Ιδιωτης:Πωλητης-Δωρητης κουταβιων..Δρασεις & αντιδρασεις

Status
Κλειδωμένο θέμα

Petivi

Well-Known Member
20 Οκτωβρίου 2015
80
38
Καλώς σας βρήκα και χαίρομαι που τοποθετήθηκες τόσο ευγενικά,γεγονός που βοηθάει την συζήτηση και εμένα σαν νέο μέλος να μπώ στην ομάδα σας με ομαλό τρόπο.Επειδή βλέπω πως έχεις την διάθεση και τον τρόπο,το εκμεταλλεύομαι και "χρησιμοποιώ" την απάντηση μου προς εσένα για να διατυπώσω ένα ερώτημα λοιπόν το όποιο γεννήθηκε..
Έχω εγώ θυληκό amstaff από εκτροφέα..έχει ένας φίλος αρσενικό amstaff από εκτροφέα επίσης..Γεννάει 8 υπέροχα κουτάβια το δικό μου..το οποίο τα διαθέτω όλα δωρεάν.Είναι λιγότερο amstaff από τα αντίστοιχα που γεννήθηκαν από τους εκτροφείς του πατέρα και της μάνας amstaff?

ΥΓ. Διαφέρουν σίγουρα στην τιμή...με το χέρι στην καρδιά όμως..που αλλού διαφέρουν?

ΥΓ2. Θεωρείται αξιόποινη ή παράνομη η πράξη αυτή?Θεωρείται ηθικά κατακριτέα?Θεωρείται επιβλαβής για κάποιον?

Κ για να μην είμαι οφφτοπικ ας υποθέσουμε ότι ο πατέρας & η μάνα αμσταφ..είναι οι γονείς της Ήβης..

• Like
Reactions: Μαρια&Ηρα

betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Δεν ειναι ολα τα εκτροφικα σκυλιά 'αξια' αναπαραγωγης. Τα εισαγωγικα ειναι επειδη το αναξια αναπαραγωγης δεν τα κανει σκαρτα. Απλως οπως θα σου πουν αυτοι που ξέρουν περισσοτερα δεν προσφερουν κατι.

Αλλα απο τη μερια μου, δεν ειναι αυτη η βασικη μου αντιρρηση με το ζευγαρωμα ιδιωτη. Δεν δημιουργεις ή συντηρεις παραγωγους σκυλων οταν υπαρχει αφθονη προσφορα στους δρομους και στα καταφυγια. Ειναι κυριως ηθικο το θεμα.

• Like
Reactions: Petivi

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
χμμ...
Νόμιζα ήμουν σαφής όταν έγραψα πως
"Αυτό το "τέλειο" κυνηγάς με την εκτροφή και σε κάθε γέννα που κάνεις αυτό ψάχνεις στα κουτάβια σου."

Υγεία, χαρακτήρας, μορφολογία!

Τι από όλα αυτά διαθέτει η σκύλα σου, που υστερεί, που υπερτερεί, ποιές είναι οι αρετές, ποιές είναι οι αδυναμίες της;
Από υγεία πως πάμε;;; Καλά;
Εχεις ακουστα έστω και λίγο την λέξη ATAXIA...

Από που προέρχεται η σκύλα σου; Ποια και πόσα γονίδια έχουν συνδυαστεί μεταξύ τους και κυρίως από ποιούς σκύλους; Τους γνωρίζεις; Είσαι σίγουρος πως δεν φέρει κάποια "κρυφή" ασθένεια που ψάχνει το άλλο της μισό για να εκφραστεί;;

Τα ίδια ισχύουν και για τον επιβήτορα.

Το θέμα δεν είναι πόσο άμσταφ είναι ένα άμσταφ.
Αλλά ο συνδυασμός των υλικών - γονιδίων που φέρει και είναι υπεύθυνα για αυτό που βλέπεις μπροστά σου.
Αυτά τα γονίδια διαχειρίζεσαι σαν εκτροφέας και οφείλεις πριν κάνεις το οτιδήποτε να μειώσεις της πιθανότητες αποτυχίας και να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας.

