Θετική ή παραδοσιακή εκπαίδευση;

Georgios_Lupo

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2012
272
1
Thessaloniki
greece.pvybe.com
Μην κολλας στον πνιχτη. Σε ενα σκυλο 25 κιλων για παραδειγμα αν εχεις πειρα μπορεις να τον πονεσεις και με ενα κλασικο κολαρο περισσοτερο και απο τον πνιχτη.Οταν ομως εχεις ενα σκυλο 60 κιλων και σου την πεσει στο δρομο καποιος αλλος αντιστοιχος σκυλος θα μπορεσεις να κουμανταρεις πολυ καλυτερα το σκυλο σου αν εχει μαθει να υπακουει στο λουρι.
Αν σου την πέσει άλλος σκύλος έχεις τις εξής επιλογές.
1. Πες στο σκύλο σου να μείνει, μπες μπροστά και διώξε τον άλλο σκύλο. Αν δε μείνει μάλλον έχεις λίγη δουλίτσα παραπάνω να κάνεις στο μείνε. Δεν χρειάζεται υπακούσει στο λουρί είναι καλύτερ να υπακούσει σε σένα.
2. Φύγε με το σκύλο σου.
3. Αν τίποτα άλλο δεν λειτουργεί και ο σκύλος σας την έχει πέσει κανονικά. Λύσε το σκύλο σου και δώστε μάχη υπέρ πάντων μαζι. Ούτως ή άλλως 60 κιλά είναι ο σκύλος σου

Απλά τα πράγματα

balaso

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
234
24
epial αν θέλεις να μάθεις υπάρχουν πολλα βιβλία όπως
''dont shoot the dog '' karen pryor βιβλιο για το πως δουλεύει η θετική ενίσχυση.
'' clicker training for dog '' karen pryor βιβλίο για να δουλέψεις με κλικερ το σκύλο σου
''quick clicks''
''τα ζωα σε μετάφραση '' και ''τα ζώα μας κάνουν άνθρωπους'' για το πως σκέφτονται τα ζώα και γιατί κανουν κάποιεσ συμπεριφορές.

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
Μα όταν έγραφα "είχα αρχίσει να αντιμετωπίζω θέματα που βάδιζαν στο να γίνουν σοβαρά" δεν εννούσα το να κηνυγάει γατάκια... Εννούσα το να γίνεται κερβερος στη θεα ενός άλλου αρσενικου και να με αγνοεί εντελώς-παντελώς και να θέλει να επιτεθεί, πάσει θυσία, εννοείται ενω ήταν σε λουρί. Δεν έχω την πολυτέλεια να έχω off leash το σκύλο μου. Άλλο θέμα είναι ότι βγάζει γρύλισμα και σήκωμα τρίχας ή ακόμα και απόπειρα να αρπάξει κάποια άτομα. Περαστικούς που δεν του δίνουν καμία σημασία. Ένα πολύ μικρό ποσοστό μεν, υπαρκτό δε... Να αφήσω χωρίς διόρθωση? Όχι...

Θα μου πεις ότι φταίω εγώ για τις παγιομένες του κι ανεπιθυμητες συμπεριφορες. Να συμφωνήσω! 1000 φορές να συμφωνησω... Αλλά είναι λάθη που έκανα από έλλειψη πείρας κι εμπειρίας. Ότι ζημιά έκανα την έκανα, δεν μπορώ να τη γυρισω πίσω. Προσπαθω να μη γίνουν χειρότερα τα πράγματα και ίσως και να καλυτερέψουν. Χωρίς ηλεκτρικό κολάρο, χωρίς πνίχτη καν. Τσεκάρισμα ή και τράβηγμα με το λουρι στο κανονικό κολάρο (ανάλογα με την ένταση της περίπτωσης-ενστικτοδως) Και προσπαθω μετά να τραβήξω την προσοχή του με υπακοή. Κι εντολές όπως κάτσε. Κι αν δεν θέλει να εκτελέσει γιατί η προσοχή του είναι ακόμα αλλού, ελαφριά πίεση δτη βάση της ουράς για να του δείξω ότι θελω να εκτελέσει. Και μετά άλλη εντολή κι άλλη κι άλλη μέχρι να ξεχαστει και να χαλαρωσει (ή να εκτελέσει χωρίς καμία διόρθωση-λεκτικη η σωματική)

