Θυμάται άραγε?

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ο καθενας, αναλογα με τον χαρακτηρα του, τον διαθεσιμο χρονο του, το ταμπεραμεντο, φυλη, μεγεθος του σκυλου και την σοβαροτητα του προβληματος, χρησιμοποιει και αναλογη μεθοδο, η οποια βλεπει ότι δουλευει καλυτερα ανά περιπτωση. Από την άλλη υποτιθεται ότι η εκπαιδευση είναι μία.

Κι εγω εχω χρησιμοποιησει παλια την απομονωση, αλλά συντομα βρεθηκα σε αδιεξοδο. Τι εννοω.
Κατά καιρους χρειαζεται, χωρις η σκυλα μου να κανει κατι ανεπιθυμητο, να την απομονωσω. Παραδειγμα, την βγαζω για λιγη ωρα στο μπαλκονι μεχρι να σφουγγαριστει το σπιτι.
Επισης, πριν προχωρησει η εκπαιδευση, την πηγαινα στο μπαλκονι όταν ερχοταν φιλες της κορης μου γιατι δεν εμπιστευομουν ότι μπορω να την ελεγξω.

Στα παραπανω παραδειγματα, πιθανον ενας σκυλος συνηθισμενος στην απομονωση σαν τιμωρια, να αισθανεται ότι τιμωρειται για κατι εξωφρενικα ακατανοητο όταν για καποιον χρησιμο (για μας) λογο απομονωνεται.

Θα μου πεις αυτό αντιμετωπιζεται με την χρηση συγκεκριμενου χωρου σαν χωρο τιμωριας.
Ή βγαινεις κι εσυ μαζι με τον σκυλο στο μπαλκονι για λιγο και μετα τον αφηνεις χαϊδευοντας τον ώστε να το παρει οσο γινεται λιγοτερο στραβα.

Μπορει όμως να χρειαστει να τιμωρηθει ή να απομονωθει για καποιον λογο εκτος του συνήθους περιβαλλοντος και τοτε τα πραγματα περιπλεκονται ακομα περισσοτερο.
Πώς θα καταλαβει ο σκυλος ότι δεν τον τιμωρουμε αναγκαστικα για κατι απομονωνοντας τον?
Αισθανεται ασχημα ετσι κι αλλιως και παει η σχεση ένα βημα πισω?

Μερικα πραγματα που φαινονται ασημαντα ή περνανε απαρατηρητα μπορει να εχουν συνεπειες.
Πολλα τα ερωτηματα και συνηθως δεν υπαρχει μία και μοναδικη εξηγηση ή λυση.

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Εγω παλι γιατι πιστευω οτι ορισμενοι εκμεταλευονται το φιλοτιμο και την αφοσιωση του σκυλου,και δηλωνουν επιτυχιες οι οποιες εχουν επιτευχθει με ανορθοδοξες μεθοδους(οπως η απομονωση),ο τροπος και ο δρομος προς την επιτυχια παιζει μεγαλυτερο ρολο ακομη και απο τον ιδιο τον στοχο.
Δεν μπορει να λεει καποιος οτι επειδη εμαθε ο σκυλος κατι ηταν ντε και καλα απο την καλη εκπαιδευση του,το αποτελεσμα απο μονο του δεν ειναι ο στοχος,αλλα ολος ο δρομος προς το αποτελεσμα(οπως στα μαθηματικα),ακομα και του αστεγου ο σκυλος ειναι εκπαιδευμενος(ειναι?)τα περισσοτερα πραγματα ο σκυλος μας τα μαθαινει μονος του(τα πιο απιθανα)η μπορω να πω δεν κανουμε εμεις τον σκυλο(ενα μερος του μονο επειδη το χρειαζομαστε),δεν παυει να ειναι ενα ον με μυαλο το οποιο ζει αναμεσα μας και το οποιο ζει και σκεφτετε,δεν ζει για εμας αλλα με εμας,και απλα εξαρτατε απο εμας.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ηλια, μερικα παραδειγματα απο τα πολλα πραγματα που ο σκυλος μαθαινει μονος του?