Last edited:

Petivi

Well-Known Member
20 Οκτωβρίου 2015
80
38
Ωραία όλα αυτά..ας πούμε ότι οι εκτροφείς μειώνουν όλες αυτές τις πιθανότητες..αλλά ένας φίλος που ψάχνεται για κάτι φθηνό η κάτι δωρεάν..γιατί να μην πάρει από εμένα κάτι που είναι ίδιο με αυτό που ψάχνει και να πάρει ένα ημίαιμο που έχει αν όχι περισσότερες..ίδιες πιθανότητες με αυτό που θα του δώσω να νοσήσει η να έχει αδυναμίες κλπ..κλπ???Δεν περιλαμβάνω το ηθικό κομμάτι του θέματος γιατί ο υποψήφιος ιδιοκτήτης θέλει κάποιο σκυλί να είναι παρόμοιο με την Ήβη.(Όλα είναι υποθετικά..η Ήβη θα είναι πάντα παρθένα!!!)

betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Να με συμπαθάς και μένα αλλά να μην τον ζευγαρώσει τότε
Ωραια! Πας και κανεις εντιτ και φαινομαι μετα εγω μουφα δικηγορος του διαβολου!!

Υπαρχουν απειρα παρομοια στις φιλοζωικες. Δεν εχουν τίποτα να ζηλεψουν απο την Ηβη και την καθε Ηβη.

Πολυ ευκολα βγαζουμε το ηθικο κομματι εκτος κουβέντας...

• Like
Reactions: Petivi

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.449
12.876
Aθήνα
Το έντιτ έγινε γιατί πατήθηκε από λάθος το "υποβολή" πριν γράψω αυτά που ήθελα.
Δεν έγινε εσκεμμένα.
Δεν καταλαβαίνω που διαφωνούμε; :unsure:

sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
αλλά ένας φίλος που ψάχνεται για κάτι φθηνό η κάτι δωρεάν..γιατί να μην πάρει από εμένα κάτι που είναι ίδιο με αυτό που ψάχνει και να πάρει ένα ημίαιμο που έχει αν όχι περισσότερες..ίδιες πιθανότητες με αυτό που θα του δώσω να νοσήσει η να έχει αδυναμίες κλπ..κλπ???
Εγώ που ψάχνομαι να πάρω κάτι φθηνό και δωρεάν, μπορώ λοιπόν να το πάρω από εσένα ή από το δρόμο ή μια φιλοζωική. Γνωρίζω ότι τόσο τα δικά σου σκυλάκια όσο και αυτά του δρόμου είναι αμφίβολης υγείας, χαρακτήρα και μορφολογίας οπότε και στις δύο περιπτώσεις παίζω με τις πιθανότητες.
Θα το πάρω απ' το δρόμο, γιατί δεν έχω καμία επιθυμία να ενισχύσω εσένα ούτε οικονομικά ούτε ηθικά, αφού χωρίς ιδιαίτερη σκέψη αποφάσισες να προσθέσεις μερικά ακόμα αμφίβολα ως προς τα παραπάνω κριτήρια σκυλάκια στα ήδη υπάρχοντα που ψάχνουν για σπίτι.

Αν πάλι ξημερώσει η μέρα που δε θα υπάρχουν σκυλάκια που ψάχνουν σπίτι, πάλι δε θα πάρω κουτάβι από σένα, γιατί θα εξακολουθεί να με ενδιαφέρει το παραπάνω τρίπτυχο, που μπορεί να μου διασφαλίσει όσο γίνεται περισσότερο μόνο ένας σωστός εκτροφέας.