Δεν θέλω να γυρίσουμε το θέμα στο τι κάνω εγω προσωπικά. Αυτά που γράφω τα γράφω γιατί είναι ένα δείγμα των δυσκολιών που αντιμετωπίσει ένας μέσος ιδιοκτήτης σκύλου (νομίζω)

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
για να καταλαβω δηλαδη με ενα παραδειγμα, "περπατας με τον σκυλο διπλα σου, οσο εχει την προσοχη του σε σενα τον επιβραβευεις με λιχουδιες η παιχνιδι (τουλαχιστον στην αρχη και μετα μονο λεκτικα) ,αν παρει την προσοχη του απο σενα τον τιμωρεις με τιναγμα του λουριου ή πνιχτη" . Καλα τα λεω; Καπου ειχα διαβασει οτι με αυτο τον τροπο ο σκυλος μπερδευεται
καπως ετσι..αλλα πρεπει πρωτα ο σκυλος να εχει κουμπωσει τι πρεπει να κανει.
και στο συγκεκριμενο η διορθωση ειναι πολυ πολυ ηπια.ουσιαστικα κανεις μια υπενθιμηση

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Απο αυτά τα βιβλία κανένα κατα την άποψη μου δεν αξίζει να το έχεις στην βιβλιοθήκη για reminder. Τα θεωρώ πολύ "παραμυθένια" και απευθύνονται σε συγκεκριμένα σκυλιά/ιδιοκτήτες. Κάποιος που έχει πραγματικά ένα προβληματικό σκυλί δεν θα βοηθηθεί πολύ απο της απόψεις των συγκεκριμένων συγγραφέων. Ειδικά το "Τα ζώα μας κάνουν ανθρώπους" το παράτησα στην μέση.

Και κάνω quote μια φράση απο το βιβλίο που μου φάνηκε γελοίο "Στην φύση οι λύκοι δεν ζουν σε αγέλες και δεν υπάρχει το κυρίαρχο αρσενικό που μάχεται με τα άλλα αρσενικά για να επιβληθεί. Η εικόνα που έχουμε για αγέλες λύκων και κυρίαρχα αρσενικά είναι τελείως λάθος." Με λίγα λόγια υποστηρίζει η συγγραφέας ότι δεν υπάρχει λόγος να ασκούμε κυριαρχία στα σκυλιά γιατί τους είναι αφύσικο... μάλιστα.

superman

Well-Known Member
28 Μαϊου 2009
7.422
739
χαλκιδα
www.facebook.com
και για να συνεχισω πιστευω αν δεν ειχα χρησιμοποιησει διορθωση.ο σκυλος μου απλα θα ηξερε να εκτελει καποιες εντολες με τη χρηση της διορθωση μπορω να πω οτι εχω φτιαξει καποια πραγματα και θα τολμησω να πω οτι εχω υπακοη.
τωρα τι σημαινει υπακοη?για τον καθενα διαφορετικο πραγμα ειναι νομιζω οποτε αμα θες να βαζεις το σκυλο στο κατω και μετα απο 2 ωρες να ναι στο κατω δεν νομιζω οτι γινεται μονο με θετικη.
αλλωστε και μεις οι ανθρωποι εννοω μεσω ασχημων εμπειριων μαθαινουμε τι πρεπει να μην κανουμε.
ποσο μαλλον οι σκυλοι που ευτυχως ειναι ακομα ζωα και εχουν εντστικτα.

balaso

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
234
24
Απο αυτά τα βιβλία κανένα κατα την άποψη μου δεν αξίζει να το έχεις στην βιβλιοθήκη για reminder. Τα θεωρώ πολύ "παραμυθένια" και απευθύνονται σε συγκεκριμένα σκυλιά/ιδιοκτήτες. Κάποιος που έχει πραγματικά ένα προβληματικό σκυλί δεν θα βοηθηθεί πολύ απο της απόψεις των συγκεκριμένων συγγραφέων. Ειδικά το "Τα ζώα μας κάνουν ανθρώπους" το παράτησα στην μέση.

