Σκύλοι από την ύπαιθρο που εγγράφονταν εύκολα στο βιβλίο εκτροφής και είχαν αποκλίνοντα χαρακτηριστικά από τα νέα πρότυπα, απορρίφθηκαν και έτσι ο πληθυσμός άρχισε να αποκτά ομοιομορφία. Σκύλοι με επίπεδα πλευρά και μακριά πόδια, με μικρό κεφάλι και ευέξαπτο χαρακτήρα, όπως και αυτοί με διάφορους χρωματισμούς, δεν ήταν πλέον επιθυμητοί. Το ίδιο συνέβη και γι αυτούς με τα κοντά πόδια, τα πολύ στρογγυλά πλευρά και τα πολύ μεγάλα κεφάλια και τον πολύ ήρεμο χαρακτήρα.[/FONT]
[FONT=Arial, sans-serif]Επιλέχθηκε για την εκτροφή ο σκύλος της «χρυσής τομής» μεταξύ των παραπάνω χαρακτηριστικών και κάθε δικαιολογία των εκτροφέων που στήριζαν τις επιλογές τους στα κριτήρια του παρελθόντος και στα αβάσιμα ιστορικά στοιχεία, παραμερίστηκε. Μέσα σε αυτή την πορεία της διαρκούς επιλογής, πολλά αξιόλογα δείγματα με σημαντική ομορφιά και εξαίρετες εργασιακές ιδιότητες, μπήκαν στο περιθώριο της εκτροφής. Κάθε ένα από αυτά ίσως άξιζε να είναι πρότυπο μιας φυλής. Όμως ο παράγων ομοιομορφία που αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο στην έννοια της σύγχρονης φυλής, είναι εκείνος που απαιτεί από τους εκτροφείς ένα συμβιβασμό και μια συμφωνία για τον καθορισμό του μορφολογικού τύπου ώστε να είναι δυνατή η αναγνωρισιμότητα των σκύλων. Έτσι σήμερα στους κυνοφιλικούς στίβους της Ισπανίας δεν διαγωνίζονται πλέον μεγαλόσωμοι σκύλοι, αλλά μεγάλα Ισπανικά Μαστίφ....."[/FONT]



Το πλήρες άρθρο: http://www.ofep.gr/dbData/News/N-a547f761.pdf
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Παραθέτω ορισμένα προφίλ προς συζήτηση!
Είναι από σκυλιά μεγαλύτερα των 20 μηνών, αρσενικά με εξαίρεση το πρώτο και το τρίτο απο το τέλος!


Οι φωτογραφίες προέρχονται απο: http://www.mastines-espanoles.com/news.php
 
Last edited:


Teobullmastiff

Well-Known Member
25 Ιουλίου 2009
4.816
3
40
Πεντελη,Αθηνα
εκτος απο εντυπωσιακα,ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ!με ενθουσιαζει μονο και μονο το μεγεθος τους...εχω διαβασει και τα οσα μας εγραψε ο Φοιβος και...μακαρι να ειχα φαρμα ή 5-6 στρεμματα...εκτος απο bullmastiff,θα ειχα μερικες φυλες ακομα...:rolleyes:
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Για να μην νομίζετε κάνουν και agility...λέμε τώρα...τα Mastin!:p:p:D:D
[ame="http://www.youtube.com/watch?v=g_MKQrYtGrg&feature=related"]YouTube- 2009 fev 22 agility camelia bascule[/ame]
[ame="http://www.youtube.com/watch?v=CXv0-h96W10&feature=player_embedded"]YouTube- 2nde lesson of agility for Camelia[/ame]
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19