(Με το "εσένα" απευθύνομαι τόσο σε σένα μια που έθεσες τον εαυτό σου ως παράδειγμα, όσο και σε οποιονδήποτε άλλο κάνει πράξη μια τέτοια σκέψη. Επίσης, συγκρίνω όμοια πράγματα: τον αμφίβολο σκύλο ιδιώτη ή όποιου παριστάνει τον εκτροφέα, με τον σκύλο που βρήκα στο δρόμο)

Παρεμπιπτόντως, τα εκτροφικά κουτάβια δε στοιχίζουν το βάρος τους σε χρυσό.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Έχω εγώ θυληκό amstaff από εκτροφέα..έχει ένας φίλος αρσενικό amstaff από εκτροφέα επίσης..Γεννάει 8 υπέροχα κουτάβια το δικό μου..το οποίο τα διαθέτω όλα δωρεάν.Είναι λιγότερο amstaff από τα αντίστοιχα που γεννήθηκαν από τους εκτροφείς του πατέρα και της μάνας amstaff?

ΥΓ. Διαφέρουν σίγουρα στην τιμή...με το χέρι στην καρδιά όμως..που αλλού διαφέρουν?

ΥΓ2. Θεωρείται αξιόποινη ή παράνομη η πράξη αυτή?Θεωρείται ηθικά κατακριτέα?Θεωρείται επιβλαβής για κάποιον?
Φιλε μου, θα σου τα γραψω λιγο ποιο απλα για να μπεις στο κλιμα κ να καταλαβεις που ειναι το λαθος.
Ο φιλος @Yorkaddict αν κ τα γραφει εξαιρετικα προυποθετει να εχεις διαβασει καποια κεφαλαια για να κατανοησεις τι πραγματικα εννοει.

Ολα ξεκινανε απο δυο ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΑ σκυλια.
Αυτο πιστοποιειται ΜΟΝΟ με την υπαρξη pedigree. Εστω οτι αυτα τα δυο ζωα διασταυρωθουν για να δωσουν απογονους.
Για να δωσουν καθαροαιμους απογονους, αυτο μπορει να γινει με εκδοση pedigree για τα κουταβια.
Δεν υπαρχει κανενας λογος να μην εκδοθει το pedigree μιας κ κοστιζει ελαχιστα.
Εαν δεν εχει εκδοθει pedigree απο μια υποτειθεται "καθαροαιμη γεννα" πρεπει να προβληματιστεις για το τι ακριβως συμβαινει κ μπορει να συμβαινουν πολλα....
Μονο ετσι λοιπον εχουμε ενα καθαροαιμο κουταβι.
Αν αυτο βρισκεται στα χερια ενος ιδιωτη η ενος επαγγελματια εκτροφεα οπως βλεπεις δεν εξεταζεται μεχρι στιγμης.
Ομοιως δεν εξεταζεται το αν θα πουληθει, θα χαριστει η θα δωθει συνιδιοκτησια.

Παμε παρακατω.
Εγινε καλως η γεννα;
Για μενα αν δεν εγινε "ζημια" καλως εγινε.
Η ζημια ομως μπορει να ειναι κατι πολυπλοκο.
Μια γεννα που εχει δωσει σκυλια εκτος προτυπου, εκανε ζημια στην φυλη.
Μια γεννα που εδωσε σκυλια προβληματικου χαρακτηρα κανει μεγαλη ζημια στην φυλη.
Μια γεννα που εδωσε σκυλια με προβληματα υγειας ειναι εγκληματικο, για το σκυλο κ την φυλη!!

Κατα συνεπεια, για να συνοψισω:
Για να ειναι "σωστη" μια γεννα πρεπει να δωσει κουταβια με pedigree που να μην εχουνε προβληματα υγειας, να εχουνε τον σωστο χαρακτηρα που οριζει το προτυπο της φυλης κ να εχουνε τυπικη μορφολογια.
Μακαρι να φτασουμε στο επιπεδο μια τετοια γεννα να γινει απο εναν απλο ιδιωτη με γνωσεις ο οποιος να χαριζει τα κουταβια.