Και κάνω quote μια φράση απο το βιβλίο που μου φάνηκε γελοίο "Στην φύση οι λύκοι δεν ζουν σε αγέλες και δεν υπάρχει το κυρίαρχο αρσενικό που μάχεται με τα άλλα αρσενικά για να επιβληθεί. Η εικόνα που έχουμε για αγέλες λύκων και κυρίαρχα αρσενικά είναι τελείως λάθος." Με λίγα λόγια υποστηρίζει η συγγραφέας ότι δεν υπάρχει λόγος να ασκούμε κυριαρχία στα σκυλιά γιατί τους είναι αφύσικο... μάλιστα.
ο καθένας μπορει να κρατησει αυτά που θέλει,για μένα είναι πολυ καλά βιβλία,σε κάποια σημεία βεβαια μιλάει και για ηλ κολάρα και ποιο άγριες μεθόδους.το βιβλίο αυτο το συστήνω για να δει καποιος πως σκεφτεται το ζωο.
Και συμφωνω με τη συγγραφεα οτι δεν χρειάζεται να ασκουμε κυριαρχία γυριζοντας το σκύλο αναποδα και καλά γιατι ετσι κάνει ο αρχηγος και τέτοια.

Orilis

Well-Known Member
3 Μαρτίου 2011
7.881
6.979
Πάτρα
πιστεύω καταλαβαίνεις ότι ο σκύλος το να κυνηγάει γατάκια είναι κάτι φυσιολογικό για αυτόν, είναι στη φύση του, είναι σαν να σε χτυπάει κάποιος επειδή τρως.
Το ότι είναι φυσιολογικό δε σημαίνει ότι είναι κι επιθυμητό. Άλλωστε ο σκύλος, στη σύγχρονη ζωή έχει προσαρμοστεί σε πολλά πράγματα που δεν είναι φυσικά αλλά είναι επιθυμητα από εμας (όπως, π.χ. το να ζεί στο αστικό περιβάλλον). Το να είναι στο λουρί για να μην κυνηγήσει γατιά είναι μέσο αποτροπής, σαφώς, αλλά το ΜΗ που θα πούμε είναι διόρθωση. Λεκτική μεν, διόρθωση δε. Βγαίνει, μάλιστα, κι αυτόματα στην πλειοψηφία των ανθρώπων.

Μακάρι η θετική εκπαίδευση να ήταν πιό προσιτή. Ήταν η αρχική επιλογή μου... Αλλά όχι η τελική. Σε μελλοντικό σκύλο θα δείξει. σιγουρα θετικη αρχή, η πορεία θα δείξει. Στον παρόν, μάλλον θα συνχίσω έτσι

silent

Well-Known Member
4 Ιουλίου 2011
1.042
52
Νότια Προάστια
Νομιζω οτι απο την στιγμη που αναφερθηκαν παραδειγματα ανθρωπων που εχουν περασει ΙΠΟ με κλικερ και οι 2 μεθοδοι μπορει να ειναι εξισου αποτελεσματικες. Το θεμα ειναι αν υπαρχουν στην ελλαδα τοσο εμπειροι θετικοι.
Η αποψη μου ειναι οτι κανενας δεν μπορει να εκπαιδευσει και να εχει μια καλη υπακοη στο σκυλο του σε οποιαδηποτε μεθοδο μονο διαβαζοντας καποια βιβλια ή βλεποντας βιντεακια. Η βοηθεια του ειδικου ειναι επιβεβλημενη.