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Ειναι παρα πολλα Αρη,τοσα πολλα που γνωμη μου ειναι οτι εμεις μαθαινουμε περισσοτερα απο αυτον απ οτι αυτος απο εμας.
Θα σου τα βαλω κατω μια μερα.

Darkpaladin

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2009
2.272
60
Αττική
Παιδια, την απομώνωση μην την πέρνετε σαν κάτι ΤΟΣΟ ΚΑΚΟ, αφού όλος ο κόσμος την χρησιμοποιεί αργά η γρήγορα, είτε για θέματα κυριαρχίας, είτε σαν τιμωρία, είτε για προβλήματα αποχωρισμού. Εγώ πιστεύω ότι πολλά πράγματα όπως λέει και ο Ηλίας τα σκυλιά τα μαθαίνουν απο μόνα τους, π.χ. εμένα η Ζήβα έχει μάθει ότι όταν κάθομαι στον υπολογιστή και κλείσω το συρτάρι του πληκτρολογίου = πάμε σε άλλο δωμάτιο (και σηκώνετε ακόμα και απο ύπνο). Πολλά μικρά και χαζά για εμάς πράγματα που μαθαίνουν τα σκυλιά για εμάς είναι κάτι καλό για αυτά που γνωρίζουν και μαθαίνουν απο αγάπη προς εμάς.

lastbreath

Well-Known Member
21 Δεκεμβρίου 2009
491
0
Τεστ σε σκυλια της αμερικανικης αστυνομιας εδειξαν ότι αν ένα αντικειμενο το κρύψεις σε ένα μερος, απομακρυνεις τον σκυλο για λιγη ωρα (δεν θυμαμαι πόση αλλά δεν ηταν πολλη) και τον ξαναβαλεις στον χωρο, ο σκυλος δεν θυμαται πού ηταν το αντικειμενο. Θα θυμηθει μονο αν εχουν περασει καποια δευτερολεπτα.
εμενα πραγματικα μου κανει εντυπωση αυτο!!
παραδειγμα:
1.περναμε απο ενα σημειο στην βολτα μας που ειχε δει 2-3 φορες γατα κατω απο ενα αυτοκινητο καθε φορα που περναμε παει να χωθει κατω απο εκει για να ψαξει!
2.στο παρκο οταν τον ειχα στο λουρι ειδε ενα σαντουιτς και πηγε να το φαει,δεν τον αφησα!την επομενη μερα μολις τον ελυσα στο ιδιο παρκο ετρεξε σφαιρα στο σημειο που ηταν χτες το σαντουιτς!!και δεν κανω καθολου πλακα!!
και αλλα τετοια που δεν μου ερχονται τωρα!!

ΜMaritina

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2009
954
3
Νέα Σμύρνη
Κι ο δικός μου έχει τέτοιες συμπεριφορές!

Θυμάται σε ποια σπίτια μένουν σκυλιά κ όταν περνάμε, περιμένει να τα δει... καμιά φορά γαβγίζει κιόλας.
Ξέρει ακριβώς σε ποια σημεία συχνάζουν γάτες... κι η συμπεριφορά του είναι ανάλογη... και σε εγρήγορση!
Και πιο μικρός που ενδιαφερόταν πάρα πολύ για τις λιχουδιές του δρόμου... πάλι μια από τα ίδια! Τη δεύτερη φορά στην ίδια βόλτα που θα περνάγαμε από το σημείο, θα προσπαθούσε να με ξεγελάσει και να την πάρει.
Θυμάται και σε ποια σημεία βάζουν φαγητό για τις αδέσποτες γατούλες!
Γενικώς... έχει χαρτογραφήσει τις περιοχές που κάνουμε βόλτα!

Αλλά για τα σκυλιά και τα γατιά... μου φαίνεται λογικό! 3 φορές βόλτα τη μέρα... και να μη θες να περάσεις από κάπου τη μία φορά, θα περάσεις την άλλη... άρα συμβαίνει πολλή επανάληψη, ώστε να συνδέσει μέρη με καταστάσεις...
τώρα για τις λιχουδιές στο δρόμο... δεν μπορώ να φανταστώ!