Μεχρι τοτε η αποκτηση ενος κουταβιου (για να μπω στο παραδειγμα σου) ως "amstaff" που αποδικνυεται δια λογου βρωμαει, γιατι πιθανον δεν ειναι τελικα καθαροαιμοι οι γονεις κ οι ιδιοκτητες ειναι ανευθυνοι κ κυνολογικα ανιδεοι. Επισης οι πιθανοτητες να ξερουν τι διασταυρωνουν αφου επραξαν ετσι παραπανω ειναι μηδενικες κ μαλλον το ζευγαρωμα ειναι "τυχη" του πρωτου που εμφανιστηκε ως γαμπρος η νυφη, η του σκυλου του κολλητου φιλου κλπ.... οποτε κ το αποτελεσμα ειναι αμφιβολο....
Εξισου μηδενικες ειναι κ οι πιθανοτητες να εχουνε κανει τις απαραιτητες εξετασεις για την φυλη, και δεν εννοω εξεταση αιματος αλλα πχ ελεγχο αταξιας που αναφερθηκε παραπανω κ ειναι γνωστο προβλημα στα αμσταφ και ΟΧΙ δεν φαινεται με το ματι, και ΝΑΙ οι γονεις μπορει να το εχουνε αλλα να μην το εχουνε εκδηλωσει, ως υπολειπομενο γονιδιο, που αν το φερει κ ο αλλος γονεας, θα εκδηλωθει στο κουταβι ΣΟΥ.
ΑΡΑ βρισκομαστε μπροστα σε μια γεννα που εγινε με μη κυνολογικο, μη ηθικο κ λαθος πρακτικα κ προληπτικα τροπο.....

Ελπιζω να σου εδωσα να καταλαβεις γιατι μια γεννα σε χερια ανθρωπου που ΞΕΡΕΙ τι κανει κ το κανει σωστα παντα 1+1=2 αλλα στα χερια του εκαστ τυχαρπαστου ιδιωτη μονο απο τυχη θα μπορουσε να κανει 2 κ αυτο το δυο, μονος του θα το πεταξει στα σκουπιδια μην διασφαλιζοντας το με το pedigree. Σε ολες τις αλλες περιπτωσεις συνηθως κανει 11, 22, 152 οσα κ τα προβληματα που το ακολουθουν στην πραξη η στο ηθικο κομματι.

Εαν εχεις αποριες με κατι απο αυτα ρωτα το....

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
Ότι "δίνουν" δυο πεντιγκρενια εκτροφεα το ιδιο "δίνουν" κ δυο πεντιγκρενια ιδιωτών, το οτι οι ιδιωτες δεν ξερουν να ψαχτουν ή δεν τους ενδιαφέρει να ψαχτουν να τρέξουν στον ΚΟΕ είναι αλλού παπά ευαγγέλιο.
Κ τα ιδια ακριβως προβλήματα μπορει να παρουσιασουν, ζωντανοι οργανισμοί είναι, εγγυησεις δεν υπαρχουν, οι εκτροφεις ουτε θεοί είναι ουτε γενετιστες οι ανθρωποι!
Σε τελική αναλυση ποσα πεντιγκρι κυκλοφορούν πλαστά ? γιατι μεγαλη εμφαση δίνουμε τελικά κ σε αυτα κ κατα ποσο ότι πληροφορίες υπάρχουν και είναι πραγματικές? ... αοταν μέχρι πριν καποια χρόνια μπορουσα να σκασω κ γω μυτη στον ΚΟΕ να έγραφα την Ηρα ΒΕΑ κ μετα απο καποιες γενιές/γεννες τα κουταβια της Ηρας να ηταν πεντιγκρενια....εφοσον η Ηρα λοιπόν καποτε θα δινε πεντιγκρενια η ιδια τι θα ηταν?
Ακούω κ ξανακου "να παει η φυλη παρακάτω" "για το καλο της φυλης" ....τοτε γιατί τα Γερμανικά περπατάνε σαν παραλυτα αυτη την στιγμη? κ τα ροτβαιλερ (που με ενδιαφέρει κιολας) οποιος εμφανίζονται αλλα με ξανθά πυρηνα κ τωρα τελευταια με μουτσουνες λες κ ειναι παγκ?