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
58
ΑΘΗΝΑ
Και συμφωνω με τη συγγραφεα οτι δεν χρειάζεται να ασκουμε κυριαρχία γυριζοντας το σκύλο αναποδα και καλά γιατι ετσι κάνει ο αρχηγος και τέτοια.
Ανοησίες τέτοιου είδους τις ακούς συχνά από δήθεν εκπεδευτές. Ακόμη και θετικούς.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Ασχέτως με το αν έχει αξία το να ξαπλώνουμε τον σκύλο ανάποδα για να δείξουμε και καλά την εξουσία μας πάνω του, αυτό το βιντεάκι είναι αστείο....κόβει ένα στοπ καρέ από την ζωή των λύκων και στοιχειοθετεί ολόκληρη θεωρεία πάνω του....

Προφανώς και ο κατώτερος λύκος θα δείξει υποταγή, την κοιλιά του, στον ανώτερο όταν διεκδικήσουν το ίδιο πράγμα, στην προκειμένη φαγητό...
Προφανώς κι ο ανώτερος αν ο κατώτερος δεν δείξει υποταγή και στην συνέχεια φύγει θα φροντίσει να τον κάνει να δείξει, όχι βέβαια με φιλικό και πολιτισμένο τρόπο...
Προφανώς κι έτσι έχει συμβεί στο παρελθόν κι εγκαθιδρύθηκε η ιεραρχία στην αγέλη...

Εγώ εξακολουθώ πάντως να έχω απορίες....
Με έναν σκύλο που δεν είναι ανθρωποκεντρικός και του είναι παγερά αδιάφορο το αν θα ασχοληθείς μαζί του ή όχι, και πολλές φορές του είναι πραγματικά πιο ενδιαφέρον το να ασχοληθεί με κάτι άλλο από εσένα πως μπορούμε να τον δουλέψουμε μόνο θετικά;
Επίσης, όταν υπάρχει μια παγιωμένη ανεπιθύμητη συμπεριφορά πως την δουλεύουμε χωρίς διόρθωση;

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Τι μέθοδο άραγε χρησιμοποίησαν για να εξημερώσουν τον λύκο ?..
Τι μέθοδο άραγε χρησιμοποίησαν οι παλιοί για να βάλουν να κυνηγήσουν οι "πρώτοι" σκύλοι ?

Christosp

Well-Known Member
25 Απριλίου 2011
822
6
ΑΙΓΑΛΕΩ . ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑ
Τι μέθοδο άραγε χρησιμοποίησαν για να εξημερώσουν τον λύκο ?..
Τι μέθοδο άραγε χρησιμοποίησαν οι παλιοί για να βάλουν να κυνηγήσουν οι "πρώτοι" σκύλοι ?
με επιλεκτική επιλογή με βάση τον χαρακτήρα φανταζομαι μια και μιλάμε για άγρια ζώα

balaso

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
234
24
Ασχέτως με το αν έχει αξία το να ξαπλώνουμε τον σκύλο ανάποδα για να δείξουμε και καλά την εξουσία μας πάνω του, αυτό το βιντεάκι είναι αστείο....κόβει ένα στοπ καρέ από την ζωή των λύκων και στοιχειοθετεί ολόκληρη θεωρεία πάνω του....

Προφανώς και ο κατώτερος λύκος θα δείξει υποταγή, την κοιλιά του, στον ανώτερο όταν διεκδικήσουν το ίδιο πράγμα, στην προκειμένη φαγητό...
Προφανώς κι ο ανώτερος αν ο κατώτερος δεν δείξει υποταγή και στην συνέχεια φύγει θα φροντίσει να τον κάνει να δείξει, όχι βέβαια με φιλικό και πολιτισμένο τρόπο...
Προφανώς κι έτσι έχει συμβεί στο παρελθόν κι εγκαθιδρύθηκε η ιεραρχία στην αγέλη...