Last edited:

Gaara

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2014
824
649
42
Athens
Ότι "δίνουν" δυο πεντιγκρενια εκτροφεα το ιδιο "δίνουν" κ δυο πεντιγκρενια ιδιωτών, το οτι οι ιδιωτες δεν ξερουν να ψαχτουν ή δεν τους ενδιαφέρει να ψαχτουν να τρέξουν στον ΚΟΕ είναι αλλού παπά ευαγγέλιο.
Κ τα ιδια ακριβως προβλήματα μπορει να παρουσιασουν, ζωντανοι οργανισμοί είναι, εγγυησεις δεν υπαρχουν, οι εκτροφεις ουτε θεοί είναι ουτε γενετιστες οι ανθρωποι!
Σε τελική αναλυση ποσα πεντιγκρι κυκλοφορούν πλαστά ? γιατι μεγαλη εμφαση δίνουμε τελικά κ σε αυτα κ κατα ποσο ότι πληροφορίες υπάρχουν και είναι πραγματικές? ... αοταν μέχρι πριν καποια χρόνια μπορουσα να σκασω κ γω μυτη στον ΚΟΕ να έγραφα την Ηρα ΒΕΑ κ μετα απο καποιες γενιές/γεννες τα κουταβια της Ηρας να ηταν πεντιγκρενια....εφοσον η Ηρα λοιπόν καποτε θα δινε πεντιγκρενια η ιδια τι θα ηταν?
Ακούω κ ξανακου "να παει η φυλη παρακάτω" "για το καλο της φυλης" ....τοτε γιατί τα Γερμανικά περπατάνε σαν παραλυτα αυτη την στιγμη? κ τα ροτβαιλερ (που με ενδιαφέρει κιολας) οποιος εμφανίζονται αλλα με ξανθά πυρηνα κ τωρα τελευταια με μουτσουνες λες κ ειναι παγκ?
Καμία σχέση.

Το δικό μου το πεντιγκρένιο μπορεί να έχει RNA και το δικό σου πρόβλημα δυσπλασίας, τα οποία φυσικά ως ωραιότατοι τυχάρπαστοι δεν έχουμε ελέγξει... τί κουτάβια θα βγουν ?

Το "ψάξιμο" δεν αφορά τη δήλωση της γέννας στον ΚΟΕ. αυτό είνια το τελευταίο βήμα.

έχουμε να δούμε γενεαλογικό δέντρο, τί "ταίριασμα" θα γίνει με το συγκεκριμένο ζευγάρωμα, να εξετάσουμε το COI, να ελέγξουμε και τα 2 σκυλιά πως έιναι σε κατάλληλη ηλικία και υγεία για τη γέννα, να εξεταστούν όλες οι ενδεχόμενες κληρονομικές ασθένειες, και να θέλουμε να πάμε τη νέα γενιά "κάπου"

αυτό το "καπου" μπορεί να λέγεται βελτίωση ύψους, βελτίωση κρανίου να μην είναι πλέον σαν παγκ ή ό,τι άλλο.

Για στείλε πλαστό πεντιγκρί στον ΚΟΕ να δούμε αν θα επικυρωθεί, και αν ο σκύλος με το πλαστό πεντιγκρί θα τρέξει σε έκθεση ποτέ. Πολύ αμφιβάλλω.

Το γιατί έχει γίνε υπερτυπισμός σε διάφορες φυλές, δεν έχει καμία σχέση με το αν θα γίνει άσχετη γέννα ιδιώτη ή όχι. Είναι τελείως άλλοι οι λόγοι.

• Like
Reactions: johnk

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
Φαντασου. ...καποιοι εκτροφεις κάνουν ΟΟΛΛΛΑΑΑΑ αυτα που ανεφερες κ παλι εφεραν στον κόσμο "προβληματικά" σκυλια. ...εκτος κ αν δεν τα έκαναν....

Εδω εγω κ ξερω οτι η Ηρα ειναι ελεύθερη δυσπλασιων ένας που εχει σκοπο να ζευγαρωσει δεν θα ξέρει? give them a little credit...

Γιατι να ανακατευτουμε με το υψος ή το κρανίο ή με το οτιδηποτε τεσπα? αυτο δεν καταλαβαινω...εφοσον τα σκυλια μας είναι εντός προτυπου (προτυπο που καποιοι εθεσαν...) τι ακριβώς να βελτιώσουμε? κ κατα ποιου την αποψη?
Ξερεις ποια σκυλια μαρεσουν εμενα? αυτα που αμα ανατρεξω σε φωτος του 1800 θα δω μηδαμινές διαφορες....
Επειδή καποιοι πανε να "βελτιώσουν" κυκλοφορουν αυτη την στιγμη ροτ με τοσο κοντά στοπ...πεντιγκρενια ροτ...ροτ που διακρίθηκαν η θα διακριθούν....
οτι υπάρχει φυσικά κ η ανάλογη ζητηση για αυτα τα ροτ είναι πάλι αλλού παπά ευαγγελιο....

Για την προτελευταία σου προταση επιφυλασσομαι. ..

Gaara

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2014
824
649
42
Athens
Φαντασου. ...καποιοι εκτροφεις κάνουν ΟΟΛΛΛΑΑΑΑ αυτα που ανεφερες κ παλι εφεραν στον κόσμο "προβληματικά" σκυλια. ...εκτος κ αν δεν τα έκαναν....

Εδω εγω κ ξερω οτι η Ηρα ειναι ελεύθερη δυσπλασιων ένας που εχει σκοπο να ζευγαρωσει δεν θα ξέρει? give them a little credit...

Γιατι να ανακατευτουμε με το υψος ή το κρανίο ή με το οτιδηποτε τεσπα? αυτο δεν καταλαβαινω...εφοσον τα σκυλια μας είναι εντός προτυπου (προτυπο που καποιοι εθεσαν...) τι ακριβώς να βελτιώσουμε? κ κατα ποιου την αποψη?
Ξερεις ποια σκυλια μαρεσουν εμενα? αυτα που αμα ανατρεξω σε φωτος του 1800 θα δω μηδαμινές διαφορες....
Επειδή καποιοι πανε να "βεκτιψσιυβ
δεν δίνω καθόλου credit σε κανέναν ΒΥΒ και ό,τι να 'ναι ζευγαρωτή.

ο υπερτυπισμός πώς νομίζεις ότι έγινε? πήγανε τις φυλές προς τα εκεί.. οι λόγοι, όχι επί του παρόντος.

όπως τις πήγανε, πάλι μπορούν να τις πάνε πίσω (θέλει πολλά χρόνια και πολλές γενιές για να γίνει - δεν είναι αδύνατο όμως)

οταν μιλάμε για βελτίωση / συντήρηση μιλάμε για το παρών ισχύων πρότυπο της εκάστοτε φυλής.

αν αποκλίνει η φυλή να την πάμε προς τα εκεί, εάν δεν αποκλίνει να τη διατήρησουμε και να προσπαθήσουμε για το τέλειο όσο γίνεται.

κανένας ΒΥΒ δεν ελέγχει τέτοια πράγματα, μη γελιόμαστε

σε ποια ηλικία έκανες εξετάσεις? πόσους ξέρεις από τον περίγυρό σου που έκαναν εξετάσεις δυσπλασίας στα σκυλιά τους? (χωρίς να εμφανίστει οποιοδήποτε μικροπρόβλημα και φρικάρουν)

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
Ενας BYB που κανει φεριπειν μια εως τρεις γεννες στο πεντιγκρενιο του σκυλι (εννοειτε υγιες κ αφου ειναι κ πεντιγκρενιο εντος προτυπου) και ενας ερασιτέχνης εκτροφεας (ας τον πουμε ετσι) στα αρχικα του βηματα τι διαφορές εχουν?