Εγώ εξακολουθώ πάντως να έχω απορίες....
Με έναν σκύλο που δεν είναι ανθρωποκεντρικός και του είναι παγερά αδιάφορο το αν θα ασχοληθείς μαζί του ή όχι, και πολλές φορές του είναι πραγματικά πιο ενδιαφέρον το να ασχοληθεί με κάτι άλλο από εσένα πως μπορούμε να τον δουλέψουμε μόνο θετικά;
Επίσης, όταν υπάρχει μια παγιωμένη ανεπιθύμητη συμπεριφορά πως την δουλεύουμε χωρίς διόρθωση;

Αν διάβασες 10 κανόνες απο την Σύλβια θα είδες οτι στο 9 λέει
dogs work best when they work for themselves. Don’t ask them for a favour to work with you. Make them ask you for a favour to work with them.

Οπότε πρέπει να βρείς τι αρέσει στο σκύλο σου και να το δουλεύης όταν είστε μαζί.Υπάρχουν πολλες τεχνικές για να γίνεις ενδιαφέρων στο σκύλο σου.Στην παγιωμένη συμπεριφορά κάνεις απευαισθητοποίηση αυτης της συμπεριφοράς.

Vasbar

Well-Known Member
20 Ιανουαρίου 2010
964
0
Καλημέρα...

Θα ήθελα πραγματικά να ξέρω ποιοι, πόσοι δ ο υ λ ε υ ο υ ν με τον σκύλο τους π ρ α γ μ α τ ι κ α.

Εχουμε μπερδεψει το ενα κατσε, το ενα κατω, την καθε εντολη με εκπαίδευση. Εκπαιδευση δεν ειναι ν ακανει ενα κατω ή ενα κατσε και να το παρουσιαζουμε στον κοσμο και να καμαρωνουμε σαν "γυφτικο σκεπαρνι" που λενε και στο χωριο μου.

Ποιος εχει καταλαβει ποσο χρόνο χρειάζεται για να υπάρχει το δεσιμο σκυλου - ανθρωπου?

Ποιος πιστευει πως μονο η φροντιδα (καθημερινη βολτα-καθαριοτητα-κολαρα-πολυ καλη τροφη-κλπ) φθανει για να υπαρχει ο σωστος κρικος αναμεσα στον σκυλο και τον ανθρωπο?

Εκπαίδευση... Καλα... Τοσα και τοσα... Απο γκουρου και γκουρού. Εσύ, εγώ τι κάνουμε? Σκοτάδι θεωρώ..

Ποιο πολύ εστιάζουιμε στην αφορμή και όχι στην αιτία.

Για αλλη μια φορα θα πω πως βλέπουμε το αιτιαό και οχι την αιτία.

balaso

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
234
24
καλημέρα αυτό θέλω να πω ότι αφού δεν μπορούμε να παρέχουμε της συνθήκες στο σκύλο μας για να πετύχουμε μια πολύ καλή σχέση ώστε να κάνουμε όσα πράγματα θέλουμε ,δεν φταίει ο σκύλος μας εμείς φταίμε και όμως πάντα ο σκύλος την πληρώνει .

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Αν διάβασες 10 κανόνες απο την Σύλβια θα είδες οτι στο 9 λέει
dogs work best when they work for themselves. Don’t ask them for a favour to work with you. Make them ask you for a favour to work with them.
Η κ.Σύλβια μάλλον έχει δουλέψει με σκυλιά που τις συμφέρει...

Έγραψε ο Φοίβος και συμφωνώ ότι υπάρχουν σκυλιά τα οποία δεν ενδιαφέροντε για τροφή, δεν ενδαιφέροντε για παιχνίδι και τα ένστικτα είναι πολύ δυνατά για να τους αποσπάσεις την προσοχή. Επίσης έγραψε πως μια λανθασμένη συμπεριφορά η οποία την συνεχίζει χρόνια ένας σκύλος (ειδικά ένα σκυλί το οποίο δεν θεωρείται ανθρωποκεντρικό) πως του αλλάζεις αυτή την συμπεριφορά?

Μη είμαστε τόσο απόλυτοι.
Δεν είναι τόσο όμορφα και ωραία, αου λουλουδάκια και πράσινοι ελέφαντες ο κόσμος του σκύλου.