Καναμε 4 μηνων (επειδη ετυχε αλλο άσχετο πρόβλημα κ ειπα αφου θα γίνουν που θα γίνουν ακτινογραφιες να κοιταξουμε κ για δυσπλασια) κ μετα επαναλαβαμε δυο χρονών για να χω το κεφαλι μου ησυχο ( κ να κοψω κ τα προληπτικα οστεοφλεξ)
Με το χερι στην καρδια κανέναν, οχι οτι με αφορά κιολας, αμα κοιταγα τι κάνουν οι αλλοι η Ηρα τωρα θα ταν αλυσοδεμενη πιθανως εξω απτο σκυλοσπιτο της να παριστάνει τον φυλακα, αφου ειναι κ σκυλι εργασιας (υποτιθεται)...αλλα απτην αλλη δεν ξερω κ κανεναν αλλο απτον περιγυρο μου να αγαπάει με τοσο παθος ενα "σκυλι"...

Gaara

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2014
824
649
42
Athens
ο ερασιτέχνης εκτροφέας, πριν καν τα πρώτα του βήματα έχει ασχοληθεί με τη φυλή, έχει πάει σε εκθέσεις το σκύλο του, έχει κάνει μια Α έρευνα και (κατά πάσα πιθανότητα) δεν θα κάνει το εγχείρημα μόνος του. Θα ζητήσει τη βοήθεια κάποιου εκτροφέα - μέντορα. Δεν θα πάει στα ξεκούδουνα να κάνει μία γέννα.

Από την άλλη, ο ΒΥΒ κατά συντριπτικό ποσοστό πιθανοτήτων ΔΕΝ θα έχει ΚΑΝ εκτροφικό σκύλο. Θα έχει "καθαρόαιμο" από άλλη ΒΥΒ γέννα ή "καθαρόαιμο" από πετ σοπ.

Το ότι είναι υγιής ο σκύλος σου, δεν σημαίνει ούτε πως είναι άξιο δέιγμα της φυλής για αναπαραγωγή, ούτε πως δεν κουβαλάει κάποιο κληρονομικό πρόβλημα υγείας που ενδέχεται να το μεταδώσει στα κουτάβια του. Και αυτό ο ΒΥΒ δεν το γνωρίζει γιατί όπως είπαμε οι περισσότεροι δεν έχουν καν γνώση που να φτάνει μέχρι εκεί (ή ακόμα χειρότερα απλά δεν τους ενδιαφέρει) ή / και δεν έχουν το γενεαλογικό δέντρο και το ιατρικό ιστορικό των προπατόρων.

Αυτή είναι η πρώτη και ίσως η πιο βασική διαφορά τους.

Όσον αφορά τις εξετάσεις δυσπλασίας, αν δεν είχε τύχει το άλλο πρόβλημα για να μπεις σε διαδικασία, και έφτανε 16-24 μηνών χωρίς φαινομενικά κανένα θέμα, θα έκανες ή όχι ?

Οι περισσότεροι δεν θα έκαναν. Και ο δικός μου κοντινός περίγυρος, κανείς δεν έχει κάνει εξετάσεις δυσπλασίας, και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν τί είναι η δυσπλασία....

Ο ΒΥΒ λοιπόν, που θα γεννοβολήσει η σκύλα του ότι να ναι όπου και όπως να ναι, σιγουρα δεν θα κάνει εξετάσεις.

Για να μην αναφερθώ πάλι στο τετριμένο του "τα κουτάβια θα πάνε σε οικογένεις με αντίστοιχα μυαλά ή γνώσεις (ή συνδυασμό) όπου τουλάχιστον τα μισά θα αναπαραχθούν και πάει λέγοντας..."

Status
Κλειδωμένο θέμα